"Rząd planuje radykalne podniesienie płacy minimalnej. W przyszłym roku ma wzrosnąć o 190 zł i wynieść 1.126 zł".
Jeśli to będzie rząd PISu to może... tylko tyle.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 14 sie 2007, 06:17 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
13 sie 2007, 20:04
tranqilo
Jeśli to będzie rząd PISu to może... tylko tyle.
A jeśli to będzie rząd PIS'u plus PO'su to co? Myślę, że może być i ze dwa razy tyle! Czyli 2x190=380! Żyć nie umierać! :blink:
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 14 sie 2007, 06:18 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
13 sie 2007, 21:03
Pensja minimalna 3x minimalne wynagrodzenie w projekcie KAS było umieszczone w celu kupienia poparcia skarbowców. A w Sejmie wpadłaby poprawka pod tytułem "oszczędzajmy finanse publiczne", wprowadzająca (także w związku ze wzrostem minimalnej) zamianę 3x na 2x.
I wskażcie mi klub parlamentarny, który zagłosowałby przeciw takiej poprawce. Ba - wskażcie mi posła, który nie chciałby tak miłej medialnie poprawki zgłosić. Ale mi i tak KAS szkoda, bo nie widzę sensu istnienia osobnych urzędów celnych, UKS-ów i urzędów skarbowych. Choć mogę się mylić.
____________________________________ www.humanitarni.pl - polecam - pajacyk i reszta razem zebrane "Gdyby Pan Bóg nie chciał, by ludzie latali, dałby im korzenie"
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 07:04 przez girjic, łącznie edytowano 1 raz
14 sie 2007, 12:18
Łyszkowski K.
Ale mi i tak KAS szkoda, bo nie widzę sensu istnienia osobnych urzędów celnych, UKS-ów i urzędów skarbowych. Choć mogę się mylić.
Sensu istnienia osobnych US i UKS też nie widzę! Ale czy i UC, to sprawa do dyskusji. Przypominam, że początkowo tfurcy KAS nie widzieli sensu (twierdzili, że możliwości) włączenia UKS do KAS. Czyli prosty dowód, że nie o konsolidację i usprawnienie w tym wszystkim chodziło! Ale jeśli nawet, to na Boga, czy konieczna do tego jest opcja zerowa??? No niech mi ktoś mądry wytumaczy! Kto się nie załapie, to na bruk? W XXI wieku?! Poza tym mam wątpliwości czy logistycznie i programowo to wszystko było przygotowane. Mam wrażenie, że bardzo podobnie jak ze stadionami na Euro 2012...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 07:07 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
14 sie 2007, 15:09
Konsolidacja ma sens. Konieczne jest połączenie wszystkich służb fiskalnych aby lepiej działały, a nie konkurowały, jak ma to miejsce obecnie. Propozycja KAS nie miała nic wspólnego z konsolidacją a tym bardziej reformą. Ktoś coś chciał ugrać lub jakiegoś kolesia w :dupa: kopnąć i tyle.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
14 sie 2007, 18:06
Łyszkowski K.
Pensja minimalna 3x minimalne wynagrodzenie w projekcie KAS było umieszczone w celu kupienia poparcia skarbowców. A w Sejmie wpadłaby poprawka pod tytułem "oszczędzajmy finanse publiczne", wprowadzająca (także w związku ze wzrostem minimalnej) zamianę 3x na 2x.
I wskażcie mi klub parlamentarny, który zagłosowałby przeciw takiej poprawce. Ba - wskażcie mi posła, który nie chciałby tak miłej medialnie poprawki zgłosić. Ale mi i tak KAS szkoda, bo nie widzę sensu istnienia osobnych urzędów celnych, UKS-ów i urzędów skarbowych. Choć mogę się mylić.
A w obliczu kampanii wyborczej nikt nie zdecyduje się na jakiekolwiek podwyżki płac dla "urzędasów". Zwłaszcza "urzędasów" ze skarbówki...
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 07:09 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz
14 sie 2007, 18:23
To po tej głośnej reformie zostanie nam 3xNic.(???) ... I to by było na tyle jak by powiedział profesor Stanisławski.
Minus straty wynagrodzenia na spontanicznie zwalniających się przedwczesnych emerytach.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 07:09 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
14 sie 2007, 18:49
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Konieczne jest połączenie wszystkich służb fiskalnych aby lepiej działały, a nie konkurowały, jak ma to miejsce obecnie. Propozycja KAS nie miała nic wspólnego z konsolidacją a tym bardziej reformą<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Jasne, że konsolidacja ma sens, tylko dlaczego eksperymentować na skarbowcach i celnikach. Niech spróbują na początek połączyć straż miejską z policją, następnie ABW i CBŚ i CBA. Wszak prawie każdy wie, że prawdziwa konkurencja i podbieranie wyników jest pomiędzy CBA i CBŚ.
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 08:24 przez celnik, łącznie edytowano 1 raz
15 sie 2007, 09:14
celnik
Wszak prawie każdy wie, że prawdziwa konkurencja i podbieranie wyników jest pomiędzy CBA i CBŚ.
Z abwehrą jeszcze większa.
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 08:24 przez cyperuss, łącznie edytowano 1 raz
15 sie 2007, 09:40
Nadir
To u mnie podwójnie. Bo ta pani jest... kierownicą!
Obstawiałem nu, cóż... :rotfl:
Nadir, a jakie ma wyniki w pracy działu? Może wyniki ją bronią?
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 08:25 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz
15 sie 2007, 11:38
Z KASu nici, trzeba zwijać żagle i zacząć szukać nowej pracy, te pieniądze co mamy można już za ladą zarobić a roboty przybywa.
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 08:25 przez guga, łącznie edytowano 1 raz
15 sie 2007, 12:05
celnik
Jasne, że konsolidacja ma sens, tylko dlaczego eksperymentować na skarbowcach i celnikach. Niech spróbują na początek połączyć straż miejską z policją, następnie ABW i CBŚ i CBA. Wszak prawie każdy wie, że prawdziwa konkurencja i podbieranie wyników jest pomiędzy CBA i CBŚ.
Zapomniałeś o ABW. :nonono:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 08:25 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
15 sie 2007, 13:01
Witamy na stronie internetowej Federacji Związków Zawodowych Pracowników Skarbowych i zapraszamy do zapoznania się z nowościami.
W dalszym ciągu trwają prace w Ministerstwie Finansów nad projektem ustawy o powołaniu KAS z uwzględnieniem konsolidacji UKS. Z uzyskanych informacji wynika, że projekt ustawy zostanie udostępniony do zaopiniowania związkom zawodowym po 20 sierpnia.
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 08:26 przez jordi123, łącznie edytowano 1 raz
15 sie 2007, 14:13
No oczywista, do października trzeba coś robić albo najlepiej udawać, że się robi. A najlepiej dużo szumu wokół siebie. :zeby:
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 08:26 przez ania_egz1, łącznie edytowano 1 raz