Teraz jest 05 wrz 2025, 23:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 227 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Mobbing w skarbówce 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Zdarzają się kierownicy - fachowcy. Niestety ten gatunek jest zagrożony wyginięciem :(

19 mar 2009, 20:52
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Zdarzają się kierownicy - fachowcy. Niestety ten gatunek jest zagrożony wyginięciem :(

"Po kierownikach poznacie Naczelnika" czy jak to szło....

19 mar 2009, 21:04

REJESTRACJA30 paź 2008, 11:45

POSTY        266

LOKALIZACJAza górami, za lasami...

Mhm... giną z przepracowania...

19 mar 2009, 21:05
Zobacz profil ICQ
Fachowiec

POSTY        1834

<!--quoteo(post=44617:date=19. 03. 2009 g. 20:52:name=Tadeo74)--><div class='quotetop'>(Tadeo74 @ 19. 03. 2009 g. 20:52) [snapback]44617[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Aga u Ciebie jakiegoś wynieśli na noszach?

19 mar 2009, 21:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2007, 10:36

POSTY        10
Tak, macie racje, ale takie szkolenia mogłyby ludziom uświadamiać, że mają prawo do godnej pracy, budzić ich z marazmu, z godzenia się na rolę ofiary, a równocześnie byłby to sygnał dla mobbera: "czekają Cię poważne konsekwencje".

W grupie siła. W sąsiednim urzędzie był jakiś czas temu taki proces o mobbing -cały oddział się postawił i wiele im zawdzięczamy. Od tej pory dyrekcja w izbie jest ostrożna i usuwa mobberów.

Z tego co mówią, już 3 przełożonych zostało w mojej jednostce usuniętych z funkcji kierowniczych, właśnie za stosowanie form mobinggu wobec pracowników. Ja wierzę, że w wielu przypadkach takie rzeczy są możliwe, tylko trzeba się dobijać o swoje i głośno o tym mówić. Nie wiem - słać listy do dyrekcji izby, do ministerstwa, a skoro oni nie reagują np. do Rzecznika Praw Obywatelskich, nie wiem - no gdzie się tylko da.

Ja już drugi raz, odkąd pracuję, spotykam się z takim zjawiskiem. Za pierwszym razem wybrałam się do dyrektora i opowiedziałam o sprawie - trzeba przyznać, że zareagował (wiem, że nie ja jedna chodziłam i miałam szczęście, bo byłam już któraś z kolei). Trochę to trwało, ale ta osoba już nie jest kierownikiem.

Teraz znów, po paru latach, spotykam się z mobbingiem. Trochę innego rodzaju niż poprzednio (są różne typy mobberów- odsyłam na stronę <a href="http://www.osa_stow.republika.pl/warto.html" target="_blank">http://www.osa_stow.republika.pl/warto.html</a> ). Trochę o tym czytałam. Dzwoniłam też do stowarzyszenia antymobbingowego, radziłam się co robić, jak się zachowywać.

hmmm.... a może Związki mogłyby wymóc na Ministerstwie zorganizowanie takiej kampanii antymobbingowej? Szkoleń, spotkań z psychologami i plakatów.

Zaraz napiszecie, że mi się marzy... :D  Młoda się jeszcze czuję, więc mi pozwólcie ;)

Skoro w szkołach organizuje się kampanie STOP PRZEMOCY, to dlaczego nie w resorcie?

Przecież to są w końcu państwowe urzędy, państwowe pieniądze, a nie prywatne folwarki.

Coś w rodzaju akcji strajkowej - taka kampania STOP PRZEMOCY.

Przecież po forum widać, jaki to olbrzymi problem w naszych służbach.

A kampanię robić nam wolno i z prawem zgodne.

Ostatnio edytowano 19 mar 2009, 21:36 przez Wiosna, łącznie edytowano 1 raz

19 mar 2009, 21:08

REJESTRACJA30 paź 2008, 11:45

POSTY        266

LOKALIZACJAza górami, za lasami...

<!--quoteo(post=44620:date=19. 03. 2009 g. 21:05:name=aga764)--><div class='quotetop'>(aga764 @ 19. 03. 2009 g. 21:05) [snapback]44620[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=44617:date=19. 03. 2009 g. 20:52:name=Tadeo74)--><div class='quotetop'>(Tadeo74 @ 19. 03. 2009 g. 20:52) [snapback]44617[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Aga u Ciebie jakiegoś wynieśli na noszach?
Na noszach?? Chyba żartujesz...
Prędzej skulają ze schodów.

19 mar 2009, 21:09
Zobacz profil ICQ
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Mam pytanie, czy w Waszych urzędach/izbach przeprowadzano kiedykolwiek szkolenia lub ankiety dotyczące zjawiska mobbingu?
[...]

Nigdy czegoś takiego nie organizowano zgodnie z panującą na szczytach zasadą że "jak się o czymś nie mówi to tego nie ma" (zupełnie jak z szukaniem w google), a uzasadnienie Supersapera jest cholernie trafne niestety...

20 mar 2009, 07:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2007, 10:36

POSTY        10
Może moglibyśmy poprosić Związki o wystosowanie jakiejś petycji do Min. Fin. o zorganizowanie u nas takiej akcji?

20 mar 2009, 09:51
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Może moglibyśmy poprosić Związki o wystosowanie jakiejś petycji do Min. Fin. o zorganizowanie u nas takiej akcji?

Jeśli Twoja izba (jak piszesz powyżej) identyfikuje problem i usuwa przyczyny (mobberów) to dobrze, pytanie, czy problem mobbingu jest dostrzegany wyżej (MF) ?
Problem tkwi też chyba m.in. w tym, że kierownicze stanowiska b. często zajmują osoby zupełnie do tego nie przygotowane i nie chodzi mi o merytoryczne zagadnienia, ale o tzw. zdolności kierownicze w zakresie zarządzania pracownikami i to może być przyczyna wielu zachowań "mobbingowych".
Nie można się ograniczać do szkoleń wskazujących na istnienie tego zjawiska i sposobów reakcji na nie, chociaż są ważne bo  budują w świadomości pracownika m.in. wiedzę w zakresie reakcji na mobbing i środków działania jakimi dysponuje. Moim zdaniem niezbędny jest dodatkowo system szkoleń kadry kierowniczej (w zakresie umiejętności zarządzania personelem).

20 mar 2009, 10:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 sty 2009, 22:43

POSTY        44
w US Zabrze wszyscy kierownicy wrzeszczą ,nie mówią tylko WRZESZCZĄ na pracowników..prym wiedzie kierowniczka działu ogólnego...od kiedy została w/w uderzyła Jej woda sodowa...pracownicy Jej działu truchleją jak wchodzi do pokoju lub na salę
Obsługi Podatnika...nikt się Jej nie postawi ?????
szkolenia dla kadry kierowniczej , uważam za NIEZBĘDNE !!!!

20 mar 2009, 10:58
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

w US Zabrze wszyscy kierownicy wrzeszczą ,nie mówią tylko WRZESZCZĄ na pracowników..prym wiedzie kierowniczka działu ogólnego...od kiedy została w/w uderzyła Jej woda sodowa...pracownicy Jej działu truchleją jak wchodzi do pokoju lub na salę

Musi jakie wady genetyczne ta kadra tam posiada (dziedziczna wada słuchu czy cuś...). To są nieuleczalne (aczkolwiek usuwalne) przypadki - wymagające działań adekwatnych do ich poczynań   :stop: :za2:

20 mar 2009, 11:04
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

<!--quoteo(post=44660:date=20. 03. 2009 g. 10:58:name=fufu1955)--><div class='quotetop'>(fufu1955 @ 20. 03. 2009 g. 10:58) [snapback]44660[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Musi jakie wady genetyczne ta kadra tam posiada (dziedziczna wada słuchu czy cuś...). To są nieuleczalne (aczkolwiek usuwalne) przypadki - wymagające działań adekwatnych do ich poczynań   :stop: :za2:
A może wnioseczek do GIP o poddanie szczegółowej kontroli wszystkich US, IS i UKS, ze szczególnym uwzględnieniem spraw BHP, przysługujących świadczeń, mobbingu i dyskryminacji?

20 mar 2009, 11:10
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
... tu by się może przydało równoczesne zawiadomienie organów ścigania, tylko jak ludzie są zastraszeni i boją się swojego cienia...

20 mar 2009, 11:23
Fachowiec

POSTY        1834

... tu by się może przydało równoczesne zawiadomienie organów ścigania, tylko jak ludzie są zastraszeni i boją się swojego cienia...

A kto chce stracić pracę gdy Wielki Kryzys czai się za rogiem...

20 mar 2009, 20:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 227 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona