Teraz jest 10 wrz 2025, 17:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
monika1977                    

Co powiecie na temat par. 5 nowego rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych z 30 grudnia 2015r. O co tam chodzi? Czy wierzyciel zanim wystawi tytuł wykonawczy musi wysłać do zobowiązanego wezwanie do złożenia oświadczenia o posiadanym majątku?
Co o tym myślicie?

zagadnienie to zostało uregulowane w obowiązującym od 01.01.2016r. art.6 uopea
§ 1d.  W przypadku, o którym mowa w § 1c, wierzyciel przed wszczęciem postępowania w sprawie odpowiedzialności podatkowej osoby trzeciej wzywa zobowiązanego do złożenia oświadczenia o posiadanym majątku lub źródłach dochodu, w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania. W przypadku gdy w wyniku wezwania nie zostanie złożone oświadczenie lub w złożonym oświadczeniu nie zostanie wykazany majątek lub źródła dochodu zobowiązanego przewyższające kwotę wydatków egzekucyjnych, z którego możliwe jest prowadzenie egzekucji administracyjnej, za dzień odstąpienia przyjmuje się dzień doręczenia tego wezwania. Przepis art. 61 stosuje się odpowiednio.

08 sty 2016, 07:33
Początkujący

REJESTRACJA15 maja 2015, 06:30

POSTY        5
temperli                    

Witam wszystkich, jestem nowa na tym forum i mam pytanie odnośnie:
qubap                    

Tylko decyzję na podstawie zawiadomienia.

Od razu decyzja? bez wszczynania postępowania?

dołączam się do pytania, bo też mnie to zastanawia

11 sty 2016, 11:41
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Agnieszkar                    

Postępowanie dla decyzji jest każdorazowo takie samo ;) odchodzi tylko cześć dowodowa gdyż decyzję wydaje się na podstawie zawiadomienia.

11 sty 2016, 13:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2015, 11:45

POSTY        30
Czy od 1 stycznia wpłate przez zobowiązanego księgujemy w pierwszej kolejności na koszty upomnienia jeżeli w tytule przelewu napisze "listopad 2015 r." czyli zaległość? czy kierujemy się opisem, a jak nie wskaże to dopiero na koszty upomnienia?

12 sty 2016, 09:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2016, 09:41

POSTY        8
qubap                    

Agnieszkar                    

Postępowanie dla decyzji jest każdorazowo takie samo ;) odchodzi tylko cześć dowodowa gdyż decyzję wydaje się na podstawie zawiadomienia.

To chyba źle zrozumiałam pana/pani odpowiedz na poprzednie pytanie dot. decyzji.

Dorean                    

Witam,
mam jeszcze jedno pytanie dotyczące zmiany stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Gdy wyślemy zawiadomienie o wysokości opłaty wyliczonej wg nowej stawki,  a właściciel nieruchomości płaci wg starej stawki to czy przed wydaniem decyzji określającą wysokość opłaty, należy wysłać wezwanie do złożenia deklaracji oraz wszcząć postępowanie. Czy wydaje sie samą decyzję.
Z góry dziękuję za odpowiedz.

qubap                    

Tylko decyzję na podstawie zawiadomienia.

12 sty 2016, 12:04
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 wrz 2014, 06:10

POSTY        35
qubap                    

Agnieszkar                    

Qubap to tylko pismo wszczęcię postępowania i potem decyzja? nie wysyłamy już 7 dniowego terminu do zapoznania się z materiałem dowodowym?

12 sty 2016, 15:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
monikaaa                    

Qubap to tylko pismo wszczęcię postępowania i potem decyzja? nie wysyłamy już 7 dniowego terminu do zapoznania się z materiałem dowodowym?

Wysyłasz - dowodem jest odebrane zawiadomienie i brak wpłaty (zaległość),lub wpłata w wysokości innej niż w zawiadomieniu.

12 sty 2016, 20:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2015, 11:45

POSTY        30
Dorean                    

Czy od 1 stycznia wpłate przez zobowiązanego księgujemy w pierwszej kolejności na koszty upomnienia jeżeli w tytule przelewu napisze "listopad 2015 r." czyli zaległość? czy kierujemy się opisem, a jak nie wskaże to dopiero na koszty upomnienia?

Proszę o odpowiedz, chodzi o opłatę za gospodarowanie odpadami.

13 sty 2016, 06:05
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
Dorean                    

Dorean                    

Proszę o odpowiedz, chodzi o opłatę za gospodarowanie odpadami.

w pierwszej kolejności na koszty upomnienia związane z XI/2015, a z tego co pozostanie proporcjonalnie na zaległość i odsetki

13 sty 2016, 08:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2015, 13:59

POSTY        13
Czy ktoś może wie coś na temat tego, że od 1.01.2016r. tytuły do Urzędów Skarbowych mają być przesyłane w formie elektronicznej poprzez e-PUAP a nie jak do tej pory w formie papierowej? Proszę o jakieś info w tej sprawie. Z góry dziękuję

13 sty 2016, 08:14
Fachowiec

POSTY        1396
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 30 grudnia 2015 r.
w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych

§ 12. 1. Wierzyciel może sporządzić tytuł wykonawczy za pomocą aplikacji do tworzenia formularza tytułu wykonawczego
udostępnionej w Biuletynie Informacji Publicznej na stronie podmiotowej urzędu obsługującego ministra właściwego
do spraw finansów publicznych.
2. Do tytułu wykonawczego przekazanego organowi egzekucyjnemu w postaci papierowej wierzyciel dołącza jego
odpisy w liczbie po jednym egzemplarzu dla każdego zobowiązanego. Jeden egzemplarz tytułu wykonawczego wierzyciel
może pozostawić w aktach sprawy.
....
§ 13. 1. Przekazywanie w sposób, o którym mowa w art. 26 § 1c ustawy, tytułu wykonawczego opatrzonego bezpiecznym
podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu wraz
z informacją, o której mowa w § 10, odbywa się przez elektroniczną skrzynkę podawczą wierzyciela i organu egzekucyjnego.
2. W przypadku przekazania, o którym mowa w ust. 1, doręczanie kolejnych pism pomiędzy wierzycielem i organem
egzekucyjnym w postępowaniu egzekucyjnym może odbywać się w ten sam sposób.
3. Wierzyciel może wystąpić do organu egzekucyjnego z wnioskiem o doręczanie mu pism sporządzonych
w postępowaniu egzekucyjnym w sposób wskazany w ust. 1, także w przypadku przekazania do organu egzekucyjnego
tytułu wykonawczego w postaci papierowej.

13 sty 2016, 08:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Jeżeli wysyłam upomnienie np. 3 zaległe raty plus koszty upomnienia = 83,60 zł . Zobowiązany płaci na konto 83,60 tytułem za odpady, to tez muszę też wydawać postanowienie?

13 sty 2016, 08:20
Fachowiec

POSTY        1396
ramzi84                    

Jeżeli wysyłam upomnienie np. 3 zaległe raty plus koszty upomnienia = 83,60 zł . Zobowiązany płaci na konto 83,60 tytułem za odpady, to tez muszę też wydawać postanowienie?

Nie wydajesz postanowienia.
OP Art. 62. § 4a. Postanowienie, o którym mowa w § 4, wydaje się wyłącznie na wniosek, w przypadku gdy:
1) wpłata w całości pokrywa kwotę główną zaległości wraz z odsetkami za zwłokę lub
2) zaliczenie wpłaty następuje w całości zgodnie z żądaniem podatnika, lub

13 sty 2016, 08:32
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 sie 2015, 09:41

POSTY        9
Jak zaksięgować wpłatę opisaną tylko, że to opłata za śmieci a zaległości no i koszty upomnienia już są w Urzędzie Skarbowym? Z uzasadnienia do zmiany ustawy(Ordynacji podatkowej):"Nowe rozwiązanie (czyt.:art. 62 § 1a), z uwagi na postanowienia art. 115 § 1 pkt 1 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, będzie miało zastosowanie tylko w przypadku dokonania wpłaty przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego." Czyli należność główna plus odsetki proporcjonalnie i zawiadomienie do US czy najstarsze k.upom. plus zaległość i odsetki?

13 sty 2016, 12:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331 ... 379  Następna strona