Teraz jest 10 wrz 2025, 14:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 19:19

POSTY        40
Post Re: SSP
astor                    

1. jak w waszych urzędach wygląda wystawianie zaświadczeń ze spadków? wystawiacie jedno zaświadczenie dla wszystkich spadkobierców czy dla każdego z osobna ?

2. A jak z wezwaniami? Idą przez szanowny program ?

W przypadku zgłoszeń SD-Z2 wystawiamy zaświadczenie na każdego ze spadkobierców, bo przecież, żeby wydać zaświadczenie to zakłada się sprawę z profilu zgłoszenia SD-Z2.

16 lut 2016, 21:07
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2007, 10:02

POSTY        73
Luda                    

Witam!
Po wprowadzeniu zgłoszeń SD-Z2 pojawiają się one ze statusem "zawieszone". Należy je zweryfikować. Kto u Was dokonuje tej weryfikacji ?

Witam, u nas dane z deklaracji wprowadza najczęściej stażysta. Weryfikacja należy do pracownika OB czynności sprawdzające.

16 lut 2016, 21:11
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        73
jakubek30                    

astor                    

1. jak w waszych urzędach wygląda wystawianie zaświadczeń ze spadków? wystawiacie jedno zaświadczenie dla wszystkich spadkobierców czy dla każdego z osobna ?

2. A jak z wezwaniami? Idą przez szanowny program ?

W przypadku zgłoszeń SD-Z2 wystawiamy zaświadczenie na każdego ze spadkobierców, bo przecież, żeby wydać zaświadczenie to zakłada się sprawę z profilu zgłoszenia SD-Z2.

1. W przypadku SD-Z2 zawsze wystawiam zaświadczenie na każdego z osobna. Przy wspólnych zeznaniach SD-3 pisałam jedno zaświadczenie dla wszystkich ale teraz piszę odrębne dla każdego ze względów estetycznych ponieważ czasami cała pierwsza i trzecia strona zawierały tylko dane spadkobierców, poza tym zaznaczając każdego spadkobiercę jako strona tworzy się tyle zaświadczeń ile spadkobierców, więc nie wiem czy w takim przypadku każdy powinien dostać takiej samej treści zaświadczenie?
Druga sprawa to wniosek o wydanie zaświadczenia. Mieliśmy druki przewidziane na kilku wnioskodawców ale przy rejestracji cały wniosek był zaklejony kodami kreskowymi i opisany kilkoma numerami UNP. Można się przy tym pomylić który UNP do którego wnioskodawcy.
2. Wezwania idą. Tylko czasami do SZD nie przechodzą  :wacko:

16 lut 2016, 21:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
A ja z nieco innej mańki.
Może ktoś wprowadzał do SSP postanowienie w sprawie wyznaczenia NUS do załatwiania spraw np. Dyrektora IS. W SSP wprowadza to wyznaczony US czy właściwy wg zamieszkania?

17 lut 2016, 14:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 lip 2008, 17:48

POSTY        12
pkuzmiak                    

astor                    

No właśnie... zrobili kolumnę udział  :zly1:  i znowu ludzie będą na nas psy wieszać

o
A od kiedy przepisy pozwalają wydać jedno zaświadczenie w SD dla wielu wnioskodawców?

Ale nie zabraniają :) Myslę, że każde stanowisko da się jakoś obronić. Jak widać urzędu robią różnie.

Jeszcze w kwestii zaświadczeń i nowego szablonu. Wpisujecie gdzieś numer dokumentu/postanowienia? Bo jak wiadomo ten wiersz nie da się edytować a wpisanie tego w innym miejscu wygląda conajmniej dziwnie.

17 lut 2016, 17:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
astor                    

pkuzmiak                    

A od kiedy przepisy pozwalają wydać jedno zaświadczenie w SD dla wielu wnioskodawców?

Ale nie zabraniają :) Myslę, że każde stanowisko da się jakoś obronić. Jak widać urzędu robią różnie.

W Op jest mowa o wydaniu zaświadczenia na wniosek wnioskodawcy, a nie wnioskodawców. Poza tym w rejestrze zaświadczeń jest tylko jedno pole na wnioskodawcę. Do tego ujawnianie wszystkim spadkobiercom, że jeden z nich np. nie zapłacił podatku albo chociażby podanie im kwoty podatku jest wg mnie naruszeniem  tajemnicy skarbowej. Stąd moje zdanie, że powinny być osobne. A jakie jest uzasadnienie do wydawania jednego? (oczywiście poza wygodą).

17 lut 2016, 18:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
chomar                    

A ja z nieco innej mańki.
Może ktoś wprowadzał do SSP postanowienie w sprawie wyznaczenia NUS do załatwiania spraw np. Dyrektora IS. W SSP wprowadza to wyznaczony US czy właściwy wg zamieszkania?

Tak na logikę to wyznaczony, bo z momentem wyłączenia tamten nie powinien nic na podatniku robić.

17 lut 2016, 18:37
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA16 lut 2016, 16:22

POSTY        1
Bastian                    

A kto wprowadzał korekty PIT-16A? Po wprowadzeniu umicie powiązać z wersją pierwotną?Ja tylko umiem z dokumentem technicznym a wersja pierwotna sobie wisi...Jak obsługujecie korekty PIT-16A?

czy ktoś coś wymyślił w temacie?

a co z deklaracją, która jest dobrze a system pokazuje błąd? gdzie znaleźć wyjaśnienie błędu?

17 lut 2016, 20:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 lip 2008, 17:48

POSTY        12

W Op jest mowa o wydaniu zaświadczenia na wniosek wnioskodawcy, a nie wnioskodawców. Poza tym w rejestrze zaświadczeń jest tylko jedno pole na wnioskodawcę. Do tego ujawnianie wszystkim spadkobiercom, że jeden z nich np. nie zapłacił podatku albo chociażby podanie im kwoty podatku jest wg mnie naruszeniem  tajemnicy skarbowej. Stąd moje zdanie, że powinny być osobne. A jakie jest uzasadnienie do wydawania jednego? (oczywiście poza wygodą).

Oczywiście masz rację, zwłaszcza co do zapisów w Op. Niemniej jednak spadkobiercy dobrze wiedzą jaki jest przedmiot spadku, podpisując się na wspólnym wniosku wyrażają chęć uzyskania zaświadczenia o uregulowaniu sprawy spadkowej. Nie ma konieczności wpisywania ani wartości spadku, ani kwoty zapłaconego podatku. Być może naciągane, ale czego się nie robi dla wygody  :zeby:  
Niestety... brak konkretnych wytycznych i samowola w tym zakresie powoduje, że później to my wyglądamy na jeleni

Dzięki SSP temat został poruszony. Naprawdę szacun  :brawa:

17 lut 2016, 20:28
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
A miał ktoś przypadek w którym jest korekta SD-3 której nie ma z czym powiązać mimo,że wersja pierwotna jest w SSP a nie pokazuje w dokumentach do powiązania ?co źle robimy ?

17 lut 2016, 20:38
Amator

REJESTRACJA11 lut 2016, 10:26

POSTY        12
Bastian                    

A miał ktoś przypadek w którym jest korekta SD-3 której nie ma z czym powiązać mimo,że wersja pierwotna jest w SSP a nie pokazuje w dokumentach do powiązania ?co źle robimy ?

A co robicie?
Obie deklaracje są w tym samym okresie?
Jakie mają statusy?

17 lut 2016, 22:11
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        73
astor                    

Oczywiście masz rację, zwłaszcza co do zapisów w Op. Niemniej jednak spadkobiercy dobrze wiedzą jaki jest przedmiot spadku, podpisując się na wspólnym wniosku wyrażają chęć uzyskania zaświadczenia o uregulowaniu sprawy spadkowej. Nie ma konieczności wpisywania ani wartości spadku, ani kwoty zapłaconego podatku. Być może naciągane, ale czego się nie robi dla wygody  :zeby:  
Niestety... brak konkretnych wytycznych i samowola w tym zakresie powoduje, że później to my wyglądamy na jeleni

Dzięki SSP temat został poruszony. Naprawdę szacun  :brawa:

Jeżeli wydajecie wspólne zaświadczenie to jak uzupełniacie rubryczki dotyczące udziału? Łączny udział wnioskodawców ?

17 lut 2016, 23:23
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
Wersja pierwotna ma status "po terminie/błąd", a okresy są te same.Podejrzewam,że SSP musi mieć ją zatwierdzoną bo inaczej nie zobaczy ?
Poltax                    

Bastian                    

A co robicie?
Obie deklaracje są w tym samym okresie?
Jakie mają statusy?

18 lut 2016, 04:35
Zaawansowany

REJESTRACJA17 wrz 2010, 16:36

POSTY        75
POMOCY!

Problem (pewnie głupi)., ale cóż...Decyzje z KP wystawiam przez Menager KP. Jest ok i fajnie, ale: niektóre się nie zaczytują i muszę je wystawić ręcznie. Ale... nie wiem jak boje--==

Zakładam postępowanie, ale trzeba wybrać okres--- tam jest tylko okres 2015!

Uaktywnić okresy? Po kolei każdy m-c? I tak mi się zaczytuje postępowanie od XII 2015 :blush:

Co robię nie tak? Zaczynam panikować, bo mam tak do wystawienia sporo decyzji :excl:

Czy ktoś może napisać KROK PO KROKU jak wystawić ręcznie decyzję? Jestem w ciemnej :dupa:  Na odpowiedź z HELPA nawet nie liczę :angry2:

18 lut 2016, 07:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 79  Następna strona