Teraz jest 06 wrz 2025, 10:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1302 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 93  Następna strona
Podwyżki 2020 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2020, 15:05

POSTY        19
Post Re: Podwyżki 2020
Jeśli referenci mają nie dostać podwyżek lub dostaną tyle co kot napłakał i jeszcze przez rok 50% premii, które oprócz tej ostatniej to była śmieszna, to chyba czas się zwijać z tej branży. Bardzo ciekawy sposób na zachęcenie ludzi do pracy. I tak na rekrutację zgłaszają się po 3-4 osoby.

22 sty 2020, 13:51
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2020, 16:47

POSTY        2
Referenci zazwyczaj mają zapie... ile się da i robić za dwie-trzy osoby w urzędach (a często są szybsi i lepiej obeznani w systemach operacyjnych niż Ci starsi) i nie interesować się najlepiej podwyżkami... to jest wzór na sukces w tej branży. Jakoś chętnych na horyzoncie nie ma na nowych naborach, bo płaca jest delikatnie mówiąc mało konkurencyjna. Koło się zamyka. A później się dziwić że niedobory kadrowe i więcej roboty na jedną osobę niż dotychczas...

22 sty 2020, 14:14
Zaawansowany

REJESTRACJA21 kwi 2007, 11:15

POSTY        66
Co do ilości chętnych do pracy w urzędzie, zainteresowanie zależy od wielkości miasta, w którym znajduje się urząd.
W dużym mieście łatwiej o zatrudnienie i zarobki w administracji skarbowej nie są konkurencyjne.
Referentom, którzy czują się tak niedoceniani, proponuję zmianę pracy.
Im szybciej to zrobicie, tym lepiej dla was.
Nie piszę tego złośliwie. Lepiej już było.
Z każdym rokiem atmosfera i warunki pracy pogarszają się.

22 sty 2020, 14:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Herbatnick                    

Żal żal serce płacze, godnej wypłaty nie zobaczę  :lol:

Starałem się o kredyt w banku i mam przynieść zaświadczenie o dochodach i ja jak ten łoś czekam na te podwyżki, bo nie potrafię im powiedzieć ile zarabiam, a chcę zanieść do banku zaświadczenie po podwyżkach żeby mieć lepszą zdolność kredytową. I tak gram na czas  :blink:

Znam ten ból, bo też myślę o kredycie, ale na chwilę obecną komunikat w sprawie mojej zdolności kredytowej brzmi:
"Przykro nam, nie możemy udzielić Ci kredytu, ponieważ nie posiadasz zdolności kredytowej. Sprawdź co możesz zrobić, aby poprawić swoją zdolność kredytową."

Licząc, że odejmą to i tamto od podwyżki i byłoby jej np. 500 brutto/m-c to zdolność wynosi już 107 514,72 zł. Nie wnikam, jak bank to liczy, ale mógłbym dostać kredyt.

22 sty 2020, 19:58
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
Pracownik banku, z którym rozmawiałem zagadał do mnie, bo widział skąd są moje wpływy wynagrodzenia. Powiedział, że tyle co ja dostaję od IAS to u nich w banku dostałbym na start+ kasa dodatkowa za wciskanie kredytów. Żal dupę ściska, a łza w oku się kręci. Myślę nad zmianą roboty. Coraz poważniej.

22 sty 2020, 20:37
Znawca

REJESTRACJA18 lip 2016, 20:56

POSTY        232
Herbatnick                    

Pracownik banku, z którym rozmawiałem zagadał do mnie, bo widział skąd są moje wpływy wynagrodzenia. Powiedział, że tyle co ja dostaję od IAS to u nich w banku dostałbym na start+ kasa dodatkowa za wciskanie kredytów. Żal dupę ściska, a łza w oku się kręci. Myślę nad zmianą roboty. Coraz poważniej.

To dziwne, że tylu tych pracowników banku z tymi "kokosami" na koncie ucieka do urzędów skarbowych a ich ucieczki poprzedzone są długotrwałymi zwolnieniami lekarskimi od lekarzy psychiatrów... Nie, w banku nie mają więcej, a jeśli chodzi o "wciskanie kredytów" to wiążą się z tym niewykonalne plany sprzedażowe i tłumaczenie się z każdej minuty w pracy, ale - jak to mówią - wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Proponuję zamiast tu narzekać po prostu zmienić pracę.

22 sty 2020, 21:03
Specjalista

POSTY        547
Dziękuję za wyśmienitą radę, zaraz idę zmienić pracę.

22 sty 2020, 21:16
Znawca

REJESTRACJA18 lip 2016, 20:56

POSTY        232
Herbatnick                    

Dziękuję za wyśmienitą radę, zaraz idę zmienić pracę.

Lepsza niż bezsensowne użalanie się nad sobą. Jakby było Ci tak źle, jak opisujesz, już dawno nie byłoby Cię w US. Co do kredytu, może to po prostu dzieci obniżają zdolność. 7 lat temu, gdy jeszcze ich nie miałam, dostałam kredyt z zarobkami równo o połowę mniejszymi niż obecnie. Tak, nasze pensje w ciągu siedmiu lat zwiększyły się dwukrotnie, więc jak widzę takie jęczenie, to nóż się w kieszeni otwiera, tym bardziej, że osoby, które najwięcej jęczą nie mają już odwagi, by jęczeć w pracy, nie mówiąc już o tym, by zrobić cokolwiek, co poprawiłoby ich rzekomo trudną sytuację... Także mniej płaczu, więcej działania a będzie dobrze ;)

Ostatnio edytowano 22 sty 2020, 21:41 przez Marjolka, łącznie edytowano 1 raz

22 sty 2020, 21:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2016, 15:03

POSTY        113
Średnie wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw w grudniu 2019 roku wyniosło 5604,25 złotych, wiec raczej nie powinno dziwić, że pracodawcy proponują wyższe zarobki niż te oferowane przez KAS. Ale myślę, że jak ktoś przy występowaniu o kredyt powie, że oprócz dochodu wynikającego z PIT-11 uzyskuje dodatkowe benefity w postaci możliwości służenia ojczyźnie itp. to bank weźmie to pod uwagę.

Jeżeli nasze zarobki tak znacząco odbiegają od średniego wynagrodzenie w sektorze prywatnym to znaczy, że ktoś nie traktuje poważnie naszej pracy. Może niech to wszystko zautomatyzują - dokumenty niech się same wprowadzają, wnioski same rozpatrują, postanowienia same wydają, ludzie sami obsługują, przelewy same księgują.

Nikt nie mówi o zarobkach w wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych miesięcznie. Wszyscy pracownicy KAS powinni rozumieć, że nie są w sektorze prywatnym tylko w pracy będącej służbą / powołaniem. Ale ktoś powinien też zrozumieć, że pracownicy KAS są ludźmi - to nie jest tak jak czasem np. z funkcją wiceministra, że obejmuje ją ktoś z doświadczeniem w branży, bogaty, chcący do swojego CV dopisać tą zaszczytną funkcję. W KAS pracują dziesiątki tysięcy ludzi, którzy nie traktują tego jako kilkuletniej przygody z funkcją w rządzie, tylko jak pracę - zaszczytną, ale jednak pracę zarobkową, a nie hobby.

22 sty 2020, 21:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2006, 08:44

POSTY        101
Marjolka                    

Tak, nasze pensje w ciągu siedmiu lat zwiększyły się dwukrotnie, więc jak widzę takie jęczenie, to nóż się w kieszeni otwiera, tym bardziej, że osoby, które najwięcej jęczą nie mają już odwagi, by jęczeć w pracy, nie mówiąc już o tym, by zrobić cokolwiek, co poprawiłoby ich rzekomo trudną sytuację... Także mniej płaczu, więcej działania a będzie dobrze ;)

Gratuluję tak szybkiej i owocnej ścieżki sukcesu. Gdyby taka była dana nam - zwykłym szaraczkom - to zapewne nie biadolilibyśmy na forum. Właśnie sprawdziłam, że moje przychody wzrosły przez ostatnich 7 lat o... 38,5 %. Ale to zapewne przez fakt, że od tamtego czasu dodatek stażowy wzrósł mi już tylko o 1%, prawda?

23 sty 2020, 09:07
Specjalista

POSTY        547
BEANN +1

Kiedy są planowane kolejne spotkania ZZ z MF? Bo coś podejrzanie cicho ostatnio.

23 sty 2020, 09:26
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 sty 2020, 11:22

POSTY        8
Herbatnick                    

BEANN +1

Kiedy są planowane kolejne spotkania ZZ z MF? Bo coś podejrzanie cicho ostatnio.

Podobno spotkanie zaplanowane jest na 30.01.2020r
Ja mam jeszcze takie pytanie:
Czy te kwoty, które są negocjowane będą w całości wliczone do wynagrodzenia zasadniczego ( podstawy) czy tak jak rok temu? Jeśli nie do podstawy to czy związki negocjują tą kwestię na spotkaniach?

23 sty 2020, 16:40
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA14 sty 2020, 20:17

POSTY        2
erwineq                    

Herbatnick                    

BEANN +1

Podobno spotkanie zaplanowane jest na 30.01.2020r
Ja mam jeszcze takie pytanie:
Czy te kwoty, które są negocjowane będą w całości wliczone do wynagrodzenia zasadniczego ( podstawy) czy tak jak rok temu? Jeśli nie do podstawy to czy związki negocjują tą kwestię na spotkaniach?

Nie chce mi się wierzyć, żeby te kwoty wliczone były do podstawy i od nich jeszcze miałbyś naliczone stażowe. Moim zdaniem kwota zawiera wszystkie składniki wynagrodzenia analogicznie jak rok temu.

24 sty 2020, 07:12
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 sty 2020, 17:57

POSTY        5
W mailu z 14.01 dostaliśmy informację, że spotkania będą dwa. Jedno 23.01 na wniosek zespołu ds. ustalania zasad wynagradzania (ustalanie zasad podziału niezależnie od wysokości przeciętnych na etat) i jedno 30.01.
Mnie zeszłoroczne podwyżki nie dotyczyły. Podpowie mi ktoś co oznacza magiczne stwierdzenie, że podwyżki jak w zeszłym roku? Czy dobrze myślę, że chodzi o taki model: podstawa * mnożnik + podwyżka osobno?

24 sty 2020, 08:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1302 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 93  Następna strona