A czy ma ktoś jakąś wiedzę, co z podwyżkami w IS Rzeszów ? Inne Izby wypracowały już jakiś schemat, a u nas jak zawsze cisza.
Nie jesteście sami, w Warszawie też cisza. Chociaż dziś spotkanie ZZ z DIASem, ciekawe co tam uradzą.
10 paź 2017, 11:38
Re: Planowane podwyżki we wrześniu 2017
vanitas
robunio73
A czy ma ktoś jakąś wiedzę, co z podwyżkami w IS Rzeszów ? Inne Izby wypracowały już jakiś schemat, a u nas jak zawsze cisza.
Nie jesteście sami, w Warszawie też cisza. Chociaż dziś spotkanie ZZ z DIASem, ciekawe co tam uradzą.
Żeby Was nie załatwili jak nas Szczecin. Niby coś jest a jakoby nie było.
10 paź 2017, 11:45
Dziubas
Cyt. "Mnie martwi jeszcze coś innego - te pieniądze to regulacja, nie podwyżka. W grudniu się skończą i w styczniu ich już nie będzie." Nie bardzo rozumiem Twój wpis. regulacja jest do pensji na stałe, a nie na trzy m-ce. O co chodziło?
Już mówię: Podwyżka zawsze była skutkiem wartościowania stanowisk - najpierw wyliczano punkty dla danego stanowiska według: wymagań, obciążenia pracą, zakresu odpowiedzialności etc. - np. poprzednio było tak: inspektor w komórce obsługi bezpośredniej VAT punktów tyle a tyle, komisarz skarbowy w komórce postępowań CIT punktów tyle a tyle. Następnie w siatce płac do każdej punktacji przypisywano mnożniki np. dla 100 punktów mnożniki od 1,5 do 1,9 (wymyśliłem dla przykładu)
Teraz MF dało pieniądze na cztery miesiące i je podzielono bez związku z jakimkolwiek wartościowaniem (no może Wrocław cokolwiek spróbował).
W grudniu podwyżka będzie związana z wartościowaniem i może wyjść tak, że u kogoś mnożnik maksymalny w widełkach siatki płac będzie taki, iż powinien on dostać np. tylko o 250 zł brutto więcej niż w sierpniu, a on dostawał od września np. po 350 zł miesięcznie.
W styczniu tych pieniędzy, które teraz są dzielone już nie będzie, będzie nowa siatka płac. Poprzednie siatki były bardzo elastyczne, ale tylko w dół.
Czy ktoś taki dostanie mniej, czy też będzie obowiązywać zasada: "mnożniki zgodnie z siatką płac, ale nie mniej niż w grudniu 2017 r."?
10 paź 2017, 12:47
Naprawdę wartościowanie? Starszy ekspert skarbowy w małym us "korekta" wynagrodzenia 200 zl, w wyspecjalizowanym 50 zl. Spłaszczania ciąg dalszy.
10 paź 2017, 13:02
A co to za przykład? Robota w wyspecjalizowanym US jest niewspółmierna do tego w małym US. My tak naprawdę robimy jak w UCS.
10 paź 2017, 13:39
Dziubas! Życzę Ci ździebko praktyki w małym lub średnim urzędzie, i wtedy porozmawiamy o różnicach w pracy,np. obciążeniu,wszechstronności i poziomie, bo pracujemy wszyscy na tych samych ustawach. Pracowałem naprawdę w Dużych urzędach i przeszedłem do średniego (65 etatów), więc wiem o czym mówię. Troszkę pokory
10 paź 2017, 13:52
Jestem ciekawy co jutro naradzą ZZ z DIS w Krk narazie cisza przed burzą Z tego co czytam co Izba to inaczej i nie rozumiem w zachodniopomorskim jak sekretarka może wiecej dostać od pracownika który pracuje w wymiarze ( niestety dostał na wstępie pracy mnoznik 1,0 (bo niestety pupilkiem nie był) i dopiero ostatnio wyrównanie do 1,6 - czyli wiecęj niż 200zł) to dostanie Brawo ZZ naprade można na was liczyć
10 paź 2017, 15:30
robunio73
Spotkanie ZZ z DIAS był w tamtym tygodniu.
Szukaj listy "Lokomotyw" jeśli odnajdziesz się wśród PracownikówX, to gratuluje (klucz do odszyfrowania jest trywialny)
Wróć, ale to było za poprzedniego Dyrektora, ah te zmiany
Więc nie wiem co jest podpisane a co nie.
Ja już ma w wszystko odliczam do końca moich dni i mówię kulturalnie do widzenia.
10 paź 2017, 16:25
Staruszek chyba mnie nie zrozumiałeś. We mnie jest dużo pokory. Ja nie mówię o wielkości urzędu. 65 etatów czy 150. Nie o to chodzi. Mowa o nałożonych zadaniach i rodzaju podmiotów będących we właściwość wyspecjalizowanego US, jak również o zasięgu działania. Krytykujesz, ale chyba nie pracowałeś ani w UKS, ani też w wyspecjalizowanym US.
10 paź 2017, 16:37
vanitas
robunio73
Czy ktoś wie co w Warszawie ustalili?
10 paź 2017, 16:50
Jakieś informacje. IAS Poznań?
10 paź 2017, 17:57
Ciekawe dlaczego rozmowy zaczynały się od konkretnej kasy 300-500 zł do podstawy, gdzieniegdzie słyszymy, że z tego zostały jakieś ochłapy, bo ok. 50 zł lub 1,85 dla starszego eksperta, kiedy celnik nie funkcjonariusz nadal ma 2,1-2,8. Teraz ostatecznie temat przycichł, rozmywa się, chodzą słuchy o kolejnym terminie, tj. grudniu. O co chodzi? Na czym stoimy? Może ktoś Państwa wie?
10 paź 2017, 18:43
Januszw
robunio73
Spotkanie ZZ z DIAS był w tamtym tygodniu.
Szukaj listy "Lokomotyw" jeśli odnajdziesz się wśród PracownikówX, to gratuluje (klucz do odszyfrowania jest trywialny) :unsure:
Wróć, ale to było za poprzedniego Dyrektora, ah te zmiany
Więc nie wiem co jest podpisane a co nie.
Ja już ma w wszystko :dupa: odliczam do końca moich dni i mówię kulturalnie do widzenia.
Czyli wszystko dla ludzi królika
10 paź 2017, 18:45
Jeśli chodzi o IAS Warszawa, to milczenie Pana Tomka na tym forum może być bardziej wymowne niż słowa, niestety.