Teraz jest 06 wrz 2025, 09:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Fakty TVN 12.03.2009r. 
Autor Treść postu

REJESTRACJA24 paź 2007, 19:35

POSTY        255

No więc opinia poszła w Kraj  :excl:
<a href="http://wiadomosci.onet.pl/1933127,10,grupa_tvn_najbardziej_opiniotworcza,item.html" target="_blank">http://wiadomosci.onet.pl/1933127,10,grupa...orcza,item.html</a>

michalpolnoc - głowa do góry, mam nadzieję, że jakoś się z tego otrząśniesz!!!

Ostatnio edytowano 12 mar 2009, 23:47 przez outsider, łącznie edytowano 1 raz

12 mar 2009, 23:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2007, 23:20

POSTY        189

<!--quoteo(post=44118:date=12. 03. 2009 g. 21:28:name=michalpolnoc)--><div class='quotetop'>(michalpolnoc @ 12. 03. 2009 g. 21:28) [snapback]44118[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<a href="http://wiadomosci.onet.pl/1933127,10,grupa_tvn_najbardziej_opiniotworcza,item.html" target="_blank">http://wiadomosci.onet.pl/1933127,10,grupa...orcza,item.html</a>

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
oglądałem! zastanawiam się dlaczego akurat ten materiał był wczoraj? oczywiście podzielam powyższe opinie

13 mar 2009, 07:50
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Widziałem i było to żenujące . Ciekawe czy ten gościu który tak dobitnie pomawiał nas wszystkich jest taki prawowity i np. na wczasy i narty to zamawia sobie taksówke lub jedzie pociągiem a nie swoim wypasionym samochodem, który rozlicza w działalności . przykładów można byłoby mnożyć wiele . Najgorsze jest to że MF uda że się nic nie stało a my jak pójdziemy na kontrole to usłyszymy odpowiednie komentarze

Prędzej trafisz "6" w Lotto niż doczekasz się sensownego i odpowiedniego komentarza MF  :rotfl:

13 mar 2009, 10:11

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=44141:date=12. 03. 2009 g. 23:47:name=outsider)--><div class='quotetop'>(outsider @ 12. 03. 2009 g. 23:47) [snapback]44141[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=44118:date=12. 03. 2009 g. 21:28:name=michalpolnoc)--><div class='quotetop'>(michalpolnoc @ 12. 03. 2009 g. 21:28) [snapback]44118[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

oglądałem! zastanawiam się dlaczego akurat ten materiał był wczoraj? oczywiście podzielam powyższe opinie
Faktycznie możnaby się zastanawiać dlaczego. Ale może termin wynikał po prostu z wniesienia roszczenia o odszkodowanie ?
A generalnie poziomem reportaż nie odbiegał od wielu innych - kilka słusznych żali podatników uogólnionych jak zwykle na cały aparat fiskalny.
Chyba nie ma się co niepotrzebnie nakręcać.

13 mar 2009, 12:22
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:43

POSTY        252

Nie widzę żadnych szans na postawienie zarzutu z art. 212 KK w przypadku tego newsa.  :(

A przepraszam widziałeś ten news, że masz już z góry wyrobione zdanie, a nawet znasz już wyrok w tej sprawie?

13 mar 2009, 12:59
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
...musi widział skoro jest link powyżej...

13 mar 2009, 13:26
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Czemu się dziwić, firmy nie ma, 12 lat walki, NSA przyznał rację Podatnikowi, więc wyszło, że fiskus jest ten najgorszy... I wyszło to od sądu a nie od reporterów, w postaci wyroku sądowego. A że przy okazji jakiś tam mówił, że trzeba dawać łapówki to nie ma co brać sobie tego do serca. Mówił też, że trzeba być miłym, ugościć itp itd. Z tym się zgadzam, bo niby dlaczego traktować Urzędnika jak bydło i dawać mu miejsce w piwnicy na prowadzenie kontroli? Pewnie sami znacie takie przypadki gdzie Podatnik daje wam komórkę 2 x 2 metry bez okna z żarówka na kablu do tego zwala stos papierów informując jednocześnie, że czajnik na herbatę zepsuł się :) Brak kultury i dobrego wychowania, nic więcej, co również można powiedzieć o wypowiadającym się na temat "ugoszczenia" Urzędnika. Jak dodane zostało w reportażu, mamy NORMALNOŚĆ i decyzja nie jest ostateczna, jak to było do tej pory więc myślę, że trochę będzie Wam lepiej (jeśli chodzi oczywiście o wizerunek)

13 mar 2009, 16:30
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

Czemu się dziwić, firmy nie ma, 12 lat walki, NSA przyznał rację Podatnikowi, więc wyszło, że fiskus jest ten najgorszy... I wyszło to od sądu a nie od reporterów, w postaci wyroku sądowego.

Tylko przy tym dla równowagi trzeba też mówić w ilu decyzjach to urząd miał rację.
W eter poszło nie to, że jednego skrzywdzono. Tylko, że urzędy niszczą firmy i ludzi. I tyle z tego większość zapamięta.
Do tego ten K. Jak go widzę to nóż mi się w kieszeni otwiera mimo, że "niespotykanie spokojny ze mnie człowiek".

Dlaczego nie ma jakiś programów 15- minutowych, gdzieś w godzinach 17-19 z prostym przekazaniem kto, po co i dlaczego zbiera podatki, na co one idą?
Dlaczego nasze MF, tego nie zrobi?
Po pierwsze dlatego, że całą energię kieruje na "dni otwarte", szybkie PITy , kąciki dla dzieci, krwiodawstwo itp. ****oły. A mnie się marzy kilka komentarzy dot. podatków, ordynacji. No, tak, ale to już będzie "kosztowo".
Po drugie, dla nich to my w terenie (a Polska to nie tylko Warszawa) jesteśmy jak komary. Niby nas nie widać, czasami trochę słychać, a zawsze chcemy z nich krwi upić.
Po trzecie jest im na rękę to wieczne opluwanie nas. Stąd wynikają te różne cuda o zabraniu premii, nagród, trzynastek, brak podwyżek. Ale za to o nakładaniu nowych obowiązków nie zapominąją!

Ostatnio edytowano 13 mar 2009, 17:43 przez Pinero, łącznie edytowano 1 raz

13 mar 2009, 17:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 paź 2007, 17:05

POSTY        53

Czemu się dziwić, firmy nie ma, 12 lat walki, NSA przyznał rację Podatnikowi, więc wyszło, że fiskus jest ten najgorszy... I wyszło to od sądu a nie od reporterów, w postaci wyroku sądowego. A że przy okazji jakiś tam mówił, że trzeba dawać łapówki to nie ma co brać sobie tego do serca. Mówił też, że trzeba być miłym, ugościć itp itd. Z tym się zgadzam, bo niby dlaczego traktować Urzędnika jak bydło i dawać mu miejsce w piwnicy na prowadzenie kontroli? Pewnie sami znacie takie przypadki gdzie Podatnik daje wam komórkę 2 x 2 metry bez okna z żarówka na kablu do tego zwala stos papierów informując jednocześnie, że czajnik na herbatę zepsuł się :) Brak kultury i dobrego wychowania, nic więcej, co również można powiedzieć o wypowiadającym się na temat "ugoszczenia" Urzędnika. Jak dodane zostało w reportażu, mamy NORMALNOŚĆ i decyzja nie jest ostateczna, jak to było do tej pory więc myślę, że trochę będzie Wam lepiej (jeśli chodzi oczywiście o wizerunek)

Skoro sprawa ciagnęła się 12 lat i rozstrzygnięcie korzystne dla podatnika nastąpiło dopiero przed NSA, to chyba nie była całkiem jednoznacza. Znowu kłaniają się nasze przejrzyste i proste przepisy podatkowe.

13 mar 2009, 19:55

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=44127:date=12. 03. 2009 g. 22:22:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 12. 03. 2009 g. 22:22) [snapback]44127[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Nie widzę żadnych szans na postawienie zarzutu z art. 212 KK w przypadku tego newsa.  :(

A przepraszam widziałeś ten news, że masz już z góry wyrobione zdanie, a nawet znasz już wyrok w tej sprawie?
Przepraszać mnie nie musisz. Nie mam zwyczaju komentowania czegoś, czego nie oglądałem, czy nie wysłuchałem. Co zresztą chyba bez problemu można wywnioskować z postu, który wisi bezpośrednio nad Twoim.  Znam też kilka wcześniejszych reportaży z kolejnych etapów tej sprawy.
Wyrok w tej sprawie już jest, decyzje zostały uchylone. A oczywiście roszczenie o odszkodowanie to kolejna sprawa i jak się skończy to się okaże.
Z tym, że co ma to do rzeczy, jeśli chodzi o ewentualne postawienie zarzutów karnych autorom reportażu lub osobom, które w nim takie, a nie inne opinie wyrażały.

Jeśli skonkretyzujesz, które wypowiedzi mogłyby wg Ciebie wypelnić normę z art. 212 KK i dlaczego, chętnie się zabawię w adwokata. Dla ułatwienia dodam tylko, że krytyka dziennikarska piętnująca błędne, naganne działania może być wyrażana w przejaskrawiony sposób, a emocjonalne opinie uogólniające też sąd z reguły uznaje za dopuszczalne.

Ostatnio edytowano 13 mar 2009, 20:59 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

13 mar 2009, 20:52
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

Dla ułatwienia dodam tylko, że krytyka dziennikarska piętnująca błędne, naganne działania może być wyrażana w przejaskrawiony sposób, a emocjonalne opinie uogólniające też sąd z reguły uznaje za dopuszczalne.

W polityce tym bardziej, a jednak sąd orzekł, że niejaki Lech W. przejaskrawił vs. niejakiego Wyrzykowskiego a emocjonalna opinia została uznana za nie-dopuszczalną ;)

13 mar 2009, 21:35

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=44206:date=13. 03. 2009 g. 20:52:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 13. 03. 2009 g. 20:52) [snapback]44206[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Dla ułatwienia dodam tylko, że krytyka dziennikarska piętnująca błędne, naganne działania może być wyrażana w przejaskrawiony sposób, a emocjonalne opinie uogólniające też sąd z reguły uznaje za dopuszczalne.

W polityce tym bardziej, a jednak sąd orzekł, że niejaki Lech W. przejaskrawił vs. niejakiego Wyrzykowskiego a emocjonalna opinia została uznana za nie-dopuszczalną ;)
Pudło. Zupełnie inne "paragrafy", zupełnie inny stan faktyczny. Choć jedno ma coś wspólnego - sądy są niezawisłe. :piwo:

13 mar 2009, 22:12
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

A mi zabrakło jednego - wypowiedzi kogoś z MF czemu doszło do takiej sytuacji. Bo najłatwiej zwalić na pracownika w Kielcach. Bo nie odda ministerstwu, prawda?

13 mar 2009, 22:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 55 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona