Teraz jest 04 wrz 2025, 11:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Służba przygotowawcza 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2016, 17:03

POSTY        1
Post Re: Służba przygotowawcza
Też poproszę te pytania mabuses@go2.pl

M...

23 paź 2016, 12:13
Początkujący

REJESTRACJA01 sie 2018, 09:59

POSTY        4
Poproszę o przesłanie przykładowych pytań na priv.

25 paź 2018, 13:07
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2018, 09:59

POSTY        7
Witam  ;) , a ja mam pytanie czy był ktoś już na szkoleniu i egzaminie ze służby przygotowawczej po zmianach KAS? Czy wygląda to podobnie jak w latach poprzednich?

29 paź 2018, 13:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Co masz na myśli, co jakiś czas zmieniają się materiały np. w związku z wejściem RODO, pytania pokrywają się w ok. 90% w zależności od wykładowców.

29 paź 2018, 16:42
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2018, 09:59

POSTY        7
Może źle się wyraziłem, nie chodziło mi o pytania itp. tylko o ogólny przebieg. Bo u mnie w IAS cisza o służbie (dzienniczki i cokolwiek innego)

30 paź 2018, 10:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Niby dzienniczek o którym raz pamiętają Ci dać a raz nie. Zaczynasz pracę więc nawet jak dużo wiesz to musisz wiedzieć mało bo wtedy nie powinni wysłać Cię na służbę tylko na egzamin a warto pojechać poznać nowych ludzi. 5 dni służby ostatniego dnia egzamin. Później w zależności od izby egzamin ustny, pisemny lub brak egzaminu w US. Później sprawozdanie chyba wszędzie i 1 ocena okresowa :) Później etat na stałe lub koniec.

30 paź 2018, 17:47
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 paź 2018, 13:57

POSTY        7
Ja jestem przed służbą przygotowawczą. Zdania na temat samej służby są bardzo podzielone z tego co się orientowałam  :mur:
Jedni mówią, że jedziesz i musisz kuć całymi popołudniami i że ciężko zdać  :zly1:  a inni, że zda się z palcem w d... :dupa: .
Jakie jest Wasze zdanie? Uczyliście się przed służbą czy dopiero na niej? Podzielcie się opiniami dla tych, którzy mają to jeszcze przed sobą  boje--==

02 lis 2018, 07:47
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
Jak ja odbywałem służbę, a było nas około 60 osób w tym 5 informatyków to nie widziałem, by choć 1 osoba nie zdała. Dodam, że informatycy nawet nie wiedzieli jaki PIT co roku składają. Więc jeśli masz minimalną wiedzę i będziesz uważać co wykładowca mówi do Was na zajęciach to zdasz z palcem w nosie.

02 lis 2018, 09:23
Amator

REJESTRACJA11 maja 2018, 12:06

POSTY        29
Dla mnie to było po prostu dodatkowe wolne od pracy. Podeszłam do tego na wielkim luzie, bo też nikt mnie tak nie nakręcał jak to robią niektórzy tutaj. Na wykładach w miarę uważałam, ale nie uczyłam się do egzaminu. Część pisemna była do zdania nawet dla ogarniętego laika. Jak zdawałam (kilka lat temu) to była też część ustna. Komisja zadała mi głupie pytanie o jakiś pit do rozliczeń podatku od gier. Ponieważ wtedy pracowałam w innym podatku, no i w planach miałam odejście ze skarbówki, to nie interesowały mnie numery na drukach. Odpowiedziałam więc (trochę chyba bezczelnie), że jak będę pracować w tym podatku to nauczę się jaki to druk, a moim zdaniem ważniejsza jest znajomość przepisów, a nie numerów druków które się zmieniają. Dostałam 5. Także polecam więcej luzu.

02 lis 2018, 09:39
Zaawansowany

REJESTRACJA29 wrz 2018, 15:40

POSTY        52
Jak wspominam służbę przygotowawczą? Nie za dobrze, bo to była strata czasu, a sprawy terminowe, których już miałam sporo, w tym czasie leżały. Trzeba było po godzinach zostawać.
Zdawały ze mną osoby z działów ogólnych. Na wykładach można było słuchać albo i nie. Dla podatkowców wykłady to był nudny elementarz (niektórzy to czytali sobie na wykładach - smartfonów nie było wtedy... Ja czytałam komentarz do swojej ustawy  :D ) a dla informatyków i osób z ogólnego - totalna strata czasu i abstrakcja (niektórzy grali w milczeniu w państwa-miasta).
Każdy miał strategię na przetrwanie.
Może ktoś kiedyś pomyśli o różnych służbach przygotowawczych - dostosowanych do realizowanych zadań. Nie kojarzę, aby komukolwiek to cokolwiek dało. A szkoda, bo z perspektywy lat myślę, że fajnie by było mieć służbę z jednego konkretnego podatku, który się wybrało (poziom zaawansowany) + ustawa o SC i coś tam z Kodeksu pracy może. Np. nikt nas nie zachęcał do zdawania egzaminu na UM, nie mówił o KSAP, wielu rzeczy z Kodeksu pracy dowiadywał się każdy sam w praktyce (i częstokroć poniewczasie).

02 lis 2018, 10:57
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
A czy pytania na egzaminie można porównać do tych, które są na testach wiedzy podczas konkursów na stanowiska lub po szkoleniu e-learningowym w Atenie "wstęp do służby przygotowawczej"?
Są one mocno szczegółowe?
Jeśli chodzi o wiedzę z materiałów to uczyliście się od deski do deski? <_<
No i ostatnie pytanie odnośnie egzaminu ustnego.
Tutaj również słyszę bardzo skrajne opinie, jedni twierdzą, że to jest po prostu luźna rozmowa z komisją, a drudzy, że zadawane są pytania ściśle dotyczące ustawy KAS, służby cywilnej, pytania dot. konkretnego działu, np. kadry mogą zapytać o kodeks pracy itd. :blink:

02 lis 2018, 11:12
Zaawansowany

REJESTRACJA29 wrz 2018, 15:40

POSTY        52
Nie wiem jak teraz wygląda egzamin. Może w ramach redukcji stresu warto napisać do swojej IAS w trybie prośby o dostęp do informacji publicznej o statystyki zdawalności za np. ostatnie 3 lata? Do dwóch tygodni Ci odpowiedzą. Jest możliwe, że zdawalność wynosi 100%, to też byłaby jakaś informacja...  :D  Druga droga przejrzeć on-line ogłoszenia o pracę w Twojej jednostce, zobaczyć kto był przyjęty w takim czasie, żeby akurat miał służbę teraz i się zintegrować  pije-===[

02 lis 2018, 11:25
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
asdf                    

A czy pytania na egzaminie można porównać do tych, które są na testach wiedzy podczas konkursów na stanowiska lub po szkoleniu e-learningowym w Atenie "wstęp do służby przygotowawczej"?
Są one mocno szczegółowe?
Jeśli chodzi o wiedzę z materiałów to uczyliście się od deski do deski? <_<
No i ostatnie pytanie odnośnie egzaminu ustnego.
Tutaj również słyszę bardzo skrajne opinie, jedni twierdzą, że to jest po prostu luźna rozmowa z komisją, a drudzy, że zadawane są pytania ściśle dotyczące ustawy KAS, służby cywilnej, pytania dot. konkretnego działu, np. kadry mogą zapytać o kodeks pracy itd. :blink:

Pytania na egzaminie ustnym (tym przeprowadzanym już w US) dotyczyły mojego stanowiska pracy i obowiązkami jakimi zajmowałem się całą służbę przygotowawczą, więc łatwo.

Jeśli chodzi o wiedzę z materiałów to szkoleniowiec dokładnie mówił nam na co zwrócić uwagę, bo może się pojawić z tego pytanie na teście więc wybij sobie z głowy czytanie od deski do deski tych materiałów pije-===[

02 lis 2018, 12:11
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Słyszałam, że to wiele zależy od wykładowcy. Że jedni podadzą jak na tacy czego trzeba się nauczyć, a drudzy absolutnie słowa nie powiedzą, aby naprowadzić.  :zly1:
Mam nadzieję, że ja trafie na tych bardzo w porządku  :zeby:

A czy ostatniego, piątego dnia jest tylko egzamin czy są też wykłady?

02 lis 2018, 13:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 116 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona