Teraz jest 06 wrz 2025, 08:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Co pod choinkę? 
Autor Treść postu

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176
Coś o laptopikach cicho, to może podrzucę informację dla wszystkich.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->Kupujcie czekoladę, zanim będzie na wagę złota<!--sizec--></span><!--/sizec-->
Szykuje się przymusowa dieta. Czekają nas drastyczne podwyżki cen czekolady. Na szczęście przed świętami uda się nam jeszcze kupić ją po normalnych cenach. Ale od stycznia poszybują one w górę - na początku o 15 procent. Wszystko przez apetyt Chińczyków i przez to, że brakuje drzew kakaowca.

Światowi producenci czekoladowych łakoci są zgodni - ceny powinny zacząć rosnąć już teraz. Jednak niepisana dżentelmeńska umowa w branży przewiduje, że nie podnosi się ich w okresie największego popytu na słodycze, czyli przed świętami Bożego Narodzenia. Ale od stycznia producenci nie będą mieli już skrupułów - czytamy w "michnikowemu szmatławcowi".

Na początku ceny czekolady wzrosną o 15 procent. Potem już nieustannie będą szybować w górę.

Powodów jest kilka. Jednym z nich są Chiny i Indie, a ściślej ich apetyt. Azjaci zasmakowali w czekoladzie, choć do tej pory jedli jej mało. Teraz jednak kupują słodkości masowo, więc - siłą rzeczy - windują sceny.

Także przez Chińczyków i ich zainteresowanie nabiałem rosną ceny mleka. Podrożały orzechy laskowe, a nawet papier i aluminium, potrzebne do zapakowania czekoladowych słodkości.

Inny problem to zbyt mała ilość drzew kakaowca, które dostarczają głównego składnika czekolady. Rośliny te wymagają specyficznych warunków, m.in. żyznej gleby, dużej wilgotności i regularnych opadów przez cały rok.

Wszystko więc sprzysięgło się przeciwko czekoladowym łasuchom, dla których nadchodzą ciężkie czasy.

<a href="http://www.dziennik.pl/gospodarka/article94076/Kupujcie_czekolade_zanim_bedzie_na_wage_zlota.html" target="_blank">http://www.dziennik.pl/gospodarka/article9...wage_zlota.html</a>
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Trochę się zaniepokoiłem... W takiej sytuacji pierwszorzędne znaczenie ma informacja, co w paczkach świątecznych zaordynował zakład pracy...

10 gru 2007, 19:10
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
My tu o prezentach, ale choinka to też rózgi...

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Dyrektor Radia Maryja zabrał głos dopiero po mszy.(...)
O. Rydzyk atakował media publiczne: (...)Wiecie, co jest najgorsze? To już nawet nie wykształciuchy, ale dyplomiuchy, co dyplomy mają, nic nie rozumieją.

W płomiennym przemówieniu cytował Napoleona, Piotra Skargę i Jana Pawła II. Nie szczędził też żartów. - Mam maybacha, i mam helikopter - mówił i rozsuwał palce wskazujące na odległość dziesięciu centrymetrów. - Na szafie stoją - śmiał się.

10 gru 2007, 19:19

POSTY        2176
Zanosi się na jedno puste miejsce. Pod choinką.
Laptopiki nie doszły Inspektorze.
Czyżby to była wina poczty ( ewentualnie innej firmy kurierskiej )?

24 gru 2007, 11:58
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

Zanosi się na jedno puste miejsce. Pod choinką.
Laptopiki nie doszły Inspektorze.
Czyżby to była wina poczty ( ewentualnie innej firmy kurierskiej )?

A do mnie doszedł! Ale ja byłam grzeczna  :zeby:

24 gru 2007, 13:10

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Widać ktoś lubi grzeczne dziewczynki :brawa:

24 gru 2007, 13:22
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

<!--quoteo(post=21259:date=24. 12. 2007 g. 13:10:name=Pinero)--><div class='quotetop'>(Pinero @ 24. 12. 2007 g. 13:10) [snapback]21259[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Ja tam zdecydowanie wolę niegrzeczne! :D

Ostatnio edytowano 25 gru 2007, 11:46 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

24 gru 2007, 21:58

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
I co tam ciekawego znaleźliście pod choinką ? :D

27 gru 2007, 14:32

POSTY        2176

<!--quoteo(post=21264:date=24. 12. 2007 g. 13:22:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 24. 12. 2007 g. 13:22) [snapback]21264[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

To masz coś dla siebie. Dla zachęty do kliknięcia w link wkleję tytuł artykułu.
W co się bawią niegrzeczne dziewczynki?
<a href="http://www.dziennik.pl/kobieta/babskiesprawy/article99065/W_co_sie_bawia_niegrzeczne_dziewczynki_.html" target="_blank">http://www.dziennik.pl/kobieta/babskiespra...iewczynki_.html</a>

27 gru 2007, 15:55
Fachowiec

POSTY        1834

<!--quoteo(post=21289:date=24. 12. 2007 g. 21:58:name=Nadir)--><div class='quotetop'>(Nadir @ 24. 12. 2007 g. 21:58) [snapback]21289[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=21264:date=24. 12. 2007 g. 13:22:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 24. 12. 2007 g. 13:22) [snapback]21264[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

To masz coś dla siebie. Dla zachęty do kliknięcia w link wkleję tytuł artykułu.
W co się bawią niegrzeczne dziewczynki?
<a href="http://www.dziennik.pl/kobieta/babskiesprawy/article99065/W_co_sie_bawia_niegrzeczne_dziewczynki_.html" target="_blank">http://www.dziennik.pl/kobieta/babskiespra...iewczynki_.html</a>

Ale kryptoreklama... na co drugim zdjęciu biały niedźwiadek.

27 gru 2007, 18:12

POSTY        2176
Za oknem biało, zbliżają się kolejne święta to może powtórnie podejmiemy temat prezentów ( laptopików ) dla "największych gaduł". Choinkę zamienimy na bukiet żonkili a Inspektor zamiast przebrać się za Mikołaja przedzierzgnie się w wielkanocnego zająca...

19 mar 2008, 09:39
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Za oknem biało, zbliżają się kolejne święta to może powtórnie podejmiemy temat prezentów ( laptopików ) dla "największych gaduł". Choinkę zamienimy na bukiet żonkili a Inspektor zamiast przebrać się za Mikołaja przedzierzgnie się w wielkanocnego zająca...

:brawa: Helvet! Popieram.
Inspektorze - obudź się!
I do dzieła!  :D

19 mar 2008, 11:02
Fachowiec

POSTY        1834

<a href="http://biznes.interia.pl/news/to-prawdziwa-rewolucja,1078357" target="_blank">To prawdziwa rewolucja</a>

19 mar 2008, 12:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 12:37

POSTY        255

19 mar 2008, 13:01
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie

19 mar 2008, 13:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 99 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona