Teraz jest 11 wrz 2025, 20:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA20 lut 2013, 08:55

POSTY        36
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Te powtórki to były chyba zadania na czujność, oczywiście odpowiedzi były takie same we wszystkich przypadkach, bo nic innego nie pasowało.
W teście wiedzy trzeba było zaznaczyć grupę na karcie odpowiedzi. Nie zaznaczyłeś?:o

01 lip 2017, 21:25
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2015, 20:40

POSTY        60
Na wiedzy grupy były. Nie było na umiejętnościach.

01 lip 2017, 21:41
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
Ile osób podchodziło do egz.?

01 lip 2017, 22:03
Zaawansowany

REJESTRACJA11 maja 2017, 19:24

POSTY        30
Serio 4 miejsce bo też tak strzeliłem.

1. Liczba spółek notowanych na GPW
2. W powoływaniu jakich organów nie bierze udział Senat?
3. Kto może wydawać rozporządzenia (KRRiT i coś tam jeszcze)
4. Komu doręcza się pisma w rozumieniu KPA?
5. Ugoda administracyjna
6. Do jakiej organizacji nie należy Polska (WTO, OPEC, OECD i coś tam jeszcze).
7. Kto jest szefem Rady KAS czy jakoś tak?
8. Pytanie o deprecjację
9. Podać dominantę
10. Obniżenie PIT co się stanie.
11. Ile jest ministrów.
I tyle pamiętam na gorąco.

A meble były afrykańskie :zeby:

3) to kup sobie pingwina.

01 lip 2017, 22:05
Początkujący

REJESTRACJA19 wrz 2016, 22:11

POSTY        7
Post Re: Gimnastyka umysłu
Tzn. z wiedzy chyba takich "kosmosów" nie było, jak czasem się zdarzały. Ten początek w grupie A był mało przyjemny :
1. W którym kraju nie wykształciło się (czy też nie ma ) sądownictwa administracyjnego)? Dałem Wlk. Brytania, Chociaż czytam, że Francja bardziej po googlach
2. W którym państwie zwyczajowo prezydent przewodniczy Radzie Ministrów? Było kilka europejskich tj. bodajże Niemcy, Francja, Hiszpania i Włochy. Dałem Włochy ale to był strzał.
3. Rada Stanu to organ charakterystyczny dla którego typu krajów? Dałem anglosaskich ale zdaje się, że Francja ma takie coś właśnie.
4.Zaskoczyło mnie pytanie o ilość podmiotów na GPW: 80,250, 490, 713.( stan na maj 2017) Dałem 490 to był strzał a na stronie GPW stan na lipiec są 483, więc to może być poprawna odpowiedź.
5.Liczba ministrów w obecnym Rządzie: 17,22,27, 29 bodajże. Dałem 22 bo tylu widnieje na stronie premier.gov.pl zakładka ludzie.
6.Z dobrze zapamiętanych pytań wspomniany przez Was tu wcześniej eksport mebli (dałem niestety 1 miejsce... ) i kiedy wchodziły gimnazja( i tu mimo, że dotyczy mnie ten okres dałem Millera, a odpowiedź powinna być Buzka, z tym że literówki nie zauważyłem :P)
7.Pytanie było kto emituje obligacje skarbowe: zaznaczyłem minister do spraw Skarbu, a jest niestety MinFin.
8.Na pewno było który dział administracji zniesiono: dałem Skarbu Państwa i zdaje się, że to jest odpowiedź poprawna.
9.Jak liczbą posłów uchwala się ustawę zawetowaną przez Prezydenta? (3/5 to raczej na bank).
10.Komu podlega NIK? (wyłącznie Sejmowi, ale wahałem się odpowiedzi, że razem z Senatem)
11.Było coś o długości kadencji Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego? (zdaje się 6 lat zgodnie  z Konstytucją)
12.W jaki sposób powoływany jest Prezes Trybunału Konstytucyjnego? (Przez Prezydenta na wniosek Zgromadzenia Ogólnego w każdym razie coś w ten deseń)
W sumie jakby ktoś był dalej chętny w taką formę się bawić to ja chętnie w wolnej chwili:)

Co do umiejętności: rzeczywiście to wyścig z czasem :D Generalnie zacząłem od ravenów (uważam, że nie należały do najłatwiejszych), później analogie słowne ( i tu Mózg-Opony, Serce- zaznaczyłem Naczynia bo taka była też odpowiedź i początkowo byłem w stanie jej bronić, ale komora mi się wydaje coraz bardziej prawdopodobna, a co do Husarz- Czołgista, Kawalerzysta -  dałem Lotnik, bo kawaleria powietrzna, husarz opancerzona dawna jednostka)nastęnie sylogizmy i nierówności ( nie jestem z tego zbyt mocny robiłem na metodzie pięciu reguł co się dało i jakoś szło, nierówności niby też) później analiza wykresów i na końcu tabelki, które czas pozwolił mi tylko strzelić ;) No także w razie w gotów jestem na przyszły rok :) Pozdrawiam Wszystkich Zdających i trzymających za Zdających dziś kciuki ;-)

01 lip 2017, 22:16
Zaawansowany

REJESTRACJA09 lis 2015, 09:02

POSTY        90
Nie mogę zasnąć przez te emocje  :wacko:
Najbardziej zapamiętałam pytania, co do których miałam wątpliwości, ale część z nich już tu padla, więc poniżej tylko te, które się nie powtarzają:

Kto powołuje Generalnego Inspektora Pracy - Marszałek Senatu
Kto powołuje wicewojewodów - Prezes RM na wniosek wojewody
Która komisja jest tworzona przez ustawę - na pewno nie Stała Komisja RM, bo niestety tak zaznaczyłam, a po sprawdzeniu okazuje się, że została powołana rozporządzeniem
Kto dokonuje emisji skarbowych papierów wartościowych - MF
Kto jest przewodniczącym Rady Służby Publicznej - Tadeusz Woźniak
PKB na 1 mieszkańca wg parytetu siły nabywczej - ile % w porównaniu do UE - 69
Prezydent szefem rządu - w jakim jest państwie - na pewno nie we Francji niestety...
Nie jest państwem federalnym - chyba Włochy
Kto powołuje sędziów Państwowej Komisji Wyborczej - Prezydent
Doręczenie pism osobom fizycznym gdzie? Do mieszkania lub pracy
Czym jest izba rolnicza - jednostką samorządu gospodarczego bodajże
Ile członków sc - ok. 119 tys.
Ilu urzędników - 7,7 tys.
Stopa bezrobocia w kwietniu 2017 - 7,7%
Kto może wydawać rozporządzenia - KRRiT
Czym jest ministerstwo - jednostką budżetową

Coś było też o odpowiedzialności funkcjonariuszy publicznych i sądach administracyjnych, ale to strzelałam, więc nie pamiętam.

Umiejętności - raveny były trudne, sylogizmy proste z wyjątkiem 2 lub 3 na trzy przesłanki. Analogie prostsze niż się spodziewałam, co bynajmniej nie znaczy, że wszystkie zrobiłam dobrze  :P Wykresy też były w większości ok, tabelki w sumie też, ale "brane" na samym końcu nie wszystkie zdążyły zostać rozwiązane.
Uśmiechnęłam się pod nosem na dźwięk przewracanych kartek po rozpoczęciu TU, chyba  nikt nie zaczynał od 1 części ;)

01 lip 2017, 23:52
Początkujący

REJESTRACJA19 wrz 2016, 22:11

POSTY        7
I jeszcze parę się mi przypomniało ;)
13. Kto został Prezydentem Francji w 2017? E. Macron.
14. O to kiedy  deprecjacja złotówki nastąpiła było pytanie tj. 1 eur=4 zł, 1 eur=5zł, i tam jeszcze były trzy inne przypadki.
16. Kadencja członków KRS? 4 lata.
17. Kto uchwala Wieloletni Plan Finansowy Państwa? Dałem RM.
18.  Które z podanych nie ma osobowości prawnej? Tam był u mnie fundusz celowy.
19. Co może być dowodem w KPA? dałem wszystko co nie jest sprzeczne z prawem, a przyczynia się do wyjaśnienia sprawy)
20. Skargę na orzeczenie Krajowej Izby Odwoławczej wnosi się do? Dałem sąd okręgowy (wg ustawy UZP, ale nie dam głowy czy dokładnie taka była konstrukcja tego pytania czy nie było bardziej podchwytliwe)
22. Zwykła procedura ustawodawcza w UE? (dałem bodajże wyłącznie Parlament i Rada, bo w innej prawdopodobnej było Rada po zapoznaniu się z opinią Parlamentu co na pewno odpada).
23. Co to jest retencja wiedzy w organizacji? Trudne. Dałem coś z zatrzymywaniem ale to na czuja :D
24. Kto jest twórcą teorii o trzech modelach władzy: charyzmatyczną, legalną i tradycyjną? (Max Weber).
25. Rozpiętość kierowania była o! właśnie a propos powtarzających się pytań z lat poprzednich:)
26. Było coś na temat ustroju gospodarczego wg. Konstytucji? Dałem społeczna gospodarka rynkowa.
27. Kogo jeszcze dotyczyć może ustawa o zamówieniach publicznych ? była odpowiedź ze inne podmioty także gospodarujące mieniem Skarbu Państwa lub komunalnym i to bodajże dałem.
28. Było pytanie w jaki sposób zmienia się siedzibę Sejmiku województwa? Dałem rozporządzeniem RM, ale nie mam przekonania do tej odpowiedzi po głębszym namyśle.
29.  Było też o Radzie uzgodnieniowej z regulaminu pracy RM? Tam dałem bodajże najdłuższą odpowiedź w stylu: jeżeli uzna wnioskujący, że jej przeprowadzenie przyczyni się do właściwego prowadzenia uzgodnień lub opiniowania projektu dokumentu rządowego, w szczególności w przypadku zgłoszenia do projektu licznych uwag. Ale to mogło być podchwytliwe.
30. Kto stwierdza ważność wyborów do Sejmu i Senatu? SN.
31. Przykład zarządzania przez cele? Była tradycyjne ustalanie budżetu, kontrola drogowa, kontrola skarbowa, kontrola zarządcza, dałem budżet ale nie wiedziałem po prostu na co się zdecydować.
32.Wymogi skargi kasacyjnej? To było mega podchwytliwe bo mi pasowało, że musi sporządzić adwokat lub radca prawny (ale przecież są sytuacje, że może też doradca podatkowy m.in), więc zaznaczyłem pierwszą najdłuższą odnośnie merytorycznych przesłanek i uchyleń proceduralnych - najdłuższa odpowiedź- ale tego nie jestem pewien totalnie).
33. Czego nie może robić urzędnik służby cywilnej? Pasowały mi wszystkie odpowiedzi, zaznaczyłem więc tworzyć i uczestniczyć w partiach politycznych. Ale zdaje się, że tam po prostu chodziło o zapis z ustawy (albo co może  a po prostu źle przeczytałem ;p).
34. W jaki sposób prowadzone jest postępowanie dyscyplinarne w sc? pasowały mi wstępnie dwie odpowiedzi, pozostałem na w pierwszej instancji prowadzi rzecznik dyscyplinarny a w drugiej komisja dyscyplinarna działająca przy Szefie SC, ale też tu nie mam przekonania.
No to zdaje się już ponad połowę pytań może i się uzbierało ;p

02 lip 2017, 01:01
Zaawansowany

POSTY        60
To ja dorzucam jeszcze:

1. Co powoduje podwyżka PIT
2. Co powoduje obniżka VAT
3. Ugoda administracyjna.
4. W powoływaniu jakich organów nie bierze udziału Senat?
5. Do jakiej organizacji nie należy Polska
6. Kto powołuje GIODO
7. Kto nadaje klauzulę tajności
8. Jakie są komórki merytoryczne w urzędzie wojewódzkim.
9. Kto może wnieść zapytanie o zgodność ustawy z konstytucją.
10. Czego kontynuacją jest strategia zrównoważonego rozwoju ( jakoś tak, tam były odp. krótko, średnio i długoterminowego planu i do 2025r)
11. Jakieś pytanie o możliwość wstępu na posiedzenia RM, itp
12. Kto może być pełnomocnikiem
13. Liczba powiatów
13. W jakim terminie wnosi się skargę do WSA

Ostatnio edytowano 02 lip 2017, 06:20 przez Pusia, łącznie edytowano 1 raz

02 lip 2017, 06:10
Amator

REJESTRACJA08 maja 2017, 07:27

POSTY        29
1. Trójpodział administracyjny w Polsce od 01.01.1999
2. Coś o długu publicznym
3. Dominanta czy mediana, nie pamiętam ale coś z kilkoma liczbami
Największy hit to eksport mebli i premier Busek :D
W TU najtrudniejsze raveny i oczywiście brak czasu.

02 lip 2017, 09:30
Zaawansowany

POSTY        60
Jeszcze były pytania :
1. Kto może uznać projekt ustawy za pilny.
2. Kto sprawyje nadzór nad wojewodą - chyba
3. Co to jest płaca realna.
4. Jakie ministerstwo obsługuje Ministra Rozwoju i Finansów w zakresie finansów.
5. Gdzie jest wskazana dopuszczalna ilość wicepremierów

Ostatnio edytowano 02 lip 2017, 10:08 przez Pusia, łącznie edytowano 4 razy

02 lip 2017, 09:48
Amator

REJESTRACJA03 lip 2016, 12:03

POSTY        13

LOKALIZACJAIAS w Krakowie
Kto powołuje GIODO
Jaką większością Sejm przegłosowuje ustawę po zwróceniu jej przez Prezydenta
Co się dzieje gdy podwyższy się stawkę PIT
Co się dzieje gdy podwyższy się stawkę VAT
Ile jest powiatów i miast na prawach powiatów
Deprecjacja zł.
Dominanta
Co to jest lobbing
Gdzie doręcza się pisma osobom fizycznym wg KPA
Kto nadaje klauzulę tajności pismom
Zarządzanie przez cele coś tam coś tam
W którym państwie na czele rządu stoi prezydent
W którym państwie nie wykształcił się osobne sądy administracyjne
Jakie było bezrobocie na koniec kwietnia 2017
Co było głównym czynnikiem wzrostu gospodarczego w 2016 (konsumpcja)
Ilu członków liczy Rada ministrów
Kto/co ustala gdzie jest sejmik województwa (ustawa, rozporządzenie, statut sejmiku i coś jeszcze)
Kto powołuje wicewojewodę
Organ nadrzędny nad organami samorządu terytorialnego
Ilu w 2016 było urzędników mianowanych
Ilu w 2016 było zatrudnionych pracowników administracji publ.
Co to ugoda administracyjna
Które państwo jest (nie jest?) federacyjne
Senat nie ma żadnego wpływu na wybór : odpowiedzi do wyboru były chyba na prezesa NIK, na rzecznika praw obywatelskich i ...?
Komu podlega NIK.
Kto powołuje Głównego Inspektora pracy
Ile lat trwa kadencja I prezesa SN
Kto stwierdza ważność wyborów

Które min. zlikwidowano w styczniu 2016 r. (budownictwa, turystyki, Skarbu Państwa, gospodarki wodnej)

Pytanie które mnie rozbawiło: Co jest najważniejsze przy reorganizacji (wprowadzaniu zmian w organizacji) Wypisz wymaluj reforma KAS hehe. Odpowiedzi były: powiedzieć pracownikom, że wszystko będzie dobrze, wprowadzać zmiany z zaskoczenia, używać środków informatycznych, informować pracowników. Moim zdaniem odpowiedź ostatnia jest poprawna. A przynajmniej tego bym sobie życzyła przy wprowadzaniu KASu

Kto wygrał wybory we Francji w V 2017

Pytania z postępowania dyscyplinarnego: kto odpowiada dyscyplinarnie, i coś z tryby odwoływania się od orzeczeń dyscyplinarnych

Pewnie sobie jeszcze coś przypomnę, to wtedy dopiszę.

02 lip 2017, 10:25
Zaawansowany

REJESTRACJA16 lut 2016, 10:14

POSTY        79
Pusia, znasz może odpowiedź odnośnie odpowiedzi na pytanie o wiceprezesów Rady ministrów, nigdzie nie mogę znaleźć informacji gdzie jest to uregulowane.

02 lip 2017, 12:02
Zaawansowany

POSTY        60
Niestety nie znam odpowiedzi, nie pamiętam nawet jakie były możliwości. Może wtedy byłoby łatwiej znaleźć.

02 lip 2017, 12:31
Zaawansowany

REJESTRACJA09 lis 2015, 09:02

POSTY        90
Na pewno była w odpowiedziach ustawa i rozporządzenie (RM lub Prezesa RM), chyba jeszcze decyzja i zarządzenie.
Zdziwiło mnie, że nie było pytań o UE, chyba tylko to o zwykłą procedurę ustawodawczą.

02 lip 2017, 13:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766 ... 840  Następna strona