I jeszcze parę się mi przypomniało
13. Kto został Prezydentem Francji w 2017? E. Macron.
14. O to kiedy deprecjacja złotówki nastąpiła było pytanie tj. 1 eur=4 zł, 1 eur=5zł, i tam jeszcze były trzy inne przypadki.
16. Kadencja członków KRS? 4 lata.
17. Kto uchwala Wieloletni Plan Finansowy Państwa? Dałem RM.
18. Które z podanych nie ma osobowości prawnej? Tam był u mnie fundusz celowy.
19. Co może być dowodem w KPA? dałem wszystko co nie jest sprzeczne z prawem, a przyczynia się do wyjaśnienia sprawy)
20. Skargę na orzeczenie Krajowej Izby Odwoławczej wnosi się do? Dałem sąd okręgowy (wg ustawy UZP, ale nie dam głowy czy dokładnie taka była konstrukcja tego pytania czy nie było bardziej podchwytliwe)
22. Zwykła procedura ustawodawcza w UE? (dałem bodajże wyłącznie Parlament i Rada, bo w innej prawdopodobnej było Rada po zapoznaniu się z opinią Parlamentu co na pewno odpada).
23. Co to jest retencja wiedzy w organizacji? Trudne. Dałem coś z zatrzymywaniem ale to na czuja
24. Kto jest twórcą teorii o trzech modelach władzy: charyzmatyczną, legalną i tradycyjną? (Max Weber).
25. Rozpiętość kierowania była o! właśnie a propos powtarzających się pytań z lat poprzednich:)
26. Było coś na temat ustroju gospodarczego wg. Konstytucji? Dałem społeczna gospodarka rynkowa.
27. Kogo jeszcze dotyczyć może ustawa o zamówieniach publicznych ? była odpowiedź ze inne podmioty także gospodarujące mieniem Skarbu Państwa lub komunalnym i to bodajże dałem.
28. Było pytanie w jaki sposób zmienia się siedzibę Sejmiku województwa? Dałem rozporządzeniem RM, ale nie mam przekonania do tej odpowiedzi po głębszym namyśle.
29. Było też o Radzie uzgodnieniowej z regulaminu pracy RM? Tam dałem bodajże najdłuższą odpowiedź w stylu: jeżeli uzna wnioskujący, że jej przeprowadzenie przyczyni się do właściwego prowadzenia uzgodnień lub opiniowania projektu dokumentu rządowego, w szczególności w przypadku zgłoszenia do projektu licznych uwag. Ale to mogło być podchwytliwe.
30. Kto stwierdza ważność wyborów do Sejmu i Senatu? SN.
31. Przykład zarządzania przez cele? Była tradycyjne ustalanie budżetu, kontrola drogowa, kontrola skarbowa, kontrola zarządcza, dałem budżet ale nie wiedziałem po prostu na co się zdecydować.
32.Wymogi skargi kasacyjnej? To było mega podchwytliwe bo mi pasowało, że musi sporządzić adwokat lub radca prawny (ale przecież są sytuacje, że może też doradca podatkowy m.in), więc zaznaczyłem pierwszą najdłuższą odnośnie merytorycznych przesłanek i uchyleń proceduralnych - najdłuższa odpowiedź- ale tego nie jestem pewien totalnie).
33. Czego nie może robić urzędnik służby cywilnej? Pasowały mi wszystkie odpowiedzi, zaznaczyłem więc tworzyć i uczestniczyć w partiach politycznych. Ale zdaje się, że tam po prostu chodziło o zapis z ustawy (albo co może a po prostu źle przeczytałem ;p).
34. W jaki sposób prowadzone jest postępowanie dyscyplinarne w sc? pasowały mi wstępnie dwie odpowiedzi, pozostałem na w pierwszej instancji prowadzi rzecznik dyscyplinarny a w drugiej komisja dyscyplinarna działająca przy Szefie SC, ale też tu nie mam przekonania.
No to zdaje się już ponad połowę pytań może i się uzbierało ;p