Teraz jest 11 wrz 2025, 03:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2107 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 151  Następna strona
Czystki,czystki (PiS), zmiany,zmiany (PO) 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 kwi 2007, 14:28

POSTY        34

(....) "bardzo eleganckich" zmianach na wyższych stanowiskach, w kontekście czego wielu odwołanych wygrało procesy (...)

To może przypomnę, bo Kolega zatrzymał się chyba gdzieś po drodze - Sąd Najwyższy w wyroku z 18 października 2007 r. stwierdził, iż odwołanie NUS przez Min. Fin. było zgodne z prawem i skuteczne. W związku z tym, że to SN ( chyba nie podejrzewany o stronniczość i działalność na rzecz Min. Fin) to linia orzecznictwa jest chyba jasna i zrozumiała, no nie?

Ostatnio edytowano 01 sty 2008, 11:37 przez Nimitz, łącznie edytowano 1 raz

01 sty 2008, 11:35

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

EGA EXPERT:

(....) "bardzo eleganckich" zmianach na wyższych stanowiskach, w kontekście czego wielu odwołanych wygrało procesy (...)

To może przypomnę, bo Kolega zatrzymał się chyba gdzieś po drodze - Sąd Najwyższy w wyroku z 18 października 2007 r. stwierdził, iż odwołanie NUS przez Min. Fin. było zgodne z prawem i skuteczne. W związku z tym, że to SN ( chyba nie podejrzewany o stronniczość i działalność na rzecz Min. Fin) to linia orzecznictwa jest chyba jasna i zrozumiała, no nie?

W przypadku spraw pracowniczych trudno mówić o linii orzecznictwa na podstawie konkretnego wyroku Sądu Najwyższego, ponieważ każda sprawa jest wysoce zindywidualizowana.  Tak więc merytorycznie można podejść tylko znając wszystkie okoliczności w konkretnej sprawie.

A co do stylu, to niestety w znanych mi odwołaniach go brakowało, niezależnie od tego czy były zasadne. :(

01 sty 2008, 11:47
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        34

<!--quoteo(post=21513:date=01. 01. 2008 g. 11:35:name=Nimitz)--><div class='quotetop'>(Nimitz @ 01. 01. 2008 g. 11:35) [snapback]21513[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
EGA EXPERT:

W przypadku spraw pracowniczych trudno mówić o linii orzecznictwa na podstawie konkretnego wyroku Sądu Najwyższego, ponieważ każda sprawa jest wysoce zindywidualizowana.  Tak więc merytorycznie można podejść tylko znając wszystkie okoliczności w konkretnej sprawie.

A co do stylu, to niestety w znanych mi odwołaniach go brakowało, niezależnie od tego czy były zasadne. :(
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

<a href="http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2074.89.0.39.16.2.0.1.htm" target="_blank">http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNew...39.16.2.0.1.htm</a>
Chodziło o zasadę więc orzeczenie jest fundamentalne i stanowiące o linii orzeczniczej.
Być może masz rację, co do tego się nie wypowiadam. Chodziło mi jedynie o powielanie bzdur, mimo że ten wątek był już poruszany na forum.
Pozdrawiam z Nowym Rokiem i wszystkiego najlepszego dla wszystkich związkowców w AD 2008.

Ostatnio edytowano 01 sty 2008, 12:06 przez Nimitz, łącznie edytowano 1 raz

01 sty 2008, 12:05
Znawca

REJESTRACJA01 gru 2006, 18:35

POSTY        192

EGA EXPERT:

... wygrało procesy o kasę, o to, że niezgodnie z prawem obniżono im pobory po zdymisjonowaniu.

Drogi Inspektorze!
Skoro Pan MB jest takim dobrym fachowcem, to może warto poprzeć jego osobę w dalszej pracy w Min.Fin. - może jakaś akcja poparcia ze strony związków.

01 sty 2008, 18:57

REJESTRACJA15 lis 2007, 21:14

POSTY        141
np. jako starszy komisarz skarbowy bo takie stanowiska proponowano odwołanym dyrektorom i naczelnikom

01 sty 2008, 20:03
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        34

np. jako starszy komisarz skarbowy bo takie stanowiska proponowano odwołanym dyrektorom i naczelnikom

Więc otrzymali chyba najwyższe stopnie w hierarchii Izb czy Urzędów - straszna krzywda? Rozumiem, że to nie ta kasa co DUS czy NUS. Zresztą z tego co było słychać i widać nagle wszyscy zapadli na jaką dziwną chorobę i w dodatku długotrwałą. Przebywali na zwolnieniach lekarskich po 10 i więcej miesięcy. Ciekawe jak ma to się w kontekście owej "elegancji" o której mowa wyżej. Odwołana ich elegancko czy też nie, natomiast "byli" elegancko zachorowali pobierając kasę z ZUS-u przez dluuuuugie miesiące. Elegancja w każdym calu no nie? A może nazywa się to inaczej?

01 sty 2008, 22:12
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

<!--quoteo(post=21478:date=31. 12. 2007 g. 15:22:name=kolo)--><div class='quotetop'>(kolo @ 31. 12. 2007 g. 15:22) [snapback]21478[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
A mnie też jest szkoda MB. Zmiany były i lepsze i gorsze, każdy ma jakieś swoje zdanie. Wydaje mi się jednak, że temu facetowi NAPRAWDĘ zależało na poprawieniu naszej skarbowej doli...

A komu on tak chciał poprawić dolę?
Tylko niektórym. Zwłaszcza tym którzy sami nie potrafili czegoś osiągnąć. Niektórzy z nich to wielcy nieudacznicy.
...pewnie jak by planowo KAS ś.p. weszło właśnie w 2008 r w życie to nie docenili by troski pracownicy na wypowiedzeniu z "powodu braku wykształcenia  wyższego " , pracownicy z wyższym lecz dla których zabrakłoby miejsca w KAS , pracownicy egzekucji pozbawieni prowizji - czekający na uznaniowe dodatki w uznaniowej wysokości ....

01 sty 2008, 22:35
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Więc otrzymali chyba najwyższe stopnie w hierarchii Izb czy Urzędów - straszna krzywda? Rozumiem, że to nie ta kasa co DUS czy NUS.
Zresztą z tego co było słychać i widać nagle wszyscy zapadli na jaką dziwną chorobę i w dodatku długotrwałą. Przebywali na zwolnieniach lekarskich po 10 i więcej miesięcy.
Ciekawe jak ma to się w kontekście owej "elegancji" o której mowa wyżej. Odwołana ich elegancko czy też nie, natomiast "byli" elegancko zachorowali pobierając kasę z ZUS-u przez dluuuuugie miesiące.
Elegancja w każdym calu no nie? A może nazywa się to inaczej?

W naszym biednym kraju nazywa się to N O R M A L K A. Niestety.
A wydawać by się mogło, że jest prosty sposób na to: zweryfikować takie zwolnienie.
I wząć za d_*ę takiego doktorka.
Ale czy u nas to możliwe?! :o
Myślę, że dłuuugo jeszcze nie.

Ostatnio edytowano 02 sty 2008, 08:21 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

02 sty 2008, 08:21
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169

No cóż. Szkoda, że kaczka nie zapoznała się z ustawą o KAS i jej uzasadnieniem. Nie znalazłem tam żadnego akapitu na temat zwalniania ludzi, a końcowe zapisy były o wiele bardziej przyjazne, niż w poprzednich ustawach podobnego typu.

To, że czegoś nie zapisano w przepisach nie oznacza, że tego nie ma. Taki sposób rozwiązania umów o pracę i ponowne ich nawiązanie może wskazywać, że twórcom przepisów chodziło o umożliwienie pozbycia się niektórych "niewygodnych" pracowników przy okazji reformy systemowej. Chyba właściwsze rozwiązanie byłoby przejęcie systemowe wszystkich pracowników urzędów (izb) skarbowych i celnych. I o taką obronę ze strony związków zawodowych chodzi. Broni się wtedy wszystkich bez wyjątku, a nie pozostawia się furtkę dla reformatorów na niezbyt jasne poczynania.

02 sty 2008, 11:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Co do tego, że Banasia odwołać nie można - to się mylisz......otóż można, w ściśle określonych przypadkach.
A jak wiadomo Pan Banaś na sumieniu troszeczkę ma.
Polecam artykuł w Pulsie Biznesu "Szef celników do odstrzału", tam są wyszczególnione pewne będące przesłanką do odwołania ww. grzeszki, których się dopuścił (wkleiłabym linka do artykułu, ale nie wiem czy mogę, a na zagłębianie się w regulamin nie mam niestety czasu.....)

02 sty 2008, 13:08

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Drogi INSPEKTORZE.
Co do tego, że Banasia odwołać nie można - to się mylisz...

Regulamin masz obowiązek po prostu znać korzystając z forum.
A artykuł jest już w tym wątku umieszczony, zresztą i cała dyskusja na temat MB też się w związku z tymi newsami medialnymi kręci.
Łatwiej jednak pisać o "grzeszkach" niż je ubrać w prawne zarzuty.   Co widać na przykładzie Kamińskiego, który też miał polecieć, a jednak nadal kieruje CBA. :D  Zresztą i o tym już było na kilku poprzednich stronach  tego wątku.

Ostatnio edytowano 02 sty 2008, 18:42 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

02 sty 2008, 18:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Regulamin masz obowiązek po prostu znać korzystając z forum.
A artykuł jest już w tym wątku umieszczony, zresztą i cała dyskusja na temat MB też się w związku z tymi newsami medialnymi kręci.

Mam to ja zapłacić i umrzeć:), reszta to kwestia woli.
To raz.
Dwa:
Raczej z natury jestem grzeczną dziewuszką i nie broję:)
Trzy.
Niestety mając na wychowaniu Bliźniaki - urwisy, czasu na takie rzeczy naprawdę mi brak. I pewnie długo jeszcze mi brakować tegoż będzie.

Co do reszty Twojej wypowiedzi WAJWORZE, cóż, zarzuty zapewne się pojawią wcześniej czy później - nie od razu Kraków zbudowali.
Reszty nie będę komentowała........

Poprawka do części mojej wypowiedzi:

Jest: Mam to ja zapłacić i umrzeć:)
Winno być: mam to ja zapłacić podatek i umrzeć:)

02 sty 2008, 22:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2007, 11:26

POSTY        70

Hm.....doszły mnie słuchy, że "osławiony" Pan M.B. (Ministerstwo) został dziś odwołany...... :brawa:

I co? Może ktoś potwierdzić tę informację? Może tylko został odsunięty od nadzoru nad terenem?

03 sty 2008, 09:01

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=21463:date=31. 12. 2007 g. 12:43:name=urzedaska)--><div class='quotetop'>(urzedaska @ 31. 12. 2007 g. 12:43) [snapback]21463[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Hm.....doszły mnie słuchy, że "osławiony" Pan M.B. (Ministerstwo) został dziś odwołany...... :brawa:

I co? Może ktoś potwierdzić tę informację? Może tylko został odsunięty od nadzoru nad terenem?
Może to i nie jest z reguły zbyt świeże ale w końcu to BIP:
<a href="http://www.mf.gov.pl/index.php?const=6&dzial=8&wysw=1&sub=sub1" target="_blank">http://www.mf.gov.pl/index.php?const=6&dzi...wysw=1&sub=sub1</a>
:D

03 sty 2008, 09:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2107 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 151  Następna strona