No tak tylko że tym sposobem utrwalamy niepożądane zjawisko spłaszczania wynagrodzeń. Dla mnie 375 zł + 20% dodatku stażowego i dodatku za mianowanie to tylko 5% pensji. Dla nowego człowieka brz dodatków to prawie 10%. Nie można twierdzić że mamy zarabiać wszyscy tyle samo czy podobnie bo "wszyscy mamy takie same żołądki". Naprawdę nie iďźmy tą drogą, socjalizm upadł bo nie działał i nie ma sensu udowadniać tego po raz kolejny.[/quote] Spłaszczania ??? W wykonaniu MF to ostre pikowanie w dół. Oczywiście są wyjątki, wszystkim po równo czyli ...wybranym śmietanka, a reszcie ... oczywiście ryż do pustego garnka
22 maja 2022, 19:04
Re: Podwyżki 2022
uskasek
No tak tylko że tym sposobem utrwalamy niepożądane zjawisko spłaszczania wynagrodzeń. Dla mnie 375 zł + 20% dodatku stażowego i dodatku za mianowanie to tylko 5% pensji. Dla nowego człowieka brz dodatków to prawie 10%. Nie można twierdzić że mamy zarabiać wszyscy tyle samo czy podobnie bo "wszyscy mamy takie same żołądki". Naprawdę nie iďźmy tą drogą, socjalizm upadł bo nie działał i nie ma sensu udowadniać tego po raz kolejny.
Spłaszczania ??? W wykonaniu MF to ostre pikowanie w dół. Oczywiście są wyjątki, wszystkim po równo czyli ...wybranym śmietanka, a reszcie ... oczywiście ryż do pustego garnka palka--==[/quote]
Dla Ciebie 5% to pewnie przedział 7-8.000 brutto, a dla tego młodego to pewnie jakieś lekko ponad 4.000 brutto. Dalej uważasz, że zarabiacie tyle samo?? P.S. Nie jestem młodym pracownikiem
23 maja 2022, 06:00
april8
uskasek
No tak tylko że tym sposobem utrwalamy niepożądane zjawisko spłaszczania wynagrodzeń. Dla mnie 375 zł + 20% dodatku stażowego i dodatku za mianowanie to tylko 5% pensji. Dla nowego człowieka brz dodatków to prawie 10%. Nie można twierdzić że mamy zarabiać wszyscy tyle samo czy podobnie bo "wszyscy mamy takie same żołądki". Naprawdę nie iďźmy tą drogą, socjalizm upadł bo nie działał i nie ma sensu udowadniać tego po raz kolejny.
Spłaszczania ??? W wykonaniu MF to ostre pikowanie w dół. Oczywiście są wyjątki, wszystkim po równo czyli ...wybranym śmietanka, a reszcie ... oczywiście ryż do pustego garnka palka--==
Dla Ciebie 5% to pewnie przedział 7-8.000 brutto, a dla tego młodego to pewnie jakieś lekko ponad 4.000 brutto. Dalej uważasz, że zarabiacie tyle samo?? :wacko: P.S. Nie jestem młodym pracownikiem [/quote]
Nie zarabiamy tyle samo ale też nie sądzę że ppwinniśmy. Podwyżki wg mnie powinny wynosić dla każdego taki sam % pensji zasadniczej. Chyba że celem podwyżek byłaby bardzo pożądana modyfikacja systemu wynagrodzeń. Ta modyfikacja w żadnym jednak wypadku nie powinna służyć spłaszczaniu siatki płac. Z pół roku temu usłyszałam od pewnej kadrowej że obserwują wręcz exodus na mniej wymagające stanowiska bo różnica w synagrodzeniu rzędu 200 czy 300 zł powoduje że nikomu nie chce się wysilać. Ostatnio widziałam nawet przypadek że w naborze wewnętrznym na kierownika nie zgłosił się nikt. To się z czegoś bierze.
23 maja 2022, 18:28
Dla Ciebie 5% to pewnie przedział 7-8.000 brutto, a dla tego młodego to pewnie jakieś lekko ponad 4.000 brutto. Dalej uważasz, że zarabiacie tyle samo?? :wacko: P.S. Nie jestem młodym pracownikiem [/quote] Jak znajdziesz "u siebie" osoby poza kadrą kierowniczą z zarobkiem jak piszesz to proszę o "namiary" gdzie ten rozrzutny DIAS . W rzeczywistości to młodzi zarabiają mniej bo mają mniejszy staż, reszta jest milczeniem...taka POLITYKA kadrowa
24 maja 2022, 13:12
Na forum jest wylewanie żali, a inne zawody walczą skutecznie o podwyżki. Straciłam już wiarę, że dostaniemy godziwe podwyżki. W pracy u mnie każdy tylko patrzy jeden na drugiego, żeby ktoś wyszedł pierwszy z szeregu, aby poświecił się, żeby inni dostali podwyżkę. Problem wśród pracowników był nawet wtedy, żeby pod koniec kwietnia wyłączać komputery na 15 minut, więc skoro z tego powodu robi się megaproblem, to jak zespołowo zawalczyć o zdecydowane podwyżki pensji? Po prostu nie da się, taka jest brutalna prawda. Dla mnie czasy wzajemnej pomocy skończyły się bezpowrotnie i jeśli ktoś chce więcej zarabiać, to musi patrzeć tylko na siebie, walczyć o kasę dla siebie (ewentualnie opcja zmiana pracy na lepiej płatną) a nie czekać, że ktoś mu załatwi podwyżkę pensji.
24 maja 2022, 14:41
Baskinia
Na forum jest wylewanie żali, a inne zawody walczą skutecznie o podwyżki. Straciłam już wiarę, że dostaniemy godziwe podwyżki. W pracy u mnie każdy tylko patrzy jeden na drugiego, żeby ktoś wyszedł pierwszy z szeregu, aby poświecił się, żeby inni dostali podwyżkę. Problem wśród pracowników był nawet wtedy, żeby pod koniec kwietnia wyłączać komputery na 15 minut, więc skoro z tego powodu robi się megaproblem, to jak zespołowo zawalczyć o zdecydowane podwyżki pensji? Po prostu nie da się, taka jest brutalna prawda. Dla mnie czasy wzajemnej pomocy skończyły się bezpowrotnie i jeśli ktoś chce więcej zarabiać, to musi patrzeć tylko na siebie, walczyć o kasę dla siebie (ewentualnie opcja zmiana pracy na lepiej płatną) a nie czekać, że ktoś mu załatwi podwyżkę pensji.
O!!! To podwyżki zależą od nas ??? naszego widzimisię ??? albo od załatwiania ??? Stawiam na to ostatnie, niestety !!!Lepiej już było
24 maja 2022, 20:40
W ZUS czekają na wypłatę 600 zł brutto dla wszystkich (+300 zł według uznania), a jak wygląda sytuacja u nas? Czy te 4,4%, które dostała cała budżetówka to już wszystko w tym roku? Bardzo proszę o odpowiedź czy czekamy na coś, czy trwają jakieś rozmowy w kwestii podwyżek, czy coś się szykuje?
07 lip 2022, 20:25
rory
W ZUS czekają na wypłatę 600 zł brutto dla wszystkich (+300 zł według uznania), a jak wygląda sytuacja u nas? Czy te 4,4%, które dostała cała budżetówka to już wszystko w tym roku? Bardzo proszę o odpowiedź czy czekamy na coś, czy trwają jakieś rozmowy w kwestii podwyżek, czy coś się szykuje?
Przecież dostaliśmy więcej niż 4,4%. 4,4% Plus modernizacji te 3% z kawałkiem czy jakoś tak co daje 375 zł brutto. Nie ma co liczyć na cos w tym roku dostaniemy jak w tym te 7,8% jak cqla budżetówka i może co laska z nowej modernizacji jeżeli się z niej nie wycofają nie zamrożą na wniosek jak u poprzedniej SKAS.
07 lip 2022, 22:38
rory
Tak, wakacje ! w pierwszej kolejności MF, potem SKAS itd. Dla szaraczków pozostają marzenia o "wakacjach kredytowych". ZUS jak zwykle, przedwczesna radość. Nam przynajmniej nie dawano nadziei, to i smutku nie będzie
09 lip 2022, 07:14
Czyli rozumiem, że w tym roku już nic się nie zmieni, a i na przyszły rok nic nie jest zaplanowane? Chyba trzeba stąd uciekać
09 lip 2022, 07:42
Już straciliśmy te pseudo podwyżki poprzez wejście w życie "nowszego ładu" i likwidację ulgi dla klasy średniej. Strata minus 5% na wynagrodzeniu netto.
09 lip 2022, 12:31
Dzoana27
Już straciliśmy te pseudo podwyżki poprzez wejście w życie "nowszego ładu" i likwidację ulgi dla klasy średniej. Strata minus 5% na wynagrodzeniu netto. :zly1:
DZOANA27 - jesteś skarbowcem? Nie sadzę, ale jeśli tak, to wow, jakie mamy kadry...
09 lip 2022, 15:10
Dzoana27
Już straciliśmy te pseudo podwyżki poprzez wejście w życie "nowszego ładu" i likwidację ulgi dla klasy średniej. Strata minus 5% na wynagrodzeniu netto. :zly1:
No, nie do końca to tak wygląda. TRACĄ "robole", "kadra" dzięki likwidacji progu zyskuje, czyli nihil nowi....do roboty
10 lip 2022, 08:44
Na kiedy zaplanowana jest wypłata nagrody ? Wiadomo jaka kwota ? prawie wszystkie IAS się określiły a WARSZAWA jak zawsze owiana mroczną tajemnicą...