Teraz jest 10 wrz 2025, 16:16

Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2422 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 173  Następna strona
Znowu bez podwyżek... 
Autor Treść postu

REJESTRACJA28 lis 2013, 07:50

POSTY        40
Post Re: Znowu bez podwyżek...
fruwaj                    

pewnie dlatego że komisarz skarbowy ma % od przypisu na co starszy księgowy liczyć nie może  :zeby:

Premia od wyników raz jest a raz jej nie ma.
U nas komórki z działów obsługi premię mają zawsze, "czy się stoi czy się leży".

Także to nie jest do końca tak  jak piszesz.

01 kwi 2016, 07:35

REJESTRACJA28 lis 2013, 07:50

POSTY        40
Radosnick                    

tylko chodzi się o stopę bazową. UKS mają ją jednak trochę inną niż US. Więc mnożniki mnożnikami, ale kasa kasą...

Kwota bazowa jest wszędzie taka sama. Pensje różnią się pewnie wysokością kwoty dodatku kontrolerskiego, który też ma uznaniową wysokość.

Jak nie nawilżasz to masz 124 zł. I mnożnik 1,38.

Ale i tak się utarło, że w UKSach zarabia się lepiej.

01 kwi 2016, 07:38
Amator

REJESTRACJA28 paź 2009, 10:45

POSTY        11
karlee                    

W UKS Komisarz Skarbowy to inne stanowisko niż w US. To kolejny stopień po starszym referendarzu.

Dlaczego inny? Zupełnie równorzędne. W UKS po st. referendarzu, a w US po st. inspektorze. Inspektor w US to odpowiednik referendarza w UKS.

01 kwi 2016, 08:12
Amator

POSTY        11
fruwaj                    

pewnie dlatego że komisarz skarbowy ma % od przypisu na co starszy księgowy liczyć nie może  :zeby:

hahahaha, niezłe... :rotfl:

01 kwi 2016, 08:16

REJESTRACJA27 sty 2016, 17:05

POSTY        35
jazdadom                    

Radosnick                    

tylko chodzi się o stopę bazową. UKS mają ją jednak trochę inną niż US. Więc mnożniki mnożnikami, ale kasa kasą...

Kwota bazowa jest wszędzie taka sama. Pensje różnią się pewnie wysokością kwoty dodatku kontrolerskiego, który też ma uznaniową wysokość.

Jak nie nawilżasz to masz 124 zł. I mnożnik 1,38.

Ale i tak się utarło, że w UKSach zarabia się lepiej.

To ciekawe, że teraz wychodzi na jaw, że zarobki w UKS są niższe niż w US. Jeśli referendarz ma mnożnik na poziomie 0.9 to czy nie zarabia aby poniżej "najniższej krajowej"?

01 kwi 2016, 08:49
Amator

POSTY        11
Nie, bo dostanie dodatek stażowy plus 150 dodatku skarbowego i ma najniższą krajową.
U mnie st. referendarz - mnożnik 1,14.
I rzeczywiście pracownicy z ostatnich kilku lat - to zarobki w US często mają wyższe na równorzędnych stanowiskach.

01 kwi 2016, 08:54
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
Może ktoś ma jakieś info? Jakieś daty? Jakieś ploty?

01 kwi 2016, 11:56
Amator

REJESTRACJA08 gru 2015, 07:52

POSTY        25
myślałam, że UKS mają swoją bazową... ale ok, wyprowadziliście mnie z błędu.
W takim razie wszędzie "bida z nędzą". Oby nasze nadzieje odnośnie mnożnika 1,5 nie były tylko nadziejami, bo to nie byłby fajny żart...

Poczekam na kwietniową pensję i zobaczę, czy coś się zmieniło (gdyby kasa wpłynęła w kwietniu, to zmieniłoby się u mnie sporo...)

01 kwi 2016, 13:56
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
Gryzelda                    

Nurtuje mnie też inna kwestia: co robi starszy księgowy w uks? Decyzje uks-ów wprowadzane są do POLTAX przez us i us-owskie księgowe księgują te decyzje i zajmują się dalszymi krokami. Nawet nie wiedziałam, że w uks-ach są księgowe. Chyba, że księgowa z uks i księgowa z us to dwie różne profesje, a tylko nazwa stanowiska podobna  :blink:

Oczywiście, że są księgowe w UKS. A kto według Ciebie prowadzi księgi budżetowe w UKS-ach? Wszystkie zakupy (biurka, komputery, samochody) trzeba zaksięgować. Pensję pracownikom trzeba wypłacić, itd. To wszystko to praca w księgowości.

01 kwi 2016, 14:31
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
stanowiska w UKS: od najwyższego
inspektor kontroli skarbowej I stopnia
inspektor kontroli skarbowej II stopnia
inspektor kontroli skarbowej III stopnia
inspektor kontroli skarbowej IV stopnia
starszy komisarz skarbowy
komisarz skarbowy,
starszy referendarz,
referendarz

stanowiska w US;
inspektor kontroli podatkowej,
starszy komisarz skarbowy
komisarz skarbowy,
starszy inspektor,
inspektor,
starszy referent,
referent,
więc stanowisko komisarza jest "inne " w US i UKS. podobnie jak inspektora ;)
odpowiednikami są:
referent (US) - referendarz (UKS)
starszy referent- starszy referendarz
inspektor (US)- komisarz skarbowy (UKS)
starszy inspektor (US)- starszy komisarz (UKS)
nie wiem jak zakwalifikować inspektorów uks i komisarzy  US ;)

01 kwi 2016, 15:45
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
w UKS jest jeszcze referent i st. referent - wiem bo kiedyś byłem

01 kwi 2016, 16:20

REJESTRACJA31 sie 2012, 10:39

POSTY        12
starszy księgowy w jednym US  zarabia o 10.000 więcej niż drugi w tym samy mieście, z takim samym stażem pracy, rozumiem że zarobki  zależą od wykonywanej pracy. Robię identycznie to samo WYNAGRODZENIA nie są równe, temat nie do ogarnięcia jak dla mnie.

01 kwi 2016, 16:44
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
Jest ;) ale chyba nie w komórkach kontrolnych - podobnie jak  specjalista, informatyk, kontroler rozliczeń, starszy księgowy,  starszy poborca skarbowy, księgowy, likwidator, poborca skarbowy ;) nie wyszczególniałem tego ;)

01 kwi 2016, 16:57
Amator

POSTY        11
Zed77                    

Jest ;) ale chyba nie w komórkach kontrolnych - podobnie jak  specjalista, informatyk, kontroler rozliczeń, starszy księgowy,  starszy poborca skarbowy, księgowy, likwidator, poborca skarbowy ;) nie wyszczególniałem tego ;)

Kiedyś można było ich spotkać, a teraz rzeczywiście nie ma w komórkach kontrolnych referentów, z tego powodu, iż referent oraz starszy referent zarówno w US jak i UKS to stanowiska sklasyfikowane jako stanowiska wspomagające. Dopiero referendarze w UKS, a inspektorzy w US to stanowiska specjalistyczne. Potem następują komisarze zarówno w US jak i UKS. I to koniec.
Jeśli chodzi o inspektorów UKS, czyli iksów, to zupełnie odmienny twór, nie mający nic wspólnego ani z inspektorem US, ani komisarzem US czy UKS. To stanowisko na podstawie powołania, i może na niego po zdaniu egzaminu i odpowiednim doświadczeniu zostać powołany równie dobrze starszy referendarz, komisarz, czy starszy komisarz. Tak więc odpowiednik inspektora w US to referendarz w UKS - nomenklatura jest inna ze względu na odmienną rolę inspektora ks, która nijak się ma do inspektora w US. Nazewnictwo jest trochę mylące, ale myślę, że trochę Ci rozjaśniłem porównanie stanowisk :)

http://g.ekspert.infor.pl/p/_dane/akty_pdf/DZU/2009/211/1630.pdf#zoom=90

01 kwi 2016, 18:02
Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2422 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 173  Następna strona