Teraz jest 06 wrz 2025, 00:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Pół etatu (poborcy) 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2006, 23:30

POSTY        8
Mam pytanie czy zgodnym z przepisami kodeksu pracy czy też innych ustaw jest zatrudnianie poborców na 1/2 etatu i wymaganie od nich pracy jak na cały etat?Czy sprawiedliwym jest że w jednym Urzędzie część poborców jest zatrudniona na cały a część na 1/2 etatu i taka sama ilość spraw do załatwienia? Jak jest to rozwiązane w innych urzędach?Czy jest na to jakiś sposób by to zmienić?Czy w takiej instytucji jak US można łamać lub naciągać prawo a przy tym wymagać przestrzegania tego prawa i cały czas patrzeć na ręce?Jakie jest Wasze zdanie?

20 lis 2006, 23:36

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
<a href="http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=59&sid=47e5a3ad6b76cb3fc559c781bdbb879c" target="_blank">http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?na...559c781bdbb879c</a>
miłej lektury, a z ewentualnymi nowymi wnioskami już tu. :piwo:

20 lis 2006, 23:56
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2006, 22:38

POSTY        7
W U.S gdzie pracuję ( dział egzekucyjny) pracuje od około 8 lat dwóch poborców zatrudnionych na 1/2 etatu.PODKARPACIE

16 gru 2006, 22:50
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

W U.S gdzie pracuję ( dział egzekucyjny) pracuje od około 8 lat dwóch poborców zatrudnionych na 1/2 etatu.PODKARPACIE

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Odpowiedż MF
2006.11.14 17:21
<div align="center">KOMUNIKAT</div>
W związku z planowaną przez Radę Sekcji Krajowej Pracowników Skarbowych NSZZ "Solidarność" akcją protestacyjną…
…Przede wszystkim po raz pierwszy od wielu lat nastąpi realny przyrost zatrudnienia w administracji podatkowej o 1000 etatów kalkulowanych od dnia 1 kwietnia 2007 r. Do niedawna priorytetem Związków Zawodowych był problem pracowników egzekucji administracyjnej zatrudnianych na ułamkowe części etatów. Przewidziany w budżecie na 2007 r. przyrost etatów problem powyższy w całości rozwiązuje….
Zofia Ogińska
p.o. z-cy Dyrektora
Biura Ministra

<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=344" target="_blank">Czytaj cały komunikat</a><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

NSZZ "Solidarność" wymógł takie oświadczenie, jednak jak te etaty zostaną wykorzystane ??? To oświadczenie nie jest jednoznaczne ze wskazaniem, w jaki sposób mają one być wykorzystane. Naczelnik nic nie zyska (satysfakcja moralna) dając te etaty dla poborców „ułamkowców”. Dalej będą pracowali jak pracują tj. na cały (w porywach na półtora) etatu. Nie zatrudni też kilku na cały, a resztę pozostawi na „ułamku”, bo w razie pozwu przegrywa w każdym sądzie. Co robi naczelnik, a no zatrudnia kilku nowych na „ułamek”, wyniki do sprawozdania ma lepsze (chłopaki doginają, walczą o tytuły jak młode wilki) i kto mu podskoczy. Dyrektor Izby pochwali, może nawet jakiś „medalik” zasłużonego…
No, ale to jest takie moje „ale”. Każdy może się pomylić, czasem wydaje się że człowiek ma to co chciał już prawie w ręku, ale prawie robi...

[attachmentid=67]

17 gru 2006, 22:03
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą
Poszukiwania wykazały,że nie ma poborcy o imieniu Zielonka .
Komornicy dostali już wiadomości z Izby o ilości "przydzielonych"etatów na nowy rok .Faktycznie nie słyszałem jeszcze by ktoś dostał nowy angaż zwiększający wymiar czasu pracy.
Ps . Czy Ty przyjmniesz ten ewent. nowy angaż ?

17 gru 2006, 22:44
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

Komornicy dostali już wiadomości z Izby o ilości "przydzielonych"etatów na nowy rok .Faktycznie nie słyszałem jeszcze by ktoś dostał nowy angaż zwiększający wymiar czasu pracy.

Szukaj w Googlach: starszy poborca Zielonka, życzę powodzenia. Nowego angażu nie dostanę, nie słyszałem o zatrudnieniu poborcy (nawet starszego) na 1 i ½ etatu.
Pozdrawiam

17 gru 2006, 23:08
Specjalista

POSTY        328

<!--quoteo(post=3528:date=17. 12. 2006 g. 22: 44:name=jan)--><div class='quotetop'>(jan @ 17. 12. 2006 g. 22: 44) [snapback]3528[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Szukaj w Googlach: starszy poborca Zielonka, życzę powodzenia. Nowego angażu nie dostanę, nie słyszałem o zatrudnieniu poborcy (nawet starszego) na 1 i ½ etatu.
Pozdrawiam
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Przepraszam z Twoich wypowiedzi zawsze uważałem ,że jesteś zadowolonym zatrudnianym na 1/2 etatu poborcą ; dzięki fantastycznej ściągalności i de facto możliwości zarządzania pracą całego działu nie uzurpującym do uzyskania całego etatu .Okazuje się ,że masz już cały etat.
Z Google natomiast uzyskałem informacje ,która troche mnie zaniepokoiła : "trochę starszy poborca"- to nieco dziwne stanowisko .

17 gru 2006, 23:25
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2006, 13:06

POSTY        1
nowych etatów raczej nie będzie. Jeżeli chcecie możecie walczyć o całe etaty, jest to możliwe. Przykrym skutkiem jednak będzie to, że część pracowników będzie musiała odejść, aby druga otrzymały drugą połówkę etatu.

19 gru 2006, 09:43
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Kristofer, a skąd masz takie informacje?? Czemu kraczesz i siejesz niepokój? Zapowiedzi ze strony MF są jednoznaczne - całe etaty dla wzmocnienia egzekucji  [tu można polemizować jakie to wzmocnienie, jak nie przybędzie wiecej osób] i likwidacja patologicznego zatrudniania na cząstkowe etaty.

19 gru 2006, 12:57
Specjalista

POSTY        328

Kristofer, a skąd masz takie informacje?? Czemu kraczesz i siejesz niepokój? Zapowiedzi ze strony MF są jednoznaczne - całe etaty dla wzmocnienia egzekucji  [tu można polemizować jakie to wzmocnienie, jak nie przybędzie wiecej osób] i likwidacja patologicznego zatrudniania na cząstkowe etaty.

"Mój US" dostał już pismo o ilości etatów i tylko niepokojący jest drugi wskaźnik przyrostu funduszu płac na te etaty . Wynika z niego że 1/2 etatowcy nie dostaną bynajmniej "drugą płacę " dotychczasową - ale uwazam dobre i to .
Czarnowidztwo  precz.

20 gru 2006, 22:50
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2006, 00:03

POSTY        1
Podejrzewam że w wiekszosci US zostaną dokonane takie zmiany jak w moim US polegajace na tym że zwykle ci na 1/2 etatu i na pełny etat otrzymywali po ok 60 zobowiazanych na tydzien. w tej chwili jest tak że zatrudnieni na pełnym etacie otrzymują ok 100 zobowiazanych a 1\2 etatu ok 50 i jeso OK.

26 gru 2006, 14:13
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Nie chciałbym siać zamętu, ale słyszałem jeszcze coś gorszego :o
Że od 1 kwietnia będą przyznane pełne etaty,
ale za to zostaną zlikwidowane prowizje?!
Oby moje słowa w g* się obróciły!
Prawda?  :rolleyes:

27 sty 2007, 15:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2006, 19:44

POSTY        54
Z tego co mi wiadomo to prowizja w egzekucji zostanie utrzymana.
Ale w jakim % tojest pytanie? :czytaj:

27 sty 2007, 17:15
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Od 01.04.2007 będą pełne etaty, i to na bank. Dlaczego? Dlatego, by MF miało argumenty na to, by zmienić wysokość prowizji, oczywiście w dół. Jak bardzo będą to istotne zmiany i kogo będą dotyczyć MF nie udziela w tym zakresie informacji. Ja wiem, że w dużej mierze możemy za to podziękować właściwie sobie, za "wysoką" frekwencję na proteście w grudniu.

27 sty 2007, 20:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona