Teraz jest 06 wrz 2025, 08:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 241 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona
Wartościowanie stanowisk pracy 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

<!--quoteo(post=30895:date=11. 06. 2008 g. 16:28:name=Anonim1973)--><div class='quotetop'>(Anonim1973 @ 11. 06. 2008 g. 16:28) [snapback]30895[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
W moim urzedzie były wartościowane osoby a nie stanowiska niestety. I tym osobom dopisano takie zadania ze ho ho i teraz mają więcej punktów niz osoby które rzeczywiście powinny mię wiecej punktów. (...0

U mnie też niektórych tak "dowartościowano", że mucha nie siada... :angry2:
Powinna to robić firma zewnętrzna. Najlepiej z drugiego końca kraju.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

A u mnie wartościowali stanowiska bez osób, bo nie zdążyli zrobić naboru po odejściu sporej grupki.

11 cze 2008, 20:18
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427

Zgłupłem totalnie.  :blink:
Z tego posta wynika jasno, że wartościowani są konkretni pracownicy, a nie stanowiska!

Tak jak pisał Wjawor, to był skrót myślowy. Przepraszam za zamieszanie.

11 cze 2008, 21:02
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

<!--quoteo(post=30846:date=10. 06. 2008 g. 21:48:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 10. 06. 2008 g. 21:48) [snapback]30846[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Zgłupłem totalnie.  :blink:
Z tego posta wynika jasno, że wartościowani są konkretni pracownicy, a nie stanowiska!

Tak jak pisał Wjawor, to był skrót myślowy. Przepraszam za zamieszanie.
Niestety większość stanowisk wartościowano również "skrótowo" poddając analizie realny obiekt (pracownika), a nie stanowisko. Liczne posty to potwierdzają.

12 cze 2008, 06:42

REJESTRACJA02 maja 2008, 16:09

POSTY        39
Efekt wartościowania jest taki ,że ci co mieli dużo będą mieć jeszcze więcej a ci co mieli mało jeszcze mniej.

12 cze 2008, 17:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2006, 22:52

POSTY        33
Dużo emocji, a mało wiedzy. Poczytajcie przepis i podręcznik dot. wartościowania.
Ja też widzę wiele wad , ale to co pisała np. KOCICA świadczy ,że nie przeczytała przepisu.Za co w ewidencji przydzielić więcej punktów ? Trudność , stopień skomplikowania , zasób wiedzy potrzebny
do wydania decyzji NIP a CIT lub VAT...Co z tego , że pracuję w US 14 lat skoro doświadczenie
wymagane na NUSa to chyba 5 lat.Na moje miejsce może przyjść nowa osoba i dostanie tyle punktów          co miałam ja  A WŁAŚCIWIE MOJE STANOWISKO.
Najważniejsze co z tym zrobi góra.Czy ma pomysł co z tym zrobić , czy tylko kończyliśmy pomysł poprzedników ?

12 cze 2008, 20:35
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Nieważne ile macie punktów - bo nie liczy się wartość bezwzględna. Ważne, w którym miejscu struktury Waszego US znajdzie się stanowisko, na którym pracujecie - czyli w jakim przedziale punktowym.
A propos NIP-ów! Nie wiem dlaczego wśród większości pracowników US panuje przekonanie, że dział NIP jest tylko nieco ważniejszy niż np. dział administracyjny i panie zajmujące się sprzątaniem. Większość z tych osób uważa, że nipowcy to tylko NIP-y nadają (co ja pisze!!! wystarczy nacisnąć "enter" i system sam wygeneruje numer NIP!!!). Pracuję w tym dziale kilkanaście lat i wiem, że na początku rzeczywiście tak było[u]. No ale już nie jest ... Niektórzy zapominają, że Ewidencja tworzy bazę danych podatników, z której korzysta cały US. Od jakości pracy w tym dziale w pewnym sensie zależy praca pozostałych pracowników US. A moja znajomość przepisów nie ogranicza się do ustawy o NIP - ze względu na rejestrację działalności konieczna jest znajomość ustaw o pdof, vat, pdop, kodeksu spółek prawa handlowego i przepisów  dot. rachunkowości (zwolnienia przedmiotowe, podmiotowe, wyłączenia z ryczałtu czy Karty itp.). Zgadzam się, że wydanie decyzji NIP a decyzji w pd czy vat to zupełnie inna bajka (w moim US zostało to w procesie wartościowania rozróżnione), ale jak już wspomniałam dział NIP nie zajmuje się tylko "wstukiwaniem" danych do POLTAX-u i pakowaniem w koperty decyzji NIP  :mur:. Nie wiem jak jest w Waszych US-ach, ale u mnie "jak trwoga to do ... NIP-ów" (sprawdź, poszukaj, ustal ... - niektórzy pracownicy czują się trochę zagubieni w POLTAX-ie, zwłaszcza ..., a nieważne...).
Podsumowując mój wywód - praca każdego działu w strukturze urzędu jest niezbędna i zależy od innych działów, jeżeli nawali jakiś jeden element, to i pozostałe nie mogą działać dobrze. Więc licytowanie się kto jest ważniejszy nie ma sensu, bo jesteśmy od siebie zależni. Przykład - wskaźniki z rocznych analiz: "obsuwa" jednego działu (np. egzekucji, kontroli czy wymiaru) może "położyć" pozostałych.
P.S. Nie dajcie się zwariować, przeżyliśmy już tyle pomysłów "ulepszających" (reformy, KAS, ciągłe zmiany przepisów), że przeżyjemy i to. Jak mówią "z dużej chmury mały deszcz".
P.S. A jesienią może nas czekać realizacja "jednego okienka". To dopiero będzie jazda ... (w moim US - właśnie NIP-y były przymierzane do tej roboty)

Ostatnio edytowano 12 cze 2008, 23:27 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz

12 cze 2008, 22:59
Zaawansowany

REJESTRACJA15 maja 2007, 06:32

POSTY        55

Dużo emocji, a mało wiedzy. Poczytajcie przepis i podręcznik dot. wartościowania.
Ja też widzę wiele wad , ale to co pisała np. KOCICA świadczy ,że nie przeczytała przepisu.Za co w ewidencji przydzielić więcej punktów ? Trudność , stopień skomplikowania , zasób wiedzy potrzebny
do wydania decyzji NIP a CIT lub VAT...Co z tego , że pracuję w US 14 lat skoro doświadczenie
wymagane na NUSa to chyba 5 lat.Na moje miejsce może przyjść nowa osoba i dostanie tyle punktów          co miałam ja  A WŁAŚCIWIE MOJE STANOWISKO.
Najważniejsze co z tym zrobi góra.Czy ma pomysł co z tym zrobić , czy tylko kończyliśmy pomysł poprzedników ?

Pytanie co zrobi góra? Urodziła mysz!
Z info jakie dotarły na temat wartościowania naczelników us i dyrektorów is przez MF wynika, że mają takie same wartości punktowe czyli po....... 450!!!
Na czym polega problem? A na tym, że najpierw powinni być wypunktowani (jak na ringu?) naczelnicy i dopiero do tego pozostałe stanowiska. Wtedy być może wyszło by to lepiej w urzędach.

13 cze 2008, 07:27
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 09:24

POSTY        91
Byłem członkiem zespołu wartościującego. Najniższa wartośc punktowa w urzędzie była i tak ponad dwukrotnie wyższa niż najniższa możliwa. W usach nie ma nieważnych stanowisk. Ale to nie znaczy ze wszystkie są tak samo ważne

13 cze 2008, 12:04
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
To dobrze, że chociaż mamy zdefiniowane dno w tym wartościowaniu. Teraz już tylko będzie lepiej.

13 cze 2008, 16:37
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Niestety większość stanowisk wartościowano również "skrótowo" poddając analizie realny obiekt (pracownika), a nie stanowisko. Liczne posty to potwierdzają.

Fakt, niektóre stanowiska przyciągały punkty jak magnes. Ale cóż, skoro nie ma kasy to fajnie że mamy chociaż igrzyska wartościowania.

13 cze 2008, 16:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2006, 06:21

POSTY        201
U nas w UKS-ie wartościowano zupełnie za naszymi plecami, wbrew zasadom ZZL (Zarządzania Zasobami Ludzkimi). Z przemyconych,fragmentarycznych informacji wynika, że tak oceniono:
kierownictwo powyżej 397 pkt,
IKS-y powyżej 304 pkt,
starsi komisarze powyżej 197 pkt
komisarze powyżej 173 pkt,
referendarze powyżej 143 pkt .
Zupełnie oburzającym jest fakt, że komisarzy i referendarzy zaniżono w w wykształceniu do średniego podczas gdy wszyscy mają wyższe, wszystkim nie uznano znajomości języka obcego, Kierownikom przyznano potężne pkt za doświadczenie, a IKS-ów nie wyróżniono za zdolności nawiązywania w sferze zewnętrznej kontaktów z kontrolowanymi.
Myślę, że to wartościowanie zostanie jako błędne odrzucone przez większość  adresatów.

13 cze 2008, 20:05
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:05

POSTY        164

U nas w UKS-ie wartościowano zupełnie za naszymi plecami, wbrew zasadom ZZL (Zarządzania Zasobami Ludzkimi). Z przemyconych,fragmentarycznych informacji wynika, że tak oceniono:
IKS-y powyżej 304 pkt,
Zupełnie oburzającym jest fakt, że komisarzy i referendarzy zaniżono w w wykształceniu do średniego podczas gdy wszyscy mają wyższe, wszystkim nie uznano znajomości języka obcego, Kierownikom przyznano potężne pkt za doświadczenie, a IKS-ów nie wyróżniono za zdolności nawiązywania w sferze zewnętrznej kontaktów z kontrolowanymi.
Myślę, że to wartościowanie zostanie jako błędne odrzucone przez większość  adresatów.

A jaki to UKS bo chyba nie ze wschodniej części kraju <_< ?
W UKS Lublin na stanowisku SKS-a jest 168 pkt. IKS 371 pkt.

Wodnik                    

<!--quoteo(post=31035:date=14. 06. 2008 g. 05:05:name=tributarius)--><div class='quotetop'>(tributarius @ 14. 06. 2008 g. 05:05) [snapback]31035[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
IKS-y powyżej 304 pkt,

A jaki to UKS bo chyba nie ze wschodniej części kraju <_< ?
W UKS Lublin na stanowisku SKS-a jest 168 pkt. IKS 371 pkt.

Przepraszam IKS 317pkt - aż lub tylko jak kto woli :lol:

13 cze 2008, 20:27
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427

Zupełnie oburzającym jest fakt, że komisarzy i referendarzy zaniżono w w wykształceniu do średniego podczas gdy wszyscy mają wyższe,

Nie ważne jakie mają wykształcenie. Komisja uznała, że aby być komisarzem, czy referendarzem wstarczy mieć średnie. A to, że osoby zajmujące te stanowiska mają wyższe to tylko ich plus.

tributarius                    

wszystkim nie uznano znajomości języka obcego,

Też nie ważne czy znasz język. Punkty za język przyznawane są tylko wtedy gdy znajomość języka jest niezbędna na wartościowanym stanowisku. Widocznie uznano, że aby być komisarzem czy referendarzem nie trzeba znać języka obcego.

Twój post świadczy, że kompletnie nie znacie podstawowych zasad wartościowania.

13 cze 2008, 21:15
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Ktoś gdzieś wcześniej wspominał o audycie sporządzonych opisów i wyników wartościowania stanowisk. Wiecie coś więcej o tym ?

14 cze 2008, 05:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 241 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona