Coś o laptopikach cicho, to może podrzucę informację dla wszystkich. <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->Kupujcie czekoladę, zanim będzie na wagę złota<!--sizec--></span><!--/sizec--> Szykuje się przymusowa dieta. Czekają nas drastyczne podwyżki cen czekolady. Na szczęście przed świętami uda się nam jeszcze kupić ją po normalnych cenach. Ale od stycznia poszybują one w górę - na początku o 15 procent. Wszystko przez apetyt Chińczyków i przez to, że brakuje drzew kakaowca.
Światowi producenci czekoladowych łakoci są zgodni - ceny powinny zacząć rosnąć już teraz. Jednak niepisana dżentelmeńska umowa w branży przewiduje, że nie podnosi się ich w okresie największego popytu na słodycze, czyli przed świętami Bożego Narodzenia. Ale od stycznia producenci nie będą mieli już skrupułów - czytamy w "michnikowemu szmatławcowi".
Na początku ceny czekolady wzrosną o 15 procent. Potem już nieustannie będą szybować w górę.
Powodów jest kilka. Jednym z nich są Chiny i Indie, a ściślej ich apetyt. Azjaci zasmakowali w czekoladzie, choć do tej pory jedli jej mało. Teraz jednak kupują słodkości masowo, więc - siłą rzeczy - windują sceny.
Także przez Chińczyków i ich zainteresowanie nabiałem rosną ceny mleka. Podrożały orzechy laskowe, a nawet papier i aluminium, potrzebne do zapakowania czekoladowych słodkości.
Inny problem to zbyt mała ilość drzew kakaowca, które dostarczają głównego składnika czekolady. Rośliny te wymagają specyficznych warunków, m.in. żyznej gleby, dużej wilgotności i regularnych opadów przez cały rok.
Wszystko więc sprzysięgło się przeciwko czekoladowym łasuchom, dla których nadchodzą ciężkie czasy.
<a href="http://www.dziennik.pl/gospodarka/article94076/Kupujcie_czekolade_zanim_bedzie_na_wage_zlota.html" target="_blank">http://www.dziennik.pl/gospodarka/article9...wage_zlota.html</a> <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Trochę się zaniepokoiłem... W takiej sytuacji pierwszorzędne znaczenie ma informacja, co w paczkach świątecznych zaordynował zakład pracy...
10 gru 2007, 19:10
My tu o prezentach, ale choinka to też rózgi...
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Dyrektor Radia Maryja zabrał głos dopiero po mszy.(...) O. Rydzyk atakował media publiczne: (...)Wiecie, co jest najgorsze? To już nawet nie wykształciuchy, ale dyplomiuchy, co dyplomy mają, nic nie rozumieją.
W płomiennym przemówieniu cytował Napoleona, Piotra Skargę i Jana Pawła II. Nie szczędził też żartów. - Mam maybacha, i mam helikopter - mówił i rozsuwał palce wskazujące na odległość dziesięciu centrymetrów. - Na szafie stoją - śmiał się. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
10 gru 2007, 19:19
Zanosi się na jedno puste miejsce. Pod choinką. Laptopiki nie doszły Inspektorze. Czyżby to była wina poczty ( ewentualnie innej firmy kurierskiej )?
24 gru 2007, 11:58
helvet
Zanosi się na jedno puste miejsce. Pod choinką. Laptopiki nie doszły Inspektorze. Czyżby to była wina poczty ( ewentualnie innej firmy kurierskiej )?
A do mnie doszedł! Ale ja byłam grzeczna :zeby:
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
24 gru 2007, 13:10
Pinero
A do mnie doszedł! Ale ja byłam grzeczna :zeby:
Widać ktoś lubi grzeczne dziewczynki :brawa:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
24 gru 2007, 13:22
wjawor
<!--quoteo(post=21259:date=24. 12. 2007 g. 13:10:name=Pinero)--><div class='quotetop'>(Pinero @ 24. 12. 2007 g. 13:10) [snapback]21259[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> A do mnie doszedł! Ale ja byłam grzeczna :zeby:
Widać ktoś lubi grzeczne dziewczynki :brawa: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Ja tam zdecydowanie wolę niegrzeczne!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 25 gru 2007, 11:46 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
24 gru 2007, 21:58
I co tam ciekawego znaleźliście pod choinką ?
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
27 gru 2007, 14:32
Nadir
<!--quoteo(post=21264:date=24. 12. 2007 g. 13:22:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 24. 12. 2007 g. 13:22) [snapback]21264[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Widać ktoś lubi grzeczne dziewczynki :brawa:
Ja tam zdecydowanie wolę niegrzeczne! <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
To masz coś dla siebie. Dla zachęty do kliknięcia w link wkleję tytuł artykułu. W co się bawią niegrzeczne dziewczynki? <a href="http://www.dziennik.pl/kobieta/babskiesprawy/article99065/W_co_sie_bawia_niegrzeczne_dziewczynki_.html" target="_blank">http://www.dziennik.pl/kobieta/babskiespra...iewczynki_.html</a>
27 gru 2007, 15:55
helvet
<!--quoteo(post=21289:date=24. 12. 2007 g. 21:58:name=Nadir)--><div class='quotetop'>(Nadir @ 24. 12. 2007 g. 21:58) [snapback]21289[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--quoteo(post=21264:date=24. 12. 2007 g. 13:22:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 24. 12. 2007 g. 13:22) [snapback]21264[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Widać ktoś lubi grzeczne dziewczynki :brawa:
Ja tam zdecydowanie wolę niegrzeczne! <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
To masz coś dla siebie. Dla zachęty do kliknięcia w link wkleję tytuł artykułu. W co się bawią niegrzeczne dziewczynki? <a href="http://www.dziennik.pl/kobieta/babskiesprawy/article99065/W_co_sie_bawia_niegrzeczne_dziewczynki_.html" target="_blank">http://www.dziennik.pl/kobieta/babskiespra...iewczynki_.html</a> <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Ale kryptoreklama... na co drugim zdjęciu biały niedźwiadek.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
27 gru 2007, 18:12
Za oknem biało, zbliżają się kolejne święta to może powtórnie podejmiemy temat prezentów ( laptopików ) dla "największych gaduł". Choinkę zamienimy na bukiet żonkili a Inspektor zamiast przebrać się za Mikołaja przedzierzgnie się w wielkanocnego zająca...
19 mar 2008, 09:39
helvet
Za oknem biało, zbliżają się kolejne święta to może powtórnie podejmiemy temat prezentów ( laptopików ) dla "największych gaduł". Choinkę zamienimy na bukiet żonkili a Inspektor zamiast przebrać się za Mikołaja przedzierzgnie się w wielkanocnego zająca...
:brawa: Helvet! Popieram. Inspektorze - obudź się! I do dzieła!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.