Teraz jest 05 wrz 2025, 21:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Odpowiedzialność osób trzecich i następców prawnych 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA27 sie 2009, 07:22

POSTY        9
Post Re: Odpowiedzialność osób trzecich i następców prawnych
Proszę o pomoc. U mnie sprawa wygląda następująco. W ubiegłym roku wydałam decyzje o odpowiedzialności na osoby trzecie, gdzie ustaliłam moment niewypłacalności na okres 2010 rok. Przymierzam się obecnie do wszczęcia postępowania za inne okresy. I teraz moje pytanie, czy należy wziąć pod uwagę ustawę prawo upadłościowe i naprawcze na moment kiedy istniały przesłanki do złożenia takiego wniosku czy należy wziąć pod uwagę nową ustawę obowiązującą od tego roku i ustalić inny moment niewypłacalności.

29 kwi 2016, 06:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lip 2009, 12:17

POSTY        43
Ja bym tak zrobił. Nie miałem takiego przypadku, ale wydaje mi się, że tak będzie najprościej.

29 kwi 2016, 07:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 18:02

POSTY        32
Ja stosuję przepisy nowej ustawy upadłościowej.

29 kwi 2016, 20:05
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 wrz 2010, 07:32

POSTY        7
Co do stosowania przepisów w zakresie upadłości... Jeśli ustalimy, iż niewypłacalność wystąpiła  w 2010 roku to wówczas"stare" przepisy puin, bo nie można czynić zarzutu nie dopełnienia obowiązków z ustawy, której "wersji" jeszcze nie było. Jeśli natomiast przesłanki do ogłoszenia upadłości wystąpiły po 1.01.2016, to "przesłanki" upadłości w nowej wersji.

29 kwi 2016, 21:09
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2011, 22:25

POSTY        7
sylwiak75                    

Proszę o pomoc. U mnie sprawa wygląda następująco. W ubiegłym roku wydałam decyzje o odpowiedzialności na osoby trzecie, gdzie ustaliłam moment niewypłacalności na okres 2010 rok. Przymierzam się obecnie do wszczęcia postępowania za inne okresy. I teraz moje pytanie, czy należy wziąć pod uwagę ustawę prawo upadłościowe i naprawcze na moment kiedy istniały przesłanki do złożenia takiego wniosku czy należy wziąć pod uwagę nową ustawę obowiązującą od tego roku i ustalić inny moment niewypłacalności.

Ja myślę jak XYZ, że jeżeli bada się przesłanki za 2010 r. to stosujemy stare przepisy jakie wtedy obowiązywały ponieważ na tamten czas musiały być spełnione warunki odpowiadające przepisom obowiązującym w tamtym czasie.

02 maja 2016, 09:22
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32
Ustawa zmieniająca ustawę upadłościową nie wskazała w przepisach przejściowych, że przy orzekaniu o odpowiedzialności podatkowej osób trzecich z art. 116 Ordynacji do starych zaległości stosujemy przepisy w starym brzmieniu - dlatego uważam, że należy stosować przepisy nowe. Ale może się mylę  :wacko:

02 maja 2016, 12:55
Zaawansowany

REJESTRACJA20 maja 2009, 06:46

POSTY        38
My stosujemy stare  zgodnie z art.  22  ustawy z dnia 10.09.2015 r. o zmianie ustawy – Ordynacja podatkowa oraz niektórych ustaw. (Dz.U. z 2015 poz. 1649)

02 maja 2016, 13:43
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 wrz 2010, 07:32

POSTY        7
To prawda, że ustawa zmieniająca prawo upadłościowe w tym zakresie nie zawiera przepisów przejściowych, co oznacza, iż stosuje się ją  bezpośrednio do aktualnych po 01.01.2016 stanów faktycznych, tylko tyle i aż tyle. Nie oznacza to stosowania nowej ustawy do "starych" stanów, o czym była już  mowa w poprzednim moim poście. Podobnie jest często z innymi ustawami np. określając zobowiązanie vat za 2010 r. zastosujemy wersję ustawy o vat z 2010r., a nie z 2016... Oczywistym jest, że powołać należy w sentencji nowe przepisy op, lecz w uzasadnieniu, w zależności jaka data nam "wyjdzie": stare przepisy puin - wniosek przed 2016, nowe pu - wniosek od 01.01.2016. Jak zresztą zastosować zawsze nowe, gdy wniosek winien być złożony w 2010? Któż przewidział treść nowelizacji? Wówczas jak to uzasadnić? Stosownie do zapisów ustawy prawa upadłościowego, strona winna była złożyć  wniosek o ogłoszenie upadłości w terminie 30 od dnia..., tj. w dniu np. 1.02.2010, czego nie dopełniła i naruszyła obowiązek przewidziany w art. 21 pu, w brzmieniu od 01.01.2016. To nie jest logiczne... Oczywiście miło by było gdyby ustawodawca uregulował to wprost, ale cóż...

02 maja 2016, 20:05
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32
Nie jest to wcale takie oczywiste (chociaż zasada logicznego myślenia nakazywałaby taki właśnie sposób postępowania). Nie możemy zakładać, że ustawodawca o czymś zapomniał. Istotne w przedmiotowej sprawie jest to, że nowe przepisy ustawy upadłościowej w kwestii określenia momentu niewypłacalności są korzystniejsze dla dłużnych podmiotów.
W przypadku braku wyraźnej regulacji intertemporalnej, działa zasada bezpośredniego stosowania nowej ustawy, od momentu wejścia jej w życie. Gdyby było inaczej, to w ustawie zmieniającej (prawo restrukturyzacyjne) nie znalazłby się np. zapis art. 454, że likwidatorzy nie odpowiadają za stare zaległości.  No cóż, temat nie jest łatwy, i ręki nie dałabym sobie uciąć za te moje analizy.

02 maja 2016, 20:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 13:15

POSTY        70
Proszę o pomoc - Jak dokumentujecie w orzekaniu odpowiedzialności osoby trzeciej brak winy w niezłożeniu wniosku o upadłość oraz możliwość uwolnienia się członka zarządu od odpowiedzialności poprzez wskazanie mienia? Czy przesłuchuje się stronę na tę okoliczność, czy to leży w gestii strony aby złożyć stosowne dokumenty?

13 maja 2016, 13:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lip 2009, 12:17

POSTY        43
Jak wysyłam pismo na 121 Op (123 Op) to pouczam, że może się uwolnić od odpowiedzialności, jeżeli wykaże itd i czekam co na to strona

17 maja 2016, 08:37
Zaawansowany

REJESTRACJA20 maja 2009, 06:46

POSTY        38
Też piszemy pismo do strony, że może się uwolnić od odpowiedzialności i czekamy na odpowiedź.

17 maja 2016, 09:42
Znawca

REJESTRACJA21 sie 2009, 19:01

POSTY        205
Powielam pytanie zadane wcześniej, czy ktoś już próbował przenieść odpowiedzialność na osoby trzecie w czasie postępowania upadłościowego?
Mój radca twierdzi, ze nie ma przeciwwskazań, ale ja do końca nie jestem przekonana.
Będę wdzięczna za każde info :unsure:

24 maja 2016, 12:48
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
danulka                    

Powielam pytanie zadane wcześniej, czy ktoś już próbował przenieść odpowiedzialność na osoby trzecie w czasie postępowania upadłościowego?
Mój radca twierdzi, ze nie ma przeciwwskazań, ale ja do końca nie jestem przekonana.
Będę wdzięczna za każde info :unsure:

Nie wiem czy jest jeszcze, ale jakiś czas temu było Centrum Kompetencyjne SW w IS Opole - czy w ich materiałach nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie? Albo czy ktoś z tego CK nie może udzielić odpowiedzi?

Samodzielny Oddział ds. Centralnej Standaryzacji Działań Komórek Wierzycielskich (CKSW) - str. 23 regulaminu org. IS w Opolu - http://www.opole.apodatkowa.gov.pl/docu ... IS+w+Opolu

Czy ktoś korzysta z pomocy tego CK?
Gdzie w BIP IS Opole i innych IS można znaleźć jakieś namiary na tę komórkę?

24 maja 2016, 14:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona