Teraz jest 06 wrz 2025, 12:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
monika1977                    

Witam
Mam pytanie co robicie kiedy US umorzy Wam postępowanie egzekucyjne z uwagi na jego bezskuteczność i zwróci tytuły wykonawcze? Jak poszukujecie  majątku dłużnika?

Sam mam to samo pytanie...bo mam kilka takich przypadków. Z teorie wiem jednak że, zgodnie z art. 71 upea jeżeli egzekucja staje się bezskuteczna, organ egzekucyjny lub wierzyciel może zwrócić się do sądu o nakazanie zobowiązanemu wyjawienia majątku, zgodnie z przepisami K.P.C. Wniosek podległa opłacie sądowej 40zł. Oczywiście kolejnych tytułów na tę samą osobę możesz nie wystawiać jeśli istnieje duże ryzyko, ze koszty egzekucyjne przewyższą wyegzekwowaną kwotę.

10 mar 2017, 07:06
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
wojtek87                    

monika1977                    

Witam
Mam pytanie co robicie kiedy US umorzy Wam postępowanie egzekucyjne z uwagi na jego bezskuteczność i zwróci tytuły wykonawcze? Jak poszukujecie  majątku dłużnika?

Sam mam to samo pytanie...bo mam kilka takich przypadków. Z teorie wiem jednak że, zgodnie z art. 71 upea jeżeli egzekucja staje się bezskuteczna, organ egzekucyjny lub wierzyciel może zwrócić się do sądu o nakazanie zobowiązanemu wyjawienia majątku, zgodnie z przepisami K.P.C. Wniosek podległa opłacie sądowej 40zł. Oczywiście kolejnych tytułów na tę samą osobę możesz nie wystawiać jeśli istnieje duże ryzyko, ze koszty egzekucyjne przewyższą wyegzekwowaną kwotę.

Ja mam teraz sytuację następującą: nieruchomość jest na 4 osoby (udziały po 1/4), ale do tego roku nakazy jak i upomnienia były wysyłane tylko na osobę tam mieszkającą. Zadłużenie od kilku lat, był zbieg egzekucji. Komornik umorzył postępowanie, a teraz US też. Podatnik ma minimalne wynagrodzenie. Więc problem mam bardzo podobny. I zastanawiam się czy jeśli w tym roku poszły nakazy na 4 osoby, to czy będę mogła tym 4 osobom także wystawić upomnienia za zaległości z poprzednich lat i wtedy skierować do US tytuły już na te 4 osoby?

13 mar 2017, 12:21
Znawca

POSTY        198
wojtek87                    

Proszę o pomoc jak zaksięgować taką wpłatę od komornika:
wpłata  na kwotę 50,54zł, gdzie w tytule przelewu jest wskazana wyższa  suma poszczególnych kosztów:
40,00zł należność główna;
1,60zł odsetki
11,60zł k. up
2,66zł k. komornicze
Ile pobrać odsetek, kosztów upomnienia, czy w ogóle można pobrać koszty upomnienia skoro należność główna wynosi 40,00zł  a całkowita wpłata 50,54zł?
Dodam, że to ostatnia wpłata od komornika, całe zobowiązanie zostało spłacone.

Wpłatę ogólną masz na kwotę 50,54 + 2,66 = 53,20 Koszty należy wliczyć w koszty (to już do księgowej dalesz), ale na koncie podatkowym, odpadowym księgujesz według tego co napisane, czyli 40,00zł należność główna; 1,60zł odsetki, 11,60zł k. up

13 mar 2017, 12:27
Znawca

POSTY        198
Czy nie zmieniły się przypadkiem jakieś przepisy dotyczące poboru przez komornika zadłużenia od kwoty minimalnej? Gdzieś mi się obiło o uszy, ale nie wiem o co chodzi. Czy komornik może czy nie ściągac zadłużenie z płacy minimalnej?

13 mar 2017, 12:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:28

POSTY        64
Kodeks pracy - art. 871. § 1. Wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości:
1)   minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne;
2)   75% wynagrodzenia określonego w pkt 1 - przy potrącaniu zaliczek pieniężnych udzielonych pracownikowi;
3)   90% wynagrodzenia określonego w pkt 1 - przy potrącaniu kar pieniężnych przewidzianych w art. 108.
§ 2. Jeżeli pracownik jest zatrudniony w niepełnym wymiarze czasu pracy, kwoty określone w § 1 ulegają zmniejszeniu proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy.

13 mar 2017, 13:42
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Czy ktoś występował do sądu celem ujawnienia majątku zobowiązanego?  Jak to wygląda w praktyce.

13 mar 2017, 13:46
Znawca

POSTY        198
evelaina                    

Ja mam teraz sytuację następującą: nieruchomość jest na 4 osoby (udziały po 1/4), ale do tego roku nakazy jak i upomnienia były wysyłane tylko na osobę tam mieszkającą. Zadłużenie od kilku lat, był zbieg egzekucji. Komornik umorzył postępowanie, a teraz US też. Podatnik ma minimalne wynagrodzenie. Więc problem mam bardzo podobny. I zastanawiam się czy jeśli w tym roku poszły nakazy na 4 osoby, to czy będę mogła tym 4 osobom także wystawić upomnienia za zaległości z poprzednich lat i wtedy skierować do US tytuły już na te 4 osoby?

Ponawiam zapytanie

24 mar 2017, 12:35
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
evelaina                    

evelaina                    

Ponawiam zapytanie

Odpowiedź brzmi "tak" o ile mamy do czynienia z łącznym zobowiązaniem pieniężnym.

24 mar 2017, 14:41
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Mam może trochę głupie pytanie:
jak mamy umorzenie postępowanie egzekucyjne na zaległości z 2014 i 2015r. ze względu na bezskuteczność organu to nie możemy wystawiać temu zobowiązanemu kolejnych tytułów wykonawczych na zaległości z 2016r.?
Pani z US dzwoniła z pretensjami... ze wystawiam kolejne tytuły osobie, która niedawna okazała się niewypłacalna... a to jest coś złego? Zastanawiam się czy ona zauważyła, że kolejne tytuły dotyczą nowych zaległości.

24 mar 2017, 20:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Też robię tak samo jak Ty (i nikt do mnie nie dzwoni z US), tylko wtedy częstotliwość wystawiania tytułów jest rzadsza. Bardziej trzymam się tych 116 zł, jak przekroczy to wystawiam.

27 mar 2017, 08:15
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
ramzi84                    

Też robię tak samo jak Ty (i nikt do mnie nie dzwoni z US), tylko wtedy częstotliwość wystawiania tytułów jest rzadsza. Bardziej trzymam się tych 116 zł, jak przekroczy to wystawiam.

Wersja obowiązująca od 2016-09-08
§ 9.[Obowiązek niezwłocznego wystawienia tytułu wykonawczego] W przypadkach, w których egzekucja administracyjna może być wszczęta bez uprzedniego doręczenia upomnienia, wierzyciel wystawia tytuł wykonawczy:

1) niezwłocznie, w szczególności jeżeli:

a) łączna wysokość należności pieniężnych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnych przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia i nie zostały podjęte działania informacyjne,

b) z podjętych działań informacyjnych w sprawie wynika, że obowiązek nie zostanie dobrowolnie wykonany;

2) nie później niż po upływie 21 dni od dnia, w którym po raz pierwszy podjęto działania informacyjne, jeżeli z tych działań wynika, że obowiązek zostanie dobrowolnie wykonany.

Jak widać wyżej obowiązek niezwłocznego wystawiania TW powyżej kwoty 116 zł przestał obowiązywać, no chyba że wcześniej nie trzeba wysyłać upomnienia, ale ja też z reguły trzymam się tych 116 zł  :D

27 mar 2017, 08:39
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
Egzekutor69                    

Jak widać wyżej obowiązek niezwłocznego wystawiania TW powyżej kwoty 116 zł przestał obowiązywać, no chyba że wcześniej nie trzeba wysyłać upomnienia, ale ja też z reguły trzymam się tych 116 zł  :D

To co oznacza § 9. pkt. 1a?, bo ja tutaj dalej widzę 116.

§ 9.

a) łączna wysokość należności pieniężnych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnych przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia i nie zostały podjęte działania informacyjne,

27 mar 2017, 10:29
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
ramzi84                    

Egzekutor69                    

To co oznacza § 9. pkt. 1a?, bo ja tutaj dalej widzę 116.

§ 9.

Bez urazy, ale czytaj cały przepis $9 W przypadkach, w których egzekucja administracyjna może być wszczęta bez uprzedniego doręczenia upomnienia, wierzyciel wystawia tytuł wykonawczy: itd. moim zdaniem przepis ten stosujemy w przypadkach w których wystawiamy TW bez uprzedniego wysłania upomnienia  :mellow:

27 mar 2017, 10:48
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
Masz racje, diabeł tkwi w szczegółach  czytaj=--=== , te przepisy tak szybko się zmieniają, że już trudno za tym wszystkim nadążyć.

27 mar 2017, 11:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377 ... 379  Następna strona