655 - 2,3% kwoty bazowej - dodatek stażowy - 3% funduszu nagród - dodatkowe wynagrodzenie roczne itd. czy jest jeszcze z czego up&$#@olić? To jest żart i kpina w jednym.
Jak się podpisuje takie istotne porozumienie bez żadnych uwag i poprawek i pewnie bez konsultacji z choćby jednym prawnikiem, to potem są takie efekty. Po tych wszystkich cięciach nie wiem czy wyjdzie chociaż 350zł netto . Żenada
02 lut 2019, 11:49
Re: Podwyżki w KAS w 2019 roku
cycero
Zelipapa
655 - 2,3% kwoty bazowej - dodatek stażowy - 3% funduszu nagród - dodatkowe wynagrodzenie roczne itd. czy jest jeszcze z czego up&$#@olić? To jest żart i kpina w jednym.
Jak się podpisuje takie istotne porozumienie bez żadnych uwag i poprawek i pewnie bez konsultacji z choćby jednym prawnikiem, to potem są takie efekty. Po tych wszystkich cięciach nie wiem czy wyjdzie chociaż 350zł netto . Żenada
Pewnie, że należało podpisać porozumienie uwzględniające te powyższe uwagi. Np. w taki sposób:
X. Kwotę podwyżki zwalnia się kolejno z: 1) obowiązkowego odpisu na 3% fundusz nagród, 2) obowiązkowego odpisu na dodatkowe wynagrodzenie roczne, 3) wliczenia innych kwot podwyżek z innych tytułów, 4) składek społecznych, 5) składki na ubezpieczenie zdrowotne, 6) podatku dochodowego, 7) innych obciążeń typu obowiązkowe składki, alimenty itd., 8) podatku VAT płaconego przy zakupach towarów i usług konsumpcyjnych, 9) ...
Można oczywiście oceniać obowiązujące przepisy jako żart i kpina w jednym. Ale nie zmienia to faktu, że trzeba ich przestrzegać.
02 lut 2019, 12:02
W zachodniopomorskim wybrani pracownicy wzywani są do naczelnika po cichu. Tam dostają pisemko o zwiększeniu mnożnika. Czy ktoś wie coś na ten temat konkretnego? Potwierdzone w trzech urzędach i izbie, nie wiadomo jednak według jakich kryteriów typowane są osoby do podwyżek.
02 lut 2019, 19:09
Marjolka
W zachodniopomorskim wybrani pracownicy wzywani są do naczelnika po cichu. Tam dostają pisemko o zwiększeniu mnożnika. Czy ktoś wie coś na ten temat konkretnego? Potwierdzone w trzech urzędach i izbie, nie wiadomo jednak według jakich kryteriów typowane są osoby do podwyżek.
Miało być dla wszystkich tak samo?!!! Czyżby znowu równi i równiejsi?
02 lut 2019, 22:33
Pewnie, że należało podpisać porozumienie uwzględniające te powyższe uwagi. Np. w taki sposób:
X. Kwotę podwyżki zwalnia się kolejno z: 1) obowiązkowego odpisu na 3% fundusz nagród, 2) obowiązkowego odpisu na dodatkowe wynagrodzenie roczne, 3) wliczenia innych kwot podwyżek z innych tytułów, 4) składek społecznych, 5) składki na ubezpieczenie zdrowotne, 6) podatku dochodowego, 7) innych obciążeń typu obowiązkowe składki, alimenty itd., 8) podatku VAT płaconego przy zakupach towarów i usług konsumpcyjnych, 9) ...
Można oczywiście oceniać obowiązujące przepisy jako żart i kpina w jednym. Ale nie zmienia to faktu, że trzeba ich przestrzegać. :nonono:
Tak, tak ale może należało podpisać porozumienie w takim kształcie, że każdemu o 655 zł powiększa się podstawę czyli wynagrodzenie zasadnicze i nie trzeba by było tych wszystkich wyłączeń. Przepisy trzeba znać ale dodatkowo jeszcze je rozumieć, jak się przystępuje do negocjacji w danym temacie.
Ostatnio edytowano 03 lut 2019, 08:09 przez Tabaluga, łącznie edytowano 1 raz
03 lut 2019, 08:02
MARJOLKA
A dokładnie możesz więcej coś napisać?
03 lut 2019, 09:55
Tabaluga
Tak, tak ale może należało podpisać porozumienie w takim kształcie, że każdemu o 655 zł powiększa się podstawę czyli wynagrodzenie zasadnicze i nie trzeba by było tych wszystkich wyłączeń. Przepisy trzeba znać ale dodatkowo jeszcze je rozumieć, jak się przystępuje do negocjacji w danym temacie.
Nic prostszego - idź i podpisz w takim kształcie.
Weź pod uwagę, że byłyby wówczas np. i takie przypadki: 655 zł + 20% dodatek stażowy + 50% dodatek kontrolerski = 1113,50 zł.
Ale Ty oczywiście to znasz i jeszcze dodatkowo rozumiesz...
03 lut 2019, 10:30
Radny, a Ty uważasz, że kwota 1113,50zł dla tzw. ,,starego wygi,, /mam na myśli wiedzę, doświadczenie pracownika/ z kontroli - to jest szał w trampkach? Po tak długim okresie braku podwyżek w skarbowości, pracy w terenie /kontrola/, narażanie się na zemstę i pogróżki od kontrolowanych podatników, chodzenie po prokuraturach w sprawach robionych przez nich przekrętów - to faktycznie 1113,50zł to szał!
03 lut 2019, 13:41
7Qaz
Radny, a Ty uważasz, że kwota 1113,50zł dla tzw. ,,starego wygi,, - to jest szał w trampkach?
Niczego takiego nie napisałem i nie próbuj manipulować. Zamiast tego zejdź łaskawie "stary wygo" z obłoków na ziemię i poruszaj się w realiach. Te są zaś takie, że żebyś mógł zbliżyć się do "szału w trampkach", ktoś inny musiałby dostać 2 x 655 zł - 1113,50 zł = 196,50 zł (brutto), czyli akurat na dość porządne trampki, żeby w nich "poszaleć".
03 lut 2019, 14:33
Sabrina1
Marjolka
Miało być dla wszystkich tak samo?!!! Czyżby znowu równi i równiejsi?
Ja nie mówię o podwyżkach 655 zł dla wszystkich. To są jakieś inne podwyżki dla wybranych. Może ktoś z obdarowanych powie o co chodzi?
03 lut 2019, 18:06
ola33
Śląskie. Bez wątpienia jest to złamanie ustaleń porozumienia z jednoczesnym złamaniem zapisów Kodeksu pracy, który zabrania gorszego traktowania z powodu czasu trwania i formy umowy o pracę. Nie pierwszy raz taki numer odwalają. W 2017 też początkowo nie objęto osób pracujących na zastępstwo wyrównaniem podstawy do 3 tys. brutto. Dopiero inicjatywa samych pokrzywdzonych przyniosła to wyrównanie. Jeśli sami nie zawalczymy to nie ma co liczyć, że te nasze pseudozwiązki coś zrobią dla nas. Dobrze by było jakby chociaż nie pogarszały naszej sytuacji, bo przecież ministerialne oświadczenia/porozumienia są jasne: każdy znaczy każdy, a po równo, znaczy po równo!
Przecież na zastępstwo nie ma podstawy 3000 brutto. Pracuję na taką umowę, więc wiem 2440 brutto, 1763 netto
03 lut 2019, 19:02
Czy wiadomo coś o podwyżkach w zachodniopomorskim, są jakieś ustalenia?
04 lut 2019, 17:25
Marjolka
Ja nie mówię o podwyżkach 655 zł dla wszystkich. To są jakieś inne podwyżki dla wybranych. Może ktoś z obdarowanych powie o co chodzi?
Może ustalono już kwotę podziału i wyszło, że niektórzy niewiele dostaną, więc zanim to ogłoszą oficjalnie to szybko podnoszą "swoim", aby byli mniej stratni.
04 lut 2019, 20:35
Czołem bracia i siostry, dawno tu nie zaglądałem, przeczytałem cały wątek i mam tylko jedną wątpliwość. Czy dobrze rozumiem, że na tą chwilę, po tyłku dostaną jak zwykle osoby dłużej pracujące w US? Skoro mam np 15% stażowego, to podwyżkę podstawy dostanę mniejszą niż osoba z 0% stażowego? No i jeszcze jedna sprawa. Ktoś może kojarzy na jakim etapie są uzgodnienia w mazowieckim? Pozdrawiam