Teraz jest 06 wrz 2025, 19:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Projekt zmiany ustawy o służbie cywilnej 2008 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 17:23

POSTY        30
Witam polecam link do nowego projektu ustawy o Służbie Cywilnej
<a href="http://kprm.gov.pl/bip/uosc080220.pdf" target="_blank">http://kprm.gov.pl/bip/uosc080220.pdf</a>
pozdrawiam

Ostatnio edytowano 24 lut 2008, 22:41 przez Auvi, łącznie edytowano 1 raz

21 lut 2008, 18:19
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
"Rozszerzenie zakresu informacji zamieszczanych w ogłoszeniu o wolnym stanowisku o proponowaną przybliżoną wysokość  wynagrodzenia na stanowisku pracy. Wprowadzenie tej informacji stanowi istotny element doprecyzowania treści ogłoszenia o naborze. Doświadczenia wskazują, że brak takiej informacji powodował, że na ofertę odpowiadali kandydaci mający wyższe wymagania finansowe, którzy po przejściu części lub nawet całego procesu naboru rezygnowali z ubiegania się o zatrudnienie ze względu na zbyt niski poziom oferowanego wynagrodzenia. To z kolei powodowało konieczność
ponownego naboru, wydłużało czas trwania i wpływało na obniżenie skuteczności naboru".

Ten kawałek mnie rozwalił... To rzeczywiście zmiany widzę ogromne...
Teraz przynajmniej nikt się nie nabierze.

Znów nic o podwyżkach.

A jeszcze to: "Otworzenie administracji rządowej na pracowników zagranicznych będzie miało wpływ na następujące kwestie:
- ułatwi urzędom pozyskanie wysoko wykwalifikowanych pracowników, gdyż jest potencjalnie więcej osób, które spełniają podstawowe kryterium pozwalające na zatrudnienie w służbie cywilnej".

Jak się to połaczy z wcześniejszym cytatem to powstanie pytanie - kogo chcą zatrudnic, chyba Chińczyków (z całym szacunkiem dla tego jeszcze biednego narodu). No chyba, że liczą, że cudzoziemiec połasi się na Szefa SC - 207.000 zł rocznie to niezła sumka (a wykształcenie tylko wyższe), ale to stanowisko nie zostało przewidziane dla zagraniczników. :)

Ostatnio edytowano 21 lut 2008, 18:46 przez widow, łącznie edytowano 1 raz

21 lut 2008, 18:44
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA07 lis 2007, 17:07

POSTY        1
W końcu będzie można porównać proponowane wynagrodzenia w poszczególnych urzędach

21 lut 2008, 19:14

REJESTRACJA09 lis 2007, 18:56

POSTY        32
Zmiany zmianami co z urlopem który PiS zabrał urzędnikom - jest nas niewiele w skali kraju a z 10 i 20 letnim stażem jeszcze mniej . Czy nikt nie stanie na wysokosci zadania i nie wspomni o tych fakcie . Chyba w projecie zmian tego nie ma ( czytałem szybko ale nie przeoczyłem tej waznej zmiany tak mi się wydaje ) . co wy na to . pamietam jak rozmawiałem kiedyś z Pastwą pytając go dlaczego jak ktoś przejdzie postepowanie a nie załapie sie na mianowanie bo był np. limit mały na dany rok, nie jest w tzw. "poczekalni" i nie dostaje mianowania w nastepnym  roku lub później   ( były takie przypadki że ktoś kto miał więcej pkt rok wczesniej i nie załapał się rok później nie miałby z taką samą ilością pkt się zmieścić w limicie odparł że tego ustawa nie przewiduje . czas więc zmienić ustawe - raz zdany egzamin ( postępowanie ) winien być honorowany na przyszłość - Co wy na to

21 lut 2008, 21:14
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2007, 17:41

POSTY        2

Zmiany zmianami co z urlopem który PiS zabrał urzędnikom - jest nas niewiele w skali kraju a z 10 i 20 letnim stażem jeszcze mniej . Czy nikt nie stanie na wysokosci zadania i nie wspomni o tych fakcie . Chyba w projecie zmian tego nie ma ( czytałem szybko ale nie przeoczyłem tej waznej zmiany tak mi się wydaje ) . co wy na to . pamietam jak rozmawiałem kiedyś z Pastwą pytając go dlaczego jak ktoś przejdzie postepowanie a nie załapie sie na mianowanie bo był np. limit mały na dany rok, nie jest w tzw. "poczekalni" i nie dostaje mianowania w nastepnym  roku lub później   ( były takie przypadki że ktoś kto miał więcej pkt rok wczesniej i nie załapał się rok później nie miałby z taką samą ilością pkt się zmieścić w limicie odparł że tego ustawa nie przewiduje . czas więc zmienić ustawe - raz zdany egzamin ( postępowanie ) winien być honorowany na przyszłość - Co wy na to

Tak ustawa powinna przywrócić urlopy i każdy znający ducha przedpisowskiej ustawy to przyzna. W końcu od urzędnika SC należy wymagać  wiecej i  trzeba mu też więcej "dać". To na szczęscie tylko projekt, który ma sporo błędów, nadal niejasne stanowiska dyrektorów generalnych - więcej odwagi panowie twórcy ! Co do "poczekalni" to raczej trudne do realizacji. Raczej warto pomyśleć o okresowej weryfikacji umiejętności urzędników i zdolności  do sprawowania władzy lub pełnienia specjalistycznych obowiązków.  Temu projektowi brakuje też ducha odpolitycznienia !!!!  Konkursy dla wszystkich, fuj!!! - to po co te egzaminy na urzędnika - tylko po to by rodzić konflikty, że ktoś dzieki temu że zdał to więcej zarabia? Skoro zdał - to trzeba trochę go wyeksploatować :) Niech bierze odpowiedzialność za rządzenie skoro ma do tego predyspozycje. A tu znów konkurs dla znajomych króliczka! Nieładnie !
Ocena przełożonych - ileż to razy bywa nieobiektywna. Szczególnie gdy oceniany jest "nielubiany" z różnych powodów przez przełożonego. Coś to nie tak miało być ! <_<

21 lut 2008, 21:50
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Projektowana jest również zmiana rozporządzenia w sprawie trybu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego, dotycząca certyfikatów potwierdzających znajmość języka obcego:

<a href="http://kprm.gov.pl/bip/071008post_kwalif.pdf" target="_blank">http://kprm.gov.pl/bip/071008post_kwalif.pdf</a>

24 lut 2008, 21:12
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Projektowana jest również zmiana rozporządzenia w sprawie trybu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego, dotycząca certyfikatów potwierdzających znajmość języka obcego:

<a href="http://kprm.gov.pl/bip/071008post_kwalif.pdf" target="_blank">http://kprm.gov.pl/bip/071008post_kwalif.pdf</a>

To tylko mała poprawka techniczna - dodanie kilku nowych nazw certyfikatów z języka angielskiego. Nie ma rewolucji.

Ostatnio edytowano 24 lut 2008, 22:41 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

24 lut 2008, 22:40
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

24 lut 2008, 22:47
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Bo może rewolucją będzie nowa ustawa...

Chodzi Tobie o tą coroczną lustrację ?
To może być groźne jeśli pojawi sie zapis ,że  druga negatywna opinia  będzie równała się zwolnieniu z pracy bez możliwości odwołania do sądu pracy.  Kwota bazowa pewnie zostanie bo bardzo upraszcza rachunki i porównania. MinFin przygotowuje wszak projekt ogólnopolskiego programu kadrowego i będzie miał informacje w bazie z pierwszej ręki. ( przynajmniej były takie przymiarki ).

Ostatnio edytowano 24 lut 2008, 23:23 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

24 lut 2008, 23:06
Zaawansowany

REJESTRACJA26 paź 2006, 12:30

POSTY        80

LOKALIZACJAnibylandia
Z trudem budowany korpus służby cywilnej przed zakusami politycznych najemników czeka kolejny nieprzyjemny cios, pytanie czy to koniec idei służby cywilnej?

27 lut 2008, 17:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:35

POSTY        74

Zmiany zmianami co z urlopem który PiS zabrał urzędnikom - jest nas niewiele w skali kraju a z 10 i 20 letnim stażem jeszcze mniej . Czy nikt nie stanie na wysokosci zadania i nie wspomni o tych fakcie . Chyba w projecie zmian tego nie ma ( czytałem szybko ale nie przeoczyłem tej waznej zmiany tak mi się wydaje ) .

Nie było urlopu, ale już jest  :brawa:

Bardzo ciekawie zapowiada się też koncepcja zlikwidowania p.o., w miejsce których obowiązkami dyrektora generalnego urzędu zajmować będą się zastępcy.

Szczegóły na bip kprm.

07 kwi 2008, 19:42
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

:unsure:  - podaj artykuł.

07 kwi 2008, 21:26
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 mar 2007, 19:26

POSTY        22

<!--quoteo(post=27823:date=07. 04. 2008 g. 19:42:name=Zbigniew)--><div class='quotetop'>(Zbigniew @ 07. 04. 2008 g. 19:42) [snapback]27823[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

:unsure:  - podaj artykuł.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Przecież takiej zmiany nie ma !!!
Po co wychwalać to czego już nigdy nie będzie. :mur:

07 kwi 2008, 21:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 mar 2007, 21:31

POSTY        36

Zmiany zmianami co z urlopem który PiS zabrał urzędnikom - jest nas niewiele w skali kraju a z 10 i 20 letnim stażem jeszcze mniej . Czy nikt nie stanie na wysokosci zadania i nie wspomni o tych fakcie . Chyba w projecie zmian tego nie ma ( czytałem szybko ale nie przeoczyłem tej waznej zmiany tak mi się wydaje ) . co wy na to .

Przyznaj, że ten dodatkowy urlop za 20 lat pracy w służbie cywilnej był mocno naciągany... - no chyba, że jestes w stanie udowodnić, że jesteś w SC już ponad 20 lat...

07 kwi 2008, 22:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 177 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona