1. jak w waszych urzędach wygląda wystawianie zaświadczeń ze spadków? wystawiacie jedno zaświadczenie dla wszystkich spadkobierców czy dla każdego z osobna ?
2. A jak z wezwaniami? Idą przez szanowny program ?
W przypadku zgłoszeń SD-Z2 wystawiamy zaświadczenie na każdego ze spadkobierców, bo przecież, żeby wydać zaświadczenie to zakłada się sprawę z profilu zgłoszenia SD-Z2.
16 lut 2016, 21:07
Re: SSP
Luda
Witam! Po wprowadzeniu zgłoszeń SD-Z2 pojawiają się one ze statusem "zawieszone". Należy je zweryfikować. Kto u Was dokonuje tej weryfikacji ?
Witam, u nas dane z deklaracji wprowadza najczęściej stażysta. Weryfikacja należy do pracownika OB czynności sprawdzające.
16 lut 2016, 21:11
jakubek30
astor
1. jak w waszych urzędach wygląda wystawianie zaświadczeń ze spadków? wystawiacie jedno zaświadczenie dla wszystkich spadkobierców czy dla każdego z osobna ?
2. A jak z wezwaniami? Idą przez szanowny program ?
W przypadku zgłoszeń SD-Z2 wystawiamy zaświadczenie na każdego ze spadkobierców, bo przecież, żeby wydać zaświadczenie to zakłada się sprawę z profilu zgłoszenia SD-Z2.
1. W przypadku SD-Z2 zawsze wystawiam zaświadczenie na każdego z osobna. Przy wspólnych zeznaniach SD-3 pisałam jedno zaświadczenie dla wszystkich ale teraz piszę odrębne dla każdego ze względów estetycznych ponieważ czasami cała pierwsza i trzecia strona zawierały tylko dane spadkobierców, poza tym zaznaczając każdego spadkobiercę jako strona tworzy się tyle zaświadczeń ile spadkobierców, więc nie wiem czy w takim przypadku każdy powinien dostać takiej samej treści zaświadczenie? Druga sprawa to wniosek o wydanie zaświadczenia. Mieliśmy druki przewidziane na kilku wnioskodawców ale przy rejestracji cały wniosek był zaklejony kodami kreskowymi i opisany kilkoma numerami UNP. Można się przy tym pomylić który UNP do którego wnioskodawcy. 2. Wezwania idą. Tylko czasami do SZD nie przechodzą
16 lut 2016, 21:28
A ja z nieco innej mańki. Może ktoś wprowadzał do SSP postanowienie w sprawie wyznaczenia NUS do załatwiania spraw np. Dyrektora IS. W SSP wprowadza to wyznaczony US czy właściwy wg zamieszkania?
17 lut 2016, 14:44
pkuzmiak
astor
No właśnie... zrobili kolumnę udział :zly1: i znowu ludzie będą na nas psy wieszać
o A od kiedy przepisy pozwalają wydać jedno zaświadczenie w SD dla wielu wnioskodawców?
Ale nie zabraniają Myslę, że każde stanowisko da się jakoś obronić. Jak widać urzędu robią różnie.
Jeszcze w kwestii zaświadczeń i nowego szablonu. Wpisujecie gdzieś numer dokumentu/postanowienia? Bo jak wiadomo ten wiersz nie da się edytować a wpisanie tego w innym miejscu wygląda conajmniej dziwnie.
17 lut 2016, 17:39
astor
pkuzmiak
A od kiedy przepisy pozwalają wydać jedno zaświadczenie w SD dla wielu wnioskodawców?
Ale nie zabraniają Myslę, że każde stanowisko da się jakoś obronić. Jak widać urzędu robią różnie.
W Op jest mowa o wydaniu zaświadczenia na wniosek wnioskodawcy, a nie wnioskodawców. Poza tym w rejestrze zaświadczeń jest tylko jedno pole na wnioskodawcę. Do tego ujawnianie wszystkim spadkobiercom, że jeden z nich np. nie zapłacił podatku albo chociażby podanie im kwoty podatku jest wg mnie naruszeniem tajemnicy skarbowej. Stąd moje zdanie, że powinny być osobne. A jakie jest uzasadnienie do wydawania jednego? (oczywiście poza wygodą).
17 lut 2016, 18:36
chomar
A ja z nieco innej mańki. Może ktoś wprowadzał do SSP postanowienie w sprawie wyznaczenia NUS do załatwiania spraw np. Dyrektora IS. W SSP wprowadza to wyznaczony US czy właściwy wg zamieszkania?
Tak na logikę to wyznaczony, bo z momentem wyłączenia tamten nie powinien nic na podatniku robić.
17 lut 2016, 18:37
Bastian
A kto wprowadzał korekty PIT-16A? Po wprowadzeniu umicie powiązać z wersją pierwotną?Ja tylko umiem z dokumentem technicznym a wersja pierwotna sobie wisi...Jak obsługujecie korekty PIT-16A?
czy ktoś coś wymyślił w temacie?
a co z deklaracją, która jest dobrze a system pokazuje błąd? gdzie znaleźć wyjaśnienie błędu?
17 lut 2016, 20:09
W Op jest mowa o wydaniu zaświadczenia na wniosek wnioskodawcy, a nie wnioskodawców. Poza tym w rejestrze zaświadczeń jest tylko jedno pole na wnioskodawcę. Do tego ujawnianie wszystkim spadkobiercom, że jeden z nich np. nie zapłacił podatku albo chociażby podanie im kwoty podatku jest wg mnie naruszeniem tajemnicy skarbowej. Stąd moje zdanie, że powinny być osobne. A jakie jest uzasadnienie do wydawania jednego? (oczywiście poza wygodą).
Oczywiście masz rację, zwłaszcza co do zapisów w Op. Niemniej jednak spadkobiercy dobrze wiedzą jaki jest przedmiot spadku, podpisując się na wspólnym wniosku wyrażają chęć uzyskania zaświadczenia o uregulowaniu sprawy spadkowej. Nie ma konieczności wpisywania ani wartości spadku, ani kwoty zapłaconego podatku. Być może naciągane, ale czego się nie robi dla wygody Niestety... brak konkretnych wytycznych i samowola w tym zakresie powoduje, że później to my wyglądamy na jeleni
Dzięki SSP temat został poruszony. Naprawdę szacun
17 lut 2016, 20:28
A miał ktoś przypadek w którym jest korekta SD-3 której nie ma z czym powiązać mimo,że wersja pierwotna jest w SSP a nie pokazuje w dokumentach do powiązania ?co źle robimy ?
17 lut 2016, 20:38
Bastian
A miał ktoś przypadek w którym jest korekta SD-3 której nie ma z czym powiązać mimo,że wersja pierwotna jest w SSP a nie pokazuje w dokumentach do powiązania ?co źle robimy ?
A co robicie? Obie deklaracje są w tym samym okresie? Jakie mają statusy?
17 lut 2016, 22:11
astor
Oczywiście masz rację, zwłaszcza co do zapisów w Op. Niemniej jednak spadkobiercy dobrze wiedzą jaki jest przedmiot spadku, podpisując się na wspólnym wniosku wyrażają chęć uzyskania zaświadczenia o uregulowaniu sprawy spadkowej. Nie ma konieczności wpisywania ani wartości spadku, ani kwoty zapłaconego podatku. Być może naciągane, ale czego się nie robi dla wygody :zeby: Niestety... brak konkretnych wytycznych i samowola w tym zakresie powoduje, że później to my wyglądamy na jeleni
Dzięki SSP temat został poruszony. Naprawdę szacun :brawa:
Jeżeli wydajecie wspólne zaświadczenie to jak uzupełniacie rubryczki dotyczące udziału? Łączny udział wnioskodawców ?
17 lut 2016, 23:23
Wersja pierwotna ma status "po terminie/błąd", a okresy są te same.Podejrzewam,że SSP musi mieć ją zatwierdzoną bo inaczej nie zobaczy ?
Poltax
Bastian
A co robicie? Obie deklaracje są w tym samym okresie? Jakie mają statusy?
18 lut 2016, 04:35
POMOCY!
Problem (pewnie głupi)., ale cóż...Decyzje z KP wystawiam przez Menager KP. Jest ok i fajnie, ale: niektóre się nie zaczytują i muszę je wystawić ręcznie. Ale... nie wiem jak
Zakładam postępowanie, ale trzeba wybrać okres--- tam jest tylko okres 2015!
Uaktywnić okresy? Po kolei każdy m-c? I tak mi się zaczytuje postępowanie od XII 2015
Co robię nie tak? Zaczynam panikować, bo mam tak do wystawienia sporo decyzji
Czy ktoś może napisać KROK PO KROKU jak wystawić ręcznie decyzję? Jestem w ciemnej Na odpowiedź z HELPA nawet nie liczę