A w tejże wiejskiej e-kafejce prędkość netu w porywach do 128kb/s i można w takim e-urzędzie przychodząc do sołtysa w poniedziałek i do niedzieli zabawić...
____________________________________ always look on the bright side of life
29 paź 2008, 07:29
Przestańmy mówić o e-wszystkim, bo to jeden pic na wodę. Funkcjonuje niestety we włodarzach MF i ich poplecznikach przekonanie, że informatyzacja administracji jest lekiem na całe zło administracji skarbowej (i nie tylko). Przeczą temu dotychczasowe doświadczenia. Przykład - e-deklaracje - chętnych do złożenia promil, a roboty przy tym więcej nię przy papierze (zreszta e-deklaracja bez papieru ani rusz...). A na marginesie, słyszałem, że POLTAX jest juz do odstarzału, kto wie co za inteligentny system wprowadzi MF.
29 paź 2008, 07:58
widow
A na marginesie, słyszałem, że POLTAX jest juz do odstarzału, kto wie co za inteligentny system wprowadzi MF.
Tak jak za dawnych dobrych lat - kartoteki e-ręczne :excl:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
29 paź 2008, 10:36
supersaper
<!--quoteo(post=36274:date=29. 10. 2008 g. 06:58:name=widow)--><div class='quotetop'>(widow @ 29. 10. 2008 g. 06:58) [snapback]36274[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> A na marginesie, słyszałem, że POLTAX jest juz do odstarzału, kto wie co za inteligentny system wprowadzi MF.
Tak jak za dawnych dobrych lat - kartoteki e-ręczne :excl: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
... to chyba jeszcze Egipcjanie wymyślili... ale racja, nie bójmy się naśladować dobrych, sprawdzonych wzorców
29 paź 2008, 10:59
Ale przecież dzisiaj Adam Szejnfeld nie udzielał odPOwiedzi na pytania z sali sejmowej lecz POstawił pytania kim do tej POry byli nasi ukochania biznesmeni. Patent PO to naprawdę POwolna likwidacja aparatu skarbowego. Dowcip z lat 70-80 odnośnie US w Mławie i Działdowie brzmiał mniej więcej tak: "Lepiej POstawić skrzynki na dobrowolne wpłaty POdatników niż utrzymywać tych urzędasów skarbówki".
29 paź 2008, 18:30
oktan
Ale przecież dzisiaj Adam Szejnfeld nie udzielał odPOwiedzi na pytania z sali sejmowej lecz POstawił pytania kim do tej POry byli nasi ukochania biznesmeni. Patent PO to naprawdę POwolna likwidacja aparatu skarbowego. Dowcip z lat 70-80 odnośnie US w Mławie i Działdowie brzmiał mniej więcej tak: "Lepiej POstawić skrzynki na dobrowolne wpłaty POdatników niż utrzymywać tych urzędasów skarbówki".
Spokojnie. Kompleksową reformę między innymi aparatu skarbowego zapowiedział Min.Fin przy okazji przedstawiania projektu zmiany ustawy o finansach publicznych. Moim zdaniem nastąpi to z chwilą wprowadzenia podatku liniowego z równoczesną likwidacją ulg podatkowych. :zeby:
29 paź 2008, 19:48
oktan
(...) Dowcip z lat 70-80 odnośnie US w Mławie i Działdowie brzmiał mniej więcej tak: "Lepiej POstawić skrzynki na dobrowolne wpłaty POdatników niż utrzymywać tych urzędasów skarbówki".
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, to jeszcze nie było urzędów skarbowych...
29 paź 2008, 19:59
helvet
<!--quoteo(post=36298:date=29. 10. 2008 g. 18:30:name=oktan)--><div class='quotetop'>(oktan @ 29. 10. 2008 g. 18:30) [snapback]36298[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> (...) Dowcip z lat 70-80 odnośnie US w Mławie i Działdowie brzmiał mniej więcej tak: "Lepiej POstawić skrzynki na dobrowolne wpłaty POdatników niż utrzymywać tych urzędasów skarbówki".
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, to jeszcze nie było urzędów skarbowych... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
... z wyjątkiem Mławy i Działdowa, gdzie jak widać były...
30 paź 2008, 07:07
widow
Przestańmy mówić o e-wszystkim, bo to jeden pic na wodę. Funkcjonuje niestety we włodarzach MF i ich poplecznikach przekonanie, że informatyzacja administracji jest lekiem na całe zło administracji skarbowej (i nie tylko). Przeczą temu dotychczasowe doświadczenia. Przykład - e-deklaracje - chętnych do złożenia promil, a roboty przy tym więcej nię przy papierze (zreszta e-deklaracja bez papieru ani rusz...). A na marginesie, słyszałem, że POLTAX jest juz do odstarzału, kto wie co za inteligentny system wprowadzi MF.
wprowadzenie nowego systemu to podobno 1.01.2011, a co przy okazji ??
30 paź 2008, 17:00
Podobno POLTAX goni resztką sił, a ile w tym prawdy to pytanie do informatyków. Czym i kiedy zostanie zastapiony, tego nie wiem. Mam tylko nadzieję, że będzie to coś bardziej "inteligentnego" niż POLTAX, który w wielu kwestiach jest beznadziejny i czasochłonny.
30 paź 2008, 17:30
elsinore
<!--quoteo(post=36305:date=29. 10. 2008 g. 19:59:name=helvet)--><div class='quotetop'>(helvet @ 29. 10. 2008 g. 19:59) [snapback]36305[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--quoteo(post=36298:date=29. 10. 2008 g. 18:30:name=oktan)--><div class='quotetop'>(oktan @ 29. 10. 2008 g. 18:30) [snapback]36298[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> (...) Dowcip z lat 70-80 odnośnie US w Mławie i Działdowie brzmiał mniej więcej tak: "Lepiej POstawić skrzynki na dobrowolne wpłaty POdatników niż utrzymywać tych urzędasów skarbówki".
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, to jeszcze nie było urzędów skarbowych... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
... z wyjątkiem Mławy i Działdowa, gdzie jak widać były... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> I jeszcze kilkudziesięciu innych.
30 paź 2008, 18:16
helvet
<!--quoteo(post=36298:date=29. 10. 2008 g. 18:30:name=oktan)--><div class='quotetop'>(oktan @ 29. 10. 2008 g. 18:30) [snapback]36298[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> (...) Dowcip z lat 70-80 odnośnie US w Mławie i Działdowie brzmiał mniej więcej tak: "Lepiej POstawić skrzynki na dobrowolne wpłaty POdatników niż utrzymywać tych urzędasów skarbówki".
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, to jeszcze nie było urzędów skarbowych... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Przepraszam, być może nadużyłem słowa "skarbówka". Jednak nie wprowadziłem pojęcia Urząd Skarbowy. Ok, winno brzmieć pracowników Wydziału Finansowego.
30 paź 2008, 20:19
widow
Najłatwiej zlikwidować i centarlizować. Podepnie się to pod slogan - uszczuplanie administracji, a rzeczywistość będzie taka: - administracji się nie uszczupli (skoro pracowników małych włączy się do dużych), - oszczędności nie będzie (za darmo pracować nie będą, a zapewnienie miejsca pracy itp. może sie wiązać ze sporymi kosztami), - utrudni sie życie pracownikom (wielu przyjdzie dojeżdżać i kilkadziesiąt kilometrów do pracy) i podatnikom (będą musieli też "drałować", często tylko po to by pocałować klamkę), - zaprzeczy się starej prawdzie, że to właśnie decentralizacja, a więc przeniesienie wszystkiego "w dół" jest najlepszym rozwiązaniem, tak ekonomicznym, jak i społecznym...
A miało być "przyjazne państwo". Tylko dla kogo?
I miało żyć się lepiej. Tylko komu?
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
30 paź 2008, 20:42
oktan
Przepraszam, być może nadużyłem słowa "skarbówka". Jednak nie wprowadziłem pojęcia Urząd Skarbowy. Ok, winno brzmieć pracowników Wydziału Finansowego.
Faktycznie nie było pojęcia Urząd Skarbowy tylko
oktan
...US w Mławie i Działdowie...
Ale uderzenie się w pierś - godne naśladowania. Co też dzisiaj musiałem uczynić, nawet chyba trochę wcześniej w wątku dot. wyrównań po wyroku TK. :piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 30 paź 2008, 20:47 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz