Witam wszystkich nigdy nie sądziłem że kiedyś zawitam na takim Forum a jednak życie mnie tutaj jakoś sprowadziło Słuchajcie bo sprawa jest pilna a więc zaczynam W ubiegłbym roku założyłem własną dzialalność Gospodarczą wyjechałem do Niemiec robiłem tam 3 Miesiące na własnej dzialalności , po 3 miesiącach zamknąłem dzialalność ale nie zapłaciłem Zusu ani podatku od wzbogacenia minął Rok i miesiąc i dziś mi przyszło pisamo od [ Naczelnika Urzedu Skarbowego ] w którym pisze VV " Na postawie art.155 , art. 272 w związku z art. 274a i ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r Ordynacja podatkowa [ tj.dz .u. z 2020 poz.1325 ] Naczelnik Urzedu skarbowego uprzejmie informuje iz prowadzi czynnosci sprawdzające w zakresie niezłożenia zeznania podatkowego Pit-28 za 2019 rok z tytulu prowadzenia pozarolniczej dzialalnosci .
W związku z powyższym organ podatkowy prosi o : -złożenie na piśmie [ z powołaniem nr wezwania ] wyjaśnien w zakresie braku zeznania podatkowego pit-28 za 2019 rok .
Niezastosowanie się do niniejszego wezwania może spowodować odpowiedzialnośc karna wynikajaca z ustawy z dnia 20 wrzesnia 1999 roku.
Mógłbym i byłby w stanie mi ktoś jakoś pomóc ? Jak im odpisać co tam napisać lub w ogóle co robić w mojej sytuacji ? Panowie i Panie no wyszło jak wyszło już za późno by cofnąć czas więc proszę o pomoc
29 wrz 2020, 18:55
Re: Niepłacenie Zusu i Podatku od wzbogacenia
Trzeba szybko złożyć deklaracje i zapłacić podatek a w wyjaśnieniach trzeba napisać prawdę tzn że się nie złożyło deklaracji w terminie.
01 paź 2020, 20:29
Trzeba złożyć zeznanie podatkowe i zapłacić podatek jeżeli wyszedł do zapłaty, i czekać na wezwanie do sprawy karnej skarbowej, powinny być 2 mandaty, minimalna wysokość mandatu to 260 zł, maksymalna 5200 zł.
01 paź 2020, 20:44
No to ładnie mnie załatwili ;P , Dobra dzięki zapomoc
02 paź 2020, 11:43
Sam się załatwiłeś... Sorry, Winnetou
PS. W Polsce nie ma podatku od wzbogacenia
____________________________________ Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy. Marylin Monroe.