Teraz jest 06 wrz 2025, 09:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 334 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona
Kontrola podatkowa w 12 dni? 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
...aż dopiero teraz mnie olśniło jaki nasz ustawodawca jest racjonalny... wy tu narzekacie że mało casu kruca bomba mało casu, a przecież chodzi o szybkość... i kompatybilność z Szybkim PITem... :D
Teraz już tylko posługując się terminologią westernową pozostają spotkania z podatnikami w samo południe ...  :rotfl:

10 mar 2009, 09:35
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 lut 2007, 20:16

POSTY        5
Witam!Przepis art.83 ust.1 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej po zmianach wprowadzonych ustawą z dnia 19 grudnia 2008 r. o zamianie ustawy o swobodzie działaności gospodarczej oraz o zamianie innych ustaw (Dz.U.Nr 18 ,poz.97 ) brzmi "Czas trwania wszystkich kontroli organu kontroli u  przedsiębiorcy w jednym roku kalendarzwym nie może przekroczyć :(..)  " . Czy literalne brzmienie "u przedsiebiorcy "wskazuje ,że ograniczenia czasowe  wymienione w pkt 1-4 stosuje się tylko do kontroli prowadzonej u kontrolowanego tj w siedzibie kontrolowanego  , miejscu prowadzenia działalności ( art.285 a Ordynacji podatkowej )  a nie mają  zastosowania do kontroli prowadzonej np. w miejscu przechowywania dokumentacji gdy jest to biuro rachunkowe lub gdy kontrolowany skorzystał z  uprawnień art.285b Ordynacji podatkowej i przekazał dokumenty do kontroli w siedzibie organu podatkowego i czynnosci kontrolne są tam prowadzone ???????????

10 mar 2009, 13:56
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
... u przedsiębiorcy = w stosunku do ... (moim zdaniem jako laika)

10 mar 2009, 14:04
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
wielokrotnie mądrzejsi pisali o tym.. to już nawet ja wiem ;)

10 mar 2009, 14:08

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

...aż dopiero teraz mnie olśniło jaki nasz ustawodawca jest racjonalny... wy tu narzekacie że mało casu kruca bomba mało casu, a przecież chodzi o szybkość... i kompatybilność z Szybkim PITem... :D
Teraz już tylko posługując się terminologią westernową pozostają spotkania z podatnikami w samo południe ...  :rotfl:

... by po dobrze wykonanej pracy, zabrać się pociągiem o 15.10 do Yumy... ;)

10 mar 2009, 14:12
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

<!--quoteo(post=43890:date=10. 03. 2009 g. 09:35:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 10. 03. 2009 g. 09:35) [snapback]43890[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

A każdy naczelnik to teraz będzie Sheriff ze złota gwiazdą, posiadający (a jakże) zastępcę sheriffa, a po forsę na koniec dnia przyjedzie dyliżans...

10 mar 2009, 14:16

POSTY        2176

<!--quoteo(post=43903:date=10. 03. 2009 g. 14:12:name=helvet)--><div class='quotetop'>(helvet @ 10. 03. 2009 g. 14:12) [snapback]43903[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=43890:date=10. 03. 2009 g. 09:35:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 10. 03. 2009 g. 09:35) [snapback]43890[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

A każdy naczelnik to teraz będzie Sheriff ze złota gwiazdą, posiadający (a jakże) zastępcę sheriffa, a po forsę na koniec dnia przyjedzie dyliżans... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
...w obstawie Siedmiu wspaniałych.

Ostatnio edytowano 10 mar 2009, 14:29 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz

10 mar 2009, 14:27

REJESTRACJA27 sty 2008, 13:05

POSTY        17
Nic się nie stało, skarbowcy, nic się nie stało!!!

Oprócz kontroli mamy jeszcze postępowanie podatkowe.
- Kto wszczyna postępowanie podatkowe? Ja, szeregowy pracownik wymiaru (mam takie uprawnienie od NUSa do wydawania postanowień w trybie art. 165 uop-nie służy zażalenie)
- W jakim terminie? Natychmiast jak tylko mam taką potrzebę. Oczywiście skutek wszczęcia jest z chwilą doręczenia, mogę się pofatygować osobiście do domu podatnika i wręczyć przesyłkę niezorientowanej żonie.
- Kiedy dostanę dokumentację księgową? Z wszczęciem wręczam wezwanie z art. 189 uop - 3 dni do przedstawienia dowodu, tj. ksiąg podatkowych wraz z pełną dokumentacją rachunkową.
- Podatnik stawia się? Nakładam karę porządkową - art. 262 uop, występuję do banków o dane z rachunków - art. 182 uop. wydaję decyzję o zabezpieczeniu (przesłanki? z sufitu, zanim DIS uchyli decyzję o zabezpieczeniu mam ok. 3 miesiące na wydanie decyzji wymiarowej, której doręczenie wygasza decyzję zabezpieczającą). W ramach zabezpieczenia dział EG zajmuje rachunki bankowe, wierzytelności u kontrahentów, wnioskuje o wpis hipoteki przymusowej.
- Jak długo mogę prowadzić postępowanie podatkowe? Do przedawnienia się zobowiązania. Kiedyś wszcząłem postępowanie w 2003 za 2002. Decyzję wydałem w 2008 (pdof). Postanowienia z art. 140 uop można wydawać do woli.
- DIS, WSA, NSA uchylają decyzję? Dalej prowadzę postępowanie. Ja mam czas i środki, podatnik niekoniecznie.

Nic się nie stało, skarbowcy, nic się nie stało, mamy jeszcze Dział IV Ordynacji podatkowej.

11 mar 2009, 12:02

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:25

POSTY        75
Brawo! Skarbuś-kibol ;) zapomniałeś, że ten stawiający się podatnik może pomyśleć, że to, że każesz mu dostarczyń księgi i dokumenty, to już jakaś tam kontrola - nie koniecznie podatkowa. I co wtedy? Odśpiewasz hymn w 85 minucie, żeby w 90 przerąbać 3:2?

11 mar 2009, 12:25

POSTY        2176
Gdyby nie przedostatnie zdanie, można by całość wynurzeń Fajera potraktować jak żart.
Jeżeli napisał to poważnie - to tylko współczuć jego przełożonym. Może z wyjątkiem NUS-a, który ( o ile to prawda ) rozdaje pieczątki o treści "z upoważnienia Naczelnika Urzędu"...

11 mar 2009, 12:37

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...
Nic się nie stało, skarbowcy, nic się nie stało, mamy jeszcze Dział IV Ordynacji podatkowej.

Masz rację, ale wymaga to zmiany mentalności wielu ludzi w wymiarach i w kierownictwie, albo scedowania prowadzenia takich "wydobywczych" postępowań podatkowych do działów kontroli.
U nas niestety pokutuje narazie wersja, że protokół kontroli nie jest jednym z dowodów, a jedynym w postępowaniu  :(

Ostatnio edytowano 11 mar 2009, 12:58 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

11 mar 2009, 12:58
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
... jak się Adaś skuma co Wy tu knujecie to Wam zaraz szybką ścieżką znowelizuje OP uwalając dział IV...  :nonono:

11 mar 2009, 13:09
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034

Oprócz kontroli mamy jeszcze postępowanie podatkowe.
- Kiedy dostanę dokumentację księgową? Z wszczęciem wręczam wezwanie z art. 189 uop - 3 dni do przedstawienia dowodu, tj. ksiąg podatkowych wraz z pełną dokumentacją rachunkową.

I ja jako wzorowy POdatnik wysyłam UPS-em 15 mb segregatorów, których odbiór TY musisz POtwierdzić. A następnego dnia proszę (oczywiście na piśmie) NUS-a  o wydanie oryginału (POtwierdzonej kserkopii) faktury X, POnieważ jest niezbędna np. do POstępowania sądowego.  PO 3 dniach POwołuję pełnomocnika, np. brata, który mieszka PO przekątnej. W zanadrzu mam jesczcze parę POmysłów.....

11 mar 2009, 17:14
Zaawansowany

REJESTRACJA30 wrz 2008, 19:47

POSTY        70

LOKALIZACJAz Bazin

<!--quoteo(post=43805:date=08. 03. 2009 g. 20:15:name=Teqila)--><div class='quotetop'>(Teqila @ 08. 03. 2009 g. 20:15) [snapback]43805[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Gdzie te PIT-y przyjmowali??? Pierwszy raz w życiu słyszę, żeby UKS-y przyjmowały PIT-y. 10 lat pracuję w UKS i w życiu żadnych PIT-ów u nas się nie przyjmowało. Możecie to wyjaśnić. :blink:

Była taka akcja pod koniec kwietnia 2008, po zapowiedzi protestu przez RSK. Miała na celu spacyfikowanie skarbowców i uniknięcie kłopotów dla podatników. Polegała na tym, że przez ok. 1 tydzień ludzie z IS i UKS jeżdzili do niemal wszystkich Urzędów Gmin, gdzie siedzieli i przyjmowali PIT-y. Wydatki kolosalne, zyski żadne - często przyjęto kilka przez cały tedzień. Ot taki POmysł JVR. Poczytaj stare posty np. <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=970&view=findpost&p=28668" target="_blank">ten.</a>
Forma i rozmiar oczywiście zależały od warunków lokalnych, w tym POmysłowości DIS, DUKS i NUS. Akcję łączyły tylko dwa elementy - strata czasu i gigantyczne marnotrawstwo publicznych pieniędzy. W tym roku zapewne czeka nas powtórka z rozrywki, oczywiście w ramach "oszczędności".
Dzięki za wyjaśnienie, jakoś mi umknęło. A może u nas tak cichutko załatwili, że do mnie nie dotarło?
A zresztą, siedzi człowiek w terenie, to nawet nie wie co się dzieje.

11 mar 2009, 18:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 334 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona