Starostwo do 14, Sąd do 13. Ja nie wiem, każdy oficjalnie ogłasza skrócony czas pracy i ziemia kręci się dalej. Jak ktoś u nas omdleje to osobiście zadzwonię do gazety i tv. Niech się tłumaczą, że wiatraczek za 30 zł to nie jest rozwiązanie na 32 stopnie w pokoju.
13 cze 2019, 21:56
Re: Upał
Fajnie jeśli w ogóle jakiś wiatraczek dadzą... U nas jak sobie nie kupisz to nie masz. Teraz tylko czekamy, kiedy każą nam zapłacić haracz za prąd zużywany przez prywatny sprzęt :/
W Gdańsku podobnie jak w Wielkopolsce. Okno mam od strony południowej, na szczęście po drugiej stronie korytarza na wprost jest pomieszczenie z drukarkami Tyle ile wypijam dziennie wody w tym roku, to nigdy w życiu nie wypiłem Gdańsk 2018.08.01 godz. 08.24,37 - 32 stopnie viewtopic.php?p=167944#p167944
W tamtym roku to był sierpień, w tym roku - czerwiec.
Wczoraj rozwikłałem zagadkę dlaczego tak pierońsko czułem się w tamtym sierpniu. Myślałem że to "starość nie radość", bo przecież upały były i w poprzednich latach, ale nigdy nie było aż tak, że mózg się "gotował". Mimo zamkniętych okien, opuszczonych żaluzji, kręcącego się wentylatora i otwartych drzwi, w pokoju jest gorąco i duszno. Wyjście na korytarz to błogostan! A przecież temperatura na korytarzu i w pokoju nie powinna się różnić. A jednak! Wejście z korytarza do pokoju to jak wejście do pieca! Powód? W poprzednich latach pracowałem m.in. na IV i III piętrze, od 2 lat jestem na VI piętrze - pod samym dachem! I to jest ta przyczyna. W pokoju pode mną, na V piętrze, jest kompletnie inaczej - temperatura i w pokoju jest podobna jak na korytarzu. Czyli nagrzany dach działa jak ruszt pieca.
Podobno upały mają być również i w lipcu. A niewykluczone, że i w sierpniu. Wrześnie też bywają gorące. Ale ja już tego zeszłorocznego "piekła" nie będę przeżywał w tym roku. Z dniem 1 lipca zmieniam status z "pracujący" na "emeryt"...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
14 cze 2019, 17:14
Dlaczego w ministerstwie pracują 6 godzin z uwagi na upały, a w urzędach muszą normalnie po 8 godzin ?
17 cze 2019, 07:40
armani01
Dlaczego w ministerstwie pracują 6 godzin z uwagi na upały, a w urzędach muszą normalnie po 8 godzin ?
Nikt w ministerstwie nie pracuje 6 godzin. Nie wiem skąd masz tę plotkę.
17 cze 2019, 08:34
@Ajed a ten komunikat to dla kogo? intranet.mf.gov.pl/web/guest/-/komunikat-dotyczacy-czasu-pracy-w-trakcie-wystepowania-upalow?
17 cze 2019, 09:03
Tam jest napisane o możliwości pracy 6h. Ale u nas się tego nie stosuje, bo przecież ,,mądry Polak po szkodzie" i czekamy, aż ktoś na udar zejdzie i trafi do raju (oby nie podatkowego).
17 cze 2019, 09:49
armani01
@Ajed a ten komunikat to dla kogo? intranet.mf.gov.pl/web/guest/-/komunikat-dotyczacy-czasu-pracy-w-trakcie-wystepowania-upalow?
To decyzja Dyrektor Generalnej o możliwości wprowadzenia skróconego czasu pracy. Można ją zastosować w ściśle określonych sytuacjach. Do tej pory, nie była stosowana.
17 cze 2019, 11:32
Ale można a w urzędach nie.
17 cze 2019, 11:57
armani01
I znów nie całkiem prawdziwa informacja. W niektórych urzędach można, w innych nie. To zawsze jest decyzja pracodawcy.
17 cze 2019, 13:08
Herbatnick
Tam jest napisane o możliwości pracy 6h. Ale u nas się tego nie stosuje, bo przecież ,,mądry Polak po szkodzie" i czekamy, aż ktoś na udar zejdzie i trafi do raju (oby nie podatkowego).
Wszystko może się kiedyś zepsuć - i rzeczy, i ludzie. A gdyby ten raj podatkowy miał być np. na Cyprze (byleby w cieniu), to niejeden/niejedna by nie pogardził/-a .
17 cze 2019, 16:55
Kiedyś, dawno, dawno temu, dostawaliśmy nawet mydło , teraz nic, no chyba że dodatkową pracę Co za życie
18 cze 2019, 07:10
ajed
armani01
I znów nie całkiem prawdziwa informacja. W niektórych urzędach można, w innych nie. To zawsze jest decyzja pracodawcy.
Chyba w niektórych izbach można a w niektórych nie. Nie sądzę żeby obecnie tego typu decyzje podejmowali naczelnicy US.