Teraz jest 10 wrz 2025, 18:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Ja wystawiałam tytuł na adres taki, jaki jest u nas, mimo że wiem o innym adresie pod którym dłużnik zamieszkuje. W dodatkowej informacji piszę, że dłużnik odbiera np. upomnienia pod innym adresem. Na razie nie zwrócili, ale normalnie ściągają zadłużenie.

01 lut 2016, 13:37
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2016, 15:15

POSTY        3
Odnośnie § 5 i 10 nowego rozporządzenia ministra finansów w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych. O co chodzi z tymi oświadczeniami i jak powinna wyglądać teraz inf. dołączana do TW. Chcę wystawić TW. Dzwoniłam do US jednak tam nawet nie wiedzieli o nowym rozporządzeniu...

02 lut 2016, 12:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 lip 2014, 08:46

POSTY        13
Agaka3                    

Odnośnie § 5 i 10 nowego rozporządzenia ministra finansów w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych. O co chodzi z tymi oświadczeniami i jak powinna wyglądać teraz inf. dołączana do TW. Chcę wystawić TW. Dzwoniłam do US jednak tam nawet nie wiedzieli o nowym rozporządzeniu...

Właśnie czytam i rozkładam ręce, o co chodzi? Jako wierzyciel wystawiłam już w styczniu sporo tytułów w/g starego rozporządzenia. Czy teraz wierzyciel przed przystąpieniem do egzekucji ma wzywać Zobowiązanego do złożenia oświadczenia o posiadanym majątku?

02 lut 2016, 12:48
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Agaka3                    

gokaz                    

Właśnie czytam i rozkładam ręce, o co chodzi? Jako wierzyciel wystawiłam już w styczniu sporo tytułów w/g starego rozporządzenia. Czy teraz wierzyciel przed przystąpieniem do egzekucji ma wzywać Zobowiązanego do złożenia oświadczenia o posiadanym majątku?

odnośnie § 5
http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=139668#p139668
odnośnie § 10
http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=140565#p140565

02 lut 2016, 12:58
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2016, 15:15

POSTY        3
Już to widzę jak zobowiązani pchają się do urzędu po to żeby złożyć oświadczenia. Bądźmy realistami. Dłużnicy omijają nas wielkim łukiem! A jak ma wyglądać informacja do tytułu?!

02 lut 2016, 13:00
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Agaka3                    

Już to widzę jak zobowiązani pchają się do urzędu po to żeby złożyć oświadczenia. Bądźmy realistami. Dłużnicy omijają nas wielkim łukiem! A jak ma wyglądać informacja do tytułu?!

Informacja nie zmieniła się w ogóle. Zmienił się jedynie obowiązek jej załączania o czym we wcześniejszym komentarzu.
Jak ma wyglądać informacja to zależy od ciebie. Ma zawierać informacje zawarte w § 10.

02 lut 2016, 13:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
U nas była taka sytuacja że mieliśmy zmianę stawki za odpady komunalne w kwietniu 2015 roku. Zgodnie z ustawą wszyscy dostali zawiadomienie i teraz gdy ktoś nie płaci dostał decyzję określającą. Pytanie jest takie upomnienie zostało wysłane zarówno na te zaległości z przed zmiany czyli przed kwietniem 2015 i te po zmianie jak teraz wystawić tytuł wykonawczy na to upomnienie? Chodzi mi o to co wpisać jako podstawę deklarację, decyzję ?
Prosze o pomoc

04 lut 2016, 10:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
Irena12                    

U nas była taka sytuacja że mieliśmy zmianę stawki za odpady komunalne w kwietniu 2015 roku. Zgodnie z ustawą wszyscy dostali zawiadomienie i teraz gdy ktoś nie płaci dostał decyzję określającą. Pytanie jest takie upomnienie zostało wysłane zarówno na te zaległości z przed zmiany czyli przed kwietniem 2015 i te po zmianie jak teraz wystawić tytuł wykonawczy na to upomnienie? Chodzi mi o to co wpisać jako podstawę deklarację, decyzję ?
proszę o pomoc

ja bym wystawiła dwa tytuły, jeden na zaległości z deklaracji, drugi za należności zgodnie z decyzją, na jednym z tych dwóch tytułów zamieściłabym koszty upomnienia, na drugim tylko datę doręczenie upomnienia, bez kosztów

04 lut 2016, 10:54
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
us umorzył mi postepowanie egzekucyjne dotyczące zaległej opłaty za śmieci z powodu bezskutecznej egzekucji, tytuł był tylko na męża, jednak w uzasadnieniu napisali mi że pan ma gdzieś w innym mieście jest właścicielem w udziale 1/2 nieruchomości i podał nr księgi wieczystej. egzekucję z tej nieruchomości prowadził komornik ale umorzył postępowanie bo nie było nabywcy w drugiej licytacji. Sprawdziłam tą nieruchomość, jest jego i żony (współwłasność majątkowa).
czy mogę zrobić hipotekę przymusową?  czy jest sens? czy na tytule musi być żona? czy mogę ją po prostu dopisać do tytułu jako małżonka odpowiedzialna majątkiem wspólnym? kto ma mi wtedy nadać klauzulę wykonalności na tytule do wpisu hipoteki, skoro mój us już nie prowadzi tego postępowania?

04 lut 2016, 11:01
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
reniak                    

Irena12                    

proszę o pomoc
ja bym wystawiła dwa tytuły, jeden na zaległości z deklaracji, drugi za należności zgodnie z decyzją, na jednym z tych dwóch tytułów zamieściłabym koszty upomnienia, na drugim tylko datę doręczenie upomnienia, bez kosztów

Lepiej na drugim wpisać koty upomnienia w kwocie 0,00 niż zostawiać puste pole. Wtedy chociaż wiadomo, że kosztów nie ma :)

04 lut 2016, 11:02
Znawca
Własny awatar

POSTY        255
A co wpisujecie w części E pkt 1 Akt normatywny tytułu wykonawczego ( oczywiście jeśli chodzi o śmieci?)

04 lut 2016, 11:03
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Irena12                    

A co wpisujecie w części E pkt 1 Akt normatywny tytułu wykonawczego ( oczywiście jeśli chodzi o śmieci?)

ja mam " ustawa z dnia 13.09.1996r. o utrzymaniu czystości ... (Dz. U. ...)"

04 lut 2016, 11:19
Znawca
Własny awatar

POSTY        255
reniak                    

Irena12                    

ja mam " ustawa z dnia 13.09.1996r. o utrzymaniu czystości ... (Dz. U. ...)"

Bez podawania konkretnych art. tylko akt normatywny w postaci ustawy?

04 lut 2016, 11:39
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
reniak                    

us umorzył mi postepowanie egzekucyjne dotyczące zaległej opłaty za śmieci z powodu bezskutecznej egzekucji, tytuł był tylko na męża, jednak w uzasadnieniu napisali mi że pan ma gdzieś w innym mieście jest właścicielem w udziale 1/2 nieruchomości i podał nr księgi wieczystej. egzekucję z tej nieruchomości prowadził komornik ale umorzył postępowanie bo nie było nabywcy w drugiej licytacji. Sprawdziłam tą nieruchomość, jest jego i żony (współwłasność majątkowa).
czy mogę zrobić hipotekę przymusową?  czy jest sens? czy na tytule musi być żona? czy mogę ją po prostu dopisać do tytułu jako małżonka odpowiedzialna majątkiem wspólnym? kto ma mi wtedy nadać klauzulę wykonalności na tytule do wpisu hipoteki, skoro mój us już nie prowadzi tego postępowania?

moim zdaniem możesz wystawić dalszy tytuł wykonawczy na TW na podst. którego umorzono postępowanie egzekucyjne, w polu 5 wpisać "zabezpieczenie należności pieniężnej hipoteką przymusową" i wysłać do NUS w celu nadania klauzuli. Następnie złóż wniosek do sądu o założenie hipoteki przymusowej na 1/2 udziału zobowiązanego tj. męża.

04 lut 2016, 11:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335 ... 379  Następna strona