Co powiecie na temat par. 5 nowego rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych z 30 grudnia 2015r. O co tam chodzi? Czy wierzyciel zanim wystawi tytuł wykonawczy musi wysłać do zobowiązanego wezwanie do złożenia oświadczenia o posiadanym majątku? Co o tym myślicie?
zagadnienie to zostało uregulowane w obowiązującym od 01.01.2016r. art.6 uopea
§ 1d. W przypadku, o którym mowa w § 1c, wierzyciel przed wszczęciem postępowania w sprawie odpowiedzialności podatkowej osoby trzeciej wzywa zobowiązanego do złożenia oświadczenia o posiadanym majątku lub źródłach dochodu, w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania. W przypadku gdy w wyniku wezwania nie zostanie złożone oświadczenie lub w złożonym oświadczeniu nie zostanie wykazany majątek lub źródła dochodu zobowiązanego przewyższające kwotę wydatków egzekucyjnych, z którego możliwe jest prowadzenie egzekucji administracyjnej, za dzień odstąpienia przyjmuje się dzień doręczenia tego wezwania. Przepis art. 61 stosuje się odpowiednio.
08 sty 2016, 07:33
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
temperli
Witam wszystkich, jestem nowa na tym forum i mam pytanie odnośnie:
qubap
Tylko decyzję na podstawie zawiadomienia.
Od razu decyzja? bez wszczynania postępowania?
dołączam się do pytania, bo też mnie to zastanawia
11 sty 2016, 11:41
Agnieszkar
Postępowanie dla decyzji jest każdorazowo takie samo odchodzi tylko cześć dowodowa gdyż decyzję wydaje się na podstawie zawiadomienia.
11 sty 2016, 13:12
Czy od 1 stycznia wpłate przez zobowiązanego księgujemy w pierwszej kolejności na koszty upomnienia jeżeli w tytule przelewu napisze "listopad 2015 r." czyli zaległość? czy kierujemy się opisem, a jak nie wskaże to dopiero na koszty upomnienia?
12 sty 2016, 09:36
qubap
Agnieszkar
Postępowanie dla decyzji jest każdorazowo takie samo odchodzi tylko cześć dowodowa gdyż decyzję wydaje się na podstawie zawiadomienia.
To chyba źle zrozumiałam pana/pani odpowiedz na poprzednie pytanie dot. decyzji.
Dorean
Witam, mam jeszcze jedno pytanie dotyczące zmiany stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Gdy wyślemy zawiadomienie o wysokości opłaty wyliczonej wg nowej stawki, a właściciel nieruchomości płaci wg starej stawki to czy przed wydaniem decyzji określającą wysokość opłaty, należy wysłać wezwanie do złożenia deklaracji oraz wszcząć postępowanie. Czy wydaje sie samą decyzję. Z góry dziękuję za odpowiedz.
qubap
Tylko decyzję na podstawie zawiadomienia.
12 sty 2016, 12:04
qubap
Agnieszkar
Qubap to tylko pismo wszczęcię postępowania i potem decyzja? nie wysyłamy już 7 dniowego terminu do zapoznania się z materiałem dowodowym?
12 sty 2016, 15:11
monikaaa
Qubap to tylko pismo wszczęcię postępowania i potem decyzja? nie wysyłamy już 7 dniowego terminu do zapoznania się z materiałem dowodowym?
Wysyłasz - dowodem jest odebrane zawiadomienie i brak wpłaty (zaległość),lub wpłata w wysokości innej niż w zawiadomieniu.
12 sty 2016, 20:03
Dorean
Czy od 1 stycznia wpłate przez zobowiązanego księgujemy w pierwszej kolejności na koszty upomnienia jeżeli w tytule przelewu napisze "listopad 2015 r." czyli zaległość? czy kierujemy się opisem, a jak nie wskaże to dopiero na koszty upomnienia?
Proszę o odpowiedz, chodzi o opłatę za gospodarowanie odpadami.
13 sty 2016, 06:05
Dorean
Dorean
Proszę o odpowiedz, chodzi o opłatę za gospodarowanie odpadami.
w pierwszej kolejności na koszty upomnienia związane z XI/2015, a z tego co pozostanie proporcjonalnie na zaległość i odsetki
13 sty 2016, 08:07
Czy ktoś może wie coś na temat tego, że od 1.01.2016r. tytuły do Urzędów Skarbowych mają być przesyłane w formie elektronicznej poprzez e-PUAP a nie jak do tej pory w formie papierowej? Proszę o jakieś info w tej sprawie. Z góry dziękuję
13 sty 2016, 08:14
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1) z dnia 30 grudnia 2015 r. w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych
§ 12. 1. Wierzyciel może sporządzić tytuł wykonawczy za pomocą aplikacji do tworzenia formularza tytułu wykonawczego udostępnionej w Biuletynie Informacji Publicznej na stronie podmiotowej urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw finansów publicznych. 2. Do tytułu wykonawczego przekazanego organowi egzekucyjnemu w postaci papierowej wierzyciel dołącza jego odpisy w liczbie po jednym egzemplarzu dla każdego zobowiązanego. Jeden egzemplarz tytułu wykonawczego wierzyciel może pozostawić w aktach sprawy. .... § 13. 1. Przekazywanie w sposób, o którym mowa w art. 26 § 1c ustawy, tytułu wykonawczego opatrzonego bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu wraz z informacją, o której mowa w § 10, odbywa się przez elektroniczną skrzynkę podawczą wierzyciela i organu egzekucyjnego. 2. W przypadku przekazania, o którym mowa w ust. 1, doręczanie kolejnych pism pomiędzy wierzycielem i organem egzekucyjnym w postępowaniu egzekucyjnym może odbywać się w ten sam sposób. 3. Wierzyciel może wystąpić do organu egzekucyjnego z wnioskiem o doręczanie mu pism sporządzonych w postępowaniu egzekucyjnym w sposób wskazany w ust. 1, także w przypadku przekazania do organu egzekucyjnego tytułu wykonawczego w postaci papierowej.
13 sty 2016, 08:19
Jeżeli wysyłam upomnienie np. 3 zaległe raty plus koszty upomnienia = 83,60 zł . Zobowiązany płaci na konto 83,60 tytułem za odpady, to tez muszę też wydawać postanowienie?
13 sty 2016, 08:20
ramzi84
Jeżeli wysyłam upomnienie np. 3 zaległe raty plus koszty upomnienia = 83,60 zł . Zobowiązany płaci na konto 83,60 tytułem za odpady, to tez muszę też wydawać postanowienie?
Nie wydajesz postanowienia.
OP Art. 62. § 4a. Postanowienie, o którym mowa w § 4, wydaje się wyłącznie na wniosek, w przypadku gdy: 1) wpłata w całości pokrywa kwotę główną zaległości wraz z odsetkami za zwłokę lub 2) zaliczenie wpłaty następuje w całości zgodnie z żądaniem podatnika, lub
13 sty 2016, 08:32
Jak zaksięgować wpłatę opisaną tylko, że to opłata za śmieci a zaległości no i koszty upomnienia już są w Urzędzie Skarbowym? Z uzasadnienia do zmiany ustawy(Ordynacji podatkowej):"Nowe rozwiązanie (czyt.:art. 62 § 1a), z uwagi na postanowienia art. 115 § 1 pkt 1 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, będzie miało zastosowanie tylko w przypadku dokonania wpłaty przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego." Czyli należność główna plus odsetki proporcjonalnie i zawiadomienie do US czy najstarsze k.upom. plus zaległość i odsetki?