Jeżeli jest tak jak mówisz, to na jakiej podstawie jest taki zapis w zakresach obowiązków i kierownicy działów twierdzą, że jest to prawidłowe. Czy problemem nie jest dawne myślenie, ponieważ całe obecne kierownictwo to dawne UKS. A cała sprawa dotyczy komórek kontroli w UCS.
15 lut 2018, 16:18
Re: Nowa KAS
Jak już wcześniej @telonarius napisał w dolnośląskim w zakresach obowiązków nie ma rozróżnienia między byłymi iksami i pracownikami. Prawdą też jest, że byli komisarze są jedynkami na kontrolach. Co więcej są przypadki, że były iks jest w tym przypadku dwójką. Różnica jest w wysokości wynagrodzenia i wysokości dodatku kontrolerskiego.
budda1pysia
Czy problemem nie jest dawne myślenie, ponieważ całe obecne kierownictwo to dawne UKS. A cała sprawa dotyczy komórek kontroli w UCS.
I masz odpowiedź. Jak już wcześniej pisałem niby nowa instytucja, a ci sami rządzą, i pokutuje to samo myślenie.
Kolejny przykład takiego myślenia:
W dochodzeniówce na szkolenia np. z technik interwencji i taktyki wysyłani są byłe IKSy (często kilka lat przed emeryturą) - nie wysyłają byłych pracowników, ale już na realizacje i przeszukania często są wysyłani byli pracownicy, ale nie IKSy. Na kursy aspiranckie wysyłani są byłe IKSy i byli pracownicy ze zdanym egzaminem na iksa - nie wysyła się, mimo składanych przez kierowników wniosków, byłych pracowników bez egzaminu.
15 lut 2018, 17:21
Jak u Was w działach orzeczniczych w US wygląda kwestia wezwań, pracownik czy kierownik podpisuje.
15 lut 2018, 19:06
robak
Jak u Was w działach orzeczniczych w US wygląda kwestia wezwań, pracownik czy kierownik podpisuje.
U nas regulaminowo podpisywanie wezwań z art. 155 OP przypisano pracownikom. Chociaż i z tym różnie bywa, bo na przykład wezwania z SSP (SD, KP, PCC) wymagają akceptacji kierownika. Wezwania z art. 169 par. 1 OP podpisuje kierownik.
15 lut 2018, 20:37
robak
U nas jest dużo tworów w postaci " Naczelnik U... postanawia wezwać" - wtedy jest postanowienie i podpisuje kierownik, ja nadal nie wiem od czego konkretnie zależy czy jest to wezwanie czy postanowienie o wezwaniu. Zwykłe wezwania art. 155 podpisują pracownicy, z wyjątkiem SSP.
16 lut 2018, 08:56
tomekr80
robak
U nas jest dużo tworów w postaci " Naczelnik U... postanawia wezwać" - wtedy jest postanowienie i podpisuje kierownik, ja nadal nie wiem od czego konkretnie zależy czy jest to wezwanie czy postanowienie o wezwaniu. Zwykłe wezwania art. 155 podpisują pracownicy, z wyjątkiem SSP.
Postanowienie o wezwaniu? To może zróbcie jeszcze decyzję o wezwaniu, będzie zabawniej
16 lut 2018, 11:08
tomekr80
postanowienie o wezwaniu.
Zaskarżalne? Z pouczeniem?
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
19 lut 2018, 07:24
taxinspector
tomekr80
postanowienie o wezwaniu.
Zaskarżalne? Z pouczeniem? :rotfl:
Piszemy, że nie służy na nie zażalenie
19 lut 2018, 08:11
Każde pismo wychodzące z US, kierowane do podatnika pochodzi od organu podatkowego, którym jest NUS. Stąd pisma te (także wezwania) może podpisać osoba mająca upoważnienie NUS do podpisywania pism.
19 lut 2018, 09:11
tomekr80
U nas jest dużo tworów w postaci " Naczelnik U... postanawia wezwać" - wtedy jest postanowienie i podpisuje kierownik.
Ja zawsze takie postanowienie rozumiałem jako zawiadamiające stronę o tym, że naczelnik zamierza wezwać. Jakbym takie postanowienie dostał to czekałbym na właściwe wezwanie. Skoro postanowił i poinformował to niech teraz zrealizuje
19 lut 2018, 12:46
Dokładnie. To postanowienie to info dla szeregowego pracownika, że ma napisać projekt wezwania i, w zależności od zapisów regulaminu, podpisać i wysłać
19 lut 2018, 15:18
pkuzmiak czyli dobrze rozumiem, że najpierw jest zawiadomienie o tym, że NUS w ... postanowił wezwać podatnika X a potem jeszcze właściwe wezwanie? Jeśli tak, to wygląda to na stratę czasu i papieru na pisanie.
19 lut 2018, 15:27
Wy piszecie na serio, czy sobie żarty robicie ?
19 lut 2018, 21:28
Mam pytanie do średnich US (u mnie średni us, około 100 tyś podatników). Ile osób u was jest w czynnościach sprawdzających ? U nas po całych zmianach z 10 zostało 4 i jestem ciekaw jak wygląda to u was (1 osoba VAT/jpk, 1 osoba pcc itp, 1 osoba spadki itd, 1 osoba pit) xD