Przepraszam, ale zafrapował mnie post makomy, skąd ta wiedza, że pracownicy UKS chodzą na jakieś castingi, są sondowani, no i jacy pracownicy, typowani prze kogo. Czy to oznacza, że o przyszłości pracowników zaważy ocena przełożonego, która niekoniecznie musi być obiektywna.
21 wrz 2016, 08:44
Re: Nowa KAS
Można śledzić sejmowa debatę o KAS na żywo w godz. 9:15 – 11:30: - pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej (druk nr 826) (pkt 1); - pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy – Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (druk nr 827) (pkt 2); - 10-minutowe oświadczenia w imieniu klubów i 5-minutowe oświadczenie w imieniu koła w łącznej dyskusji nad pkt 1 i 2).
____________________________________ Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie.
21 wrz 2016, 08:56
mkm
Przepraszam, ale zafrapował mnie post makomy, skąd ta wiedza, że pracownicy UKS chodzą na jakieś castingi, są sondowani, no i jacy pracownicy, typowani prze kogo. Czy to oznacza, że o przyszłości pracowników zaważy ocena przełożonego, która niekoniecznie musi być obiektywna.
Powtarzam jeszcze raz: to nie "WIEDZA" tylko zasłyszane pogłoski (tzw. wiedza nikła - wiedza miękka) i nie zamierzam się zastanawiać nad jej jakością. Układ jest prosty - co sie dowiem - wrzucam - ale NIE WERYFIKUJĘ TEGO! Bo nie mam jak... Gdyby połowa zaglądających tu pisała o czym się u nich mówi, co do nich dociera, mielibyśmy całkiem jasny ogląd tego co nas czeka. Ale skoro wszyscy wyznają zasadę, że mowa jest srebrem a milczenie złotem... część zbija swój osobisty kapitał wiedzy... A większość dowie się kiedy się dowie...
21 wrz 2016, 10:04
Już po pierwszym czytaniu. Dla niektórych posłów jesteśmy grupą darmozjadów i nic ich nie interesuje co się z nami stanie.
Na temat pracowników US i UKS nikt się nie zająknął.
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
21 wrz 2016, 16:29
Mogłem faktycznie iść na te obrady, wygwizdałbym i Cichonia i ludzi od Kukiza i resztę też. Tylko przedstawiciel PiS dobrze gadał. Dla reszty skarbowcy są wyłącznie szkodliwym śmieciem.
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
21 wrz 2016, 18:17
sks
Ale MF przygotowało odwrotny scenariusz - najpierw zwalniają, a potem wchodzi KAS.
sks
Makoma, powiedz w takim razie dlaczego MF chce rozwiązać z nami stosunku pracy za pomocą USTAWY? Przecież to jest jawnie sprzeczne z Konstytucją i ze zdrowym rozsądkiem.
GDZIE Ty to wyczytałeś?
sks
Jak ktoś się załapie na statek zwany KAS to będzie praktycznie nieusuwalny (pomimo zupełnego braku wiedzy, umiejętności czy chęci pracy), bo pracy do wykonania będzie więcej niż teraz, a ludzi mniej (o 10-15%). Na bezrybiu i rak ryba. Podsumowując - kto nie ma znajomości ani rodziny na wysokich stołkach, ten straci.
SKĄD Ty to "wiesz"?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
21 wrz 2016, 19:00
Kibicuję obecnemu rządowi w planach reformy struktur celno-skarbowo-podatkowych. Reforma powinna być dawno przeprowadzona, w pierwszych latach wejścia Najjaśniejszej Rzeczypospolitej do UE. Statystyki są jasne i jednoznaczne, pozwalające na odważne konkluzje. Za rządców PO-PSL miało miejsce skokowy wzrost wyłudzeń karuzelowych, podejrzane ukłony dla międzynarodowego biznesu optymalizacyjnego i zastanawiające ciche przyzwolenie dla odpływu należności podatkowych do kieszeni oszustów. Czy przypadkowo ?- nie sadzę. Afera Amber Gold to wierzchołek góry lodowej zawłaszczania polskim państwem przez wierchuszkę partyjną. Słowem, miało miejsce niespotykane rozkradanie kraju, potężny transfer kapitału za granicę i dzielenie dóbr społecznych dla wąskich grup społecznych kosztem reszty społeczeństwa.
Ten trend się odwraca, są widoczne oznaki normalizacji sytuacji ekonomicznej kraju, dobre działania w kierunku ochrony interesu fiskalnego. Odsunięty od "konfitur" establishment jeździ teraz do Brukseli na skargę.
Oczywiście oczekuję od MF konkretnych, mądrych projektów materialnego prawa podatkowego. Tylko wtedy można oczekiwać sprzężenia zwrotnego w zakresie odbudowy finansów publicznych.
A na koniec dla otuchy skarbowców martwiących się o swój los w realiach nadchodzącej KAS powtarzam za Żelazną Damą, nomen omen, specjalistką w redukcji szeregu przywilejów społecznych: "Dziewięćdziesiąt procent naszych zmartwień dotyczy spraw, które nigdy się nie zdarzą"
____________________________________ Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie.
21 wrz 2016, 19:36
W ustawie wprowadzającej KAS. Nie dostaniesz propozycji zatrudnienia w KAS - z dniem 30.06.2017 r. tracisz zatrudnienie. A nikt nie gwarantuje, że każdy dostanie propozycję. Wręcz odwrotnie, MF od początku podkreśla, że pracę straci 10-15% obecnie zatrudnionych.
Chyba, że jesteś urzędnikiem, to wtedy ciebie redukcja nie dotyczy. Ja nie jestem urzędnikiem, więc chyba mam prawo martwić się o swoją przyszłość?
21 wrz 2016, 20:04
Propozycje zatrudnienia w KAS mają dostać wszyscy. Choć oczywiście nie każdemu może ona będzie odpowiadać. I tutaj może istnieć takie zagrożenie, ale jeśli ktoś kogoś chce się pozbyć to nie trzeba do tego KAS: np. stworzy mu nowe stanowisko pracy, a później je zlikwiduje. Jakiś % obecnie zatrudnionych odejdzie, ale z odchodzących na emeryturę, a to już się dzieje bez KAS. Jestem urzędnikiem, ale to wcale nie znaczy, że z tego powodu zacieram ręce - cierpliwie czekam na to co będzie. Oczywiście masz prawo martwić się o swoją przyszłość. Ja zresztą też
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
21 wrz 2016, 20:59
Po dyskusji w Sejmie RP nad projektem ustawy o KAS odniosłem wrażenie, że IS to PIS a IC to PO... czyli nasi górą
21 wrz 2016, 21:04
Powinno się dawno już rozwalić ten cały bajzel i od nowa skonstruować nowy organizm, sprawnie działający. Wg mnie głównym hamulcowym są czapy IS i IC. Praca jest na dole w US, UC I UKS. Izby adoracji i achów jeżeli będą jako czapa KAS dalej tak działać, jak działają teraz to dalej będzie bajzel ale w jednej wielkiej instytucji. IKS-y boją się utraty zarobków gdy część przejdzie do US - co najmniej o 30-40% (przecież nie będa robić czynności kontrolnych pracownicy us i iks-y za pensje różniące się o 100%), miętowi mający tylko atrybut munduru biją się, że umknie tym odmundurowanym emeryturka (nie wiadomo za co?-większość siedzi w tych uniformach na tyłkach w UC latami za biurkiem, nie zapominając o IC-ci to chyba przyspawani), a pracownicy UC liczą tylko, albo aż! tylko że chociaż częściowo dorównają do pensji z uc, uks (bo do tej pory większość zarabia mniej niż kasjerka w lidlu, czy biedronce - bez obrazy tych kasjerek). Liczę, że się jednak poprawi. No i wywalić wszelkiej maści emerytów, dwuetatowców i wszystkich TW czy byłych sb-ków i wsiowych.