Teraz jest 06 wrz 2025, 11:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 184 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
Urzędnik mianowany - czy warto? 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Re: Urzędnik mianowany - czy warto?
Asioka                    

Z autopsji wiem, że nawet jak jest jeden czy dwóch usc w urzędzie, to i tak dostać awans na drugi stopień graniczy z cudem. Ja osobiście tego "cudu" nie doświadczyłam; tekst: "bo nie ma pieniędzy na twój awans" wychodzi mi bokiem.
Dla jednych są, dla innych nie ma...

Asioka                    

Ocena okresowa przypomina sinusoidę i nie ma znaczenia zaangażowanie "powyżej oczekiwań" i inne ponadstandardowe zadania, które realizuję. W taki sposób gasi się zapał tych, którym jeszcze się chce coś robić.
Dla jednych są, dla innych nie ma...

12 paź 2016, 17:23

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Należę do tych, dla których nie ma. Od 2006 roku.

Ale jak zwykle staram się dostrzegać pozytywy:

to dopiero 10 lat   :wysmiewacz:

14 paź 2016, 07:00
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Leibowitz                    

Należę do tych, dla których nie ma. Od 2006 roku.

Ja od 2009.  :piwo:

Leibowitz                    

Ale jak zwykle staram się dostrzegać pozytywy: to dopiero 10 lat   :wysmiewacz:

Ja dopiero 7 lat.   pije-===[

PS
No przecież jest weekend.
A do poniedziałku wytrzeźwieję!  3mmsie--

14 paź 2016, 20:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 lis 2006, 14:28

POSTY        42
To Was przebiję - mianowanie w 2004 r. To już 12 lat na I stopniu. Podobno takie wytyczne były, że wszyscy mianowani "na poziomie oczekiwań".

15 paź 2016, 13:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 21:39

POSTY        291
wega                    

To Was przebiję - mianowanie w 2004 r. To już 12 lat na I stopniu. Podobno takie wytyczne były, że wszyscy mianowani "na poziomie oczekiwań".

Wystarczy spojrzeć na ostatnie sprawozdanie szefa służby cywilnej, jest pełno ocen urzędników jednak powyżej oczekiwań, a to się przekłada. Ciekawe co na te "wytyczne" sąd by orzekł przy zaskarżeniu ceny.

15 paź 2016, 16:48
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2009, 09:30

POSTY        3
A ja od 2000 roku. Nikt mnie nie przebije. Myślę,że jedyny taki przypadek w służbie... <_<

15 paź 2016, 17:39
Zaawansowany

REJESTRACJA19 mar 2016, 20:42

POSTY        42
Nie wiem, czy takie pytanie nie pojawiło się gdzieś wcześniej - czy dodatek USC przysługuje w czasie choroby i urlopu macierzyńskiego?
Spotkałam się z nieco sprzecznymi informacjami. Jak to wygląda u Was?

05 sty 2017, 13:39
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Bez zagłębiania się w materię i jej analizę jestem przekonany, że jak najbardziej.
Art. 87. 1. Wynagrodzenie zasadnicze przewidziane dla zajmowanego stanowiska pracy oraz dodatek służby cywilnej z tytułu posiadanego stopnia służbowego ustala się z zastosowaniem mnożników kwoty bazowej, której wysokość ustaloną według odrębnych zasad określa ustawa budżetowa.
(...)
Ustawa z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej.
Tekst jednolity: Dz.U. z 2016 poz. 1345. Brzmienie od 18 października 2016r.

Który przepis miałby wskazywać, że w jakichś okresach nie należy się? W rozporządzeniu nie widzę.
ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie określenia stanowisk urzędniczych, wymaganych kwalifikacji zawodowych, stopni służbowych urzędników służby cywilnej, mnożników do ustalania wynagrodzenia oraz szczegółowych zasad ustalania i wypłacania innych świadczeń przysługujących członkom korpusu służby cywilnej. Dziennik Ustaw z 2016 roku, poz. 125.

05 sty 2017, 20:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 lip 2014, 07:27

POSTY        137
Nadir                    

Bez zagłębiania się w materię i jej analizę jestem przekonany, że jak najbardziej.
Art. 87. 1. Wynagrodzenie zasadnicze przewidziane dla zajmowanego stanowiska pracy oraz dodatek służby cywilnej z tytułu posiadanego stopnia służbowego ustala się z zastosowaniem mnożników kwoty bazowej, której wysokość ustaloną według odrębnych zasad określa ustawa budżetowa.
(...)
Ustawa z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej.
Tekst jednolity: Dz.U. z 2016 poz. 1345. Brzmienie od 18 października 2016r.

Który przepis miałby wskazywać, że w jakichś okresach nie należy się? W rozporządzeniu nie widzę.
ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie określenia stanowisk urzędniczych, wymaganych kwalifikacji zawodowych, stopni służbowych urzędników służby cywilnej, mnożników do ustalania wynagrodzenia oraz szczegółowych zasad ustalania i wypłacania innych świadczeń przysługujących członkom korpusu służby cywilnej. Dziennik Ustaw z 2016 roku, poz. 125.

Mi za chorobę obcięli. Na stronie KPRM gdzieś czytałem takie wytyczne.

07 sty 2017, 16:59
Zaawansowany

POSTY        42
Też wychodziłam z takiego wniosku i nawet pod uwagę nie brałam, że może być inaczej. Aż natrafiłam na artykuł, nawet pojawił się na skarbowcach i chyba gazecie prawnej, że na macierzynskim dodatek nie przysługuje. Było to info z 2010 i zaczęłam się zastanawiać, po pierwsze czy coś się nie zmieniło w tym względzie, a po drugie czy takie rozumienie dodatku, że należy się za wykonywana pracę a nie za sam zdany egzamin, nie oznacza że w czasie choroby również nie przysługuje. No i proszę...
Jak będę miała wygodniejszy dostęp do internetu to podeślę linki. A jeśli ktoś ma informacje sprzeczne z tym co pisze to dajcie proszę znać :)

09 sty 2017, 07:51
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lip 2014, 16:09

POSTY        36
A czy nie jest tak, że np. w przypadku choroby pracodawca wypłaca wynagrodzenie za czas choroby wyliczając kwotę tego świadczenia w oparciu o wynagrodzenie uzyskiwane w poprzednich miesiącach tj. przed chorobą (teraz nie wiem ile tych miesięcy bierze się pod uwagę). Na podstawie tego liczą średnie wynagrodzenie. Jeżeli w tych poprzednich miesiącach otrzymywało się wynagrodzenie, na które składała się pensja zasadnicza, staż, dodatek urzędniczy, przekłada się to na otrzymane chorobowe. W pewnym sensie dostaje się też ten dodatek urzędniczy (80% w przypadku choroby). Tylko zapewne nie jest on widoczny na pasku z pensji, bo tam będzie łączna podstawa naliczenia chorobowego. Mogę się mylić, bo osobiście jeszcze nie miałam takiej sytuacji (dodatek mam przyznany od grudnia 2016). Myślę jednak, że z dodatkiem urzędniczym może być tak samo jak z dodatkiem kontrolerskim.

09 sty 2017, 18:24
Zaawansowany

REJESTRACJA02 cze 2016, 17:53

POSTY        31
Witam,
skoro od dodatku sc potrącają mi wszystkie narzuty, w tym zaliczkę na podatek i pełen zus, to konsekwencją jest to, że dodatek musi być uwzględniony przy wypłacie zasiłku chorobowego.

10 sty 2017, 08:34
Zaawansowany

POSTY        42
To jest artykuł ze skarbowcow, o którym mówiłam:

http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... le_id=2236

A tu jest informacja że strony KPRM:

https://dsc.kprm.gov.pl/wynagrodzenia-w ... e-cywilnej
Punkt 29

Czyli ogólnie rzecz biorąc sytuacja wygląda tak, że dodatek nie przysługuje sam w sobie, natomiast wcześniej wyplacone dodatki wliczaja się w kwotę wyplacana w czasie choroby. Dobrze rozumiem?

10 sty 2017, 08:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 cze 2016, 15:29

POSTY        13
kimchi                    

To jest artykuł ze skarbowcow, o którym mówiłam:
http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... le_id=2236
A tu jest informacja że strony KPRM:
https://dsc.kprm.gov.pl/wynagrodzenia-w ... e-cywilnej
Punkt 29
Czyli ogólnie rzecz biorąc sytuacja wygląda tak, że dodatek nie przysługuje sam w sobie, natomiast wcześniej wyplacone dodatki wliczaja się w kwotę wyplacana w czasie choroby. Dobrze rozumiem?

TAK.
Z tego co wiem, zamieszanie wynika z nieporozumienia. To znaczy  - jesteś na macierzyńskim i zdajesz egzamin, uzyskujesz mianowanie, ale macierzyńskie ci się nie zmienia.  Bo macierzyńskie to nie pensja + dodatek, a świadczenie zusowskie wyliczane z wynagrodzeń sprzed ciąży.
Jeśli jednak ktoś ma mianowanie, wyższą pensję (z dodatkiem) i w tym momencie zachodzi w ciążę - oczywiście macierzyńskie naliczane jest od całej pensji, a nie "gołej" bez dodatku.

14 sty 2017, 17:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 184 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona