Teraz jest 06 wrz 2025, 18:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 99  Następna strona
Propozycje zatrudnienia w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA30 mar 2017, 10:00

POSTY        53
Post Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
Wcześniej czy później je przedstawią, kuku to sobie sami robią, bo część jednak odmówi i jak zrobią to za późno nie starczy im czasu by powołać "rezerwowych".

04 maja 2017, 15:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 sty 2011, 20:50

POSTY        95
Zastanawialiście się, czy możemy zgłosić nasz problem wynagrodzeń do jakiś organów UE?

04 maja 2017, 15:42
Zaawansowany

POSTY        53
Może nie ośmieszajmy się bardziej, już i tak to jest śmiechu warte. Tu nie zagranicy trzeba, tylko odwagi społecznej jednostek, zwartego frontu, i jednolitego kierunku działania. Czyli coś co nie ma racji  bytu i szansy powodzenia w naszej formacji.

04 maja 2017, 15:52
Znawca

REJESTRACJA18 lip 2016, 20:56

POSTY        232
zse2                    

US w zachodniopomorskim, propozycje rozdawne w ostatni piątek. Expert, - 25 lat pracy w tym większość KS, mnożnik 1,62, starszy referent rok pracy, mnożnik 1,61, róznica 18,70 zł brutto. Nie lepiej zatem naczelnikowi jego zastępcy i wszystkim kierownikom dać też mnożnik 1.62 niech się cieszą. To za naszą pracę otrzymują przecież co kwartał nagrody i to nie takie jak my, więc podstawę wszyscy miejmy taką samą. Jak zwykle nas  :sex:

Nie wiem jak to policzyłaś/eś, ale ja wyliczyłam, że Twoje wynagrodzenie będzie wynosić 3642,74 a młodego 3016,88 zł, co jakby nie patrzeć daje różnicę 625,86 zł brutto a nie 18,74 zł.
Nie rozumiem sensu takich komentarzy... Rozumiem, że są tylko po to, żeby robić tutaj niepotrzebną gównoburzę, bo ktoś inny przeczyta takie herezje, nie sprawdzi, nie przemyśli tylko będzie rozpowiadał dalej te bzdury po korytarzu...

04 maja 2017, 16:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 cze 2016, 09:47

POSTY        23
robak                    

Zastanawialiście się, czy możemy zgłosić nasz problem wynagrodzeń do jakiś organów UE?

A jest jakiś problem?

Jedyny to my sami. Brak kręgosłupa, poszanowania własnej pracy i pracy kolegów, brak odwagi powiedzenia głośno tego, co się szepcze pod biurkiem, brak jakiejkolwiek solidarności zawodowej, za to służalczość i dupochronizm.

Jak się sami o siebie nie zatroszczymy, to nikt o nas nie pomyśli.

Minimalna krajowa jest? Jest. To w czym problem?

To w nas tkwi problem. To my jak barany tylko czekamy na te "gorące propozycje" z mnożnikiem wiecznej kwoty bazowej 1,61. I to większość z nas nawet się nie zająknie przy podpisywaniu, że to żadna propozycja i będzie żyć w wiecznej nadziei, że kiedyś może będzie lepiej. Wstyd.

04 maja 2017, 16:03
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        95
Dlaczego nie,
jakby się nasze wszystkie związki zawodowe zjednoczyły - my wszyscy możemy ich wspomóc napisaniem pozwu jesteśmy w głównej mierze albo prawnikami albo ekonomistami, mamy doświadczenie, wiedzę itd skoro MF nie widzi tak szeroko opisywanego problemu wynagrodzeń, strajkować nie możemy, zostały nam ograniczone prawa to gorzej być już nie może, trudno siedzieć i narzekać jest nas przecież już po zjednoczeniu z innymi służbami armia. Cały czas się zastanawiam dlaczego się ludzi "szaraków" nie słucha przecież to tam jest praktyka i tam widać wszystkie problemy.
Przecież nie prosimy o miliony, ale o godne wynagrodzenie za świadczenie naszej pracy w postaci wiedzy, doświadczenia, itd. Dlaczego ta kwota bazowa jest mniejsza od wynagrodzenia minimalnego, przecież nawet zlecenia już mają kwoty porównywalne - o co tu chodzi czy ktoś z MF może odpowiedzieć na to pytanie?

04 maja 2017, 16:07
Zaawansowany

POSTY        53
Tylko to jest punkt widzenia IAS by stażowe traktować za wykładni że jest różnica w wynagrodzeniu. Ale to by tylko miało sens, gdyby koleżanka była referentem od 25 lat. Ale to już nie ma sensu, gdy np. jest komisarzem i w zakresie kompetencji ma samodzielność do 10-20k. Stażowe w żadnym razie nie rekompensuje praktycznie takiej samej podstawy!

Ciekawe jakie są powody tej wstrzemięźliwości, może się zreflektowali że kasy nie maja na przedstawienie propozycji? Bo jednak w urzędach poprzybywało po 5-7 kierowników, a to ekwiwalent 2 pracowników każdy, jeśli zachowają pobory nie wskaże czyje w niezmienionej postaci mogli się zagalopować że w sumie nie mają kasy i na te wyrównanie do 1,61 dla każdego.

04 maja 2017, 16:08
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        95
Marjolka - a jak referent ma już lata pracy w innym miejscu to stażowe także jest już liczone.

04 maja 2017, 16:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Marjolka                    

zse2                    

US w zachodniopomorskim, propozycje rozdawne w ostatni piątek. Expert, - 25 lat pracy w tym większość KS, mnożnik 1,62, starszy referent rok pracy, mnożnik 1,61, róznica 18,70 zł brutto. Nie lepiej zatem naczelnikowi jego zastępcy i wszystkim kierownikom dać też mnożnik 1.62 niech się cieszą. To za naszą pracę otrzymują przecież co kwartał nagrody i to nie takie jak my, więc podstawę wszyscy miejmy taką samą. Jak zwykle nas  :sex:

Nie wiem jak to policzyłaś/eś, ale ja wyliczyłam, że Twoje wynagrodzenie będzie wynosić 3642,74 a młodego 3016,88 zł, co jakby nie patrzeć daje różnicę 625,86 zł brutto a nie 18,74 zł.
Nie rozumiem sensu takich komentarzy... Rozumiem, że są tylko po to, żeby robić tutaj niepotrzebną gównoburzę, bo ktoś inny przeczyta takie herezje, nie sprawdzi, nie przemyśli tylko będzie rozpowiadał dalej te bzdury po korytarzu...

Marjolka- ja tu nie widzę błędu. Kwota bazowa to 1873,84. Wynagrodzenie zasadnicze (bez stażowego) to przy mnożniku 1,61 = 3 016,88zł. , a przy mnożniku 1,62 = 3 035,62. Różnica w zasadniczym wynosi więc dokładnie 18,74zł. brutto.

04 maja 2017, 16:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lip 2009, 11:57

POSTY        35
Marjolka                    

zse2                    

Nigdy nikogo na tej stronie nie wyzywałem i nie mam takiego zamiaru. Dla twojej wiadomości to był przykład z życia wzięty. Ja nie mam stażowego wysokości 20 % i jeszcze kilka dobrych lat mi brakuje do Max. Jak zaczynałem prace w us zarabiałem połowę tego co doświadczeni pracownicy i nie płakałem więc proszę bez gówniarstwa  :piwo:

04 maja 2017, 17:02
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
mjrPit                    

We Wrocku zaczęli rozdawać propozycje, minimalna stawka 1,61 - tylko będą chyba sami kontrolerzy i specjaliści skarbowi w US, IAS Wrocław nie dopatrzył się części ogólnej w wykazie stanowisk i np. inspektorom proponuje stanowiska kontrolera skarbowego niezależnie od działu. (...)
Decyzję w sprawie przyznania konkretnego stanowiska będzie podejmował dyrektor izby administracji skarbowej, który składa pracownikom pisemną propozycję określającą nowe warunki zatrudnienia. Przedstawienie tej propozycji umożliwia siatka stanowisk, wynikająca zarówno z tabeli ogólnej dla wszystkich urzędów, jak i tabeli szczegółowej zaprojektowanej dla jednostek KAS - łącznie 74 stanowiska."

Przyznaję się bez bicia: całkowicie zgłupiałem. Miało nie być inspektorów i komisarzy, bo to źle się kojarzy. Bo i rzeczywiście: komisarz skarbowy, a komisarz ludowy, to nieznaczna różnica :D Zamiast inspektorów mieli być kontrolerzy, zamiast komisarzy - eksperci, a widzę, że np. jedni inspektorzy pozostali inspektorami, inni inspektorzy zostali kontrolerami. O ile w przypadku różnych działów, może to i mieć sens, to w przypadku dwóch biurek obok siebie, kiedy były inspektor pozostaje inspektorem, a były komisarz zostaje specjalistą, to kompletnie nie rozumiem. No chyba, że specjalista jest wyżej w hierarchii niż inspektor.  :wacko:

04 maja 2017, 17:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 19:42

POSTY        16
Nadir                    

No chyba, że specjalista jest wyżej w hierarchii niż inspektor.  :wacko:

Do tej pory we Wrocku był: US specjalista - 1,616, US inspektor - 1,518 ...

Ostatnio edytowano 04 maja 2017, 18:17 przez cyfer, łącznie edytowano 1 raz

04 maja 2017, 17:58
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 sie 2007, 20:25

POSTY        6
Właściwie to w US  jest 1,61 dla wszystkich pracowników niezależnie w jakim dziale i na jakim stanowisku (wyjątek dotyczy kierownictwa oraz tych nielicznych byłych st. komisarzy co mają trochę wyższy mnożnik). Z przyczyn oczywistych nie liczę stażowego. Niewiarygodne spłaszczenie wynagrodzeń i stanowisk! Czy jest sens się wykazywać i rozwijać wiedzę by awansować? Co teraz oznacza awans? Kontroler i referent mają tyle samo, i to zarówno w sekretariacie, jak i w działach merytorycznych. Żadna instytucja tak nie działa! Pytanie: brakło kasy, czy mamy do czynienia z ignorantami?

04 maja 2017, 18:07
Zaawansowany

REJESTRACJA16 cze 2010, 15:28

POSTY        56
Pamiętam jak całkiem niedawno było prowadzone wartościowanie stanowisk. Było to podstawą przydzielania stanowisk - brano po uwagę wymagane kwalifikacje, zakres obowiązków i odpowiedzialności. Do danego stanowisko była odpowiednia kasa. Ci, co pracowali przy wartościowaniu dostali premie za ciężką pracę. I co? Teraz  nowe stanowiska nie zostały zwartościowane i efekt jest taki, że każdy dzieli stanowiska wg własnego klucza ( albo i bez niego).  Różnice są ogromne pomiędzy komórkami w tym samym urzędzie, które to komórki mają takie same zadania (komórki kontrolne w ucs).  Jak można było pozwolić na coś takiego? Kto poniesie odpowiedzialność za taki stan rzeczy?

04 maja 2017, 18:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 99  Następna strona