<!--coloro:#000099--><span style="color:#000099"><!--/coloro-->ODPOWIEDŹ NA POST KOMINIARZA<!--colorc--></span><!--/colorc--> Na poczatek kilka słów na temat autora cytowanego przez kolegę KOMINIARZA dzieła- jest nim Robert Morey
Na początek pytanie: dlaczego wielu z Was na tym forum (najlepszy przykład to wątek "Polityka") odnosi się do autora, nie do treści. Czy to ważne czy napisał Ziemkiewicz, Michnik czy Łysiak? Chyba ważne co napisał. Tak samo czy to ważne czy napisał Morey czy Moore?
Pierwsza rzecz - albo rozmawiamy o wierze (...) albo mówimy o faktografii i historii. Mówimy o faktografii i historii. Pokaż gdzie Morey pisząc o Mahomecie pisze niezgodnie z faktami. Sam byłem długi czas przekonany że Rushdie kpił z Koranu pisząc że Koran" to "szatańskie wersety" Okazuje się że nic podobnego! Ani Rushdie tego nie wymyślił ani nie kpił. Pierwsza wersja Koranu to wersety podytktowane przez diabła (jak sam Mahomet przyznał) a dopiero druga podyktowana przez Archanioła Gabriela.
w bardzo krótkim czasie forum zostałoby zalane publikacjami które ujmują boskości Chrystusowi, rozpisują się o jego związku z Marią Magdaleną Ale po co komu fantazje typu "Kod da Vinci"czy pseudonaukowe opracowania typu "Zeitgeist"?.
Jezus był przez Machometa uważany za najważniejszego i największego, z działających przed nim proroków. To jest niezaprzeczalny fakt i to matkę Jezusa oraz jego samego wychwala Koran Skoro sam to potwierdzasz to dlaczego nie odpowiedziałeś na moje pytanie: "dlaczego muzułmanie wszystkich nieislamistów nazywają NIEWIERNYMI??!!
zagrożeniem dla chrześcijaństwa nie jest Islam, a postępująca laicyzacja życia samych chrześcian. Obawiam się że i jedno, i drugie. A jak na tym wyjdziemy? Obawiam się że jak "Zabłocki na mydle". Francuzi już zbierają owoce "religii pokoju". I tolerancji.
Chcesz parę książeczek traktujących krytycznie o chrześcijaństwie? dam ci namiar:))) Nie trzeba. W książkach "traktujących krytycznie" różne sprawy można napisać wszystko. Ważne są fakty a nie wymysły autora.
Co do wiary. "Bóg nie żyje!" powiedział Frederich Nietzsche. Wiesz jaki pojawił się napis na grobie Nietzsche po jego śmierci: "Nietzsche nie żyje - Bóg".
A żeby i ten post miał związek z muzyką (a i nie narazić się Adminom i Modom) to zacytuję ś.p. Czesława Niemena: "Są tacy którzy wierzą że pochodzą od małpy i po wsze czasy małpami będą i są tacy kórzy wierzą że pochodzą od Boga i ci są na obraz i podobieństwo Jego"
Człowiek jam niewdzięczny Muzyka: Czesław Niemen Słowa: Czesław Niemen
Dzień za dniem jak wartki potok czas zacieśnia krąg istnienia mego dzień za dniem uciekam dalej dalej dalej mych złudnych pragnień splot upada
A wokoło Wszechświat bezgraniczny niepojęty nieskończony ogród żyzny myśli wiecznej A r c y d z i e ł o ! Uszanować chciałbym Niebo, Ziemi czołem się pokłonić ale człowiek jam niewdzięczny że niedoskonały...
Nonsensami karmią się nawzajem spraw komicznych omotani siecią wstyd mi za tych co nie mając wstydu zapomnieli że u kresu groby nas zrównają.
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 05 sty 2009, 21:03 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz
05 sty 2009, 20:51
Grover
Niestety ludzki debilizm, o którym dość głęboko traktował Tomek, był od zawsze przyczyną największych cywilizacyjnych upadków i zbrodni. Gdy oglądałem "the mist" (to o ludziach uwięzionych w hipermarkecie przez krwiożercze i kryjące się we mgle bestie) w pewnym momencie zacząłem się zastanawiać, które potwory są gorsze, czy banda bezmyślnych, pozbawionych zdrowego rozsądku i podatnych na manipulację głupców gotowych zabijać współwięźniów w imię mętnych patriotyczno-religijno- amerykańskich sloganów, czy to mieszkające w mgle coś, o którym tak naprawdę nikt nic nie wie... W dzisiejszym świecie jest podobnie chociażby wspaniała idea zwalczania terroryzmu i wprowadzania cudownej amerykańskiej demokracji (to tak po dzisiejszych dyskusjach w pracy)...
Każdy, kto zabija, a raczej bardziej - ten, kto każe zabijać w imię tych "mętnych sloganów" jest POTWOREM. I, jak dla mnie, nie jest ważne jak brzmi aktualny slogan - czy w danym momencie jest to hitlerowska "czystość rasy", czy "zbombardujmy złych Serbów w Sarajewie", czy może wreszcie mordowanie w imię jakiejkolwiek religii. Podkreślam - JAKIEJKOLWIEK. Ale nawet potworom należy się szansa na poprawę.
Prywatnie wierzę w to, że jest jeden Bóg i nie ważne pod jakim imieniem kto go sławi. I wierzę mocno, że On jest Bogiem miłości, który każe nam kochać innych ludzi, bez względu na to jaką wyznają wiarę. Popatrzcie na przykład Matki Teresy - Ona nie pytała, czy karmi i leczy muzułmanina, żyda, hinduistę czy chrześcijanina, ona po prostu starała się pomóc drugiemu CZŁOWIEKOWI. I takie przykłady powodują, że wierzę, że ludzkość -jako całokształt - nie jest jednak "bandą bezmyślnych, pozbawionych zdrowego rozsądku i podatnych na manipulację głupców".
A dla zilustrowania moich poglądów - powtórka z piosenki, którą już kiedyś cytowałam:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=-_uZ4S7YAzs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=-_uZ4S7YAzs</a> /Modlitwa o wschodzie słońca - Kaczmarski, Gintrowski, Łapiński/
____________________________________ Kwinto:Zamiast kraść jako dyrektor, fabrykant, sekretarz czy inny prezes, lepiej juz kraść par excellence jako złodziej. Tak jest chyba uczciwiej.
05 sty 2009, 22:25
Pokaż gdzie Morey pisząc o Mahomecie pisze niezgodnie z faktami... w wielu miejscach... Poczytaj Reychmana, Natansona, Gibb'a czy Nosakowskiego to zobaczysz. Poza tym musisz sobie uświadomić, że islam to religia życia publicznego, a nie jak chrześcijaństwo- projekcja "mojej własnej" relacji z Panem Bogiem. Islam integralnie ujmuje człowieka i świat- stąd tak ciężko wyróżnić w nim chociażby sferę duchową i świecką. Resentyment z jakim spotyka się islam w dzisiejszym świecie ma swoje korzenie w głębokiej przeszłości. Wiąże się to z różnym usytuowaniem czasowym obu religii objawionych. Islam powstał sześć wieków po chrześcijaństwie i w wielu społeczeństwach stanowił dla niego zwycięstką konkurencję. koran- jest swoistym powrotem do założeń i konstrukcji teologicznych obecnych w judaizmie. Po sześćset letnim rozwoju chrześcijaństwa rodząca się religia zwraca się w kierunku czystego monoteizmu, w którym przede wszystkim akcentuje się roszczenie transcendentnego boga do absolutności. Islam rozumie swój stosunek do chrześcijaństwa tak, jak chrześcijaństwo swój stosunek do starego testamentu, a który to został przyjęty i dopełniony i stanowi stopień wstępny. Rozwój chrześcijaństwa przypadł na okres cesarstwa rzymskiego, w którym do czasów Konstantyna spotykało się ono z uciskiem i licznymi ograniczeniami. Konsekwencją tego jest to, iż chrześcijański nurt religijny rodził się niejednokrotnie w podziemiu, stąd ograniczony jest jedynie do sfery duchowej i nie wkracza i nie ingeruje w dziedziny takie jak prawo, handel czy gospodarka... W islamie państwo i religia stanowiły na początku jedność. Prawo umów, spółek regulowane były na początku w religii, po części jest tak do dzisiaj. Nikogo w chrześcijańskim świecie nie dziwi, że ktoś prowadzi business w sposób bezwzględny, w islamie dziwi... Muzułmanie nie mówią o zyciu wewnętrznym, dla nich życie to modlitwa, kult i prawo polityka i religia są pojęciami wzajemnie się uzupełniającymi. Koran, sunny to wzór na życie...
Ale po co komu fantazje typu "Kod da Vinci"czy pseudonaukowe opracowania typu "Zeitgeist"?. Faktycznie, jak na wzorowego chrześcijanina, twoja wiedza na temat prac i opracowań teologicznych na temat naszej wiary jest wybitnie mizerna... BEZ KOMENTARZA...
"dlaczego muzułmanie wszystkich nieislamistów nazywają NIEWIERNYMI??!! nie prawda, już prędzej niegodnymi nazywać się dziećmi bożymi... Islam zakłada pełne podporządkowanie Bogu, przy czym Bóg- jak u nas- postrzegany jest jako istota najdoskonalsza. W ewangeliach spisanych, między 70 a 120 r ne., tj. pod rządami Cesarstwa Rzymskiego, Jezus nazywa Boga ojcem, a wszystkich ludzi braćmi- dziećmi bożymi. Cesarstwo Rzymskie było państwem patriarchalnym, gdzie pozycja ojca wpisana była bardzo silnie w tradycję, system państwowy i model wierzeń rzymskich. Obowiązujące wówczas prawo wymagało dla ojca bezwzględnego posłuszeństwa, stąd obyczajowa kalka. Takiej pozycji nie miał niestety ojciec w ludach koczowniczych, w których przyjął się islam, gdzie posłuszeństwa wymagał przywódca GRUPY a nie PATER FAMILIAE. Ich system wierzeń przedmuzułmańskich rodził się pod wpływem kultur hinduskich, judaiskich i zapewne jeszcze kilku innych... To kolejne nieporozumienie między naszymi religiami, a którego źródła tkwią w lingwistyce, a nie w teologii.
"zagrożeniem dla chrześcijaństwa nie jest Islam, a postępująca laicyzacja życia samych chrześcian". - Obawiam się że i jedno, i drugie. A jak na tym wyjdziemy? Obawiam się że jak "Zabłocki na mydle". Francuzi już zbierają owoce "religii pokoju". I tolerancji.
Naprawdę bardzo często bywam we Francji i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi jakiś islamista zabronił pójść w niedzielę na mszę... Problemem jest to że nie ma mszy, bo najzwyczajniej nie ma wiernych, a tak gdzie nie ma wiernych nie ma i księży- ot co. Nasz miłościwie nam panujący Benedykt XVI, niedługo po objęciu stanowiska poczynił ukłon w stronę Lefebrystów, licząc że powali tym Francję na kolana. Jakie było zdziwienie, gdy jego pielgrzymce do tego pięknego kraju nie dopisała frekwencja... co więcej jak byli źli turyści że nie mogli przez kilka dni zwiedzać w spokoju katedry Notre Dam. Doprawdy słyszę w tobie dajmonion ojca dyrektora, a naprawdę nie tędy droga...
W książkach "traktujących krytycznie" różne sprawy można napisać wszystko.
Cenna uwaga zastosuj ją do Morey'a
[i]"Bóg nie żyje!" powiedział Frederich Nietzsche. Wiesz jaki pojawił się napis na grobie Nietzsche po jego śmierci: "Nietzsche nie żyje - Bóg".[/i]
Przykro mi, ale To akurat wiedziałem... Tobie zaś życzę, żebyś w swoim stosunku do innych wyznań stosował zasadę imperatywu kategorycznego, jeżeli już jesteśmy w temacie filozofii
a to music na dziś <a href="http://www.youtube.com/watch?v=old6xeBVIfw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=old6xeBVIfw</a>
[/i]<!--coloro:#000099--><span style="color:#000099"><!--/coloro-->Każda prawda, bez względu na to kto ją głosi pochodzi od Ducha Świętego... Św. Ambroży<!--colorc--></span><!--/colorc-->[i]
Pokaż gdzie Morey pisząc o Mahomecie pisze niezgodnie z faktami... w wielu miejscach...
Dziękuję za wyjaśnienie :piwo:
Grover
"dlaczego muzułmanie wszystkich nieislamistów nazywają NIEWIERNYMI??!! nie prawda...
Dzięki bardzo! :piwo: Nie wiem dlaczego takiej prostej prawdy nie znałem :mur:
a to music na dziś <a href="http://www.youtube.com/watch?v=_-2TNXqEP-Y&feature=related" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=_-2TNXqEP-Y...feature=related</a>
<div align="center">Riders on the storm Riders on the storm Into this house were born Into this world were thrown Like a dog without a bone An actor out on loan Riders on the storm
Theres a killer on the road His brain is squirmin like a toad Take a long holiday Let your children play If ya give this man a ride Sweet memory will die Killer on the road, yeah
Girl ya gotta love your man Girl ya gotta love your man Take him by the hand Make him understand The world on you depends Our life will never end Gotta love your man, yeah Wow!
Riders on the storm Riders on the storm Into this house were born Into this world were thrown Like a dog without a bone An actor out alone Riders on the storm. </div>
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
07 sty 2009, 20:54
Z całym szacunkiem do Autorów kilku powyższych postów, ale chyba potrzebujecie kącika religijnego na forum... Hyde Park jest nieograniczony niczym kosmos, więc...
____________________________________ always look on the bright side of life
07 sty 2009, 21:04
O, o ! Ja to samo mówię co Elsinore...
07 sty 2009, 22:04
zielonka
<!--quoteo(post=39821:date=30. 12. 2008 g. 16:42:name=Grover)--><div class='quotetop'>(Grover @ 30. 12. 2008 g. 16:42) [snapback]39821[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
…Na koniec cytat z koranu- twory przez moich oswieconych kolegow z pracy nazywany jest biblia mordercow i utwor- specjalnie wybrany przeze mnie jako protest song
"<!--coloro:#000099--><span style="color:#000099"><!--/coloro-->Kto zabija człowieka, czyni tak jakby zabił wszystkich ludzi. A kto ratuje jedno życie, ten jakby ratował cały świat." <!--colorc--></span><!--/colorc-->
Być może Twoi koledzy mieli na myśli nie kilka słów wyrwanych z kontekstu (Twój „cytat”), lecz przeczytali ten fragment Koranu w całości (…)
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
07 sty 2009, 22:24
Kominiarz to już twój problem a nie mój...
co zaś do postu w sprawie kącika teologicznego myślę, że nie będzie potrzebny Kominiarz ma swój kącik różańcowy a ja jednal wolę muzę i dziś będę promował Paradisów
co zaś do postu w sprawie kącika teologicznego myślę, że nie będzie potrzebny Kominiarz ma swój kącik różańcowy a ja jednal wolę muzę i dziś będę promował Paradisów
tekst piosenki C'est La Vie - Emerson, Lake & Palmer
C’est la vie Have your leaves all turned to brown Will you scatter them around you C’est la vie
Do you love And then how am I to know If you don’t let your love show for me C’est la vie
In the night Do you light a lover’s fire Do the ashes of desire for you remain
Like the sea There’s a love too deep to show Took a storm before my love flowed for you C’est la vie
Like a song Out of tune and out of time All I needed was a rhyme for you C’est la vie
Do you give Do you live from day to day Is there no song I can play for you C’est la vie
Ostatnio edytowano 08 sty 2009, 18:01 przez millan80, łącznie edytowano 1 raz
08 sty 2009, 17:59
Wyssali z wielu życie Zabrali godnoŚć nam
tekst a propos aktualnych zmian i prób restytucji epoki "kręcenia lodów" przerwanej przez krótki epizod rządów "Kaczofaszyzmu" KSU "Nikt Cię nie broni Polsko"
"Stworzyli kraj żebraków Twierdząc, że wszystko gra Z uŚmiechem na ekranie Szyderców leci show Lwie paszcze otwierają Pożerać ciągle chcą
Nikt Cię nie broni Polsko Gdy wokół głodne psy Upokorzony naród Cierpienie, nędza, łzy
Gdy mordy swe utuczą Kolejni pchają się W koryta ryje włożą I zaczną doić Cię Lecz karmy wnet zabraknie I w stołki wbiją kły A role się odwrócą I kopa damy im"
____________________________________ idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
08 sty 2009, 19:00
elsinore
<!--quoteo(post=40184:date=08. 01. 2009 g. 16:25:name=Grover)--><div class='quotetop'>(Grover @ 08. 01. 2009 g. 16:25) [snapback]40184[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Kominiarz to już twój problem a nie mój...
zaś dla kolegi Zielonki w kontekście cytowanych przez niego orkiestr, też znajdzie się dedykacja <a href="http://www.youtube.com/watch?v=8gk8yvHEgvg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=8gk8yvHEgvg</a>
Paradise Lost na Skarbowcach... jestem pod wrażeniem :excl:
A znacie to?... to posłuchajcie <a href="http://www.youtube.com/watch?v=TT5Bx06qQ2g&feature=related" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=TT5Bx06qQ2g...feature=related</a>
____________________________________ mucho trabajo poco dinero
08 sty 2009, 20:03
Ktoś przytoczył tę piosenkę w wykonaniu nieodżałowanego Jacka Kaczmarskiego... a wersję pierwotną słyszeliście? <a href="http://pl.youtube.com/watch?v=KLtRKy_SNPw" target="_blank">http://pl.youtube.com/watch?v=KLtRKy_SNPw</a>
tak ładnie było..o miłości....znacie Kalinę Jędrusik? piosenka S.O.S. <a href="http://pl.youtube.com/watch?v=9TgfolwSfT0" target="_blank">http://pl.youtube.com/watch?v=9TgfolwSfT0</a>
a dla kolegów ekumenistów...widzieliście ten film Fitna? podaję adres w razie czego... <a href="http://pl.youtube.com/results?search_query=fitna&search_type=" target="_blank">http://pl.youtube.com/results?search_query...mp;search_type=</a>