Teraz jest 05 wrz 2025, 19:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Orzeczenia sądów w sprawach KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2009, 11:32

POSTY        42
Post Re: Orzeczenia sądów w sprawach KAS
Z tego co wyczytałem w internecie to uchwała wiąże tylko SN, a nie inne sądy nawet te, które wystąpiły z pytaniem. Jest tylko kwestia argumentacji, która skłoniłaby SN do zmiany zdania.
SN nie podał żadnej argumentacji (albo jej nie przytoczono), więc trudno polemizować z argumentami, których się nie zna.

23 sty 2019, 21:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2009, 13:47

POSTY        23
Obecnie faktycznie możliwym scenariuszem jest zmiana trendu orzeczniczego, mimo, że wczorajsze rozstrzygnięcie wiąże w tej konkretnej sprawie, a sądy niższej instancji nie są związane wczorajszym rozstrzygnięciem.
Z drugiej strony Sąd Najwyższy będzie jeszcze rozstrzygał kwestię pytań prawnych innych sądów okręgowych oraz wniesione skargi kasacyjne
Biorąc pod uwagę, że doszło do konieczności zajęcia stanowiska przez SN w kwestii wykładni prawa - w mojej ocenie będzie uzasadnione powszechne zastosowanie art.102 kpc - tj. nieobciążania strony powodowej kosztami procesu.
Dlatego najrozsądniejsza - w sprawach już zainicjowanych w sądach - wydaje się konsekwencja.
Jakie będzie miała wczorajsza decyzja SN przełożenie przekonamy się po najbliższych wyrokach.

24 sty 2019, 07:27
Zaawansowany

REJESTRACJA13 lip 2017, 17:11

POSTY        36
zeszytowiec32                    

Obecnie faktycznie możliwym scenariuszem jest zmiana trendu orzeczniczego, mimo, że wczorajsze rozstrzygnięcie wiąże w tej konkretnej sprawie, a sądy niższej instancji nie są związane wczorajszym rozstrzygnięciem.
Z drugiej strony Sąd Najwyższy będzie jeszcze rozstrzygał kwestię pytań prawnych innych sądów okręgowych oraz wniesione skargi kasacyjne
Biorąc pod uwagę, że doszło do konieczności zajęcia stanowiska przez SN w kwestii wykładni prawa - w mojej ocenie będzie uzasadnione powszechne zastosowanie art.102 kpc - tj. nieobciążania strony powodowej kosztami procesu.
Dlatego najrozsądniejsza - w sprawach już zainicjowanych w sądach - wydaje się konsekwencja.
Jakie będzie miała wczorajsza decyzja SN przełożenie przekonamy się po najbliższych wyrokach.

Jestem teraz pewny co wyroku w swojej sprawie, będzie niekorzystny.
Chyba jednak rację mieli ci koledzy i koleżanki, którzy czekają z roszczeniami z tytułu odpraw na wyroki SN w indywidualnych sprawach i określoną linię orzeczniczą. Nie przeżywają takich rozczarowań jak ja.

25 sty 2019, 14:41
Zaawansowany

POSTY        36
Pomorzak2                    

zeszytowiec32                    

Jestem teraz pewny co wyroku w swojej sprawie, będzie niekorzystny.
Chyba jednak rację mieli ci koledzy i koleżanki, którzy czekają z roszczeniami z tytułu odpraw na wyroki SN w indywidualnych sprawach i określoną linię orzeczniczą. Nie przeżywają takich rozczarowań jak ja.

Widać z perspektywy czasu, że walka o odprawę była błędem. Teraz jest jeszcze jeden argument- otrzymana odprawa była bez składek ZUS i podatku. Trzeba ją ująć w przychodach. Nic tu nie można odliczyć. Zostaje potężna niedopłata podatku.

17 lut 2019, 21:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2017, 14:59

POSTY        12
Ja otrzymałam odprawę pomniejszoną o podatek i składki.

18 lut 2019, 19:42
Zaawansowany

POSTY        36
I dostałaś PIT? Ja nie.

24 lut 2019, 13:26
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2017, 14:59

POSTY        12
Tak dostałam.

24 lut 2019, 19:17
Zaawansowany

POSTY        36
Niestety, Sąd Najwyższy oddalił moją skargę kasacyjną od wyroku Sądu Okręgowego. Przyznał rację Dyrektorowi IAS.

14 sty 2020, 17:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 106 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8