Witam. Dzisiaj zapadł korzystny dla pracownika wyrok Sądu w Przemyślu przeciwko IAS w Rzeszowie w/s w odprawy dla pracownika.
22 sie 2018, 20:05
Re: Orzeczenia sądów w sprawach KAS
Czyli zapadł kolejny korzystny wyrok, oczywiście dla pracownika. Myślę, że inne składy orzekające zajmą podobne stanowiska. Jest też rzeczą pewną, że DIAS-y mają jako dysponenci części środków z budżetu państwa, polecenie z góry, by walczyć dalej, czyli będą składać apelację, a potem skargę kasacyjną. U mnie na razie cisza. Na razie dostałem na konto część odprawy.
27 sie 2018, 16:47
22 VIII w Sądzie Rejonowym w Łodzi zapadł wyrok dla byłego pracownika US uznający roszczenie 6-miesięcznej odprawy za słuszny. W wyroku zasądzono zaległą 3-miesięczną odprawę, z tym, że za 1 miesiąc nadano rygor natychmiastowej wykonalności. I jeszcze ciekawostka, na posiedzenie na którym wydano wyrok zjawiło się dwóch milczących radców prawnych wysłanych przez DIAS-a , ja byłem sam. Czyżby jeden radca nie mógł dać rady ? Pewnie będzie apelacja, no cóż, taka procedura. Ukłony i podziękowanie dla "Zeszytowiec32".
28 sie 2018, 07:33
Zatem kształtuje się już chyba jednolita orzecznicza w tym zakresie. Przynajmniej w pierwszej instancji. Potem jeszcze sąd okręgowy. Bo na pewno DIAS-y będą rękoma radców prawnych, składać apelacje od wyroków. Gratulacje dla kolegi z Łodzi. Potwierdza to, że trzeba i warto walczyć o swoje prawa.
28 sie 2018, 14:36
Tak jak myślałem, DIAS Szczecin złożył apelację od wyroku Sądu Pracy w Koszalinie. Czyli rozpatrzenie sprawy nastąpi chyba do końca roku.
31 sie 2018, 13:31
Witam. Zapadł dzisiaj (chyba pierwszy) wyrok w/s zaniżonej odprawy przeciwko IAS w Lublinie - Sąd Rejonowy w Puławach. Bez niespodzianki - korzystny dla wygaszonego pracownika. Informacje o wyrokach w innych regionach kraju (choćby z tego forum) można wykorzystać w odp. na apelację (skargę kasacyjną) czy podczas rozprawy apelacyjnej.
31 sie 2018, 17:04
Nie, pierwszy wyrok przeciwko IAS w Lublinie zapadł w Sądzie Rejonowym w Białej Podlaskiej w dniu 21.06.2018r. sygn. akt IV P 47/18 - także pozytywny dla powoda, IAS przegrała sprawę. Przy okazji mam prośbę do użytkowników forum : podawajcie sygnatury akt spraw sądowych. Będą one pomocne dla tych, którzy obecnie prowadzą swoje sprawy sądowe albo dopiero zamierzają to zrobić.
Informuję także, że znany jest mi jeden, jedyny ( ? ) przypadek rozstrzygnięcia korzystnego dla IAS w Polsce : to wyrok Sądu Rejonowego w Nowym Sączu sygn. akt IV P 44/18 z dnia 29.05.2018r., gdzie sąd oddalił powództwo w sprawie wyrównania odprawy do wysokości 6-miesięcznego wynagrodzenia. Wyrok ten znajduje się na portalu orzeczeń tegoż sądu. Nie wiem tylko, czy wyrok ten jest prawomocny.
05 wrz 2018, 13:10
Proponuję występować z zapytaniami do Izb Administracji Skarbowej w trybie dostępu do informacji publicznej o wydanych wyrokach w sprawach wyrównania odpraw. Dane te będą pomocne w toku postępowań sądowych. Podaję przykładowy wzór :
Na podstawie art.2 ust.1 i art.10 ust.1 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej ( t. j. Dz. U. z 2016 roku poz.1764 z późn. zm ) proszę o udostępnienie informacji w następującym zakresie :
1. Ilość zakończonych spraw sądowych i oddzielnie ilość spraw sądowych w toku na dzień złożenia niniejszego wniosku w sprawach dotyczących wysokości należnych odpraw z tytułu wygaśnięcia stosunków pracy z dniem 31.08.2017 r. na podstawie art. 170 ust.1 pkt 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016r. - Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej ( Dz. U. z 2016r. poz. 1948 z późn. zm. ) - dotyczących członków korpusu służby cywilnej Izby Administracji Skarbowej w ... 2. Podanie wykazu wyroków sądowych ( nazwa sądu, sygnatura akt i data wydania wyroku ) wydanych w związku z pozwami skierowanymi przeciwko IAS w ... w sprawach określonych w pkt 1 niniejszego wniosku wraz z informacją, czy dany wyrok jest prawomocny.
3. Kwota odpraw wypłaconych przez IAS w ... w wyniku zakończonych prawomocnych wyroków sądowych w tych sprawach.
Jednocześnie, na postawie art.14 ust.1 powołanej ustawy, wnoszę o udostępnienie mi powyższych informacji pocztą elektroniczną na adres : ...
06 wrz 2018, 09:26
Witam. Zastanawiam się w tym momencie, czy racji nie miała moja koleżanka, którą DIAS odstrzelił, że czeka z pozwem aż do rozstrzygnięcia Sądu Najwyższego. Być może Sąd Okręgowy w Koszalinie utrzyma w mocy wyrok pierwszej instancji, ale potem jest kasacja w Sądzie Najwyższym, a tym politycy tzw. dobrej zmiany mieszają i pojawia się niepewność co do rozstrzygnięcia. Niemniej jednak mój pełnomocnik ma walczyć do końca.
12 wrz 2018, 14:12
Małe spostrzeżenie jedyny korzystny dla IASów wyrok SR w Nowym Sączu został wydany 29 maja 2018r., IV P 44/18 a uprawomocnił się już 23 lipca 2018 (informacja z portalu orzeczeń sądu rejonowego). Nie został zatem w ogóle zaskarżony do sądu drugiej instancji i nie było jego weryfikacji na skutek apelacji. Choć logiczne wydawało się jego zaskarżenie przez powoda (choćby ze względu na orzeczenia innych sądów, w tym sądów okręgowych). Rzecz jasna nie znam przyczyn tego stanu rzeczy. Ale fakt ten obrazuje, że orzeczenie w istocie stanowi pogląd i interpretację dokonaną przez jedną tylko osobę.
20 wrz 2018, 03:42
Trzeba również pamiętać, że w sprawach pracowniczych, też tych o odprawę - ciężar dowodu spoczywa na powodzie. To wnoszący o zapłatę odprawy musi przekonać sąd do swoich twierdzeń dowodami. Jakie argumenty i dowody zostały wskazane przez powoda- nie wiemy. A to ma z uwagi na zasadę kontradyktoryjności istotne znaczenie w sprawie.
26 wrz 2018, 11:24
W dniu dzisiejszym zapadł chyba pierwszy we Wrocławiu wyrok sądu II instancji w sprawie zaniżonej odprawy wypłaconej pracownikowi korpusu służby cywilnej. Sygn. akt VIII Pa 109/19. Apelacja Izby została oddalona w całości. Sąd przyznał rację stronie powodowej, iż wypłacona powinna być odprawa w wysokości wynikającej z ustawy o Służbie Celnej.
28 wrz 2018, 13:27
Gratulacje Malino! Co bardzo istotne jest to prawomocny wyrok sądu okręgowego, a więc w całości wykonalny. Ciekawe rozwiązanie procesowe zapadło w Poznaniu - Sąd Rejonowy Poznań Grunwald i Jeżyce wydał 17 września 2018r. wyrok bez rozprawy uwzględniając żądanie pracownika. W ten sposób w zasadzie przesądził o jednoznaczności sprawy.
29 wrz 2018, 08:58
We Wrocławiu zapadł jeszcze jeden wyrok o odprawę, tym razem w sądzie I instancji. W wyroku sąd przychylił się do pozwu- zasądził pozostałą część odprawy wyliczoną zgodnie z ustawą o służbie celnej. Sąd w ustnym uzasadnieniu wskazał, że pozwany nie może wybiórczo stosować przepisów ustawy o zwolnieniach grupowych. Sygn. sprawy X P 621/17. Zeszytowiec32 dzięki za współpracę w tej sprawie.