Teraz jest 06 wrz 2025, 14:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 366 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 27  Następna strona
Informatyka w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2007, 22:33

POSTY        32

Więcej informacji w sprawie CI na stronie it.mofnet.gov.pl wraz z prezentacjami w zakładce centrum informatyki.

Witam,
trochę mi czasu zabrakło na zarejestrowanie się na forum, więc mnie wyprzedzono w udzieleniu informacji jak powyżej.  :)
Oprócz informacji na stronach IT w MF (it.mofnet.gov.pl), w przypadku pytań dotyczących powstania i organizacji CI, pytania te można zadawać także i na adres mailowy ci@mofnet.gov.pl.
Pozdrawiam,
Slavko Dragić

08 paź 2007, 20:05
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Oprócz informacji na stronach IT w MF (it.mofnet.gov.pl), w przypadku pytań dotyczących powstania i organizacji CI, pytania te można zadawać także i na adres mailowy ci@mofnet.gov.pl.
Pozdrawiam,
Slavko Dragić

Dziękujemy naczelniku za informację.

Sądzę iż nasz nowy forumowicz podzieli się z nami częścią swojej wiedzy na temat modelu zarządzania zmianami jaki zastosowano w przypadku naszego IT.

Jak oglądaliśmy prezentację dotyczącą "transformacji służb informatycznych" to wszyscy odczuli , że jest tu dużo marketingu a bardzo mało konkretów.  

Np. brak wystarczających informacji na temat centrów kompetencyjnych i
czy  "praca dla IT na terenie całego kraju" ma oznaczać, że nie będzie outsourcingu bo informatycy pozostaną w urzędach - tak sadzimy - czy jeszcze coś innego ? Ilu informatyków wg. tego modelu powinno być zatrudnionych (pozostanie) w urzędach? Czy wobec braku podwyżek przewidziano ryzyko , że tych informatyków do końca reformy ( 1.10.2008) może zabraknąć - przynajmniej w niektórych urzędach.

Czy te wszystkie zmiany na pewno dojdą do skutku skoro nikt nawet nie policzył ile to będzie kosztowało. Jakoś nie mogę uwierzyć w bezkosztową reformę.

08 paź 2007, 20:30
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Jakoś nie mogę uwierzyć w bezkosztową reformę.

Ładnie to ująłeś. To jest kwestia li tylko wiary..

08 paź 2007, 21:21
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Obawiam się, że to co szykuje resort w dziedzinie niniejszej to jedna Wielka Improwizacja, w dodatku do końca nieprzemyślana w skutkach. Patrząc z mojego punktu widzenia - człowieka korzystającego często z pomocy informatyków - cholernie trudno sobie wyobrazić na dzień dzisiejszy choćby taki drobny fragment działań w US, jak działka kontroli - bez informatyka na miejscu. Poczynając od wiecznie aktualizowanej KONTROLI, gdzie chyba nie ma tygodnia, by nie trzeba coś ściągać i wrzucać samemu ze strony wrocławskiej, bo jak nie to w sprawozdawczości wyjdą cuda, bądź nie wyjdzie nic, po pomoc w zakresie RYZYK (skrypty) itp. wianki, że o pomocy doraźnej ze sprzętem nie wspomnę.
Trudno mi jakoś sobie wyobrazić, że nagle stanie się cud i któregoś pięknego ranka wszystko będzie działać samo, aktualizować się bez konieczności "ręcznego ściągania skądś", bo na działania i pomoc "on-line" lub "by-phone" jakoś nie liczę...

08 paź 2007, 21:50
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Poczynając od wiecznie aktualizowanej KONTROLI, gdzie chyba nie ma tygodnia, by nie trzeba coś ściągać i wrzucać samemu ze strony wrocławskiej, bo jak nie to w sprawozdawczości wyjdą cuda, bądź nie wyjdzie nic, po pomoc w zakresie RYZYK (skrypty) itp. wianki, że o pomocy doraźnej ze sprzętem nie wspomnę.
Trudno mi jakoś sobie wyobrazić, że nagle stanie się cud i któregoś pięknego ranka wszystko będzie działać samo,

To też cała masa Pań, odwalających kawał porządnej roboty, którym właśnie "się klawisz wcisnął i nie chce wyjść". Czemu Wrocław, Wrocław robił "kontrolę"?

08 paź 2007, 22:08
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

[...]Czemu Wrocław, Wrocław robił "kontrolę"?

Zajrzyj jutro w robocie "via intranet" na Ich stronę, to się dowiesz co ma Wrocław do podsystemu...  :)

08 paź 2007, 22:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:48

POSTY        5
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->W podsumowaniu Minister M. Banaś stwierdził, że kwestia odchodzenia ze służby informatyków będzie uregulowana po utworzeniu w Radomiu Centrum Przetwarzania Danych, w którym - na etatach Ministerstwa Finansów - zatrudnionych zostanie około 400 informatyków z całego kraju. Pozostałe problemy związane z fluktuacją znajdą rozwiązanie po uchwaleniu ustawy o KAS. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
<a href="http://www.wssc.szu.pl/news.php?id=1293" target="_blank">http://www.wssc.szu.pl/news.php?id=1293</a>

08 paź 2007, 22:35

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->W podsumowaniu Minister M. Banaś stwierdził, że kwestia odchodzenia ze służby informatyków będzie uregulowana po utworzeniu w Radomiu Centrum Przetwarzania Danych, w którym - na etatach Ministerstwa Finansów - zatrudnionych zostanie około 400 informatyków z całego kraju...

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
No to w Radomiu MF będzie miało swoją Skarbową Dolinę Krzemową ?

A wszystkie pociągi z informatykami codziennie będą przejeżdżały do Radomia z przesiadką we Włoszczowej. Dzięki temu peron się zwróci, a informatycy będą  :zygi:

Ostatnio edytowano 08 paź 2007, 22:45 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

08 paź 2007, 22:44
Zaawansowany

REJESTRACJA22 paź 2006, 22:03

POSTY        64

LOKALIZACJAza rzeką

...
Trudno mi jakoś sobie wyobrazić, że nagle stanie się cud i któregoś pięknego ranka wszystko będzie działać samo, aktualizować się bez konieczności "ręcznego ściągania skądś", bo na działania i pomoc "on-line" lub "by-phone" jakoś nie liczę...

Drogi Elsinore śpieszę Ci wyjaśnić, że to wszystko się stanie!!!  Pliki aktualizacyjne ściągną się same, samodzielnie się zainstalują i wcale nie okaże się, po raz kolejny, że "nakładka" jest trochę niedorobiona i trzeba zrobić poprawkę, sprzęt przestanie się psuć i będzie spokojnie wytrzymywał 10 lat niczym niezakłóconego funkcjonowania (może nawet na 2 zmiany), kabelki nie będą się plątać a Ty nie będziesz potrzebowal niczyjej pomocy - wystarczy że wciśniesz "enter"! To wszystko stanie się, bo będzie stosowne rozporządzenie, że tak ma być i sprawa będzie załatwiona! Więc proszę nie siej defetyzmu i nie uprawiaj czarnego PR-u. Zwłaszcza teraz...  :nonono:

Ostatnio edytowano 08 paź 2007, 22:46 przez tomir, łącznie edytowano 1 raz

08 paź 2007, 22:45
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

08 paź 2007, 22:51
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->W podsumowaniu Minister M. Banaś stwierdził, że kwestia odchodzenia ze służby informatyków będzie uregulowana po utworzeniu w Radomiu Centrum Przetwarzania Danych, w którym - na etatach Ministerstwa Finansów - zatrudnionych zostanie około 400 informatyków z całego kraju. Pozostałe problemy związane z fluktuacją znajdą rozwiązanie po uchwaleniu ustawy o KAS.

<a href="http://www.wssc.szu.pl/news.php?id=1293" target="_blank">http://www.wssc.szu.pl/news.php?id=1293</a>
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Informatyków zatrudnieni  DCI - Departament Centrum Informatyki - powstały z obecnych depart..Zatrudni ich ( ok 500) u siebie a nie zaraz wszystkich w Radomiu - przynajmniej ja tak słyszałem.  Być może będą częściowo pracować zdalnie- kto wie? I tylko oni mogą liczyć na udział w projektach i premie ???
Same domysły - zero konkretów.  Na końcu się okaże , że to tylko pod wybory był robiony szum...

08 paź 2007, 22:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2007, 22:33

POSTY        32
trochę inne rzeczy robiłem i nie wbijałem się w dyskusję po moim poście, a widzę, że dyskusja rozgorzała.
Co do spraw związanych z outsourcingiem, nie wiem, czy ktoś z forumowiczów był na spotkaniu 4 października w Warszawie, ponieważ ten temat był poruszany. Outsorcing wchodzi w rachubę tylko w przypadku, jeżeli organizacja jest na tyle dojrzała, że potrafi określić usługi, które realizuje na rzecz klienta wewnętrznego, potrafi je zmierzyć, okreslić ile kosztują oraz stwierdzić, czy wyprowadzenie realizacji usługi na zewnątrz jest dla niej tańsze, czy raczej nie i ta usługa powinna być realizowana wewnątrz wewnętrznymi siłami. Tyle zarówno teorii jak i praktyki. Jeżeli Panowie popatrzą na organizację informatyki w resorcie, to sami sobie możemy odpowiedzieć czy ten "diaboliczny" outsourcing wystąpi, czy raczej nie. Moim zdaniem oraz zdaniem osób na spotkaniu - NIE BĘDZIE OUTSOURCINGU. Napisałem to dużymi literami (nie żeby krzyczeć  :) ), aby podkreślić tą sprawę.
Co do sprawy centrów kompetencyjnych, mam nadzieję, że na stronach it.mofnet.gov.pl jest prezentacja (teraz zdalnie tego nie sprawdzę). W razie by ktokolwiek potrzebował więcej informacji, to prosiłbym o konkretne pytanie i postaram się szybko odpowiedzieć (po pracy oczywiście, bo w trakcie dnia, nie wiem, czy zdążę wejść na strony).
Trzecia sprawa jaka była poruszana, to sprawa związana ze zdalną pracą. Oznacza to, że powstające Centra Kompetencyjne (CK) nie będą fizycznie zlokalizowane tylko w jednym miejscu. Może zamiast rozpisywania się, postaram się wytłumaczyć ideę CK na przykładzie.
Powiedzmy, że powstaną 4 CK:
- infrastruktury IT
- systemów celnych
- systemów skarbowych
- systemów kontroli

Podział merytorycznie taki sobie, ale dla podania przykładu w sam raz  :)
A więc, załóżmy dalej, że pierwsze CK powstanie w Radomiu (tam gdzie CPD), drugie centrum powstanie np w Łodzi, trzecie w Warszawie, czwarte w Szczecinie. Też dla przykładu.
Kolejnym założeniem jest, że np dla CK systemów celnych, eksperci (analitycy, architekci systemów IT) nie będą zlokalizowani jedynie w Łodzi, lecz będą także w innych lokalizacjach takich jak np Kraków, Rzepin, Przemyśl itp.
Ideą pracy zdalnej będzie podporządkowanie organizacyjne osób pracujących zdalnie do jednej komórki organizacyjnej i świadczenie pracy na rzecz tej komórki. W ten sposób, koncentrujemy działania ekspertów z jednej dziedziny, lecz ich nie ruszamy z ich miejsc pracy.
Taki model działa w wielu firmach, chociażby w Telekomunikacji Polskiej
Czwarta sprawa - zatrudnianie w Radomiu. Jak napisałem, w Radomiu budujemy CPD, ale to jest projekt, który będzie realizowany do 2009 roku (sama serwerownia zostanie uruchomiona w 2010 roku po konsolidacji). Do tego momentu, chyba nie ma co rozmawiać o pracy w Radomiu :)
Kolejna sprawa dotyczy Departamentu Centrum Informatyki i zatrudnianiu ludzi w DCI oraz udziału tych pracowników w projektach i premiach. Mam nadzieję, że informacje ze spotkania zostały przekazane, a jeżeli nie, to pragnę wszystkich poinformować, że do końca roku odbędzie się 16 spotkań Dyrektora Marlęgi z osobami w resorcie (w każdym z województw będzie po jednym spotkaniu), gdzie zarówno będzie można porozmawiać o konkretach, a także zadać pytania osobom zaangażowanym w transformację. Ponieważ przy każdej ze zmian, ludzi najbardziej interesuje co z tej zmiany będą mieli dla siebie oraz czy ich bezpieczeństwo pracy nie jest zagrożone, to postaram się przytoczyć parę informacji, które mam nadzieję trochę uspokoją nastroję. Przede wszystkim, osoby, które będą pracować w DCI, będą objęte MBO, czyli zarządzaniem przez cele. MBO jest systemem określającym cele dla całości organizacji i defragmentującym globalne Departamentalne cele na lokalne cele dla poszczególnych osób. W ten sposób, zarówno w projektach jak i w działaniach pośrednich lub wspierających realizację projektów, możemy określić cele dla każdej osoby i na koniec każdego kwartału ocenić, czy je zrealizowała, bądź nie i w ten sposób określić wysokość premii. Im lepsze zrealizowanie celów, tym wyższa premia - chyba się zgodzimy, że zasady są zdrowe. Ten system już działa w Departamencie RI od roku i zdaje egzamin.
Co do reszty wpisów, gdzie jest mowa o małej liczbie konkretów oraz medialnym szumem przed wyborami, to mogę tylko wzruszyć ramionami. Podczas 4 godzinnego spotkania trudno jest opisać szczegółowo zasady działania organizacji oraz odpowiedzieć na wszystkie pytania. Dlatego też są planowane spotkania w terenie, gdzie jest planowane poświęcenie jak najwięcej czasu na sesję pytań. Dodatkowo, podałem też i mail na który można zadawać pytania, a będę się też starał w miarę możliwości odpowiadać na pytania stawiane na tym forum.
Proszę zadawać jak najwięcej pytań, a także zachęcam do udziału w projekcie transformacji. Nie chcę aby to brzmiało sloganowo, ale ta zmiana daje nam możliwość dopasowania jej do naszych potrzeb i nie traktuje pracowników IT przedmiotowo, tylko podmiotowo.
Pozdrawiam serdecznie,
Slavko Dragić

09 paź 2007, 00:37
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Jakby ktoś chciał wejść na stronę it.mofnet.gov.pl to zobaczy tylko , że wszelkie materiały zniknęły. pewnie chodzi o to by nie dostały się do prasy. Za to pojawił się IT PORTAL  z napisem "brak struktury"

To powyższe źle wróży projektowi. Chyba koniec z otwarciem źródeł informacji. Teraz wszystko będzie ściśle tajne i reglamentowane ?
Zobaczymy po wyborach.

Ostatnio edytowano 09 paź 2007, 09:33 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

09 paź 2007, 09:32
Początkujący

REJESTRACJA21 wrz 2007, 13:34

POSTY        6

... Za to pojawił się IT PORTAL  z napisem "brak struktury"...

hmmm...
po prostu wyłącz proxy dla .mf.gov.pl
:rolleyes:

09 paź 2007, 09:58
Zobacz profil ICQ
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 366 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 27  Następna strona