Teraz jest 06 wrz 2025, 09:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 99  Następna strona
Propozycje zatrudnienia w KAS 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2016, 11:35

POSTY        156
Post Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
tommy                    

Filon                    

Tommy,
Urzędnicy powinni dostać propozycje pracy adekwatne do dodatków służby cywilnej! Im wyższy dodatek służby cywilnej tym powinny być powierzane poważniejsze zadania. Teraz dyrektorzy powinni to uporządkować.

Z takim stanowiskiem się zasadniczo zgadzam. Ale Ty ciągle zmieniałeś formę Twoich pytań, edytujesz posty i  nie wiadomo do końca o co Ci chodzi. Z wcześniejszych sposobów formułowania przez Ciebie postów to nie wynikało...

Ale zmartwię Cię   :wysmiewacz:
Tak nie będzie z prozaicznej przyczyny... Zbyt wielu kierowników nie potrafi zdać tego egzaminu, dlatego nic się w tej kwestii nie zmieni.
Dlatego niestety, albo musisz zdać ten egzamin, albo nadal wylewać swoje złości na tym forum...

Ja jestem kierownikiem. Od lat mówię podwładnym -nie macie na co liczyć, dostaniecie ewentualnie jakieś g... w charakterze podwyżki. Możecie dostać ok. 650 zł netto podwyżki bez żadnego proszenia. A potem po ok. 200 co 4 lata. I co? Jedna osoba się wybrała raz. Oblała i więcej nie próbowała. Ja też pierwszy raz oblałam tą część z rebusami. I co z tego? Trzeba próbować. To póki co jedyna droga do poprawy swojej sytuacji. Nic nie trafia, groch o ścianę, lepiej bezproduktywnie marudzić.
P.S. moim zdaniem egzamin jest dość łatwy. Na pewno studiach zdawałam trudniejsze. Wiedza niby rozległa ale bardzo powierzchowna. Duża część możliwych odpowiedzi jest absurdalna. W pozostałej części wystarczy oglądać coś więcej niż "Rolnik szuka żony" czy inne "W pogoni za rozumem".  Z ręką na sercu nie poświęciłam nawet 5 min i zdałam więc jak ktoś ma szeroką choć ogólną wiedzę - można. Wszystkim prawnikom którzy nie zdają dziwię się bardzo. Na co czekacie, ten egzamin to pestka.

30 kwi 2017, 23:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2013, 23:56

POSTY        129
Zgadzam się w 100%.
Tylko, że tu większość ludzi potrafi tylko narzekać na swój los.
Zazdroszczą celnikom, IKS-om, mianowanym USC. Ale NIE ZROBIĄ NIC żeby poprawić swój los...
Tylko wylewają swoje żale na forum.

Edit.
Kolejny sposób - radca prawny.
Był tu kiedyś pewien gość, który ciągle narzekał na radców prawnych. Tymczasem w mojej Izbie (łącznie z podległymi Urzędami) jest co najmniej 4 (nie znam wszystkich) radców, którzy wcześniej pracowali w skarbówce, jako orzecznik lub oskarżyciel skarbowy.
Uprzedzając pytania i żale, które już tu się pojawiały w stosunku do celników. Od ok. 2005r., żeby zostać radcą NIE TRZEBA ŻADNYCH KONEKSJI RODZINNYCH.

Ludzie zróbcie coś, a przestańcie tylko narzekać.
Chyba, że jesteście tymi osobami z postu PINERO.
Nie macie żadnych podstaw (ani prawa ani rachunkowości), nie potraficie czytać przepisów. A wasze  wspaniałe samopoczucie wynika z faktu, że nawet nie wiecie jaka wasza wiedza jest mizerna.
I jak wam kierownik powie, że trzeba natychmiast podpisać propozycje pracy, to tak robicie  :wysmiewacz:
Wtedy ten mnożnik 1.6 to szczyt waszych możliwości. Ale wtedy nie narzekajcie na wasz los!

01 maja 2017, 05:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2010, 16:05

POSTY        16
U mnie żaden z kierowników nie zdał egzaminu niektórzy nawet nie próbowali i niestety przez to nie darzą sympatią mianowanych pracowników i chętnie by ich pozwalniali jakby tylko mogli. Na szczęście tego nie mogą ale starają się podkładać kłody pod nogi jak się tylko da. Niestety dyrekcja to akceptuje.

01 maja 2017, 07:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Może im się nie chce zdawać...Jak np. mają wysoki mnożnik- jako kierownicy- to to mówiąc prosto olewają. Zresztą - co zauważyłem w swoim referacie- niektórzy pracownicy też nawet nie próbowali podchodzić do egzaminu...Inni podchodzili i nie zdali (więc nie tylko kierownicy nie zdają...).

01 maja 2017, 08:43
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lip 2014, 16:09

POSTY        36
W moim US jest 5 mianowanych urzędników i z 8-9 kierowników, w sumie to się pogubiłam ilu jest dokładnie, bo ostatnio jest dużo zmian w tym temacie. Żaden kierownik nie jest mianowanym urzędnikiem - żaden urzędnik nie jest kierownikiem :P (ani nawet koordynatorem)

01 maja 2017, 08:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
W moim poprzednim małym US było 7 mianowanych urzędników- w tym NUS i trzech kierowników oraz oskarżyciel skarbowy (jednoosobowe stanowisko pracy). To naprawdę nie zależy od tego czy ktoś jest kierownikiem czy nie. W obecnym - średnim US- jest tylko dwóch mianowanych urzędników (i jest to kierownik oraz NUS). Mam nadzieję, że będzie ich więcej.

01 maja 2017, 09:25
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
tommy                    

Odpowiem złośliwie  :wysmiewacz:  Jeśli tego Pani nie wie, to ten Pani dyplom WYŻSZEGO WYKSZTAŁCENIA jest niewiele wart...

Tommy dziękuję. Wiesz o czym napisałam. Dodam jeszcze, że jak niektórzy "nowi" (w cudzysłowie, bo niektórzy mają 2-3 staż pracy) przychodzą do mnie z jakimś pytaniem to najpierw muszę szczękę pozbierać z podłogi...
Dlaczego do mnie? Bo ich przełożeni odsyłają ich do przepisów albo krzyczą... Kółko się zamyka.
Oczywiście są tacy co tłumaczą i tacy co chcą się uczyć, ale niestety to mniejszość. Nie dziwi mnie teraz, że jak się dzwoni do innego US to trzeba wysłuchać info "jak masz pytanie podatkowe do KIPu" i połączenie się kończy. Nie ma czegoś takiego:"jeżeli twoja sprawa dotyczy innego pytania to wybierz nr i czekaj na połączenie".

misiula                    

U mnie żaden z kierowników nie zdał egzaminu niektórzy nawet nie próbowali i niestety przez to nie darzą sympatią mianowanych pracowników i chętnie by ich pozwalniali jakby tylko mogli. Na szczęście tego nie mogą ale starają się podkładać kłody pod nogi jak się tylko da. Niestety dyrekcja to akceptuje.

...starają się podkładać kłody pod nogi jak się tylko da... - przerabiałam to  palka--==

01 maja 2017, 09:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2007, 08:12

POSTY        18
uspiech                    

Propozycja pracy dla urzędnika mianowanego od propozycji dla pracownika różni się wyłącznie tym, że w miejscu, gdzie wskazuje się rodzaj umowy o pracę wpisano "mianowanie" (pracownikom niemianowanym wpisywano w tym miejscu np. czas nieokreślony). Ponadto propozycja zawiera informację o przysługującym dodatku urzędniczym (stopień i mnożnik kwoty bazowej), który jest jednym z elementów wynagrodzenia. Mnożnik wynagrodzenia zasadniczego w moim przypadku pozostał bez zmian i wynosi 1,618. Byłam st. komisarzem skarbowym teraz jestem st. ekspertem skarbowym. Pracuję prawie 27 lat wyłącznie w skarbówce - US.

Uspiech,  czy propozycję pracy dostałaś w formie decyzji?

01 maja 2017, 09:54
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lip 2014, 16:09

POSTY        36
Z treści otrzymanej propozycji wynika, że jest to jednocześnie decyzja. Nie mam w tej chwili tego pisma przy sobie, więc nie mogę zacytować, ale jest to na pewno wyraźnie wskazane w treści pisma ze wskazaniem podstawy prawnej (samo pismo oczywiście nie jest zatytułowane "Decyzja"). Mniej więcej jest tak: ... przedkładam Pani propozycję pracy, która jest jednocześnie decyzją w myśl art ...

01 maja 2017, 10:13
Znawca

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:02

POSTY        136
Trochę  dziwi mnie ta treść skoro urzędnikowi można dać tylko propozycje przeniesienia a nie pracy. Coś tu nie pasuje. A jak urzędnik takiej propozycji nie dostanie to co wtedy skoro jego stosunek pracy nie wygaśnie ?!

01 maja 2017, 10:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2016, 11:35

POSTY        156
uspiech                    

Z treści otrzymanej propozycji wynika, że jest to jednocześnie decyzja. Nie mam w tej chwili tego pisma przy sobie, więc nie mogę zacytować, ale jest to na pewno wyraźnie wskazane w treści pisma ze wskazaniem podstawy prawnej (samo pismo oczywiście nie jest zatytułowane "Decyzja"). Mniej więcej jest tak: ... przedkładam Pani propozycję pracy, która jest jednocześnie decyzją w myśl art ...

I U mnie identycznie. Ja jeszcze nie dostałam ale strasznie jestem ciekawa jak zostanie sformułowana moja "decyzja o przeniesieniu" ( bo o takich mowa w ustawie o SC)  skoro ani nazwa stanowiska ani nazwa komórki organizacyjnej ani zakres obowiązków nie zmienia się nawet o przecinek. No bo chyba nie napiszą -proponujemy Pani stanowisko x co jest jednocześnie decyzja o przeniesieniu na stanowisko x czyli to samo które zajmuje obecnie. Trochę absurd by był.

01 maja 2017, 10:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 sie 2010, 19:29

POSTY        227
Nie ma co się nakręcać propozycjami pracy, bo od 2018 r.  planują nam zamrozić pensje ... W tym bałaganie skorzystają tylko np. kierownicy i nie groźne im mrożonki na x lat ...

01 maja 2017, 18:08
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
doal                    

A czy wypowie się jakiś urzędnik mianowany, który otrzymał propozycje przeniesienia ?

Jeszcze nie dostałem; poprzedni tydzień byłem na zwolnieniu lekarskim.

Skoro nie ma automatu komisarz => ekspert, to po ponad 27 latach pracy w skarbowości i po 17 latach "komisarzowania" może awansuję na starszego eksperta?! :o
No bo jeśli nie teraz, to kiedy? Za 2 lata będę już... młodszym emerytem... :D

02 maja 2017, 09:41
Znawca

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:02

POSTY        136
Tam przynajmniej będzie systematyczna i praktycznie pewna waloryzacja ;)

02 maja 2017, 09:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 99  Następna strona