Teraz jest 04 wrz 2025, 10:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
RODO w urzędach skarbowych 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:00

POSTY        32
Post RODO w urzędach skarbowych
Witam!
Czy ktoś orientuje się jak mamy postępować w urzędach w związku z wejściem RODO? Przeszliśmy szkolenie, ale było ono zbyt ogólnikowe i nie było dostosowane do pracy w urzędach. Akurat ja zajmuję się ulgami w spłacie i nasuwa mi się pytanie, czy mogę - jak do tej pory - wzywać podatników o przedłożenie dokumentów obrazujących ich sytuację finansową, majątkową, zdrowotną, aby za udzieleniem ulgi przemawiał "ważny interes podatnika" i "interes publiczny". Czy należy wraz z wezwaniem wkładać do koperty oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych, jeśli tak, to jak ma ono brzmieć. Czy można udzielać informacji przez telefon (de facto nie wiem, kto jest po 2 stronie słuchawki).
Do piątku pozostały 2 dni... :( Może ktoś podzieli się posiadanymi informacjami. Pozdrawiam forumowiczów :)

23 maja 2018, 06:37
Początkujący

REJESTRACJA15 paź 2009, 17:58

POSTY        5

LOKALIZACJAłódzkie
Post Re: RODO w urzędach skarbowych
Znalazłem w sieci coś takiego:
http://ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/780780,RODO-w-urzedzie-skarbowym-klauzula-informacyjna-IAS-w-Warszawie.html
U nas w US-ie nikt nic nie wie. Na stronie Izby też nic. Sam zajmuję się tajemnicą skarbową, więc też mi zależy. Z RODO w ZZ jest jeszcze gorzej, dlatego założyłem osobny wątek.  Pewnie jak zwykle "w praniu" wyjdzie.  :P Pozdrawiam.

23 maja 2018, 16:18
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 21:39

POSTY        291
april8                    

Witam!
Czy ktoś orientuje się jak mamy postępować w urzędach w związku z wejściem RODO? Przeszliśmy szkolenie, ale było ono zbyt ogólnikowe i nie było dostosowane do pracy w urzędach. Akurat ja zajmuję się ulgami w spłacie i nasuwa mi się pytanie, czy mogę - jak do tej pory - wzywać podatników o przedłożenie dokumentów obrazujących ich sytuację finansową, majątkową, zdrowotną, aby za udzieleniem ulgi przemawiał "ważny interes podatnika" i "interes publiczny". Czy należy wraz z wezwaniem wkładać do koperty oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych, jeśli tak, to jak ma ono brzmieć. Czy można udzielać informacji przez telefon (de facto nie wiem, kto jest po 2 stronie słuchawki).
Do piątku pozostały 2 dni... :( Może ktoś podzieli się posiadanymi informacjami. Pozdrawiam forumowiczów :)

Na mądrym szkoleniu byłem i tam powiedziano by np. zawrzeć oświadczenie o przetwarzaniu danych, informacje o IOD itd. np. w stopce pisma. Zaznaczam, szkolenie w temacie prowadziła osoba z biura GIODO

23 maja 2018, 16:37
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
A co z salą obsługi klienta? Byłem ostatnio na sali obsługi klienta i słyszałem jak przy jednym ze stanowisk, Pani dyktowała pracownikowi swój nr pesel. Było to słychać na pół sali.

13 sie 2018, 16:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2014, 12:53

POSTY        122
Herbatnick nasze sale obsługi wyglądają jak wyglądają i nic na to nie poradzimy a jak podatnik podaje swoje dane na cały urząd to jego sprawa a nie urzędnika, ważne żeby to urząd nie ujawnił danych.

14 sie 2018, 07:42
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:06

POSTY        86
Moim zdaniem nie musimy prosić o zgodę na przetwarzanie danych osobowych podatników. Organy administracji publicznej mogą przetwarzać te dane wykonując zadania, jednak mamy obowiązek informacyjny -przy pierwszym piśmie do podatnika powinniśmy krótko poinformować  kto przetwarza dane, w jakim celu i zapewnić, że przetwarzanie jest zgodne z RODO, a o szczegóły odesłać do informacji umieszczonych na BIP - ie. Trzeba też pilnować zasady proporcjonalności - przetwarzać tylko takie dane, które są nam potrzebne do wykonania zadań.

14 sie 2018, 23:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2018, 19:53

POSTY        14
Witam czy zamieszczacie klauzule Informacyjną Dotyczącą Przetwarzania Danych Osobowych przy wystawianiu zaświadczeń?

06 maja 2019, 07:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 15:29

POSTY        74
A czy do każdego zajęcia egzekucyjnego załączacie taką informację: "RODO – klauzulę informacyjną dot. przetwarzania danych osobowych znajdziecie Państwo na stronie Biuletynu Informacji Publicznej http://www. ... .kas.gov.pl w zakładce Organizacja – Ochrona Danych Osobowych oraz w siedzibach organów na tablicach informacyjnych"? Czy w innych urzędach także jest to stosowane?

06 maja 2019, 12:40
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA09 maja 2019, 15:46

POSTY        1
Jeżeli chodzi o zaświadczenia to tak, klient dostaje do łapki a na kopii pisze, że otrzymał zaświadczenie i klauzule.

10 maja 2019, 20:00
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2015, 08:39

POSTY        8
W kujawsko-pomorskim nawet szkoleń nie było... Wysłano pismo, po którym nic nie wiadomo.

11 maja 2019, 06:38
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2016, 20:05

POSTY        4
Co myślicie o takim rozwiązaniu, jeżeli chodzi o zaświadczenia: na wniosku zamieścić klauzulę albo informacje z odnośnikiem na stronę izby gdzie jest jej pełna treść? Wtedy podatnik składając wniosek jest już poinformowany i nie ma potrzeby dodatkowego drukowania. W sytuacji gdyby przyszedł ze swoim wnioskiem albo przysłał go pocztą, myślę że można na odwrocie zaświadczenia nawet przekierować tą klauzulę. Czekam na Wasze spostrzeżenia :)

12 maja 2019, 09:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]