Teraz jest 05 wrz 2025, 19:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Orzeczenia sądów w sprawach KAS 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2009, 13:47

POSTY        23
Post Re: Orzeczenia sądów w sprawach KAS
Witam. Dzisiaj zapadł korzystny dla pracownika wyrok Sądu w Przemyślu przeciwko IAS w Rzeszowie w/s w odprawy dla pracownika.

22 sie 2018, 20:05
Zaawansowany

REJESTRACJA13 lip 2017, 17:11

POSTY        36
Czyli zapadł kolejny korzystny wyrok, oczywiście dla pracownika. Myślę, że inne składy orzekające zajmą podobne stanowiska. Jest też rzeczą pewną, że DIAS-y mają jako dysponenci części środków z budżetu państwa, polecenie z góry, by walczyć dalej, czyli będą składać apelację, a potem skargę kasacyjną. U mnie na razie cisza. Na razie dostałem na konto część odprawy. ;)  :blink:

27 sie 2018, 16:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 cze 2010, 17:11

POSTY        12
22 VIII w Sądzie Rejonowym w Łodzi zapadł wyrok dla byłego pracownika US uznający roszczenie 6-miesięcznej odprawy za słuszny. W wyroku zasądzono zaległą 3-miesięczną odprawę, z tym, że za 1 miesiąc nadano rygor natychmiastowej wykonalności.
I jeszcze ciekawostka, na posiedzenie na którym wydano wyrok zjawiło się dwóch milczących radców prawnych wysłanych przez DIAS-a , ja byłem sam. Czyżby jeden radca nie mógł dać rady ?
Pewnie będzie apelacja, no cóż, taka procedura.
Ukłony i podziękowanie dla "Zeszytowiec32".

28 sie 2018, 07:33
Zaawansowany

POSTY        36
:rolleyes: Zatem kształtuje się już chyba jednolita orzecznicza w tym zakresie. Przynajmniej w pierwszej instancji. Potem jeszcze sąd okręgowy. Bo na pewno DIAS-y będą rękoma radców prawnych, składać apelacje od wyroków.
Gratulacje dla kolegi z Łodzi.
Potwierdza to, że trzeba i warto walczyć o swoje prawa. :zly1:

28 sie 2018, 14:36
Zaawansowany

POSTY        36
Tak jak myślałem, DIAS Szczecin złożył apelację od wyroku Sądu Pracy w Koszalinie. Czyli rozpatrzenie sprawy nastąpi chyba do końca roku.

31 sie 2018, 13:31
Amator
Własny awatar

POSTY        23
Witam. Zapadł dzisiaj (chyba pierwszy) wyrok w/s zaniżonej odprawy przeciwko IAS w Lublinie - Sąd Rejonowy w Puławach.
Bez niespodzianki :) - korzystny dla wygaszonego pracownika.
Informacje o wyrokach w innych regionach kraju (choćby z tego forum) można wykorzystać w odp. na apelację (skargę kasacyjną) czy podczas rozprawy apelacyjnej.

31 sie 2018, 17:04
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA04 wrz 2018, 13:25

POSTY        2
Nie, pierwszy wyrok przeciwko IAS w Lublinie zapadł w Sądzie Rejonowym w Białej Podlaskiej w dniu 21.06.2018r. sygn. akt IV P 47/18 - także pozytywny dla powoda, IAS przegrała sprawę. Przy okazji mam prośbę do użytkowników forum : podawajcie sygnatury akt spraw sądowych. Będą one pomocne dla tych, którzy obecnie prowadzą swoje sprawy sądowe albo dopiero zamierzają to zrobić.

Informuję także, że znany jest mi jeden, jedyny ( ? ) przypadek rozstrzygnięcia korzystnego dla IAS w Polsce : to wyrok Sądu Rejonowego w Nowym Sączu sygn. akt IV P 44/18 z dnia 29.05.2018r., gdzie sąd oddalił powództwo w sprawie wyrównania odprawy do wysokości 6-miesięcznego wynagrodzenia. Wyrok ten znajduje się na portalu orzeczeń tegoż sądu. Nie wiem tylko, czy wyrok ten jest prawomocny.

05 wrz 2018, 13:10
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA04 wrz 2018, 13:25

POSTY        2
Proponuję występować z zapytaniami do Izb Administracji Skarbowej w trybie dostępu do informacji publicznej o wydanych wyrokach w sprawach wyrównania odpraw. Dane te będą pomocne w toku postępowań sądowych. Podaję przykładowy wzór :  

Na podstawie art.2 ust.1 i art.10 ust.1 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej ( t. j. Dz. U. z 2016 roku poz.1764 z późn. zm ) proszę o udostępnienie informacji w następującym zakresie :

1. Ilość zakończonych spraw sądowych i oddzielnie ilość spraw sądowych w toku na dzień złożenia niniejszego wniosku w sprawach dotyczących wysokości należnych odpraw z tytułu wygaśnięcia stosunków pracy z dniem 31.08.2017 r. na podstawie art. 170 ust.1 pkt 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016r. - Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej ( Dz. U. z 2016r. poz. 1948 z późn. zm. ) - dotyczących członków korpusu służby cywilnej Izby Administracji Skarbowej w ...
2. Podanie wykazu wyroków sądowych ( nazwa sądu, sygnatura akt i data wydania wyroku ) wydanych w związku z pozwami skierowanymi przeciwko IAS w ... w sprawach określonych w pkt 1 niniejszego wniosku wraz z informacją, czy dany wyrok jest prawomocny.

3. Kwota odpraw wypłaconych przez IAS w ... w wyniku zakończonych prawomocnych wyroków sądowych w tych sprawach.

Jednocześnie, na postawie art.14 ust.1 powołanej ustawy, wnoszę o udostępnienie mi powyższych informacji pocztą elektroniczną na adres : ...

06 wrz 2018, 09:26
Zaawansowany

POSTY        36
:zly1:   :mur:
Witam. Zastanawiam się w tym momencie, czy racji nie miała moja koleżanka, którą DIAS odstrzelił, że czeka z pozwem aż do rozstrzygnięcia Sądu Najwyższego. Być może Sąd Okręgowy w Koszalinie utrzyma w mocy wyrok pierwszej instancji, ale potem jest kasacja w Sądzie Najwyższym, a tym politycy tzw. dobrej zmiany mieszają i pojawia się niepewność co do rozstrzygnięcia. Niemniej jednak mój pełnomocnik ma walczyć do końca.

12 wrz 2018, 14:12
Amator
Własny awatar

POSTY        23
Małe spostrzeżenie jedyny korzystny dla IASów wyrok SR w Nowym Sączu został wydany 29 maja 2018r., IV P 44/18 a uprawomocnił się już 23 lipca 2018 (informacja z portalu orzeczeń sądu rejonowego).
Nie został zatem w ogóle zaskarżony do sądu drugiej instancji i nie było jego weryfikacji na skutek apelacji. Choć logiczne wydawało się jego zaskarżenie przez powoda (choćby ze względu na orzeczenia innych sądów, w tym sądów okręgowych). Rzecz  jasna nie znam przyczyn tego stanu rzeczy. Ale fakt ten obrazuje, że orzeczenie w istocie stanowi pogląd i interpretację dokonaną przez jedną tylko osobę.

20 wrz 2018, 03:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2007, 23:50

POSTY        11
Trzeba również pamiętać, że w sprawach pracowniczych, też tych o odprawę - ciężar dowodu spoczywa na powodzie. To wnoszący o zapłatę odprawy musi przekonać sąd do swoich twierdzeń dowodami. Jakie argumenty i dowody  zostały wskazane przez powoda- nie wiemy. A to ma z uwagi na zasadę kontradyktoryjności istotne znaczenie w sprawie.

26 wrz 2018, 11:24
Amator
Własny awatar

POSTY        11
W dniu dzisiejszym zapadł chyba pierwszy we Wrocławiu  wyrok sądu II instancji w sprawie zaniżonej odprawy wypłaconej pracownikowi korpusu służby cywilnej. Sygn. akt VIII Pa 109/19. Apelacja Izby została oddalona w całości. Sąd przyznał rację stronie powodowej, iż wypłacona powinna być odprawa  w wysokości wynikającej z ustawy o Służbie Celnej.

28 wrz 2018, 13:27
Amator
Własny awatar

POSTY        23
Gratulacje Malino!
Co bardzo istotne jest to prawomocny wyrok sądu okręgowego, a więc w całości wykonalny.
Ciekawe rozwiązanie procesowe zapadło w Poznaniu - Sąd Rejonowy Poznań Grunwald i Jeżyce wydał 17 września 2018r. wyrok bez rozprawy uwzględniając żądanie pracownika. W  ten sposób w zasadzie przesądził o jednoznaczności sprawy.

29 wrz 2018, 08:58
Amator
Własny awatar

POSTY        11
We Wrocławiu zapadł jeszcze jeden wyrok o  odprawę, tym razem w sądzie I instancji. W wyroku sąd przychylił się do pozwu- zasądził pozostałą część odprawy wyliczoną zgodnie z ustawą o służbie celnej. Sąd w ustnym uzasadnieniu wskazał, że pozwany nie może wybiórczo stosować przepisów ustawy o zwolnieniach grupowych. Sygn. sprawy X P 621/17. Zeszytowiec32 dzięki za współpracę w  tej sprawie.

01 paź 2018, 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 106 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona