Teraz jest 05 wrz 2025, 17:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Niepłacenie Zusu i Podatku od wzbogacenia 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA28 wrz 2020, 14:40

POSTY        2
Post Niepłacenie Zusu i Podatku od wzbogacenia
Witam wszystkich nigdy nie sądziłem że kiedyś zawitam na takim Forum a jednak życie mnie tutaj jakoś sprowadziło Słuchajcie bo sprawa jest pilna a więc zaczynam
W ubiegłbym roku założyłem własną dzialalność Gospodarczą wyjechałem do Niemiec robiłem tam 3 Miesiące na własnej dzialalności , po 3 miesiącach zamknąłem dzialalność ale nie zapłaciłem Zusu ani podatku od wzbogacenia minął Rok i miesiąc i dziś mi przyszło pisamo od [ Naczelnika Urzedu Skarbowego ] w którym pisze VV
" Na postawie art.155 , art. 272 w związku z art. 274a i ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r Ordynacja podatkowa [ tj.dz .u. z 2020 poz.1325 ] Naczelnik Urzedu skarbowego uprzejmie informuje iz prowadzi czynnosci sprawdzające w zakresie niezłożenia zeznania podatkowego Pit-28 za 2019 rok z tytulu prowadzenia pozarolniczej dzialalnosci .

W związku z powyższym organ podatkowy prosi o :
-złożenie na piśmie [ z powołaniem nr wezwania ] wyjaśnien w zakresie braku zeznania podatkowego pit-28 za 2019 rok .

Niezastosowanie się do niniejszego wezwania może spowodować odpowiedzialnośc karna wynikajaca z ustawy z dnia 20 wrzesnia 1999 roku.

Mógłbym i byłby w stanie mi ktoś jakoś pomóc ? Jak im odpisać co tam napisać lub w ogóle co robić w mojej sytuacji ? Panowie i Panie no wyszło jak wyszło już za późno by cofnąć czas więc proszę o pomoc

29 wrz 2020, 18:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2013, 21:53

POSTY        20
Post Re: Niepłacenie Zusu i Podatku od wzbogacenia
Trzeba szybko złożyć deklaracje i zapłacić podatek a w wyjaśnieniach trzeba napisać prawdę tzn że się nie złożyło deklaracji w terminie.

01 paź 2020, 20:29
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Trzeba złożyć zeznanie podatkowe i zapłacić podatek jeżeli wyszedł do zapłaty, i czekać na wezwanie do sprawy karnej skarbowej, powinny być 2 mandaty, minimalna wysokość mandatu to 260 zł, maksymalna 5200 zł.

01 paź 2020, 20:44
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA28 wrz 2020, 14:40

POSTY        2
No to ładnie mnie załatwili ;P , Dobra dzięki zapomoc

02 paź 2020, 11:43
Moderator

REJESTRACJA24 lut 2020, 07:46

POSTY        87
Sam się załatwiłeś...
Sorry, Winnetou  :rolleyes:

PS.
W Polsce nie ma podatku od wzbogacenia ;)

02 paź 2020, 15:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]