Teraz jest 06 wrz 2025, 11:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 117  Następna strona
Nowa KAS 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
Post Re: Nowa KAS
BADMAN gratuluję, ja szukałem ale nie znalazłem , muszę dotrwać do najdłuższych wakacji mojego życia  ;)  a to już coraz bliżej.

11 mar 2016, 23:46
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Zarówno w prasie (wywiadach), jak i na spotkaniach przedstawicieli MF, pojawia się argument jakoby utworzenie KAS było wymogiem MFW wynikającym z jego raportu. Przeczytałem ten dokument jeszcze raz i jakoś nie widzę ani słowa o zlikwidowaniu kontroli skarbowej lub połączeniu jej z cłem (wręcz przeciwnie). Treść raportu nie powala profesjonalizmem, wręcz w kilku miejscach wskazuje na totalną ignorancję jego twórców (np. akapity 78-85). Niemniej pozwolę sobie przytoczyć pewien fragment, który wprost obnaża bzdury, którymi MF karmi od pewnego czasu nas i naród (podkreślenia własne):

88. W związku z powyższym, istnieje wyraźna potrzeba reorganizacji całego
programu kontroli podatkowej w Polsce w następujący sposób:
• Mandat i uprawnienia kontrolerów podatkowych i inspektorów skarbowych powinny
być zweryfikowane w celu przesunięcia pełnej odpowiedzialności za wszystkie
kontrole związane z podatkami do jednego departamentu. Ten departament powinien
odpowiadać tylko za egzekwowanie przepisów podatkowych (tj. powinien być
odrębny w stosunku do cła i innych źródeł przychodów) i powinien podlegać temu
samemu Podsekretarzowi Stanu, któremu podlega Departament Administracji
Podatkowej w ramach aktualnej struktury organizacyjnej MF. Po utworzeniu
ujednoliconej administracji podatkowej, departament ten zostanie podporządkowany
tej administracji.
Zespoły terenowe ds. kontroli podatkowej powinny być skonsolidowane na poziomie
wojewódzkim, w sposób podobny do organizacji Kontroli Skarbowej
. Obejmowałoby
to rozszerzenie obszaru jurysdykcji tej kadry, co najmniej do poziomu wojewódzkiego
i, w miarę możliwości, do poziomu krajowego. Skonsolidowanie funkcji kontroli w
celu utworzenia większych zespołów wojewódzkich pozwoliłoby na zwiększenie
masy krytycznej zespołów kontrolerów, umożliwiłoby większą specjalizację i bardziej
ukierunkowane szkolenie, uprościłoby podległość służbową i poprawiłoby
komunikację z centralą, zacieśniłoby nadzór nad wyborem przypadków do kontroli i
ułatwiłoby przesunięcie uwagi kontroli na średnich i dużych podatników. Wszelkie
ograniczenia prawne dotyczące struktury decyzji pierwszej i drugiej instancji powinny być zidentyfikowane i
usunięte.
• Podejście do analizy ryzyka powinno być wzmocnione, a wybór przypadków do
kontroli powinien być scentralizowany. W szczególności, należy zastosować
znacznie bardziej szczegółowy poziom segmentacji rynku w celu uzyskania
ostrzejszego obrazu ryzyk w ramach konkretnych populacji podatników (w
szczególności, 1.000 rzeczywiście największych podatników). Powinien być
zabezpieczony lepszy dostęp do danych zewnętrznych i umiejętności rozwiniętych w
zakresie stosowania nowoczesnych metod analitycznych, takich jak, między innymi,
eksploracja danych. Wybór przypadków do kontroli powinien być scentralizowany i
tylko niewielka część zasobów kontrolnych powinna być udostępniana dla ryzyk
identyfikowanych na poziomie lokalnym. W wyniku takiego podejścia, działania
będą lepiej ukierunkowane i zredukują możliwość korupcji.
• Alokacja kadry i zasobów finansowych w ramach MF powinna być zweryfikowana
i powinna uwzględniać przeniesienie nakładu pracy z Departamentu Kontroli
Skarbowej. W idealnych warunkach, specjalistyczna kadra kontroli podatkowej
powinna być stopniowo rozbudowana do poziomu co najmniej 25 procent łącznej
kadry administracji podatkowej.

Całość jest dostępna tu: http://www.mf.gov.pl/documents/764034/3224234/20150505_Raport_MFW_PL.pdf
Wiemy kto za KAS najmocniej lobbuje ale nadal nie wiemy dlaczego postanowiono zlikwidować kontrolę skarbową, pracownikom skarbówki i funkcjonariuszom celnym zafundować 1,5 (albo lepiej) niepokoju, część wywalić, a dodatkowo obniżyć (przynajmniej w okresie transformacji) wpływy budżetowe. Ciekawe kto i kiedy powoła komisję aby to zagadnienie wyjaśnić.

14 mar 2016, 21:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2015, 11:28

POSTY        57
Czy ktoś z Was ma jeszcze nadzieje że ustawa o KAS nie wejdzie?
POZDRAWIAM

15 mar 2016, 12:06
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:56

POSTY        127
Skarbek7                    

POZDRAWIAM

Słyszałam o przesunięciu terminu wejścia KAS  na 1 lipiec 2017 r.

15 mar 2016, 12:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2015, 19:05

POSTY        13
Ale burdel z tym kas. Chyba trza zwijać manele, bo tutaj nie ma przyszłości. Każdy pracuje w nerwach i boi się że z dnia na dzień wyląduje na bruku. Póki co  :piwo: , a może to jakoś budziet.  :blush:

15 mar 2016, 21:54
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Halaszka                    

Skarbek7                    

POZDRAWIAM

Słyszałam o przesunięciu terminu wejścia KAS  na 1 lipiec 2017 r.

ja słyszałem o 01.01.2022... jakieś źródło?

15 mar 2016, 21:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2013, 19:25

POSTY        31
Niestety w tym arcydziele MFW w  punkcie 38 jest też stwierdzenie, że 400 US to za duża liczba jednostek terenowych.  
Przywołuje się tam m.in. przykład Hiszpanii i Wielkiej Brytanii gdzie jest 200 jednostek terenowych, pomimo większych gospodarek. Piszą Ci z MFW również o Francji gdzie jest  chyba 1500 jednostek terenowych.

15 mar 2016, 23:40
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 lip 2014, 11:12

POSTY        1
Jeżeli pracownik US nie zgodzi się przejść do nowych struktur, to może liczyć na jakąś dodatkową odprawę?

16 mar 2016, 20:30
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
sonia45                    

Jeżeli pracownik US nie zgodzi się przejść do nowych struktur, to może liczyć na jakąś dodatkową odprawę?

Ten pomysł mi się podoba. Może jak u górników ? Odprawa pieniężna 40tys  i zakaz pracy w Urzędzie Skarbowo Celnym ? I będzie pan zadowolony !

16 mar 2016, 22:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2013, 19:25

POSTY        31
http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... e_id=24504

W odpowiedzi na pismo Rady Krajowej Sekcji Pracowników Skarbowych NSZZ „Solidarność” z dnia 17 lutego 2016 r., nr SK/130/2016, Generalny Inspektor Kontroli Skarbowej uprzejmie wyjaśnia, że aktualnie trwają prace koncepcyjne oraz analizy, zmierzające do przygotowania projektu ustawy wprowadzającej ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej. W związku z powyższym, odpowiedzi na pytania postawione w piśmie z dnia 17 lutego br., opracowane zostały w oparciu o wstępne założenia.

(...)
Ad.18
Z założenia zmiana formy organizacyjno-prawnej nie powinna doprowadzić do obniżenia wynagrodzeń pracowników. W przypadku wygaśnięcia stosunku pracy, w związku z odmową przyjęcia propozycji zatrudnienia, pracownikowi przysługują świadczenia należne w związku z likwidacją pracodawcy, w tym także odprawy.
(...)

16 mar 2016, 23:34
Specjalista

REJESTRACJA11 kwi 2013, 09:28

POSTY        465
Celnicy chcą przekonać do rezygnacji z KAS

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/927851,celnicy-jaroslaw-kaczynski-rezygnacja-z-kas.html

18 mar 2016, 07:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2013, 13:03

POSTY        20
Co jak co ale celnicy wiedzą gdzie uderzyć  :dokuczacz:  I tym sposobem załatwią sobie co chcą. A u skarbowców dalej będą żale na forum skarbowców jak to nam jest źle i niedobrze  :o Teraz coś do związkowców z US i IS. Od roku jesteśmy jedną strukturą, nie raz na tym forum widziałem żale że nas nie słuchają tu i tam, że zz niczego nie mogą załatwić bo mają za mała reprezentację. To ja się pytam: co ZZ zrobiły żeby zachęcić pracowników do wstąpienia w ich szeregi? (wg. mnie nic); dlaczego ZZ, skoro według prawa reprezentuje wszystkich pracowników, nie informuje oficjalnymi drogami (np.: pismo do US i IS, mail na urzędową skrzynkę US i IS) o swoim działaniu na rzecz pracowników? Napisze ktoś, przecież możesz sam coś zrobić w tym zakresie, a nie zwalać na ZZ. No właśnie nie mogę, bo według prawa, nawet jeśli miałbym za sobą 1000 pracowników, a nie byłbym związkiem, niczego nie załatwię  :dupa:  A na koniec coś na swoją obronę przed zarzutami, ze najeżdżam na ZZ. Nie interesuje mnie bycie związkowcem w żadnej formie, ale poprę każdą sensowną akcję zorganizowaną przez ZZ, która realnie nam pomoże.

18 mar 2016, 09:09
Zaawansowany

REJESTRACJA11 wrz 2013, 13:27

POSTY        40
Moje związki informują o swoich działaniach na tablicy informacyjnej oraz mailem na skrzynkę mailową każdego członka związku.

18 mar 2016, 18:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2013, 13:03

POSTY        20
Tylko dlaczego informują tylko swoich członków a przed dyrekcją reprezentują wszystkich pracowników? Proszę również, jeśli to nie problem, o odpowiedź na moje pytania z wcześniejszego postu, kogoś ze związków zawodowych.

18 mar 2016, 18:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 117  Następna strona