Teraz jest 06 wrz 2025, 04:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99  Następna strona
Propozycje zatrudnienia w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 kwi 2012, 18:39

POSTY        64
Post Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
Mogę powiedzieć a właściwie napisać, że jest już negatywny przypadek reformy KAS. Ano w dawnym UKS w Bydzi pracownicy będący poza korpusem służby cywilnej ich wynagrodzenie składało się na pensję zasadniczą i premię płaconą w tym samym czasie. Teraz tą premię wydzielili i płacona się później. Dla banków takie osoby już są mają mniejszą zdolność kredytową,gdyż wydzielona premia nie jest stałym składnikiem wynagrodzenia i w związku z powyższym należy im podnieść raty kredytu. I są już pierwsze takie przypadki.

10 sie 2017, 15:01
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2017, 08:35

POSTY        1
kotus1234                    

A gdzie były zamieszczone informacje o przyznaniu odprawy?

Odprawy przysługują z mocy ustawy

OBWIESZCZENIE
MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
z dnia 23 sierpnia 2016 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania
z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników

Pracownik nie ma obowiązku wykonywania żadnej czynności urząd wypłaca z mocy ww ustawy

10 sie 2017, 17:00
Znawca

REJESTRACJA17 maja 2015, 13:47

POSTY        157
budda1pysia                    

Mogę powiedzieć a właściwie napisać, że jest już negatywny przypadek reformy KAS.

Nie wierzę! JUŻ jest "negatywny przypadek" związany z reformą KAS? Przecież przez ostatnie miesiące w całej Polsce były tylko i wyłącznie "pozytywne przypadki"!

10 sie 2017, 21:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2009, 11:32

POSTY        42
Czy ktoś wie:
Czy DIAS informowali urzędu pracy (art.2 ust.6 ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników)?
Czy mieli taki obowiązek?
Jak liczyć ilość zwalnianych - w RP jako całości czy w ramach województwa?
Czy emerytów liczyć do liczny zwalnianych czy nie (art.1)
Jaki poinformowanie lub nie ma wpływ na wygaszenie umowy?

A tak poza wszystkim to myślałem że zawarcie umowy z Solidarnością to jakiś akt dobrej woli a nie obowiązek wynikający z ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników.

11 sie 2017, 07:04
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
II SA/Sz 899/17 - Postanowienie WSA w Szczecinie
II SA/Sz 876/17 - Postanowienie WSA w Szczecinie

problematyka charakteru "pisemnej propozycji określającej warunki pełnienia służby" była przedmiotem licznych orzeczeń sądów administracyjnych i Naczelnego Sądu Administracyjnego, który stanął na stanowisku, że pisma, zawierającego propozycję w przedmiocie określenia warunków pełnienia służby, nie można uznać za decyzję administracyjną, ponieważ nie rozstrzyga ono żadnej indywidualnej sprawy administracyjnej.
[…]
propozycja określająca warunki zatrudnienia nie może zostać uznana za decyzję administracyjną, w rozumieniu przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego, bowiem nie rozstrzyga merytorycznie indywidualnej sprawy skarżącej (art. 104 § 1 i § 2 k.p.a.),
[…]
Objęta kontrolą Sądu pisemna propozycja nie rozstrzyga żadnej sprawy, ani nie kończy w inny sposób postępowania administracyjnego w danej sprawie. Dopiero bowiem ustalenie w konsekwencji jej przyjęcia nowych warunków pracy (umowa o pracę, mianowanie do służby stałej lub przygotowawczej) albo rozwiązanie tego stosunku na skutek odmowy przyjęcia propozycji uruchamia odrębne postępowanie, w którym wydawana jest decyzja, od której, po wyczerpaniu trybu administracyjnego, przysługuje skarga do sądu administracyjnego (art. 169 ust. 4 i ust. 7).
Skoro natomiast skarżąca przyjęła przedstawioną jej propozycję (oświadczenie z dnia [...] r.), tym bardziej przyjąć należało, że pisemna propozycja określająca nowe warunki zatrudnienia nie ma charakteru decyzji administracyjnej i nie należy do trybu administracyjnego.

Albo sąd czegoś nie doczytał - "rozwiązanie tego stosunku na skutek odmowy przyjęcia propozycji uruchamia odrębne postępowanie, w którym wydawana jest decyzja"
Albo rzeczywiście w MF coś schrzanili pisząc przepis (w sumie nic nowego) i rzeczywiście każdemu kto nie dostał propozycji przysługuje skarga na bezczynność organu (nikt chyba jak dotąd nie otrzymał decyzji kończącej "odrębne postępowanie" "uruchomione rozwiązaniem stosunku pracy na skutek odmowy przyjęcia propozycji").

30 sie 2017, 07:47
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 lis 2007, 08:18

POSTY        4
U mnie też cisza,  od 3 czerwca- brak jakichkolwiek informacji. Czy ktoś z dolnośląskiego składał odwołanie? Zaczęło się niestety szukanie uchybień, najmniejszych potknięć i inwigilacja. <_<

30 sie 2017, 11:09
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 22:53

POSTY        7
Dolnośląskie - złożyłam odwołanie 24 maja za pośrednictwem ZZ (nie przyjęłam propozycji - pozbawiono mnie prawa do dodatku wyrównawczego na 4 m-ce przed uzyskaniem uprawnień emerytalnych). Dnia 26 maja otrzymałam informację, że wniosek mój został przekazany do rozpatrzenia do DIAS we Wrocławiu.
Do dnia dzisiejszego nie otrzymałam żadnej informacji.
Wobec tego, jutro wygasa mi umowa o pracę - na miesiąc przed nabyciem uprawnień emerytalnych.
W US przepracowałam 27 lat, lepszego podziękowania nikt się chyba nie może spodziewać.  :mur:

30 sie 2017, 12:16
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2017, 00:50

POSTY        86
Czy osoby będące na zastępstwie, które nie otrzymały propozycji dalszego zatrudnienia otrzymują odprawy?

30 sie 2017, 21:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
KAS statystyki:

1313 osób zostało wysłanych na emerytury,
152 osoby to pracownicy służb PRL,
2664 osób nie otrzymało propozycji pracy z innych powodów (ciekawe jakich),
512 osób nie przyjęło gorszych warunków,

czyli razem 4641 (ok. 7 % zatrudnionych).

https://finanse.wp.pl/lepiej-nie-idzcie ... 430654081a

06 wrz 2017, 07:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 kwi 2016, 08:46

POSTY        51
Coś ptaszki ćwierkają że dyrektorstwo IAS Olsztyn w mundur idzie. Czy ktoś z izby potwierdzi ?

06 wrz 2017, 12:54
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2016, 08:13

POSTY        164
https://nabory.kprm.gov.pl/mazowieckie/warszawa/radca-ministra,15148
https://nabory.kprm.gov.pl/mazowieckie/warszawa/radca-ministra,15146
- w sumie 8 etatów w temacie cen transferowych; mnożnik do 4,2.

11 wrz 2017, 20:03
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
Izi                    

Coś ptaszki ćwierkają że dyrektorstwo IAS Olsztyn w mundur idzie. Czy ktoś z izby potwierdzi ?

HhahaHha. Nie żartuj :) I może jeszcze pejcz w rękę im dać, żeby po plecach trzepać i do cięższej pracy zmusić :D

Pozazdrościli celnikom czy jak? A może dla pracowników jakieś fajne mundurki uszyjemy? Proponuję takie w paski więzienne  :wysmiewacz:

12 wrz 2017, 12:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2009, 11:32

POSTY        42
A dlaczego " ... którzy nie otrzymali propozycji zatrudnienia ..."
Czy opinia dotyczy również tych co otrzymali i nie przyjęli?

14 wrz 2017, 20:05
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 lip 2009, 15:22

POSTY        5
Jestem z wykształcenia prawnikiem i przeanalizowałem już wszystkie za i przeciw. Jestem pewien, że należy mi się odprawa z ustawy o Służbie Cywilnej, a nie z ustawy o tzw. zwolnieniach grupowych. W sądzie wygram.

14 wrz 2017, 21:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99  Następna strona