Teraz jest 05 wrz 2025, 23:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 80  Następna strona
Co z prowizjami? 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA30 paź 2009, 17:50

POSTY        3
Post Re: Co z prowizjami?
Czy któraś z Izb, które postanowiły pomniejszyć wynagrodzenia o średnią za urlop uzasadniła w jakiś sposób taką decyzję?
Ciężko znaleźć uzasadnienie prawne takich decyzji tym bardziej, że część Izb płaci normalnie? Jak to możliwe, że w jednej Izbie się należy a w innej nie?
Czy jednak wyrównają to z ODSETKAMI?
Czy ktoś dostał to na piśmie dlaczego utracił prawo do wynagrodzenia?

20 sie 2015, 08:36
Zaawansowany

REJESTRACJA19 kwi 2011, 22:09

POSTY        50
Wszystkie niewypłacone wynagrodzenia wcześniej czy później zostaną wypłacone.

Jak MF tego nie wyprostuje, to pójdziemy do Sądu.

20 sie 2015, 18:55
Amator

REJESTRACJA11 sie 2015, 17:18

POSTY        16
A w mojej ocenia- niech dadzą konkretne pobory - to i prowizja będzie zbędna . . .

30 sie 2015, 16:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2007, 22:07

POSTY        25
Ja już od lutego nie wysilam się ,jak mam pojechać po 100 zł mkk i się ''udzielać'' tyle czasu aby ją skasować i podzielić na 8 osób, mieć 0,30 zł, może 3 dziennie, to dałem spokój za 1,20 zł , wolę położyć, parę płytek i coś pomalować,mieć parę stówek tygodniowo, a, że nie mogę dorobić to bez podatku,  nie zastaję w czasie służby nikogo w domu, widocznie też dorabiają ;) Pozdrawiam gorąco skarbowców...

31 sie 2015, 20:41
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 17:12

POSTY        360
Teraz właśnie IS są na etapie podziału kwot na podwyżki od 01-09-2015r. wynagrodzeń w egzekucji.
Z takim twoim rozumowaniem nie będziesz miał wyników w br. to i możesz pożegnać się z tą regulacją.
Kij ma dwa końce.

01 wrz 2015, 13:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2009, 19:26

POSTY        66
- obiecywanie, że się coś da nie wiadomo komu  ile i dlaczego i za co w zamian za  mundurówki 100%, kilometrówki 30%, prowizji 50% może budzić zachwyt ale chyba od NUS w górę (jacy to my gospodarni jesteśmy a do tego szczodrzy do bólu)

01 wrz 2015, 16:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 paź 2015, 08:48

POSTY        17
Witam,

czy ktoś się orientuje co w sytuacji gdy pracownik nie jest zatrudniony w komórce egzekucyjnej przez pełen  miesiąc? (np. od 23 grudnia pracuje już w innej komórce) czy wówczas należy się wynagrodzenie prowizyjne za grudzień?
jeśli "tak" co stanowi podstawę wyliczania takiego wynagrodzenia np. czy należy wyłączyć z podstawy wynagrodzenia kwot uzyskanych po 23 grudnia lub włączenie do podstawy wynagrodzenia wszystkich kwot a podstawa podstawa powinna być wyliczona proporcjonalnie do ilości dni zatrudnienia w komórce egzekucyjnej.

28 gru 2015, 21:08
Amator

REJESTRACJA10 lip 2009, 14:49

POSTY        13

LOKALIZACJAStolica
Witam, mam pytanie. Czy prowizja będzie się należeć od wpłaty na konto egzekucyjne, oczywiście po skutecznych czynnościach (np. zrba), ale nie puszczonej z konta Spółki, tylko np. prezesa i opisanej jako wpłata za zobowiązanego?

22 sty 2016, 12:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 14:23

POSTY        16
Mam pytanie bo temat niestety u mnie powrócił
1. Zrobiłem zajęcie rachunku bankowego 21.06 wysłane do banku tego samego dnia zobowiązany wpłaca do wierzyciela należność 21.06 2016 r. do dnia dzisiejszego nie mam zwrotek itp. moje pytanie jest następujące czy należy się prowizja od tej kwoty do wierzyciela jak ją zarejestrować w egapoltax i czy jest może jakieś pismo MF wyjaśniające w/w sytuacje

23 cze 2016, 14:18
Początkujący

REJESTRACJA29 paź 2015, 07:27

POSTY        7
stefan84                    

Witam, mam pytanie. Czy prowizja będzie się należeć od wpłaty na konto egzekucyjne, oczywiście po skutecznych czynnościach (np. zrba), ale nie puszczonej z konta Spółki, tylko np. prezesa i opisanej jako wpłata za zobowiązanego?

Witam ;)

oczywiście, że TAK. Nie mam teraz czasu na wyjaśnianie dlaczego, bo przerwa śniadaniowa za chwilę dobiegnie końca, ale niemniej jednak prowizja jest należna, a gdybyś żebym przywołał konkretny zapis, do daj znać... poszukam.

Pozdrawiam

24 cze 2016, 11:32
Początkujący

REJESTRACJA29 paź 2015, 07:27

POSTY        7
Satyricon                    

1. Zrobiłem zajęcie rachunku bankowego 21.06 wysłane do banku tego samego dnia zobowiązany wpłaca do wierzyciela należność 21.06 2016 r. do dnia dzisiejszego nie mam zwrotek itp. moje pytanie jest następujące czy należy się prowizja od tej kwoty do wierzyciela jak ją zarejestrować w egapoltax i czy jest może jakieś pismo MF wyjaśniające w/w sytuacje

Witam :)

niestety w opisywanym przec Ciebie przypadku prowizja się nie należy. EGAPOLTAX wiąże prowizję m.i.n z kodem WPLW, a w Twojej sprawie będzie to kod WPLP. Miałem ostatnio podobną sprawę i chociaż kwota nie była duża, miałem pewną wątpliwość... Ponadto na marginesie dodam, że aby prowizja była zasadna, zastosowany środek egzekucyjny musi (przy wpłacie na konto wierzyciela), być skuteczny.

Pozdrawiam

24 cze 2016, 11:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2013, 16:27

POSTY        18
Satyricon                    

Jeżeli bank odebrał zawiadomienie o zajęciu 21.06 (?!) i uznał to zajęcie, a egzekucję wszcząłeś wcześniej lub w dniu 21.06 doręczyłeś odpis zobowiązanemu, to wszystko jest OK. Rejestrujesz kwotę jako WPLW i prowizję EGAPLTX powinien naliczyć. Choć wydaje się, że to niemożliwe, to jest to teoretycznie realne.

24 cze 2016, 13:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 14:23

POSTY        16
luka775ft                    

Satyricon                    

Witam :)

niestety w opisywanym przec Ciebie przypadku prowizja się nie należy. EGAPOLTAX wiąże prowizję m.i.n z kodem WPLW, a w Twojej sprawie będzie to kod WPLP. Miałem ostatnio podobną sprawę i chociaż kwota nie była duża, miałem pewną wątpliwość... Ponadto na marginesie dodam, że aby prowizja była zasadna, zastosowany środek egzekucyjny musi (przy wpłacie na konto wierzyciela), być skuteczny.

Pozdrawiam

Dzięki za info jak zwykle pod górkę bo dosyć często banki nie przysyłają OSW a tym bardziej po szybkiej wpłacie no i szybkim uchyleniu to raz a dwa taki sam przypadek tylko zobow wpłaca na konto egzekucyjne ?

26 cze 2016, 10:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 15:29

POSTY        74
Satyricon: Prowizja oczywiście się należy, zobowiązany odebrał zajęcie i to spowodowało wpłatę na rachunek egzekucyjny,

26 cze 2016, 11:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 80  Następna strona