Teraz jest 06 wrz 2025, 09:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 334 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona
Kontrola podatkowa w 12 dni? 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 sty 2007, 21:59

POSTY        19
U Nadira jak odczytuję powyżej to nie kwestia braku optymizmu,  ale nadmiaru... lat.  Nadir Twoich lat to ja nigdy nie będę miała. Mam swoje. A optymizm Twój czasami przewrotny  ale jest: „Skoro ustawodawca wprowadził takie przepisy, to chyba w jakimś celu. A w jakim?Aby spiłować nam... kiełki. Skoro tak, to nie będziemy kąsać. Żeby się żyło lepiej!”

08 sty 2009, 23:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:06

POSTY        52
Do SUPERSAPERA, obowiązuje jeszcze art. 108, wystawiłeś fakturę- zapłać podatek należny.

09 sty 2009, 10:20
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Do SUPERSAPERA, obowiązuje jeszcze art. 108, wystawiłeś fakturę- zapłać podatek należny.

I kilka orzeczeń przeciwnych - ulubionych przez moją IS.

09 sty 2009, 10:56
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
...tak sobie czytam tę nowelkę uSDG i oczyma wyobraźni widzę jaka będzie niezła jazda na kontrolach :rotfl: ... obowiązkowo trza się wyposażyć w liczydła, bo tu 12 tam 7 tu zaś 3 dni... tu zawieszam, tam wstrzymuję, tu jakiś sprzeciw, tam postanowienie...  suuuuuper :excl: ...

...szkoda tylko że żaden uczestnik procesu legislacyjnego nigdy nie odpowie za tak piękne rozłożenie kontroli na łopatki...

09 sty 2009, 12:09
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
znam to z doświadczenia, kalkulator z kalendarzem to jeden z najważniejszych przedmiotów w mojej działalności. VAT, Zus, PIT, przegląd kasy, gaśnicy, szkolenia BHP itp itd więc przez chwile poczujesz się jak osoba prowadząca działalność ;)

P.S
My tez w trakcie kontroli musimy używać kalkulatora żeby to ogarnąć, nie tylko kontrolerzy.

09 sty 2009, 14:08
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

znam to z doświadczenia, kalkulator z kalendarzem to jeden z najważniejszych przedmiotów w mojej działalności. VAT, Zus, PIT, przegląd kasy, gaśnicy, szkolenia BHP itp itd więc przez chwile poczujesz się jak osoba prowadząca działalność ;)

P.S
My tez w trakcie kontroli musimy używać kalkulatora żeby to ogarnąć, nie tylko kontrolerzy.

Mam tylko nadzieję że kontrola to nie jedyny moment kiedy zaczynasz wszystko księgować :D  :piwo:

09 sty 2009, 15:20
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
wtedy to już nie ma sensu zaczynać księgowania, bo kontrola z reguły sprawdza to, co było a nie to, co będzie ;)

jeśli bym nie księgował do chwili kontroli, to tym bardziej nie ma sensu księgować po kontroli tylko wyjechać wiadomo gdzie... :) (patrz mój nick)

09 sty 2009, 15:25
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:06

POSTY        1
Zajrzałem przed chwilą na stronę Rzeczpospolitej. Mamy czytelników forum wśród dziennikarzy. Oczywiście najlepiej nazwać inspektorów leniuchami. Wiadomo teamt chwytliwy, poklask tłumu się znajdzie.
Szkoda tylko, że osoba pisząca w dziale prawnym, uważającej się za poważną gazety, nie zada pytania, jak w ciągu 12 dni roboczych zgodnie z procedurą: przesłuchać świadka, sprawdzić transakcje u kontrahenta, uzyskać informację z banku, a przede wszystkim skutecznie doręczyć protokół kontroli.

09 sty 2009, 17:23
Zawodowiec

POSTY        3146

wtedy to już nie ma sensu zaczynać księgowania, bo kontrola z reguły sprawdza to, co było a nie to, co będzie ;)

jeśli bym nie księgował do chwili kontroli, to tym bardziej nie ma sensu księgować po kontroli tylko wyjechać wiadomo gdzie... :) (patrz mój nick)

Pa :brawa:
Przeslij pozdrowienia z Londynu!

mozeanglia                    

P.S

to oczekuj sprawdzenia czy zatrudniasz pracownika do spraw p.poż i ewakuacji!
Co mnie ma obchodzić, że ten przepis jest  do   :dupa:

09 sty 2009, 17:39
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Pani G. Leśniak dała prawdziwy popis "rzetelności" i "obiektywizmu" dziennikarskiego ( <a href="http://www.rp.pl/artykul/201341,245851_Inspektor_zagosci_w_firmie_na_krocej.html" target="_blank">LINK</a> ).

Otóż według p. redaktor inspektor kontroli skarbowej to:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->leń nie podlegający kontroli dyrektora urzędu i nie niepokojony inną pracą<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Ale teraz to się zmieni:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Skończą się trwające miesiącami kontrole, a inspektor leniuch będzie miał mniej okazji do „zasiedzenia się” w gościach.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Brawo, pani Grażyno!!! Jakże celnie (i nieprawdziwie). :zygi:

Ostatnio edytowano 09 sty 2009, 17:43 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz

09 sty 2009, 17:42
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

POSTY        3146

Pani G. Leśniak dała prawdziwy popis "rzetelności" i "obiektywizmu" dziennikarskiego ( <a href="http://www.rp.pl/artykul/201341,245851_Inspektor_zagosci_w_firmie_na_krocej.html" target="_blank">LINK</a> ).

Otóż według p. redaktor inspektor kontroli skarbowej to:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->leń nie podlegający kontroli dyrektora urzędu i nie niepokojony inną pracą

Ale teraz to się zmieni:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Skończą się trwające miesiącami kontrole, a inspektor leniuch będzie miał mniej okazji do „zasiedzenia się” w gościach.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Brawo, pani Grażyno!!! Jakże celnie (i nieprawdziwie). :zygi:
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Czytałem i trzeba przyznac MOCNE!
Może p. Grażyna J. Leśniak chce otrzymać jakąś nagrodę od mafii paliwowej?

09 sty 2009, 17:53
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Szkoda tylko, że osoba pisząca w dziale prawnym, uważającej się za poważną gazety, nie zada pytania, jak w ciągu 12 dni roboczych zgodnie z procedurą: przesłuchać świadka, sprawdzić transakcje u kontrahenta, uzyskać informację z banku, a przede wszystkim skutecznie doręczyć protokół kontroli.

O ile wiem, to przyroda nie lubi próżni.
Krótka kontrola = D Ł U G I E  P O S T Ę P O W A N I E  P O D A T KO W E.
Skoro kontrola nie zdąży zrobić wszystkiego co niezbędne, to osoba prowadząca postępowanie podatkowe będzie musiała to wszystko zrobić. Z jedną uwagą: zajmie to niewspółmiernie więcej czasu. Przekonacie się za 2-3 lata o ile przedłużył się średni czas postępowania podatkowego.
Panie Mozeanglia - jak się Panu podoba perspektywa wzywania Pana do urzędu celem złożenia wyjaśnień, dostarczenia dokumentów, przesłuchań pracowników, etc.? :D
Ja już nie chę nawet myśleć co będzie jak trafi Pan na wyjątkowo upier... znaczy skrupulatnego urzędasa. :piwo:

Grover                    

<!--quoteo(post=39978:date=04. 01. 2009 g. 20:37:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 04. 01. 2009 g. 20:37) [snapback]39978[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Ja nie narzekam. Odpowiada mi punkt widzenia Nadira. :D

Wła

wła

właśnie zgadzam się z wami
NADIR NA GENERALNEGO  :piwo:
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

DZIĘKUJĘ ZA ZAUFANIE i POPARCIE! :piwo:

Ostatnio edytowano 09 sty 2009, 17:59 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

09 sty 2009, 17:59
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
A w obliczu sankcji finansowych dla urzędasów (poselski projekt ustawy o szczególnych zasadach odpowiedzialności funkcjonariuszy publicznych za rażące naruszenie prawa) nie ulega wątpliwości, że będzie trzeba wyjaśniać wszystko, nawet nieistotne okoliczności, baaardzo dokładnie.

09 sty 2009, 18:20
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

POSTY        3146

A w obliczu sankcji finansowych dla urzędasów (poselski projekt ustawy o szczególnych zasadach odpowiedzialności funkcjonariuszy publicznych za rażące naruszenie prawa) nie ulega wątpliwości, że będzie trzeba wyjaśniać wszystko, nawet nieistotne okoliczności, baaardzo dokładnie.

Nie słyszałem o "nieistotnych" okolicznościach. Znaczenie może mieć wszystko!

09 sty 2009, 18:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 334 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona