Teraz jest 05 wrz 2025, 21:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 529 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 38  Następna strona
Czy wziąć przykład z celników? 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:38

POSTY        1181

I dłuuuugi (9-dniowy) weekend! :D
Od piątku 26-go kwietnia do niedzieli 4 maja!  :piwo:

<!--fonto:Trebuchet Ms--><span style="font-family:Trebuchet Ms"><!--/fonto-->Ja "na bank" biorę.  :brawa:
Córka ma Komunię w tym czasie...  :lol: <!--fontc--></span><!--/fontc-->

26 sty 2008, 17:28
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

Masz dużo racji ale to nie jest takie proste - akcja zeznań nie trwa tydzień czy dwa -trwa 4 miesiące a na zwrot pieniędzy urząd ma 3 miesiące , wiec powiedz mi jak w praktyce zastosować protest?
Podatnicy raczej w tym roku nie będą czekali na ostatni dzień składania zeznań bo będą mieli i to prawie wszyscy ulgę i zwrot pieniędzy a z praktyki wiem ze jak chodzi o pieniądze to potrafią szybko sie rozliczyć , więc ostatni dzień kwietnia nie wiem czy to coś da. A w razie dużej ilości petentów kierownictwo zorganizuje "samoobsługę" dla petenta - urny do których będą wrzucali zeznania.
U nas nie ma możliwości zastosowania protestu jednorazowo żeby był skuteczny , lekarze  - u nich jak w danym momencie odejdą od łóżek pacjentów zaraz może być efekt , celnicy zablokowali granice i tez był natychmiastowy skutek  a u nas tego skutku nie będzie.
I zgadzam się z Tobą że trzeba znaleźć "słaby punkt" - szukajmy!!!!!!
Pozdrawiam

Proste na pewno nie jest ale....
-nie wydawanie zaświadczeń wszelkiego rodzaju (szczególnie o nie zaleganiu )
-życzliwe poinformowanie wrzucających oraz dziennikarzy  ,że coś może zginąć i będą kłopoty dla wrzucającego
-generalnie stosowanie zasad strajku włoskiego wszysto bardzo ,bardzo, bardzo powoli i dokładnie ZE WSZYSTKIMI USTAWAMI I ZARZĄDZENIAMI BEZ LITOŚCI

26 sty 2008, 18:07
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA31 paź 2006, 07:46

POSTY        38
Oczywiście to nie jest proste, ale czy to znaczy, że mamy się poddać?
30.04. - to zbyt  późno, działać trzeba już!!!
Nikt za nas tego nie zrobi!!!
A tym bardziej sam Inspektor - do roboty!!!

Podaj nazwę  US i ilość osób chętnych do urlopu na żądanie:
US Jaworzno (60% załogi - tak jak 12.12.2006 r.) tzn. cały autobus - 50 osób (podpisy już zebrane).
Datę proponuję -  jak najwcześniej.

Ostatnio edytowano 26 sty 2008, 22:38 przez Tamara, łącznie edytowano 1 raz

26 sty 2008, 18:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2006, 08:44

POSTY        101
U mnie jeszcze kadry nie latały z karteczkami do rozplanowania tegorocznych urlopów, więc mogę nawet zaplanować, że będę wypoczywać pod koniec kwietnia.
Jest jedna rzecz, która mnie niepokoi: jak celników nie ma na granicy, to rosną kolejki a przedsiębiorcy i rząd są bezradni. Jak nas nie będzie pod koniec kwietnia, to pozostają poczty, PIT-omaty i możliwość "urzędowego" przedłużenia okresu składania zeznań np. do połowy maja. A ponieważ nie mamy własnych "granic", którymi moglibyśmy szantażować rząd i społeczeństwo, więc wydaje mi się, że strajk włoski byłby bardziej uciążliwy dla petentów (szczególnie w zakresie kontroli i zaświadczeń).

26 sty 2008, 18:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 17:59

POSTY        43
U nas na pytanie czy będą chorować albo skorzystają z urlopu  odpowiedzi były różne:
odp nr 1.Ja w zasadzie nie choruję i nie będę chorować
odp nr 2.Szkoda mi urlopu
odp nr 3.Dobrze tu zarabiam i podoba mi się ta praca
Ręce opadają! Coraz częściej  zastanawiam się nad zarobkami w skarbowości może tylko mnie na nic nie starcza, a zarobki są rzeczywiście niezłe, atmosfera radosna itp.
ps BRAWO JAWORZNO !!!! BRAWO!!!! :brawa:

26 sty 2008, 18:53
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 sty 2008, 19:50

POSTY        7

U nas na pytanie czy będą chorować albo skorzystają z urlopu  odpowiedzi były różne:
odp nr 1.Ja w zasadzie nie choruję i nie będę chorować
odp nr 2.Szkoda mi urlopu
odp nr 3.Dobrze tu zarabiam i podoba mi się ta praca
Ręce opadają! Coraz częściej  zastanawiam się nad zarobkami w skarbowości może tylko mnie na nic nie starcza, a zarobki są rzeczywiście niezłe, atmosfera radosna itp.
...

a co do tego mają ręce ?? - chcesz cos zmienić ??
nie patrz na innych zrób tak jak celnicy  :za2:  z głupotą

ad) odp nr 3
może poborcy, albo cywilni z kontroli i kadra (ale to już tez pewnie nie to co kiedyś)
ale reszta? wymiarowcy, księgowość, ogólny, inni merytoryczni i specjaliści
śmiech pusty ...
ostatnio tylko KAS dawało jakąś nadzieję na zmianę i niepewność czy może być gorzej
czy lepiej ... wybory już były mineły dawno temu ... a tu dalej tylko gra na zwłokę...

teraz trzeba powiedziec  :stop:  
dziś albo jutro
teraz albo nigdy
my albo oni
nie za miesiąc, tydzień,  kiedyś tam....

na apel wice-premiera pana.P. jak spiewał kiedyś Mr.ZOOB
"Nie gniewaj się, Waldek, ten "tramwaj" jest naprawdę twój, a reszta moja! "
moja!...
paradoksalnie: to bardzo odpowiedzialne jest
to jest dla wszystkich ostatnia chwila dla mnie, dla M.F. dla ZZ
- jeśli ja teraz nieczego nie zrobię
za parę tygodni poszukam innej pracy
- jesli nie zrobia nic ZZ ani MF
za parę miesięcy (lub lat) innego miejsca do życia

dlatego  :brawa:  dla celników tych zwykłych normalnych
niebiorących, niezłodzieji, nieszefów, niedziałaczy
- zrobili co mogli zrobili co trzeba było zrobić

a Ty?

--
nie czekam na "akcje" - jestem na L-$ - shift mi haczy ;-)

26 sty 2008, 21:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 17:52

POSTY        65
Ludzie ja pół roku temu odszedłem z firmy, mimo że ledwo co w listopadzie 2006 zostałem urzędnikiem mianowanym SC. Czyli relatywnie miałem lepiej. A znajomi mówili, żle ci ? Mianowanie masz, jeszcze KAS wprowadzą będzie dobrze.... Ech widać miałem nosa że jak zwykle brać skarbową wy***ją.  :dupa:

Oni na górze dopiero się opamiętają jak połowa z nas odejdzie, a druga połowa nie będzie wiedziała w co rece włożyć. I wszystko się zawali.

W Niemczech jest ca 85 mln ludzi i 70 tys doradców podatkowych, nie mówiąc o tym że u nich jest znacznie więcej prawników z uprawnieniami.
U nas jest 38 mln ludzi i 10 tys doradców podatkowych. Prosty rachunek wskazuje że brakuje jeszcze dwa razy tyle. Podano pytania na ten rok, na egzamin przysiąść nauczyć się, zdać i orywłar pies wam mordę w MFie lizał.

Egzamin na biegłego rewidenta też nie jest dla dzieci Einsteina. Niech nikt nie mówi że domowym sposobem nie nauczy się do 3 egzaminów rocznie. 3-4 lata i orywłar. Więcej wiary w siebie mniej wiary w polityków i MF. Bądźcie kowalami własnego losu, 1500 zł to nie pensja.  

Pozdrawiam ciepło, były skarbowiec.

A dla tych co koniecznie chcą być pochowani z odznaką wzorowego skarbowca. Wykuć język i nauczyć się na mianowanie. Potem 10 tys brutto rocznie więcej to jednak pieniądz. (850 mies.) I żaden przełożony ci tej kasy nie uwali.

Ostatnio edytowano 26 sty 2008, 22:37 przez Raptus, łącznie edytowano 1 raz

26 sty 2008, 22:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 mar 2007, 17:41

POSTY        129

LOKALIZACJACzarna dolina
Z tego co widzę w telewizji to mówią "celnicy są silni zrobili paraliż wszystkich granic" a dlaczego my nie powinniśmy upomnieć się o swoje tj. pracownicy IS/UKS/US dla nas  podwyżka 1500 zł na etat też się należy, najgorsze jest to że nie możemy strajkować, ale napewno są  jakieś sposoby aby wywalczyć podwyżkę???

Ostatnio edytowano 26 sty 2008, 22:59 przez zenekzenek, łącznie edytowano 1 raz

26 sty 2008, 22:58
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:46

POSTY        315

Ludzie ja pół roku temu odszedłem z firmy, mimo że ledwo co w listopadzie 2006 zostałem urzędnikiem mianowanym SC. Czyli relatywnie miałem lepiej. A znajomi mówili, żle ci ? Mianowanie masz, jeszcze KAS wprowadzą będzie dobrze.... Ech widać miałem nosa że jak zwykle brać skarbową wy***ją.  :dupa:

Oni na górze dopiero się opamiętają jak połowa z nas odejdzie, a druga połowa nie będzie wiedziała w co rece włożyć. I wszystko się zawali.

W Niemczech jest ca 85 mln ludzi i 70 tys doradców podatkowych, nie mówiąc o tym że u nich jest znacznie więcej prawników z uprawnieniami.
U nas jest 38 mln ludzi i 10 tys doradców podatkowych. Prosty rachunek wskazuje że brakuje jeszcze dwa razy tyle. Podano pytania na ten rok, na egzamin przysiąść nauczyć się, zdać i orywłar pies wam mordę w MFie lizał.

Egzamin na biegłego rewidenta też nie jest dla dzieci Einsteina. Niech nikt nie mówi że domowym sposobem nie nauczy się do 3 egzaminów rocznie. 3-4 lata i orywłar. Więcej wiary w siebie mniej wiary w polityków i MF. Bądźcie kowalami własnego losu, 1500 zł to nie pensja.  

A dla tych co koniecznie chcą być pochowani z odznaką wzorowego skarbowca. Wykuć język i nauczyć się na mianowanie. Potem 10 tys brutto rocznie więcej to jednak pieniądz. (850 mies.) I żaden przełożony ci tej kasy nie uwali.

Zgadzam się z Tobą. Trzeba brać sprawy w swoje ręce. Szukać innych możliwości.

Uważam, że "kopanie w jaja" rządu tak, że boli to zupełnie inne, przypadkowe grupy społeczne jest poprostu nieetyczne. Pytacie jaka forma protestu?
W całej Polsce wezwania do podatników i weryfikacja w ramach czynności sprawdzających wszystkich zeznań i deklaracji z udziałem podatnika. Na 1 dzień po kilkanaście osób do 1 pracownika. Najlepiej na tą samą godzinę. Spokojna analiza dokumentów, spisanie protokołu. Brak czasu na wprowadzenie danych do systemu itd. I co? Gigantyczne kolejki i ogólne wk...wienie wszystkich. Potem być może sukces i żądana podwyżka.
I... za tydzień nie mogę przyjść do pracy bo panie w przedszkolu poszły na L-4, też chcą żyć godnie.

Nie chciałabym być jednak źle zrozumiana. Uważam, że podwyżki sie należą. Wszystkim! W państwie prawa nie może być tak, że kto ma silniejsze łokcie ten wygrywa.

Ostatnio edytowano 27 sty 2008, 05:30 przez Kasik, łącznie edytowano 1 raz

27 sty 2008, 05:23
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

U nas jest 38 mln ludzi i 10 tys doradców podatkowych. Prosty rachunek wskazuje że brakuje jeszcze dwa razy tyle.

A Pan Palikot pali głupa i najchętniej (wespół z JKM) zlikwidowałby podatki  :lol:  

Raptus                    

Egzamin na biegłego rewidenta też nie jest dla dzieci Einsteina.
Niech nikt nie mówi że domowym sposobem nie nauczy się do 3 egzaminów rocznie.
3-4 lata i orywłar. Więcej wiary w siebie mniej wiary w polityków i MF.
Bądźcie kowalami własnego losu, 1500 zł to nie pensja.  

Dzięki za słowa otuchy! :)

Raptus                    

A dla tych co koniecznie chcą być pochowani z odznaką wzorowego skarbowca.
Wykuć język i nauczyć się na mianowanie. Potem 10 tys brutto rocznie więcej to jednak pieniądz. (850 mies.) I żaden przełożony ci tej kasy nie uwali.

May Your words turn in gold!
God bless You  :D

Ostatnio edytowano 27 sty 2008, 08:42 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

27 sty 2008, 08:42
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 10:57

POSTY        9
A może by tak: udzielając odpowiedzi na pytania podatników - cytować im obowiązujące przepisy prawa - oczywiście z sumiennym przywołaniem jednostek redakcyjnych i publikatorów  :blink:

Żadnego tłumaczenia tego bełkotu legislacyjnego na ludzki w trakcie kampanii PIT :D

27 sty 2008, 10:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 gru 2006, 09:28

POSTY        22
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Pytacie jaka forma protestu?
W całej Polsce wezwania do podatników i weryfikacja w ramach czynności sprawdzających wszystkich zeznań i deklaracji z udziałem podatnika. Na 1 dzień po kilkanaście osób do 1 pracownika. Najlepiej na tą samą godzinę. Spokojna analiza dokumentów, spisanie protokołu. Brak czasu na wprowadzenie danych do systemu itd. I co? Gigantyczne kolejki i ogólne wk...wienie wszystkich. Potem być może sukces i żądana podwyżka.
I... za tydzień nie mogę przyjść do pracy bo panie w przedszkolu poszły na L-4, też chcą żyć godnie.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ja tez nie widze innej możliwości. Urząd zamknięty przez jeden dzień, czy sparaliżowany przez dwa ( gdyby urlopy na rządanie brać w opcji 50:50) nie jest żadnym utrudnieniem. Ale drobiazgowe kontrole WSZYSTKICH zeznań, szczgólnie gdzie wykazana jest ulga na dzieci ( jakoś trzeba ten stan posiadania sprawdzić  :rolleyes: )
jak najbardziej!! Ale działania muszą być kompleksowe, w każdym urzędzie, a nie w jednym Jaworznie  :angry:  ...U nas tez same "starsze panie", z emeryturą za pasem, a takie najtrudniej namówić do jakiegokolwiek protestu. Poza tym drobiazgowa kontrola zeznań budzi obawy, czy zdąży się ze zwrotem, bo u nas odsetkami za zwłokę obciążają pracownika ( oczywiście wg niepisanej reguły), a w sumie jest to też skuteczna broń do walki o nasze podwyżki!! więcej przekroczonych terminów zwrotów  ----> więcej odsetek zabuli MF!!

Ostatnio edytowano 27 sty 2008, 10:21 przez kocica, łącznie edytowano 1 raz

27 sty 2008, 10:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:27

POSTY        35
30 kwietnia lub tydzień przed upływem terminu do złożenia zaświadczeń o dochodach do rodzinnego (chyba 30.08)  :za2:

Ostatnio edytowano 27 sty 2008, 11:52 przez guga, łącznie edytowano 1 raz

27 sty 2008, 11:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2007, 22:17

POSTY        61
Mądrale z góry chyba dostali już jasne ostrzeżenie od celników ( których podziwiam ), którzy nie mogą strajkować a skutecznie pokazali co można zrobić razem i zgodnie z prawem. Proponuję ostre negocjacje właśnie teraz ponieważ uważam, że to odpowiedni moment. W przeciwnym wypadku jeden ustalony dzień KACOWEGO we wszystkich urzędach żeby pokazać, że to nie żarty. Jeśli dalej nic kolejne kacowe L4 i strajk włoski do końca kwietnia.

27 sty 2008, 12:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 529 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 38  Następna strona