Czy któraś z Izb, które postanowiły pomniejszyć wynagrodzenia o średnią za urlop uzasadniła w jakiś sposób taką decyzję? Ciężko znaleźć uzasadnienie prawne takich decyzji tym bardziej, że część Izb płaci normalnie? Jak to możliwe, że w jednej Izbie się należy a w innej nie? Czy jednak wyrównają to z ODSETKAMI? Czy ktoś dostał to na piśmie dlaczego utracił prawo do wynagrodzenia?
20 sie 2015, 08:36
Re: Co z prowizjami?
Wszystkie niewypłacone wynagrodzenia wcześniej czy później zostaną wypłacone.
Jak MF tego nie wyprostuje, to pójdziemy do Sądu.
20 sie 2015, 18:55
A w mojej ocenia- niech dadzą konkretne pobory - to i prowizja będzie zbędna . . .
30 sie 2015, 16:38
Ja już od lutego nie wysilam się ,jak mam pojechać po 100 zł mkk i się ''udzielać'' tyle czasu aby ją skasować i podzielić na 8 osób, mieć 0,30 zł, może 3 dziennie, to dałem spokój za 1,20 zł , wolę położyć, parę płytek i coś pomalować,mieć parę stówek tygodniowo, a, że nie mogę dorobić to bez podatku, nie zastaję w czasie służby nikogo w domu, widocznie też dorabiają Pozdrawiam gorąco skarbowców...
31 sie 2015, 20:41
Teraz właśnie IS są na etapie podziału kwot na podwyżki od 01-09-2015r. wynagrodzeń w egzekucji. Z takim twoim rozumowaniem nie będziesz miał wyników w br. to i możesz pożegnać się z tą regulacją. Kij ma dwa końce.
01 wrz 2015, 13:39
- obiecywanie, że się coś da nie wiadomo komu ile i dlaczego i za co w zamian za mundurówki 100%, kilometrówki 30%, prowizji 50% może budzić zachwyt ale chyba od NUS w górę (jacy to my gospodarni jesteśmy a do tego szczodrzy do bólu)
01 wrz 2015, 16:50
Witam,
czy ktoś się orientuje co w sytuacji gdy pracownik nie jest zatrudniony w komórce egzekucyjnej przez pełen miesiąc? (np. od 23 grudnia pracuje już w innej komórce) czy wówczas należy się wynagrodzenie prowizyjne za grudzień? jeśli "tak" co stanowi podstawę wyliczania takiego wynagrodzenia np. czy należy wyłączyć z podstawy wynagrodzenia kwot uzyskanych po 23 grudnia lub włączenie do podstawy wynagrodzenia wszystkich kwot a podstawa podstawa powinna być wyliczona proporcjonalnie do ilości dni zatrudnienia w komórce egzekucyjnej.
28 gru 2015, 21:08
Witam, mam pytanie. Czy prowizja będzie się należeć od wpłaty na konto egzekucyjne, oczywiście po skutecznych czynnościach (np. zrba), ale nie puszczonej z konta Spółki, tylko np. prezesa i opisanej jako wpłata za zobowiązanego?
22 sty 2016, 12:11
Mam pytanie bo temat niestety u mnie powrócił 1. Zrobiłem zajęcie rachunku bankowego 21.06 wysłane do banku tego samego dnia zobowiązany wpłaca do wierzyciela należność 21.06 2016 r. do dnia dzisiejszego nie mam zwrotek itp. moje pytanie jest następujące czy należy się prowizja od tej kwoty do wierzyciela jak ją zarejestrować w egapoltax i czy jest może jakieś pismo MF wyjaśniające w/w sytuacje
23 cze 2016, 14:18
stefan84
Witam, mam pytanie. Czy prowizja będzie się należeć od wpłaty na konto egzekucyjne, oczywiście po skutecznych czynnościach (np. zrba), ale nie puszczonej z konta Spółki, tylko np. prezesa i opisanej jako wpłata za zobowiązanego?
Witam
oczywiście, że TAK. Nie mam teraz czasu na wyjaśnianie dlaczego, bo przerwa śniadaniowa za chwilę dobiegnie końca, ale niemniej jednak prowizja jest należna, a gdybyś żebym przywołał konkretny zapis, do daj znać... poszukam.
Pozdrawiam
24 cze 2016, 11:32
Satyricon
Mam pytanie bo temat niestety u mnie powrócił 1. Zrobiłem zajęcie rachunku bankowego 21.06 wysłane do banku tego samego dnia zobowiązany wpłaca do wierzyciela należność 21.06 2016 r. do dnia dzisiejszego nie mam zwrotek itp. moje pytanie jest następujące czy należy się prowizja od tej kwoty do wierzyciela jak ją zarejestrować w egapoltax i czy jest może jakieś pismo MF wyjaśniające w/w sytuacje
Witam
niestety w opisywanym przec Ciebie przypadku prowizja się nie należy. EGAPOLTAX wiąże prowizję m.i.n z kodem WPLW, a w Twojej sprawie będzie to kod WPLP. Miałem ostatnio podobną sprawę i chociaż kwota nie była duża, miałem pewną wątpliwość... Ponadto na marginesie dodam, że aby prowizja była zasadna, zastosowany środek egzekucyjny musi (przy wpłacie na konto wierzyciela), być skuteczny.
Pozdrawiam
24 cze 2016, 11:38
Satyricon
Jeżeli bank odebrał zawiadomienie o zajęciu 21.06 (?!) i uznał to zajęcie, a egzekucję wszcząłeś wcześniej lub w dniu 21.06 doręczyłeś odpis zobowiązanemu, to wszystko jest OK. Rejestrujesz kwotę jako WPLW i prowizję EGAPLTX powinien naliczyć. Choć wydaje się, że to niemożliwe, to jest to teoretycznie realne.
24 cze 2016, 13:17
luka775ft
Satyricon
Witam
niestety w opisywanym przec Ciebie przypadku prowizja się nie należy. EGAPOLTAX wiąże prowizję m.i.n z kodem WPLW, a w Twojej sprawie będzie to kod WPLP. Miałem ostatnio podobną sprawę i chociaż kwota nie była duża, miałem pewną wątpliwość... Ponadto na marginesie dodam, że aby prowizja była zasadna, zastosowany środek egzekucyjny musi (przy wpłacie na konto wierzyciela), być skuteczny.
Pozdrawiam
Dzięki za info jak zwykle pod górkę bo dosyć często banki nie przysyłają OSW a tym bardziej po szybkiej wpłacie no i szybkim uchyleniu to raz a dwa taki sam przypadek tylko zobow wpłaca na konto egzekucyjne ?
26 cze 2016, 10:57
Satyricon: Prowizja oczywiście się należy, zobowiązany odebrał zajęcie i to spowodowało wpłatę na rachunek egzekucyjny,