Rzucanie papierami było w domyślnym cudzysłowie. Chociaż mina mojego NUSa jak złożyłem wypowiedzenie była bezcenna. A w przyjaźni z koleżankami i kolegami z US jestem, czasem wpadnę na plotki, czasem zadzwonię.
Spoko, ja tak w dobrej wierze. Piórek, a rozwiązywałeś za porozumieniem stron czy czekałeś pełny okres wypowiedzenia?
Ostatnio edytowano 17 wrz 2016, 19:51 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
Dodałem cytat autora, do którego odnosi się komentarz
17 wrz 2016, 17:38
Re: Odejścia ze skarbowości
Hmm, ciekawi mnie ilu z Was przesiadło się na doradztwo i czy poszliście na swoje robiąc wcześniej egzaminy, czy na etat do biur. Ja sam nie wiem czy przeskoczyć na biuro czy w inną branżę. Możliwości jest parę a już nie mogę patrzeć na te szczyty głupoty i jeszcze PRL-owskie myślenie.
17 wrz 2016, 21:37
W moim mieście są tylko biura, w których miałem kontrole, więc przejście do sektora prywatnego jest mrzonką
17 wrz 2016, 21:38
@ Blacknight jeśli masz możliwość i warunki są dla ciebie satysfakcjonujące to nie ma się nad czym zastanawiać.
18 wrz 2016, 09:30
sks
W moim mieście są tylko biura, w których miałem kontrole, więc przejście do sektora prywatnego jest mrzonką
Niekoniecznie. W moim mieście niektórzy emeryci są księgowymi w firmach, które wcześniej kontrolowali. A ja się zastanawiam, czy to są już emeryci czy jednak jeszcze nie. Np. w świetle funduszu świadczeń socjalnych.
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
18 wrz 2016, 09:46
Ja również żegnam się ze skarbowością. Decyzja już podjęta. Składam wypowiedzenie. To co zarabiam w skarbówce - zarobię także po za nią. Zostawiam tu 20 lat życia. Byłem tu zdecydowanie za długo.
18 wrz 2016, 09:47
No to szerokiej drogi kolego - witam w klubie. Nie będziesz żałował tej decyzji, swoje zarobisz a wreszcie pożyjesz Powodzenia
18 wrz 2016, 21:41
To i ja chciałem się pożegnać, wypowiedzenie złożone 29 lipca Popracuję w skarbowości do końca października a potem na swoje
19 wrz 2016, 06:53
tytanowyjanusz
Piórek
Rzucanie papierami było w domyślnym cudzysłowie. Chociaż mina mojego NUSa jak złożyłem wypowiedzenie była bezcenna. A w przyjaźni z koleżankami i kolegami z US jestem, czasem wpadnę na plotki, czasem zadzwonię.
Spoko, ja tak w dobrej wierze. Piórek, a rozwiązywałeś za porozumieniem stron czy czekałeś pełny okres wypowiedzenia?
Nie czekałem. W zasadzie odbyło się to po dwóch tygodniach - rozwiązanie po miesiącu ale jeszcze był urlop. Szefostwo wiedziało, że z niewolnika nie ma pracownika i nie było problemu. Z tym, że poprzedni miesiąc jak już byłem po pierwszym słowie to siedziałem dużo dłużej w pracy i przygotowałem prawie wszystkie posiadane sprawy. Na wyjściu w zasadzie wiele nie zostało do przekazania. Klasa i kultura to podstawa, nawet w kontakcie z przeciwnikiem.
19 wrz 2016, 08:21
Blacknight
Hmm, ciekawi mnie ilu z Was przesiadło się na doradztwo i czy poszliście na swoje robiąc wcześniej egzaminy, czy na etat do biur. Ja sam nie wiem czy przeskoczyć na biuro czy w inną branżę. Możliwości jest parę a już nie mogę patrzeć na te szczyty głupoty i jeszcze PRL-owskie myślenie.
Zacznij od egzaminu - doradca to nie tylko łut szczęścia a dużo pracy i nauki własnej. W biurze będzie ciężko, w pracy z problematyką stykasz się na bieżąco. Tylko jedna zasada. Każdy przypadek rozbieraj na czynniki pierwsze nie ograniczając się do podatku w jakim na co dzień pracujesz.
19 wrz 2016, 08:25
Skończmy o patetycznym określeniu naszej pracy jako pełnienie służby w skarbowości, skoro pracownicy szeregowi traktowani są jako "zasób kadrowy", a wysokość wynagrodzenia nie zapewnia materialnych warunków do tworzenia etosu zawodowego. Tu powinna być zachowana zasada wzajemności. Praca powinna być adekwatna do wynagrodzenia i warunków zatrudnienia jakie stwarza pracodawca.
"Pracownik nie jest winien swemu pracodawcy służalczości i posłuszeństwa. Jest mu jedynie winien usługę, za którą otrzymuje zapłatę, będącą nie łaską, lecz zasłużonym wynagrodzeniem." (Ludwik von Mises, austriacka szkoła ekonomii).
____________________________________ Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie.
19 wrz 2016, 09:43
Jestem zdecydowany na 99% odejść... tylko pozostaje mi kwestia złożenia rezygnacji... najgorsze jest poinformowanie kierownika i naczelnika, boje się ze przez ten okres będzie się próbował mścić... Za chęć ucieczki z tego łajna... Rozmowa nic nie da ani z kierownikiem ani naczelnikiem - jest obłożenie zbyt duże na pracownika, ja nie daję rady ani fizycznie ani psychicznie już, do tego mogę dorzucić jeszcze że odpowiedzialność jest zabójcza... a zrozumienia - brak. wieczne pretensje ze wszystko jest niezrobione, tylko nikt nie umie się postawić w mojej sytuacji, a szkoda wielka
Wiecie coś o wejściu KAS? CZy będą te propozycje jak było przy konsolidacji - kto nie podpisze ten papa? bo jeśli tak to sprawa sama się rozwiązuje
____________________________________ Stanowisko: Klikacz/Małpa od wciskania guzików/Starszy operator SSP - to się waha ;)
17 sty 2017, 21:23
Jeżeli nie przyjmiesz zaproponowanej propozycji to obowiązuje Cię trzymiesięczny okres wypowiedzenia (maksymalnie do 31.08.2017). Propozycje pracy mają zostać przedstawione do końca maja.
18 sty 2017, 07:40
Mam pytanie: Czy w Waszym US dużo osób odchodzi na emeryturę? Bo u mnie wszyscy, którzy nabyli uprawnienia odchodzą sami i cieszą się z tego