pewnie dlatego że komisarz skarbowy ma % od przypisu na co starszy księgowy liczyć nie może :zeby:
Premia od wyników raz jest a raz jej nie ma. U nas komórki z działów obsługi premię mają zawsze, "czy się stoi czy się leży".
Także to nie jest do końca tak jak piszesz.
01 kwi 2016, 07:35
Re: Znowu bez podwyżek...
Radosnick
tylko chodzi się o stopę bazową. UKS mają ją jednak trochę inną niż US. Więc mnożniki mnożnikami, ale kasa kasą...
Kwota bazowa jest wszędzie taka sama. Pensje różnią się pewnie wysokością kwoty dodatku kontrolerskiego, który też ma uznaniową wysokość.
Jak nie nawilżasz to masz 124 zł. I mnożnik 1,38.
Ale i tak się utarło, że w UKSach zarabia się lepiej.
01 kwi 2016, 07:38
karlee
W UKS Komisarz Skarbowy to inne stanowisko niż w US. To kolejny stopień po starszym referendarzu.
Dlaczego inny? Zupełnie równorzędne. W UKS po st. referendarzu, a w US po st. inspektorze. Inspektor w US to odpowiednik referendarza w UKS.
01 kwi 2016, 08:12
fruwaj
pewnie dlatego że komisarz skarbowy ma % od przypisu na co starszy księgowy liczyć nie może :zeby:
hahahaha, niezłe...
01 kwi 2016, 08:16
jazdadom
Radosnick
tylko chodzi się o stopę bazową. UKS mają ją jednak trochę inną niż US. Więc mnożniki mnożnikami, ale kasa kasą...
Kwota bazowa jest wszędzie taka sama. Pensje różnią się pewnie wysokością kwoty dodatku kontrolerskiego, który też ma uznaniową wysokość.
Jak nie nawilżasz to masz 124 zł. I mnożnik 1,38.
Ale i tak się utarło, że w UKSach zarabia się lepiej.
To ciekawe, że teraz wychodzi na jaw, że zarobki w UKS są niższe niż w US. Jeśli referendarz ma mnożnik na poziomie 0.9 to czy nie zarabia aby poniżej "najniższej krajowej"?
01 kwi 2016, 08:49
Nie, bo dostanie dodatek stażowy plus 150 dodatku skarbowego i ma najniższą krajową. U mnie st. referendarz - mnożnik 1,14. I rzeczywiście pracownicy z ostatnich kilku lat - to zarobki w US często mają wyższe na równorzędnych stanowiskach.
01 kwi 2016, 08:54
Może ktoś ma jakieś info? Jakieś daty? Jakieś ploty?
01 kwi 2016, 11:56
myślałam, że UKS mają swoją bazową... ale ok, wyprowadziliście mnie z błędu. W takim razie wszędzie "bida z nędzą". Oby nasze nadzieje odnośnie mnożnika 1,5 nie były tylko nadziejami, bo to nie byłby fajny żart...
Poczekam na kwietniową pensję i zobaczę, czy coś się zmieniło (gdyby kasa wpłynęła w kwietniu, to zmieniłoby się u mnie sporo...)
01 kwi 2016, 13:56
Gryzelda
Nurtuje mnie też inna kwestia: co robi starszy księgowy w uks? Decyzje uks-ów wprowadzane są do POLTAX przez us i us-owskie księgowe księgują te decyzje i zajmują się dalszymi krokami. Nawet nie wiedziałam, że w uks-ach są księgowe. Chyba, że księgowa z uks i księgowa z us to dwie różne profesje, a tylko nazwa stanowiska podobna :blink:
Oczywiście, że są księgowe w UKS. A kto według Ciebie prowadzi księgi budżetowe w UKS-ach? Wszystkie zakupy (biurka, komputery, samochody) trzeba zaksięgować. Pensję pracownikom trzeba wypłacić, itd. To wszystko to praca w księgowości.
01 kwi 2016, 14:31
stanowiska w UKS: od najwyższego inspektor kontroli skarbowej I stopnia inspektor kontroli skarbowej II stopnia inspektor kontroli skarbowej III stopnia inspektor kontroli skarbowej IV stopnia starszy komisarz skarbowy komisarz skarbowy, starszy referendarz, referendarz
stanowiska w US; inspektor kontroli podatkowej, starszy komisarz skarbowy komisarz skarbowy, starszy inspektor, inspektor, starszy referent, referent, więc stanowisko komisarza jest "inne " w US i UKS. podobnie jak inspektora odpowiednikami są: referent (US) - referendarz (UKS) starszy referent- starszy referendarz inspektor (US)- komisarz skarbowy (UKS) starszy inspektor (US)- starszy komisarz (UKS) nie wiem jak zakwalifikować inspektorów uks i komisarzy US
01 kwi 2016, 15:45
w UKS jest jeszcze referent i st. referent - wiem bo kiedyś byłem
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
01 kwi 2016, 16:20
starszy księgowy w jednym US zarabia o 10.000 więcej niż drugi w tym samy mieście, z takim samym stażem pracy, rozumiem że zarobki zależą od wykonywanej pracy. Robię identycznie to samo WYNAGRODZENIA nie są równe, temat nie do ogarnięcia jak dla mnie.
01 kwi 2016, 16:44
Jest ale chyba nie w komórkach kontrolnych - podobnie jak specjalista, informatyk, kontroler rozliczeń, starszy księgowy, starszy poborca skarbowy, księgowy, likwidator, poborca skarbowy nie wyszczególniałem tego
01 kwi 2016, 16:57
Zed77
Jest ale chyba nie w komórkach kontrolnych - podobnie jak specjalista, informatyk, kontroler rozliczeń, starszy księgowy, starszy poborca skarbowy, księgowy, likwidator, poborca skarbowy nie wyszczególniałem tego
Kiedyś można było ich spotkać, a teraz rzeczywiście nie ma w komórkach kontrolnych referentów, z tego powodu, iż referent oraz starszy referent zarówno w US jak i UKS to stanowiska sklasyfikowane jako stanowiska wspomagające. Dopiero referendarze w UKS, a inspektorzy w US to stanowiska specjalistyczne. Potem następują komisarze zarówno w US jak i UKS. I to koniec. Jeśli chodzi o inspektorów UKS, czyli iksów, to zupełnie odmienny twór, nie mający nic wspólnego ani z inspektorem US, ani komisarzem US czy UKS. To stanowisko na podstawie powołania, i może na niego po zdaniu egzaminu i odpowiednim doświadczeniu zostać powołany równie dobrze starszy referendarz, komisarz, czy starszy komisarz. Tak więc odpowiednik inspektora w US to referendarz w UKS - nomenklatura jest inna ze względu na odmienną rolę inspektora ks, która nijak się ma do inspektora w US. Nazewnictwo jest trochę mylące, ale myślę, że trochę Ci rozjaśniłem porównanie stanowisk