Teraz jest 10 wrz 2025, 19:34

Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2422 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 173  Następna strona
Znowu bez podwyżek... 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2010, 13:41

POSTY        4

LOKALIZACJASląsk
Post Re: Znowu bez podwyżek...
Niestety nie da się czytać tego, co pisze powyżej jeden ze związkowców: o negocjacjach, nawet najmniejszych szczegółach , nie należy, czy powinno się, ale bezwzględnie mają być poinformowani wszyscy- nawet nie związkowcy. Związki są po to, by reprezentować pracowników, niekoniecznie zrzeszonych. Jak można kogoś reprezentować, jeśli ten ktoś nie ma pojęcia o czym są negocjacje. ZZ chyba się obecnie minęły...

04 cze 2016, 06:32
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 kwi 2016, 07:52

POSTY        9
No tak, tylko...
Skoro pracujesz, to można by założyć że dzieckiem już nie jesteś i nabyłeś już tę wiedzę,  że życie to nie bajka i nieustający dzień dziecka...

Przykro się czyta (choć z wypiekami  :D)  ten wątek. Odnoszę wrażenie, że 90% się wypowiadających ma okropnie roszczeniowe podejście. Nie mam pojęcia co ZZ uda się osiągnąć,  ale ciągłe do nich pretensje i zarzucanie że w tajemnicy, że dla młodych, że dla starych, że dla siebie, że źle itd. to dla mnie żenada.  A ile Wy, Panowie i Panie spoza ZZ zrobiliście aby nam, skarbowcom, było choć trochę lepiej?
Zastanówcie się chwilę, proszę

04 cze 2016, 06:33

REJESTRACJA07 gru 2015, 08:36

POSTY        43
markk                    

Podejrzewam, że za chwilę to coraz więcej osób będzie przekraczało granicę, bo jak obserwuje to większość ma już dosyć tych przedłużających się negocjacji. To tak jakby powiedzieć dziecku, że dostanie prezent na dzień dziecka a 1 czerwca mu powiedzieć, że musimy jeszcze ustalić czy, kiedy i za ile ten prezent będzie.

Problem w tym, że w niektórych izbach zmierza do tego, że dziecko dowie się, że prezent na dzień dziecka dostał dziadek.

04 cze 2016, 06:40

REJESTRACJA27 sty 2016, 17:05

POSTY        35
Jasnasprawa                    

No tak, tylko...
Skoro pracujesz, to można by założyć że dzieckiem już nie jesteś i nabyłeś już tę wiedzę,  że życie to nie bajka i nieustający dzień dziecka...

Przykro się czyta (choć z wypiekami  :D)  ten wątek. Odnoszę wrażenie, że 90% się wypowiadających ma okropnie roszczeniowe podejście. Nie mam pojęcia co ZZ uda się osiągnąć,  ale ciągłe do nich pretensje i zarzucanie że w tajemnicy, że dla młodych, że dla starych, że dla siebie, że źle itd. to dla mnie żenada.  A ile Wy, Panowie i Panie spoza ZZ zrobiliście aby nam, skarbowcom, było choć trochę lepiej?

Roszczeniowe podejście? Wpłynęło oficjalne pismo o podwyżkach, zasady powyżek były jasne. Każdy wiedział ile dostanie i czy w ogóle dostanie. Jedni byli zadowoleni, inni nie, ale sytuacja była jasna. Następnie na scenę weszły ZZ i sprawa się skomplikowała, od tego momentu już nikt nie wie ile może dostać i czy w ogóle obejmą go podwyżki. Ludzie nie mają pretensji do ZZ za to, że coś robią, a za to, że nikt nie wie co. Sprawa się przeciąga, wszyscy czekają na pieniądze w niepewności. Dziwisz się, że ludzie są zdenerwowani i rozżaleni?

04 cze 2016, 06:46
Znawca

REJESTRACJA14 kwi 2011, 18:32

POSTY        120
Jasnasprawa                    

No tak, tylko...

Pracownicy zrobią to, co wydaje się chyba oczywiste i logiczne - machną ręką na te całe ZZ, jeszcze bardziej się do nich zrażą, uznają, że zamiast płacić na ZZ, które działają w klimacie tajne/poufne zaoszczędzone środki przeznaczą np. na mirabelki czy waciki.

Uprawiający taki PR ZZ niech potem nie płaczą, że nie ma chętnych do akcji protestacyjnej przeciwko KAS.

04 cze 2016, 06:48
Amator

REJESTRACJA07 gru 2015, 07:50

POSTY        12
markk                    

... większość ma już dosyć tych przedłużających się negocjacji. To tak jakby powiedzieć dziecku, że dostanie prezent na dzień dziecka a 1 czerwca mu powiedzieć, że musimy jeszcze ustalić czy, kiedy i za ile ten prezent będzie.

Bardzo dobre porównanie, ludzie czują się jakby wszyscy ich kiwali na prawo i lewo, przykre lecz prawdziwe.

04 cze 2016, 06:52
Początkujący
Własny awatar

POSTY        9
Ataman                    

Roszczeniowe podejście? Wpłynęło oficjalne pismo o podwyżkach, zasady powyżek były jasne. Każdy wiedział ile dostanie i czy w ogóle dostanie. Jedni byli zadowoleni, inni nie, ale sytuacja była jasna. Następnie na scenę weszły ZZ i sprawa się skomplikowała, od tego momentu już nikt nie wie ile może dostać i czy w ogóle obejmą go podwyżki. Ludzie nie mają pretensji do ZZ za to, że coś robią, a za to, że nikt nie wie co. Sprawa się przeciąga, wszyscy czekają na pieniądze w niepewności. Dziwisz się, że ludzie są zdenerwowani i rozżaleni?

No taaak...:)
1. pismo-wpłynęło, fakt
2. zasady podwyżek były jasne - no niestety nie, uwierz, że nawet to równanie do 1,5 z tego pisma (bo rozumiem, że o to Ci się rozchodzi najbardziej, skoro gdzieś tam pisałeś o "nas młodych na końcu łańcucha pokarmowego") można było spokojnie w każdą  stronę wykręcić i  moim skromnym zdaniem - tak właśnie by się stało, gdyby dzielił wyłącznie DIS i NUS bez żadnej kontroli
3. każdy wiedział ile dostanie i czy w ogóle dostanie. Jedni byli zadowoleni, inni nie, ale sytuacja była jasna - w związku z ad. 2 i dalszymi tego konsekwencjami (czyli możliwymi dalszym podziałem na grupy II i III i kierowników i znajomych królika) nikt nie wiedział ile dostanie - mogło mu się tylko wydawać (niektórym), że wie, czyli minimum 1,5.
4. dziwisz się, że ludzie są zdenerwowani i rozżaleni? - zupełnie się nie dziwię. Dziwię się, że żal jest do ZZ. Tak na przykład, jak piszesz decyzję wymiarową, to dzwonisz codziennie do podatnika i informujesz jakie masz świetne postępy w sprawie i że już domierzyłeś mu 20.000,00 zł ale szukasz dalej? :)

I tak odwracając kota ogonem - oczywiście, gdyby wpłynęło oficjalne pismo z tzw. jasnymi zasadami podwyżek, z których by wynikało, że podwyżki należą się wyłącznie kierownikom, bo ciężką pracę mają i już - to oczywiście nie skamlałbyś do ZZ o pomoc i natychmiastowe podjęcie kroków w tej skandalicznej sprawie bo - cytując Ciebie: "Każdy wiedział ile dostanie i czy w ogóle dostanie. Jedni byli zadowoleni, inni nie, ale sytuacja była jasna".

04 cze 2016, 07:09

REJESTRACJA27 sty 2016, 17:05

POSTY        35
Jasnasprawa                    

No taaak...:)
1. pismo-wpłynęło, fakt
2. zasady podwyżek były jasne - no niestety nie, uwierz, że nawet to równanie do 1,5 z tego pisma (bo rozumiem, że o to Ci się rozchodzi najbardziej, skoro gdzieś tam pisałeś o "nas młodych na końcu łańcucha pokarmowego") można było spokojnie w każdą  stronę wykręcić i  moim skromnym zdaniem - tak właśnie by się stało, gdyby dzielił wyłącznie DIS i NUS bez żadnej kontroli
3. każdy wiedział ile dostanie i czy w ogóle dostanie. Jedni byli zadowoleni, inni nie, ale sytuacja była jasna - w związku z ad. 2 i dalszymi tego konsekwencjami (czyli możliwymi dalszym podziałem na grupy II i III i kierowników i znajomych królika) nikt nie wiedział ile dostanie - mogło mu się tylko wydawać (niektórym), że wie, czyli minimum 1,5.
4. dziwisz się, że ludzie są zdenerwowani i rozżaleni? - zupełnie się nie dziwię. Dziwię się, że żal jest do ZZ. Tak na przykład, jak piszesz decyzję wymiarową, to dzwonisz codziennie do podatnika i informujesz jakie masz świetne postępy w sprawie i że już domierzyłeś mu 20.000,00 zł ale szukasz dalej? :)

I tak odwracając kota ogonem - oczywiście, gdyby wpłynęło oficjalne pismo z tzw. jasnymi zasadami podwyżek, z których by wynikało, że podwyżki należą się wyłącznie kierownikom, bo ciężką pracę mają i już - to oczywiście nie skamlałbyś do ZZ o pomoc i natychmiastowe podjęcie kroków w tej skandalicznej sprawie bo - cytując Ciebie: "Każdy wiedział ile dostanie i czy w ogóle dostanie. Jedni byli zadowoleni, inni nie, ale sytuacja była jasna".

Nie przypominam sobie bym napisał słowa, które przytaczasz, ale mniejsza o to. Nie bardzo rozumiem jak można inaczej interpretować zapis o podniesieniu wszystkim pracownikom mnożnika do 1,5. W moim odczuciu jest on jednoznaczny, a z całą pewnością bardziej jednoznaczny i transparentny niż działania ZZ. Właśnie o to skarbowcy w moim odczuciu mają żal do ZZ. Nikt nie ma pretensji o to, że związki działają, ale o sposób ich działania. Jeśli chodzi o przykład, który przytoczyłeś, pozwól, że nie będę go komentować, bo nijak ma się do sytuacji z ZZ...

04 cze 2016, 07:24
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2016, 08:13

POSTY        164
Jasnasprawa                    

Skoro z MF przyszły wytyczne, że [niemal] każdy ma dostać wyrównanie do mnożnika 1,5 jeśli go nie posiada, a ZZ włożyły lub starały się włożyć nogę pomiędzy drzwi a framugę w tej kwestii, to nie wiem kto ma roszczeniową postawę  :mellow:

"Po owocach ich poznacie". Z niecierpliwością zatem czekam na wyniki porozumienia w mazowieckim, żeby zobaczyć wartość dodaną do tych ustaleń przez ZZ.

04 cze 2016, 08:20
Znawca

REJESTRACJA15 paź 2009, 18:39

POSTY        185
Jasnasprawa                    

Należy zrozumieć ludzi, że na wszelkie nowinki reagują nieufnie, podejrzliwie czy nawet agresywnie. Przez co najmniej 8 lat mogli zapomnieć lub (młodsi stażem) w ogóle nie dowiedzieć się, co to takiego te "podwyżki".
I stąd taka właśnie reakcja...  ;)

04 cze 2016, 08:26
Początkujący
Własny awatar

POSTY        9
Jak miło, że tyle osób mnie cytuje  :) szkoda, że nikt nie pokusił się o pełną odpowiedź.

To ja odpowiem dla przykładu - pracuję w US już kilkanaście lat, wykonuję swoją pracę wzorowo, czy ktoś mnie za to rzetelnie docenił - nie, czy jest mi z tego powodu źle - tak, czy coś zrobiłam, żeby tą sytuację zmienić i poprawić swój los w US i innych, równie wzorowo wykonujących swoją pracę  skarbowców - NIE.

I dlatego właśnie uważam,że mieszanie z błotem ZZ na tym forum jest niepoważne.  Im się przynajmniej chce! Wychodzi raz lepiej, raz gorzej - ale działają. Nie jest działaniem wylewane swoich żali na anonimowym forum.

Skarbowcy to nie tylko Ci co mają mnożnik poniżej 1,5, to nie tylko Ci co mają go np. 1,52, nie tylko Ci co mają go 2,0, nie tylko kierownicy i nie tylko osoby na zastępstwo, nie tylko Ci co mieszkają w Warszawie i nie tylko Ci co mieszkają w Koziej Wólce,  nie tylko posiadający dzieci i nie tylko z rybkami na utrzymaniu, nie tylko starzy i nie tylko młodzi - to Oni wszyscy a raczej jest ich jeszcze więcej i w innych kategoriach.  Czy tak ciężko popatrzeć i zastanowić się nad losem wszystkich a nie tylko sięgać do własnego ogródka. 8-)

Ostatnio edytowano 04 cze 2016, 08:57 przez Jasnasprawa, łącznie edytowano 1 raz

04 cze 2016, 08:47
Amator

REJESTRACJA04 mar 2016, 18:03

POSTY        20
Jasnasprawa                    

I dlatego właśnie uważam,że mieszanie z błotem ZZ na tym forum jest niepoważne.  Im się przynajmniej chce! Wychodzi raz lepiej, raz gorzej - ale działają. Nie jest działaniem wylewane swoich żali na anonimowym forum.

Popieram!     :brawa:
Chcemy mieć lepiej i chcemy, aby nas wiecznie nie  :sex: , ruszmy w końcu się i zacznijmy działać. Nie możemy strajkować -  chorujmy, albo pokojowo manifestujmy i demonstrujmy swoje żądania. Jak będziemy tylko siedzieć, milczeć i anonimowo narzekać, nigdy niczego nie osiągniemy.
Chcemy coś osiągnąć i ugrać dla siebie, to zacznijmy w końcu działać, a nie tylko czekajmy aż ktoś za nas wszystko załatwi. Bo tak nie będzie. Ja jeśli mam pretensję do ZZ, to właśnie o to, że nie potrafi zmobilizować skarbowców, zjednoczyć ich i zorganizować zbiorowej manifestacji.  palka--==

04 cze 2016, 09:02
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 15:23

POSTY        4
W sprawie zarobków w US może warto się przyjrzeć komórkom EA, to jest ciekawa patologia
nawet w kontekście wynagradzania całej szeroko rozumianej administracji - np. komentowanego w mediach podniesienia płac w SWW - o chyba 1,5 tys. zł średnio

04 cze 2016, 09:05
Znawca

REJESTRACJA14 kwi 2011, 18:32

POSTY        120
Tom                    

W sprawie zarobków w US może warto się przyjrzeć komórkom EA, to jest ciekawa patologia
nawet w kontekście wynagradzania całej szeroko rozumianej administracji - np. komentowanego w mediach podniesienia płac w SWW - o chyba 1,5 tys. zł średnio

Dodam więcej - znam osobiście kilka przypadków, w których osoby pracujące w egzekucji administracyjnej stoją na czele bądź wchodzą do zarządu organizacji związkowych.

Ostatnio edytowano 04 cze 2016, 09:30 przez miroslav1908, łącznie edytowano 1 raz

04 cze 2016, 09:11
Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2422 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 173  Następna strona