Teraz jest 06 wrz 2025, 22:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 366 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 27  Następna strona
Informatyka w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2007, 22:33

POSTY        32

Jakby ktoś chciał wejść na stronę it.mofnet.gov.pl to zobaczy tylko , że wszelkie materiały zniknęły. pewnie chodzi o to by nie dostały się do prasy. Za to pojawił się IT PORTAL  z napisem "brak struktury"

To powyższe źle wróży projektowi. Chyba koniec z otwarciem źródeł informacji. Teraz wszystko będzie ściśle tajne i reglamentowane ?
Zobaczymy po wyborach.

Cześć,
zamiast szukać spisku, sprawdź czy masz odpowiednie ustawienia w przeglądarce. Sprawdziłem u kilku osób i stronka się otwiera. Jeżeli potrzebujesz pomocy, to daj znać, chętnie pomogę. Ale nie wszczynaj awantury o ukrywanie informacji, bo to trochę nie fer. Naprawdę nie mamy nic do ukrycia  :)
Pzdr
Slavko Dragić

09 paź 2007, 10:16
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

<!--quoteo(post=16355:date=09. 10. 2007 g. 09:32:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 09. 10. 2007 g. 09:32) [snapback]16355[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Jakby ktoś chciał wejść na stronę it.mofnet.gov.pl to zobaczy tylko , że wszelkie materiały zniknęły. pewnie chodzi o to by nie dostały się do prasy. Za to pojawił się IT PORTAL  z napisem "brak struktury"

To powyższe źle wróży projektowi. Chyba koniec z otwarciem źródeł informacji. Teraz wszystko będzie ściśle tajne i reglamentowane ?
Zobaczymy po wyborach.

Cześć,
zamiast szukać spisku, sprawdź czy masz odpowiednie ustawienia w przeglądarce. Sprawdziłem u kilku osób i stronka się otwiera. Jeżeli potrzebujesz pomocy, to daj znać, chętnie pomogę. Ale nie wszczynaj awantury o ukrywanie informacji, bo to trochę nie fer. Naprawdę nie mamy nic do ukrycia  :)
Pzdr
Slavko Dragić
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Uderz w stół to norzyce się odezwą - mawiał mój dziadek.

Mam bardzo dobre ustawienia w przeglądarce i zanim napisałem notkę sprawdziłem u innych ( urzędach nie MF) , że strona się nie otwiera i maja ten sam komunikat co ja.  Być może trafiłem na "przerwę techniczną" ale skąd o tym mogłem wiedzieć ?  I wysnułem -jak twierdzisz - fałszywe wnioski.  Nie denerwuj się, każdy z nas widział co innego i tyle ( żałuję , że nie zrobiłem zrzutu ekranu to bym dołączył). Teraz strona już działa .

Ostatnio edytowano 09 paź 2007, 10:32 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

09 paź 2007, 10:30
Amator

REJESTRACJA26 paź 2006, 12:31

POSTY        10
W prezentacjach na IT portalu pełno jest definicji i organizacji informatyki na "górze". Większość ludzi pracuje jednak w urzędach, którym daleko do tej tzw. "góry". Jak będzie zorganizowana praca dla izb i urzędów, bezpośredniej pomocy dla użytkowników - tego niestety nigdzie nie można znaleźć.

09 paź 2007, 10:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 lut 2007, 14:53

POSTY        90
mi it.mofnet.gov.pl otwiera się bez problemu. prezentacja faktycznie przepiękna. Mało w niej konkretów. brakuje w niej tego co się stanie z pozostałą ilościa informatyków jeśli się nie załapią do "500"?. czy tak jak górnicy dostana wyprawki na otwarcie działalności ? :D. to by było dobre. kiedy mamy zacząć szukać nowej pracy ? co z wynagrodzeniem informatyków w "500" itp...? jak będzie wyglądała prześiewka informatyków?

B.R.

09 paź 2007, 11:07
Amator

REJESTRACJA30 paź 2006, 10:48

POSTY        17
hmm, zgodnie z pismem "  dot. cyklu spotkań konsultacyjnych z przedstawicielami struktur IT w jednostkach należących do Resortu Finansów", pominieto urzedy skarbowe i celne, czy w takim razie cale to zamieszanie urzedow dotyczyc nie będzie? czy jak zwykle cos o nas bez nas?

09 paź 2007, 13:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 gru 2006, 09:59

POSTY        17

hmm, zgodnie z pismem "  dot. cyklu spotkań konsultacyjnych z przedstawicielami struktur IT w jednostkach należących do Resortu Finansów", pominieto urzedy skarbowe i celne, czy w takim razie cale to zamieszanie urzedow dotyczyc nie będzie? czy jak zwykle cos o nas bez nas?

No już lepiej się tak nie dopraszajcie!
Ci panowie są bardzo sprawni w realizacji funkcji biznesowych typu "cięcia kosztów" (czytaj: w wywalaniu na bruk - np. starszych ludzi tuż przed emeryturą). I oczywiście mają chrapkę na etaty informatyków w urzędach i izbach. Ich "wizja" superorganizacji to przejęcie również waszych obowiązków i zadań. Troszkę policzcie - tych etatów to lekko parę tysięcy ludzi, a ich wizja superorganizacji to 500 superpracowników.
Można by w tej chwili powiedzieć iż reszta jest milczeniem...
Jednak do czasu za nim nie klepną w sejmie ustawy o KAS zagrożenie dla was jest raczej niewielkie. A nawet jak was będą chcieli wywalić to naczelnicy i tak was po cichu (choć w części)  będą się starali uchronić. Znają bowiem realia pracy urzędów, a faceci od "wizji" funkcjonują na księżycu...(mf).
Te slajdziki w pośpiechu poklecone (bezładnie przepisane tytuły rozdziałów współczesnych podręczników podstaw zarządzania itp) świadczą o tym, iż przed wyborami dostali nagłego przyśpieszenia... licząc na łaskę nowej władzuni.  Typowa ucieczka do przodu wobec zera efektów swej prawie  dwuletniej działalności!
Jak by nie wiedzieli iż ich stanowiska jak zwykle (niestety) będą traktowane jako łup zwycięskich partii/koalicji i u ich tyłków już wiszą ładunki odpalające ich z mf po pięknej krzywej balistycznej.
"W temacie" informatyki mf już nie można się doliczyć przeprowadzonych reorganizacji dezorganizujących  narastającyh wykładniczo w funkcji czasu. A departamenty  rozwoju/eksploatacji - popłuczyny dawnego dep. informatyki mf jako organizacja  już dawno zatraciła  pamięć o samej sobie...

10 paź 2007, 01:04
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 lis 2006, 11:13

POSTY        9
Na poczatku roku były takie ankiety pracownicze do IS (Warszawa)> Wpisując je do arkusza kalkulacyjnego znalazłem u wszystkich pracowników znajomość (biegłą) obsługi komputera. To co mamy się dziwić, że po co jest informatyk w US? A ta znajomość jest taka biegła, że to informatyk wbijał dane do arkusza.

10 paź 2007, 13:57
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Na poczatku roku były takie ankiety pracownicze do IS (Warszawa)> Wpisując je do arkusza kalkulacyjnego znalazłem u wszystkich pracowników znajomość (biegłą) obsługi komputera. To co mamy się dziwić, że po co jest informatyk w US? A ta znajomość jest taka biegła, że to informatyk wbijał dane do arkusza.

Jakie pytanie w ankiecie to i taka odpowiedź. Gdyby zamiast określać stopień biegłości trzeba by było wypełnić taką tabelkę danymi w określonym czasie i odesłać to by była prawdziwa weryfikacja umiejętności. A papier jest cierpliwy i przyjmie każde bzdury .  Czy pamiętacie by wasi koledzy byli na jakimś kursie doskonalącym (workshop) z edytora lub arkusza kalkulacyjnego ?  Bo ja takowego nie pamiętam a zacząłem pracę gdy jeszcze w urzędzie nie było komputerów.

10 paź 2007, 15:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2007, 22:33

POSTY        32

<!--quoteo(post=16369:date=09. 10. 2007 g. 13:24:name=ksiaze)--><div class='quotetop'>(ksiaze @ 09. 10. 2007 g. 13:24) [snapback]16369[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

No już lepiej się tak nie dopraszajcie!
Ci panowie są bardzo sprawni w realizacji funkcji biznesowych typu "cięcia kosztów" (czytaj: w wywalaniu na bruk - np. starszych ludzi tuż przed emeryturą). I oczywiście mają chrapkę na etaty informatyków w urzędach i izbach. Ich "wizja" superorganizacji to przejęcie również waszych obowiązków i zadań. Troszkę policzcie - tych etatów to lekko parę tysięcy ludzi, a ich wizja superorganizacji to 500 superpracowników.
Można by w tej chwili powiedzieć iż reszta jest milczeniem...
Jednak do czasu za nim nie klepną w sejmie ustawy o KAS zagrożenie dla was jest raczej niewielkie. A nawet jak was będą chcieli wywalić to naczelnicy i tak was po cichu (choć w części)  będą się starali uchronić. Znają bowiem realia pracy urzędów, a faceci od "wizji" funkcjonują na księżycu...(mf).
Te slajdziki w pośpiechu poklecone (bezładnie przepisane tytuły rozdziałów współczesnych podręczników podstaw zarządzania itp) świadczą o tym, iż przed wyborami dostali nagłego przyśpieszenia... licząc na łaskę nowej władzuni.  Typowa ucieczka do przodu wobec zera efektów swej prawie  dwuletniej działalności!
Jak by nie wiedzieli iż ich stanowiska jak zwykle (niestety) będą traktowane jako łup zwycięskich partii/koalicji i u ich tyłków już wiszą ładunki odpalające ich z mf po pięknej krzywej balistycznej.
"W temacie" informatyki mf już nie można się doliczyć przeprowadzonych reorganizacji dezorganizujących  narastającyh wykładniczo w funkcji czasu. A departamenty  rozwoju/eksploatacji - popłuczyny dawnego dep. informatyki mf jako organizacja  już dawno zatraciła  pamięć o samej sobie...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Witam,
niezależnie od tego czy będę pracował (lub będziemy) po wyborach lub nie, to efekty "slajdzików w pośpiechu skleconych" już są. Wiele osób zgłasza się na ci@mofnet.gov.pl z propozycjami współpracy i uważam, że najważniejszy krok został już uczyniony. Za chwilę pojawią się lokalnie liderzy zmian i proces zmiany w organizacji będzie faktem.
Po ilości postów na tym forum nie jestem "orłem", ale jestem jego pilnym czytelnikiem ponieważ od momentu rozpoczęcia pracy w zeszłym roku w MF, dowiedziałem się zarówno o tym forum, jak i o forum celników. Jeżeli Państwo wchodzą do forum kolegów ze strony cła, to wiedzą Państwo, że problemy obu służb w zakresie organizacji i wynagradzania pracowników informatyki są podobne. Także i nastroje są podobne - chęć zwalniania się z pracy ze względu na mizerne pensję, ignorowanie sensownych inicjatyw, itp. Celem osób zajmujących się transformacją nie było, nie jest i nie będzie zwalnianie osób, chociaż takie momenty w mojej pracy także były. Wszyscy wspominamy je niechętnie, ponieważ, proszę mi uwierzyć, nie jest łatwo zwalniać kogokolwiek i każde zwolnienie osoby dla mnie było dużym przeżyciem.  Drugą sprawą jest to, że w transformacji informatyki celem jest usprawnienie naszej pracy, a w szczególności zapewnienie realizacji projektów informatycznych w resorcie w terminowy sposób oraz zapewnienie nieprzerwanej pracy systemów informatycznych.
Idę dalej.
Prace nad transformacją informatyki w resorcie nie rozpoczęły się rychło przed wyborami, lecz od momentu utworzenia dwóch Departamentów - RI i EI w MF. Od tego momentu trwa także zmiana kultury organizacyjnej, aby nie powiedzieć zmiany mentalności w pracy wszystkich pracowników. Niestety - to trwa i jeżeli ktoś chce powiedzieć, że efektów nie widać - to jest mi przykro, ale wprowadzenie zmian i uzyskanie z nich efektów wymaga czasu. Prywatnym firmom osiągnięcie sukcesu zazwyczaj zajmuje od 1,5 roku do 4 lat, definiując sukces jako zaistnienie na rynku i osiągnięcie odpowiedniej marki. My także tworzymy "nową firmę" - przekształcamy procesy, zmieniamy kulturę pracy, definiujemy cele. Proszę zrozumieć, że te kroki i działania, które są opisane w prezentacjach nie są tylko wizją osób w MF, ale są także odpowiedzią na potrzeby informatyków w urzędach i izbach. Często jest anonimowo podnoszona sprawa wynagrodzeń i braku spójnej wizji rozwoju informatyki. Teraz każdy będzie miał możliwość wpływania na zmiany, ponieważ zapraszamy każdego informatyka do udziału w projekcie transformacji. Jako dowód otwartości na informacje, nie zostały powieszone nowe regulaminy organizacyjne z przypisaniem osób do nich, tylko zostały obecnie opisane ramy, założenia transformacji oraz zasady działań w projekcie. To naszą pracą będzie dostosowanie wizji do realiów działania jednej organizacji IT w resorcie do realiów urzędów i izb. To naszym zadaniem będzie (cytuje jeden z maili) "równać w górę".
Staram się komunikować ze wszystkimi, aby przekonać do sensowności zmian, które chcemy wprowadzić oraz wsparcia tego procesu, ponieważ wszyscy powinniśmy wygrać na tym procesie.
Kończąc, Panie i Panowie Forumowicze, przekonywanie Was do zmian i sensowności tego projektu celem (parafrazując ZDD) zapewnienia po ewentualnych zmianach politycznych dalszej pracy w resorcie nie ma dla mnie najmniejszego sensu :). Jeżeli będę musiał odejść z jakiegokolwiek powodu, c'est la vie. :) Nie zamierzam się komukolwiek łasić, aby zachować pracę. Sądzę, że większość z forumowiczów ma takie same zdanie o sobie. Moim celem jest, aby przekazać Wam informację o planach, pomóc Wam zweryfikować plotki, które krążą i zachęcić Was do uczestniczenia w realizacji transformacji, tak aby otrzymać istotne zwrotne informacje ze strony ludzi pracujących w jednostkach resortu, które pomogą nam, aby zmiana jaką sygnalizujemy miała przysłowiowe "ręce i nogi".
Liczę na duży odzew na spotkaniach, które będziemy mieli organizowane od przyszłego tygodnia. Liczę też na dużo pytań, które nam będą zadawane oraz jeszcze raz - liczę na Państwa udział w transformacji.
Co do kalendarium spotkań, postaram się go wkrótce umieścić na stronach it.mofnet.gov.pl.
Pozdrawiam serdecznie,
Slavko Dragić

10 paź 2007, 18:27
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
SPOTKANIA ??  Takich z dyrekcją z MF to jeszcze nie było.  To będzie też rekordowy rok pod względem ich ilości w IS !  Zapewne okaże się , że było zbyt krótkie by nakreślić problemy jakie mamy w urzędach .Ale może wystarczy czasu by pokazać cel powstania DI i to czego możemy oczekiwać za 2-3 lata.  Proszę o mniej marketingu a więcej języka technicznego,informatycznego.  I trochę czasu na dyskusję...

Jeśli jakieś spotkanie już się odbędzie ( a sugestie były by to było po wyborach )  to można by na tej stronie it.mofnet.gov.pl  zostawić ślad w postaci pytań i odpowiedzi - dalej będzie łatwiej i zobaczą to też ci ,którzy będą nieobecni.  

Z uczestniczeniem w transformacji jest ten problem , że nadal nie wiemy jak to będzie z urzędami i informatykami po wejściu KAS. Żaden docelowy projekt nie ujrzał światła dziennego i nadal nie wiemy czy nasz urząd będzie istniał czy będzie "wchłonięty" przez inny. Jak w takim nowym urzędzie  wyglądałyby bazy , komórka informatyki i w ogóle całe procesy decyzyjne to pewnie nie wie i turecki święty. A czy twórcy KAS wiedzą ?

Nastroje są jakie są ale to tylko dlatego ,że nie ma pieniędzy , nie ma ludzi i nie ma nawet castingów by ich zatrudnić a tu jeszcze powstaje DCI , które chce wyciągnąć ostatnie rezerwy. Nieprawdaż ?

10 paź 2007, 20:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 lut 2007, 14:53

POSTY        90
Czyli o wszystkim i o niczym. Morale i tak są marne w naszych szeregach. Po co bardziej sciemniać, niech MF poda kto znajdzie prace w CI i już. połowa z nas sama się zwolni ( na co MF oczywiscie liczy) bo po 100km nie będą jeździć. połowa 500 będzie oczywiście z warszawy bo innaczej nie może być. a na zachęte jakieś tam marne 2,x% a niby docelowo 2xx PLN podwyżki hahaha, może troszke pesymistycznie ale prawdziwe. jeszcze tylko KAS'y mnie tu trzymaly

B.R.

10 paź 2007, 20:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 gru 2006, 09:59

POSTY        17
Skoro jestem już tak "przywoływany do tablicy"  to pragnę zdefiniować pewien aksjomat:
okres "życia"  dyrektora/decydenta dep. informatyki nie może być dłuższy od czasu trwania danej kadencji sejmu. Info o tym iż sejm się rozwiązał już chyba dotarło do mf?
Rerganizacji to przeprowdziliście już multum i przychodzi po prostu czas rozliczenia się za stracony bezpowrotnie czas.
I to by było na tyle
w kwiesti wyżości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy ...jak mawiał Ś.P. prof. Stanisławski

10 paź 2007, 20:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 366 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 27  Następna strona